« november 2011 | Hoofdmenu | januari 2012 »

12/29/2011

Voorbij informatie aan je vingertoppen

In de herfst van 1990 tijdens de COMDEX conferentie onthulde Bill Gates in zijn toespraak “Information at Your Fingertips” zijn visie op de toekomst van computers. In deze speech vertelt Gates hoe kenniswerkers – dankzij de desktop pc en de daarop geïnstalleerde software – niet alleen informatie kunnen consumeren, maar ook produceren: “My name for this vi­sion is ‘Information At Your Fingertips’. When I say information here, I mean it in a very broad sense. I mean all the information that someone might be interested in, including information they can’t even get today.”

Bill Gates. foto: EPA

In zijn toespraak stond het gebruik van de personal computer centraal. Dit kon ook niet anders aangezien pas een paar maanden later – op 25 december 1990 – Tim Berners-Lee zijn hersenspinsel het World Wide Web realiseerde. Op die dag slaagde Berners-Lee er namelijk in om een client met een server te laten communiceren via het HTTP-protocol.

In 1994 tijdens de COMDEX conferentie herhaalde Gates zijn visie. Dit keer verwerkte hij het Internet wel in zijn verhaal. Ook noemde hij het jaar 2005 als het tijdstip waarop zijn visie werkelijkheid zou worden. Niet voor niets was de titel van zijn speech “Information at Your Fingertips 2005”. In het jaar 2005 zou volgens Gates de PC veranderd zijn in een klein appa­raat dat er uitziet als een televisie en dat we voortdurend bij ons dragen. 

“The center of this will be the idea of digital convergence. That is, taking all the information– books, catalogs, shopping approaches, professional advice, art, movies, and taking those things in their digital form, ones and zeroes, and being able to provide them on demand on a device look­ing like a TV, a small device you carry around or what the PC will evolve into. All of these form factors will count.”

 Pas in het begin van 2007 zou de visie van Gates gerealiseerd worden. Helaas voor Gates was het niet Microsoft die hier in slaagde, maar één van zijn naaste concurrenten. Op 9 januari 2007, tijdens de Macworld Conference and Expo, introduceerde Steve Jobs de allereerste versie van de iPhone. Een revolutionair toestel dat niet alleen een muziekspeler, maar tegelijkertijd ook een telefoon en een Internet communicatie apparaat was:

 “Every once in a while, a revolutionary product comes along that changes everything. … Well, today, we’re introducing three revolutionary products of this class.The first one: is a widescreen iPod with touch controls. The second: is a revolutionary mobile phone. And the third is a break­through Internet communications device. So, three things: a widescreen iPod with touch controls; a revolutionary mobile phone; and a breakthrough Internet communications device. An iPod, a phone, and an Internet communicator. An iPod, a phone … are you getting it? These are not three separate devices, this is one device, and we are calling it iPhone. Today, today Apple is go­ing to reinvent the phone.”

De iPhone is echter veel meer dan de bovenstaande drie dingen. Dankzij de Apple App Store – die overigens pas in juli 2008 werd geopend - is de iPhone veranderd in een multifunctio­neel apparaat. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een app voor. Variërend van het spel Angry Birds; tot iSnipe, een ballistische rekenmachine voor geweerliefhebbers; tot aan iChart EMR, een applicatie voor doktoren voor het bijhouden en raadplegen van patiënt­gegevens. De iPhone is de digitalisering van het Zwitsers zakmes, maar dan in gepersonali­seerde vorm.

Iphone. foto: ANPTen tijden van de dood van Steve Jobs werd ik geinterviewed door het Algemeen Dagblad. De journalist wilde van mij weten wat Jobs grootste uitvinding was. Mijn antwoord was als volgt: “Jobs heeft de mensheid twee nieuwe gebaren gebracht, die de meeste van ons alle dagen maken. Het bladeren met je duim op een scherm door allerlei toepassingen heen, en het vergroten van tekst op je schermpje met duim en wijsvinger. Het zit nu net zo in ons als pakweg je duim omhoogsteken ter goedkeuring. Als de iPhone en de iPad straks niet meer bestaan, zullen zijn gebaren er nog zijn.”

