« Technologie verbetert de mens | Hoofdmenu | Informatie is emotie »
12/01/2011
Internet verhuftert
Deze week schreef ik mijn eerste artikel voor mijn weblog over "Mens en Technologie" op het Brabants Dagblad. Al snel plaatste een dame, genaamd Anja, een tweetal commentaren. In haar reageersels verwees zij mij fijntjes op een tweetal spelfouten die ik had gemaakt. Zo had ik "asprientjes" geschreven in plaats van "aspirientjes". En was bij het woord "co-auteur" de letters "u" van mijn toetsenbord afgegleden.
Natuurlijk is dit een fout van mijn kant. Ik had mijn stukken tekst nog beter moeten nalezen. Of door een spellingschecker moeten heenhalen. Of nog beter door een complete redactieraad moeten laten beoordelen. Maar zo werkt het medium van een blog niet. Je schrijf iets. Je leest het een paar keer door. Indien nodig, maak je een paar verbeteringen en dat is het dan. Publiceren maar. Bij een blog moet ik ook altijd denken aan de - naar in mijn ogen - wijze woorden van internet visionair Adam Curry. In de titel van zijn persoonlijke blog stond destijds: "Speltsjekken is voor mietjes".
En toch raakte Anja een gevoelige snaar bij mij. Ik kreeg even een steek door mijn maag. Dankbaar voor het feit dat ze mij op mijn fouten wees, het gaf mij immers de mogelijkheid om ze te verbeteren, maar waarom moest er zo'n toon tegen mij aangeslagen worden? Het zal misschien aan mij liggen, maar ik vind het in ieder geval niet prettig wanneer iemand tegen mij zegt: "Leer eerst eens goed Nederlands te schrijven of ga een basiscursus Nederlands volgen.", "Weer een blunder!"
Ik ken Anja niet. En zij kent mij niet. Wat geeft Anja dan het recht om zo'n toon tegen mij aan te slaan? Misschien ben ik wel hartstikke woordblind, en mag ik juist hartstikke trots op mijzelf zijn dat ik in staat ben om een aantal woorden fatsoenlijk achter elkaar te schrijven. Waarom zo'n vooroordeel? Waarom mij neersabelen om een tweetal spelfouten?
Het is jammer genoeg een duidelijke trend op Internet: de verhuftering. Het Internet maakt zo makkelijk om anoniem te reageren. Om digitaal een vuilnisbak over iemand heen te storten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het effect van je woorden. Sla de commentaren bij een willekeurig online krantenartikel er maar eens op na. Van het overgrote deel lusten de honden geen brood. Het zijn niets anders dan ordinaire scheldpartijen. Een uitlaatklep voor de donkere kant van de ziel.
Er totaal niet op gericht om een dialoog aan te gaan. En dit is zo zonde. De online encyclopedie Wikipedia laat duidelijk zien waar we met zijn allen toe in staat zijn als we de krachten bundelen. Of denk bijvoorbeeld aan de website PatientsLikeMe, waar zwaar zieke mensen hun ziektebeeld achterlaten opdat anderen er van kunnen leren. Waarom dan zo negatief? Waarom nutten we het cognitief overschot niet op een betere manier uit? Is dit dan de aard van het beestje?
Een van mijn voormalige bazen heeft mij ooit eens gezegd dat email relaties kapot maakt. Beter is het om iemand fysiek te benaderen. Elkaar even diep in de ogen aan kijken en zeggen wat je op je lever hebt. Is vaak niet leuk. Doet even pijn. Maar dan kun je vaak wel weer samen door een deur. Jammer dat Anja bij voorbaat de deur al in mijn gezicht gooit.
Posted by Brabants Dagblad on december 1, 2011 at 03:21 nm | Permalink
Reacties
dat is nou het internet, zeur niet zo!
Geplaatst door: Bart | 1 dec 2011 15:40:23
Het internet verhuftert? Al sinds mijn eerste journal-entry (wat nu dus blog-posts zijn) ruim 14 jaar geleden worden dit soort opmerkingen door lezers gemailed of als reactie geplaatst. Voor iemand die een blog schrijft over 'hoe technologie ons leven verandert' kom je een heel klein beetje naïef over.
