« Niet versleten | Main | Met naam en al! »

01/26/2010

Is het hier oorlog?

Ooit zag ik in een onrustig verlopen demonstratie een bord met de tekst 'Is het hier oorlog?' Zover is het toen niet gekomen. Gisteren in de krant leek dat in het geval te zijn geweest in Valkenswaard. Een sportwedstrijd afgelopen weekeinde van de plaatselijke De Valk tegen WSC uit Waalwijk had blijkens het korte verslag in de krant alles van een zware en vooral gewelddadige veldslag.

Arendsoog
De kop: WSC verzuimt grote scalp te pakken. Krijgszuchtige taal uit de indianenwereld, waar ik als kind van kon smullen in de boeken van Arendsoog en Witte Veder. Heel verantwoorde boeken, want dodelijk geweld kwam er nauwelijks in voor. Lezen we verder dan blijft het verslag van de voetbalwedstrijd van WSC tegen het Valkenswaardse De Valk een gewelddadig karakter houden. Want, zo lees ik, WSC had De Valk op de 'pijnbank' kunnen leggen, 'maar de Waalwijkers vergaten bij de stand 1-2 de trekker over te halen'. Nou, nou, heftige scènes daar in Valkenswaard!

In de sportverslaggeving is beeldende taal niet ongebruikelijk. In zijn enthousiasme kan een verslaggever soms ver gaan. Scalperen, op de pijnbank leggen en vervolgens afschieten lijkt we wat al te beeldend. Akkoord, het is voetbal, maar zo bloederig hoeft het van mij nou ook weer niet.

Posted by Tjeu van Ras on January 26, 2010 at 11:12 AM | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a0105359bb6b8970c012877136065970c

Listed below are links to weblogs that reference Is het hier oorlog?:

Comments

Van Witte Veder kan ik me nog de katachtige sprong herinneren, welke de zwarte panter Frans de Munck zich van Nowee had aangeleerd. Dat was in een tijd dat onze voetballers nog konden lezen en schrijven.
Ik hoop dat de kredietcrisis de trekker overhaalt opdat de overbetaalde sport het loodje legt - H.F.C. Haarlem is al gevallen, wie volgt?
Het enige lichtpuntje in deze bloederige armoede is het commentaar van Joahn Derksen.

Posted by: Nico Ros | Jan 26, 2010 7:50:19 PM

The comments to this entry are closed.