« Dudeljo klinkt zijn lied | Hoofdmenu | Heerlijke terrasmomenten »

12 juli 2012

Naaktslakken

Vanochtend, donderdag 12 juli, maakte ik zoals gebruikelijk mijn vroege ronde. Het weer was, zoals de laatste dagen, echt herfstachtig. Het regende en het voelde niet echt aan als 12.5 graden, maar kouder. Gedurende dit rondje moest ik alweer goed oppassen voor op het pad sluipende naaktslakken. Verder zag ik dat de aardappelbovisten, paddenstoelen, al flink aan het groeien waren en kon ik de verse stinkzwammen al ruiken. Kortom; op de vallende bladeren na voelt het inmiddels echt als herfst.

Ook de kranten en andere media staan vol met berichten rond deze herfstige julimaand. Meestal wordt er geschreven over een slechte maand, want natuurlijk verwacht iedereen zon. Mij vragen ze dan ook vaak: “Boswachter, wat doet dat voor de natuur?” Men hoopt dan dat ik ook negatief ga uitpakken, want dan klopt dat met het gevoel wat men gezamenlijk heeft.

Helaas voor hen dat doe ik niet, want de natuur leeft er wel bij. Die stelt zich in op dit soort omstandigheden. Paddenstoelen, naaktslakken, huisjesslakken, amfibieën en watervogels hebben het reuze naar de zin.

Bruine wegslakVooral voor de naaktslakken en huisjesslakken is het een waar feest. Normaal moeten zij zich in juli schuilhouden, maar nu beginnen ze al vroeg aan hun feest. Meestal zie ik ze al rond 17.00 uur uit hun schuilplaats komen, en dat doen ze niet als de temperatuur rond de 25 graden ligt. Ze kruipen dan op hun dooie gemak naar de voedselbronnen en gaan daar lekker zitten smikkelen.

En dankzij de vele regen en vochtigheid blijven ze dat ook nog eens doen tot de wat late vroege ochtend. Rond 07.00 uur zijn ze wel zo’n beetje verdwenen met hun volle buiken. Zij hopen, dat dezelfde dag rond 17.00 uur het feest weer kan beginnen. Wij mensen natuurlijk niet, maar ach het is dus nu naaktslakkentijd. 

En misschien moet u daar eens bij stilstaan, want het zijn me toch ook prachtige wezens als je ze eens goed bekijkt.

Ze behoren, net als de huisjesslakken, tot de weekdieren. Weekdieren zijn dan weer dieren, die een week lichaam (!) hebben en meestal een uitwendig kalkskelet. Denk maar eens aan het huisje (schelp) bij de huisjesslakken. Naaktslakken hebben dat dus niet en ze houden het alleen uit in een vochtige omgeving. Daarom zie je er nu dus ook zoveel!

Overigens worden alle slakken ook nog eens buikpotigen genoemd. Deze naam hebben ze gekregen, omdat ze eigenlijk op hun zogenaamde 'buik' lopen. De bundel spieren, die er aan de onderzijde zit, zorgt dan ook voor de voortbeweging.

Onze naaktslakken komen dus bij vochtig weer, bijvoorbeeld na heerlijke regenbuien, op hun buik uit hun schuilplaatsen gekropen. En dit vooral natuurlijk in het donker. Men noemt naaktslakken dan ook nachtactieve dieren, want warmte en zonlicht kunnen ze absoluut niet hebben. In deze periode hebben ze natuurlijk volop kansen, want warmte en zon zijn er niet, dus kunnen ze al eerder hun activiteiten inzetten.

Nog een leuk weetje! De groep van naaktslakken is ontstaan uit de huisjesdragende slakken en dat kan je nog zien, want sommige naaktslakken hebben een restant daarvan op hun rug. Je kunt dat goed voelen als je over de rug van zo’n naaktslak streelt, want dan voel je een harde (kalkhoudende) bobbel op die rug.

Bruine kikkerTot slot nog een antwoord op een vraag die ik veel krijg. Die vraag luidt: “Zijn er dan ook dieren die naaktslakken eten?” Mijn vaste reactie is dan: natuurlijk zijn er dieren die naaktslakken eten. Bijvoorbeeld de amfibieën, zoals padden, salamanders en kikkers, zijn er dol op. Maar ook reptielen als hagedissen en hazelwormen vinden ze wel smakelijk. Daarnaast vinden zanglijsters ze erg lekker. En dan heb je ook nog de zoogdieren, zoals de spitsmuizen en egels, maar ook Walloniërs zijn er dol op.

Recept

Hieronder tref je dan ook een recept voor naaktslakken, maar er zijn meerdere recepten te vinden op internet. Smakelijk zou ik zeggen, alleen ik moet eerlijk zeggen, dat ik liever bewonderd kijk hoe deze dieren zich voortbewegen in de natuur!

Een recept voor het klaarmaken van naaktslakken

Dit recept is voor een overheerlijke soep.

    40 verse zwarte naaktslakken, het liefst uit eigen tuin (met kop)

    2 eetlepels olijfolie

    3 ui, 1 knoflook, 1 laurierblad

    3 winterwortelen

    2 vleesbouillonblokjes

    1 flesje oud bruin bier.

Wrijf de pan in met de knoflook. Fruit de in ringen gesneden ui in de olijfolie. Was de verse, nog levende slakken onder koud water goed af en snij ze in dobbelsteentjes van ± 1,5 cm. Voeg de slakken bij de uien, even aanbakken en vervolgens 0,75 l water toevoegen. Smoor uien en slakken op een laag vuurtje in ca. 15 minuten samen met de bouillonblokjes, het laurierblad, de in stukjes gesneden wortel en naar smaak lettervermicelli of snelkookrijst. Voeg daarna nog 1 liter water en het flesje oud bruin toe (en eventueel zout en peper). Eén minuut laten doorkoken. Serveren met versgehakte peterselie.

 

Posted by Brabants Dagblad on juli 12, 2012 at 04:33 nm | Permalink

Reacties

....? Levende naaktslakken in dobbelsteentjes snijden...??? Dit is toch te gruwelijk voor woorden. Dit is toch een vreselijke dood. Dat doe je toch niet!?

Geplaatst door: Gnikenne | 13 jul 2012 10:28:51

Nee Frans, er is genoeg te eten, laat die naaktslakken met rust. NOOIT eten !!!

Geplaatst door: ank | 15 aug 2012 12:20:11

Werden alle dieren maar zo humaan gedood!
Ik ben sinds 1975 vegetarier.

Geplaatst door: Janet | 3 jul 2014 07:08:05

Werden alle dieren maar zo humaan/snel gedood.

Geplaatst door: Janet | 3 jul 2014 07:09:15

Zit er dan geen zand in zo'n beest?

Geplaatst door: chantal | 16 sep 2015 12:43:34

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.