We staan nu aan de vooravond van het Post-PC tijdperk. Een tijdperk dat gekenmerkt wordt doordat we op een andere manier met informatie omgaan. Niet langer is er een armlengte afstand tussen toetsenbord en mens. De smartphone zit in onze broekzak, hebben we altijd bij ons, staat altijd aan en vormt zodoende een uiterst intieme relatie met ons wezen en ons zijn. Nieuwe interfaces zoals de Kinect met haar bewegingssensoren, Siri met haar spraakherkenning, maar ook breininterfaces veranderen de wijze waarop we informatie registreren en manipuleren. Informatie wordt steeds meer een zesde zintuig. Het verandert ons gedrag en daarmee de wijze waarop we denken. Als dit gebeurt, dan verandert het de mensheid en daarmee de wereld. 

Genoeg om naar uit te kijken dus in 2012!

Posted by Sander Duivestein on december 29, 2011 at 10:03 vm | Permalink | Reacties (0)

12/13/2011

Ik weet wat je hebt gedownload met BitTorrent

Bittorent
Deze week opende de Russische website YouHaveDownloaded haar digitale deuren. De website registreert momenteel 20% van het totale BitTorrent verkeer. Zodra je op de site komt wordt jouw IP-adres opgezocht in hun database. Komt jouw nummer in de database voor, dan wordt je geconfronteerd met de bestanden die je de afgelopen maanden hebt gedownload.

De reden om deze website in het leven te roepen is een simpele. Mede-oprichter Suren Ter laat weten dat "We just want to remind people that the Internet is not a place to expect privacy." En dat het werkt, ondervind ik aan den lijve. Ook mijn IP-adres komt in hun database voor. Allereerst krijg ik te horen dat ik in Oisterwijk, Noord-Brabant woon. Vervolgens worden een viertal bestanden getoond die ik in de afgelopen periode heb gedownload. Busted! Verschrikt kijk ik over mijn schouder. Staat er iemand achter mij? Big Brother is watching!

En ja, ik weet het, ik ben fout bezig. Wekelijks download ik een aantal series als Dexter, Terra Nova en The Walking Dead, die ik vervolgens op mijn tablet of televisie kijk. Waarom ik dat doe? Ik kan het simpelweg niet uitstaan dat ik moet wachten tot de Nederlandse televisiewereld besluit om mijn favoriete series uit te gaan zenden. Ik wil deze series gewoon kijken wanneer ik het wil. Ik snap gewoon niet waarom dit niet kan. Garandeer mij een hoge kwaliteit en een goede ondertiteling en ik betaal er graag voor. Wel tegen een klein bedrag uiteraard.

Ik ben overigens niet de enige die er zo over denkt. Meerdere mensen in mijn omgeving weten de weg op het web te vinden naar illegale bestanden. Soms lijkt het wel of heel de wereld er aan meedoet, behalve de rechtmatige eigenaren van deze bestanden. Tot deze week dan...

GeenStijl toonde aan dat ook de werknemers van Buma/Stemra het niet te nauw nemen met de regelgeving. Binnen de muren van het kantoor werd de serie Entourage en de game Battlefield 3 naar binnen geslurpt. En dat mag uiteraard niet. Met hun spoof-antwoord en de intrekking daar weer van zet Buma/Stemra zichzelf natuurlijk compleet voor schut.

De Engelstalige website TorrentFreak onderzocht vervolgens Sony Pictures Entertainment, Fox Entertainment en NBC Universal. Deze bedrijven deinzen er normaal gesproken niet voor terug om illegale downloaders voor de rechter te slepen en grote sommen geld van ze te eisen. Wat blijkt? Ook zij downloaden op grote schaal illegale bestanden. Zo worden “Game of Thrones, Super 8, Cowboys and Aliens” door YouHaveDownloaded opgehoest.

Wat nu? Hoe nu verder? Buma/Stemra biedt met hun antwoord iedere downloader een uitweg: “Ik was het niet. Ik ben gespoofed!”. Ik ben benieuwd hoe bedrijven als Sony, Fox en NBC de komende tijd gaan reageren. Voorlopig staan ze schaak.

Posted by Sander Duivestein on december 13, 2011 at 10:05 nm | Permalink | Reacties (0)

12/09/2011

Playboyshoot Lindsay Lohan voortijdig uitgelekt

Deze week was het even wereldnieuws: Stacey Rookhuizen staat met haar billen bloot in de Playboy. Sinds afgelopen donderdag te verkrijgen in de kiosk en tot op heden zijn er geen naaktfoto’s online te vinden van Stacey. Missie geslaagd dus. En dat is wel eens anders gegaan.

