« Playboyshoot Lindsay Lohan voortijdig uitgelekt | Hoofdmenu | Voorbij informatie aan je vingertoppen »

12/13/2011

Ik weet wat je hebt gedownload met BitTorrent

Bittorent
Deze week opende de Russische website YouHaveDownloaded haar digitale deuren. De website registreert momenteel 20% van het totale BitTorrent verkeer. Zodra je op de site komt wordt jouw IP-adres opgezocht in hun database. Komt jouw nummer in de database voor, dan wordt je geconfronteerd met de bestanden die je de afgelopen maanden hebt gedownload.

De reden om deze website in het leven te roepen is een simpele. Mede-oprichter Suren Ter laat weten dat "We just want to remind people that the Internet is not a place to expect privacy." En dat het werkt, ondervind ik aan den lijve. Ook mijn IP-adres komt in hun database voor. Allereerst krijg ik te horen dat ik in Oisterwijk, Noord-Brabant woon. Vervolgens worden een viertal bestanden getoond die ik in de afgelopen periode heb gedownload. Busted! Verschrikt kijk ik over mijn schouder. Staat er iemand achter mij? Big Brother is watching!

En ja, ik weet het, ik ben fout bezig. Wekelijks download ik een aantal series als Dexter, Terra Nova en The Walking Dead, die ik vervolgens op mijn tablet of televisie kijk. Waarom ik dat doe? Ik kan het simpelweg niet uitstaan dat ik moet wachten tot de Nederlandse televisiewereld besluit om mijn favoriete series uit te gaan zenden. Ik wil deze series gewoon kijken wanneer ik het wil. Ik snap gewoon niet waarom dit niet kan. Garandeer mij een hoge kwaliteit en een goede ondertiteling en ik betaal er graag voor. Wel tegen een klein bedrag uiteraard.

Ik ben overigens niet de enige die er zo over denkt. Meerdere mensen in mijn omgeving weten de weg op het web te vinden naar illegale bestanden. Soms lijkt het wel of heel de wereld er aan meedoet, behalve de rechtmatige eigenaren van deze bestanden. Tot deze week dan...

GeenStijl toonde aan dat ook de werknemers van Buma/Stemra het niet te nauw nemen met de regelgeving. Binnen de muren van het kantoor werd de serie Entourage en de game Battlefield 3 naar binnen geslurpt. En dat mag uiteraard niet. Met hun spoof-antwoord en de intrekking daar weer van zet Buma/Stemra zichzelf natuurlijk compleet voor schut.

De Engelstalige website TorrentFreak onderzocht vervolgens Sony Pictures Entertainment, Fox Entertainment en NBC Universal. Deze bedrijven deinzen er normaal gesproken niet voor terug om illegale downloaders voor de rechter te slepen en grote sommen geld van ze te eisen. Wat blijkt? Ook zij downloaden op grote schaal illegale bestanden. Zo worden “Game of Thrones, Super 8, Cowboys and Aliens” door YouHaveDownloaded opgehoest.

Wat nu? Hoe nu verder? Buma/Stemra biedt met hun antwoord iedere downloader een uitweg: “Ik was het niet. Ik ben gespoofed!”. Ik ben benieuwd hoe bedrijven als Sony, Fox en NBC de komende tijd gaan reageren. Voorlopig staan ze schaak.

Posted by Sander Duivestein on december 13, 2011 at 10:05 nm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.