Wat kan jou het schelen dat een taal-nazi de juiste toon niet weet te vinden in haar berichtje? Ze zal wellicht net een kop hete thee over haar mooie de luxe uitvoering van de van Dale gegooid hebben en ergens haar frustratie op willen botvieren.
Blog schrijvers moeten in het bezit zijn van een beetje dikke huid, lijkt me belangrijker voor je geestelijk welzijn dan taalbeheersing.
Geplaatst door: Marcel Klomp | 1 dec 2011 15:52:13
Mensen hebben het nog steeds over ome johan (johan voorhaar) die op een gegeven ogenblik zelfs de politie achter zich aankreeg vanwege zijn strapatsen en een digitaal straatverbod kreeg in 2003.
Die man was al bezig sinds het begin van het nederlandse internet met stoken, sarren, trollen en beledigen. Hij was niet de enige, usenet zat vol met dit soort mensen die zich graag vanachter hun modem lieten horen. Ze waren in de minderheid, dat wel.. maar ze maakten veel kabaal.
Verhuftering? Alleen als je het internet opwandeld met het idee dat alleen nette mensen er gebruik van maken en dat is nooit het geval geweest.
Geplaatst door: Robert | 1 dec 2011 16:01:36
Ik kan me de verontwaardiging van de heer Duivestein wel voorstellen.
Naïef? Vind ik niet. Natuurlijk weet je dat er mensen bestaan die minder gedistingeerd reageren op anderen. Dat houd niet automatisch in dat je dat maar moet laten gebeuren. Daar mag je iets van vinden en daar mag je zelfs iets over zeggen (zoals de heer Duivestein hierboven dus doet). Als iemand je in real life je op een dergelijke manier aanspreekt grijpt je dat ook aan en reageer je ook. Sinds wanneer moet je een dikke huid hebben als blogger? Iedereen heeft zijn eigen motieven om te bloggen...
En ja, als je gewend bent om op die manier met elkaar om te gaan dan grijpt je dat misschien minder aan.
Vitten op iemands spelling? Op zich interessant. Over een aantal jaren zijn we niet meer in staat om op een normale manier met elkaar om te gaan maar dat doen we dan wel allemaal zonder fouten in de spelling. Wellicht is het beter dat als je reageert op iemands blog het over de inhoud daarvan te hebben. Is nog interessanter namelijk :-)
Geplaatst door: Bianca | 1 dec 2011 16:27:26
Neem even 10 minuutjes de tijd voor een klein stukje Spinoza...gaat over dit probleem
http://www.human.nl/durftedenken
begin het filmpje op 6:10 min
groet paul
Geplaatst door: paul bessems | 2 dec 2011 21:10:02
Internet (in dit geval twitter) mag best wat controle op komen. Eerder viel op dat van een zedendelict de namen van de daders en slachtoffers bekend werden gemaakt via twitter.
Er waren in onze gemeente enkele jonge meiden die zichzelf openbaar bekend hebben gemaakt als slachtoffers van een zedenmisdrijf. Elders stond een exacte omschrijving met voornaam en woonhuis van een verdachte en in een ander bericht iemand die een persoon met voor- en achternaam “de dader” noemt.
Iemand die zelfmoord pleegt komt normaal gesproken niet in het nieuws, dat is een ongeschreven wet. Op twitter vragen we gewoon naar zijn of haar naam en krijgen we antwoord!
En zolang er geen aangifte komt van een slachtoffer of benadeelde doet de Politie er ook niet veel aan. Het fenomeen “social media” heeft op dat moment dezelfde waarde als een op straat geuite roddel. Het is dus vermoedelijk wachten op serieus benadeelde die aangifte doen, waarna de onschuldige uiting in dat ene twitter-berichtje ineens een juridisch bewijsstuk kan vormen…
Het hele verhaal staat hier: http://www.oisterwijknieuws.nl/2011/08/namen-daders-en-slachtoffers-bekend/
.
Geplaatst door: Redactie Oisterwijk Nieuws | 3 dec 2011 12:25:25
De reacties op dit bericht zijn afgesloten.