De laatste twee Playboymagazines met spraakmakende reportages van Amanda Krabbé (de wel-niet-vrouw van Martijn) en junglebimbo Britt Dekker lekten allebei voortijdig uit. Dit kost het konijnenblaadje natuurlijk handenvol geld. Wel veel centjes op de bankrekening van de blote dames, maar niet op de eigen bankrekening, want wie koopt er nog het blad als je de foto’s ook gratis online kunt bekijken?

Deze maand zit heel Amerika met smart voor de kerstboom te wachten op de nietsverhullende foto’s van de celebrity Lindsay Lohan. Voornamelijk nog bekend om haar alcohol- en drugsgebruik en haar steevaste bezoekjes aan de bajes. Vlak voordat ze weer eens de cel indraaide, liet ze zich naakt fotograferen voor een bedrag van 1 miljoen dollar. Genoeg om haar advocaten te betalen en tegelijkertijd een leuke Porsche voor zichzelf aan te schaffen.

Gisteren lekte de cover van deze Playboy al uit. Een schimmige foto waarin Lohan met gespreide benen achter de oren van een konijn zit. Goede promotie dus. Iedereen heeft het erover. Nu is echter via sites als FileSonic en ThePirateBay de nieuwe Playboy in zijn totaliteit al te downloaden. In het artikel van Lohan wordt verwezen naar een url op de roemruchte Playboysite, die nog niet eens online is. Playboy lekt dus wederom. En dit keer enorm. Een miljoen dollar door de gootsteen.

En dit keer nog geeneens echt een fout van Playboy zelf. Hoogstwaarschijnlijk heeft een digitale kiosk voortijdig het blad vrijgegeven. Maar één iemand hoeft het te downloaden en het grote leed verspreidt zich als een lopend vuurtje. Op geen enkele manier tegen te houden. Hoe leg je immers een slot op het undergroundcircuit? Een miskleun van jewelste dus. 

Het komend jaar zullen we nog vaker dit soort excessen zien. Waarin fysiek het digitaal aflegt. Nullen en enen verspreiden zich met de druk op een knop van hot naar her en dat 24 uur per dag. Dit is met geen mogelijkheid te bestrijden. Uitgevers van fysieke producten die ook een digitale strategie aanhangen, zullen in de toekomst keuzes moeten maken.

De focus zal steeds meer moeten komen te liggen op digitaal. En dit is een andere wereld met andere spelregels. Digitaal zijn producten niet langer schaars, ze zijn er in overvloed. Dit drukt de prijs tot nagenoeg gratis. De marges van weleer zijn voorgoed verleden tijd. Het moment is nu om de ogen te openen, om de kansen van het digitale tijdperk aan te grijpen, anders ben je het haasje. In dit geval het konijntje dus...

 

Posted by Brabants Dagblad on december 9, 2011 at 06:30 nm | Permalink | Reacties (1)

12/05/2011

Informatie is emotie

In mijn eerste posting Technologie verbetert de mens toonde ik een filmpje waarbij een 29-jarige dame voor het eerst in haar leven geluid krijgt te horen. Sinds haar geboorte was ze doof en nu hoorde ze dan eindelijk haar eigen stem. Ze barstte spontaan in tranen uit. Overmand door emotie. Een uiterst intiem moment dat zij via YouTube deelde met miljoenen mensen.

Gisteren kwam ik een filmpje tegen waarin een tiener, genaamd Jonah Mowry, een hartverscheurend verhaal vertelt. Door simpelweg handgeschreven kaartjes voor zijn gezicht te houden vertelt hij hoe hij al 7 jaar lang gepest wordt. En dat hij al meerdere malen in zichzelf heeft gesneden. Hij weet eigenlijk zelf niet eens waarom hij zo getreiterd wordt. Nu ja, misschien wel, hij heeft namelijk ook een hekel aan zichzelf...

 

Aan het eind van het filmpje laat hij echter weten dat hij niet van plan is om een einde aan zijn leven te maken. Hij is sterker dan dat. Hij gaat nergens naartoe. Hij heeft een miljoen reden om te blijven. Het verhaal van Mowry laat mij niet onberoerd.

Terwijl bij de knul de tranen over zijn wangen stromen, huil ik stilletjes mee. En ik niet alleen. In korte tijd is het filmpje honderdduizenden keren bekeken. Een kleine honderdduizend commentaren steken de knaap een hart onder de riem. Er valt niet doorheen te lezen. Iedere seconde komen er een paar nieuwe reacties bij.

Het filmpje toont in mijn ogen een tweetal dingen aan. Allereerst hoe verbonden wij met zijn allen zijn. Voor de komst van het internet had zo'n verhaal mij nooit bereikt. Nu trekt het met een vingerklik mijn aandacht. Ten tweede, laat dit filmpje zien, wat de kracht van informatie is. Er is geen afstand meer tussen het medium Internet en mijn persoon. Ik ben het medium. En hiermee is er ook geen afstand meer tussen mij en de informatie. Het kruipt als het ware onder mijn huid. Informatie is pure emotie geworden.

Posted by Brabants Dagblad on december 5, 2011 at 11:32 vm | Permalink | Reacties (1)

12/01/2011

Internet verhuftert

Feyenoord Deze week schreef ik mijn eerste artikel voor mijn weblog over "Mens en Technologie" op het Brabants Dagblad. Al snel plaatste een dame, genaamd Anja, een tweetal commentaren. In haar reageersels verwees zij mij fijntjes op een tweetal spelfouten die ik had gemaakt. Zo had ik "asprientjes" geschreven in plaats van "aspirientjes". En was bij het woord "co-auteur" de letters "u" van mijn toetsenbord afgegleden.


Natuurlijk is dit een fout van mijn kant. Ik had mijn stukken tekst nog beter moeten nalezen. Of door een spellingschecker moeten heenhalen. Of nog beter door een complete redactieraad moeten laten beoordelen. Maar zo werkt het medium van een blog niet. Je schrijf iets. Je leest het een paar keer door. Indien nodig, maak je een paar verbeteringen en dat is het dan. Publiceren maar. Bij een blog moet ik ook altijd denken aan de - naar in mijn ogen - wijze woorden van internet visionair Adam Curry. In de titel van zijn persoonlijke blog stond destijds: "Speltsjekken is voor mietjes". 

En toch raakte Anja een gevoelige snaar bij mij. Ik kreeg even een steek door mijn maag. Dankbaar voor het feit dat ze mij op mijn fouten wees, het gaf mij immers de mogelijkheid om ze te verbeteren, maar waarom moest er zo'n toon tegen mij aangeslagen worden? Het zal misschien aan mij liggen, maar ik vind het in ieder geval niet prettig wanneer iemand tegen mij zegt: "Leer eerst eens goed Nederlands te schrijven of ga een basiscursus Nederlands volgen.", "Weer een blunder!"

Ik ken Anja niet. En zij kent mij niet. Wat geeft Anja dan het recht om zo'n toon tegen mij aan te slaan? Misschien ben ik wel hartstikke woordblind, en mag ik juist hartstikke trots op mijzelf zijn dat ik in staat ben om een aantal woorden fatsoenlijk achter elkaar te schrijven. Waarom zo'n vooroordeel? Waarom mij neersabelen om een tweetal spelfouten?

Het is jammer genoeg een duidelijke trend op Internet: de verhuftering. Het Internet maakt zo makkelijk om anoniem te reageren. Om digitaal een vuilnisbak over iemand heen te storten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het effect van je woorden. Sla de commentaren bij een willekeurig online krantenartikel er maar eens op na. Van het overgrote deel lusten de honden geen brood. Het zijn niets anders dan ordinaire scheldpartijen. Een uitlaatklep voor de donkere kant van de ziel. 

Er totaal niet op gericht om een dialoog aan te gaan. En dit is zo zonde. De online encyclopedie Wikipedia laat duidelijk zien waar we met zijn allen toe in staat zijn als we de krachten bundelen. Of denk bijvoorbeeld aan de website PatientsLikeMe, waar zwaar zieke mensen hun ziektebeeld achterlaten opdat anderen er van kunnen leren. Waarom dan zo negatief? Waarom nutten we het cognitief overschot niet op een betere manier uit? Is dit dan de aard van het beestje?

Een van mijn voormalige bazen heeft mij ooit eens gezegd dat email relaties kapot maakt. Beter is het om iemand fysiek te benaderen. Elkaar even diep in de ogen aan kijken en zeggen wat je op je lever hebt. Is vaak niet leuk. Doet even pijn. Maar dan kun je vaak wel weer samen door een deur. Jammer dat Anja bij voorbaat de deur al in mijn gezicht gooit.

 

Posted by Brabants Dagblad on december 1, 2011 at 03:21 nm | Permalink | Reacties (6)