« Informatie is emotie | Hoofdmenu | Ik weet wat je hebt gedownload met BitTorrent »

12/09/2011

Playboyshoot Lindsay Lohan voortijdig uitgelekt

Deze week was het even wereldnieuws: Stacey Rookhuizen staat met haar billen bloot in de Playboy. Sinds afgelopen donderdag te verkrijgen in de kiosk en tot op heden zijn er geen naaktfoto’s online te vinden van Stacey. Missie geslaagd dus. En dat is wel eens anders gegaan.

De laatste twee Playboymagazines met spraakmakende reportages van Amanda Krabbé (de wel-niet-vrouw van Martijn) en junglebimbo Britt Dekker lekten allebei voortijdig uit. Dit kost het konijnenblaadje natuurlijk handenvol geld. Wel veel centjes op de bankrekening van de blote dames, maar niet op de eigen bankrekening, want wie koopt er nog het blad als je de foto’s ook gratis online kunt bekijken?

Deze maand zit heel Amerika met smart voor de kerstboom te wachten op de nietsverhullende foto’s van de celebrity Lindsay Lohan. Voornamelijk nog bekend om haar alcohol- en drugsgebruik en haar steevaste bezoekjes aan de bajes. Vlak voordat ze weer eens de cel indraaide, liet ze zich naakt fotograferen voor een bedrag van 1 miljoen dollar. Genoeg om haar advocaten te betalen en tegelijkertijd een leuke Porsche voor zichzelf aan te schaffen.

Gisteren lekte de cover van deze Playboy al uit. Een schimmige foto waarin Lohan met gespreide benen achter de oren van een konijn zit. Goede promotie dus. Iedereen heeft het erover. Nu is echter via sites als FileSonic en ThePirateBay de nieuwe Playboy in zijn totaliteit al te downloaden. In het artikel van Lohan wordt verwezen naar een url op de roemruchte Playboysite, die nog niet eens online is. Playboy lekt dus wederom. En dit keer enorm. Een miljoen dollar door de gootsteen.

En dit keer nog geeneens echt een fout van Playboy zelf. Hoogstwaarschijnlijk heeft een digitale kiosk voortijdig het blad vrijgegeven. Maar één iemand hoeft het te downloaden en het grote leed verspreidt zich als een lopend vuurtje. Op geen enkele manier tegen te houden. Hoe leg je immers een slot op het undergroundcircuit? Een miskleun van jewelste dus. 

Het komend jaar zullen we nog vaker dit soort excessen zien. Waarin fysiek het digitaal aflegt. Nullen en enen verspreiden zich met de druk op een knop van hot naar her en dat 24 uur per dag. Dit is met geen mogelijkheid te bestrijden. Uitgevers van fysieke producten die ook een digitale strategie aanhangen, zullen in de toekomst keuzes moeten maken.

De focus zal steeds meer moeten komen te liggen op digitaal. En dit is een andere wereld met andere spelregels. Digitaal zijn producten niet langer schaars, ze zijn er in overvloed. Dit drukt de prijs tot nagenoeg gratis. De marges van weleer zijn voorgoed verleden tijd. Het moment is nu om de ogen te openen, om de kansen van het digitale tijdperk aan te grijpen, anders ben je het haasje. In dit geval het konijntje dus...

 

Posted by Brabants Dagblad on december 9, 2011 at 06:30 nm | Permalink

Reacties

Je bent wel erg overtuigd dat dit geen enkele positieve werking heeft. Is dat wel zo? Of is het fijne gratis PR voor hefner en friends?

Geplaatst door: Kees Romkes | 9 dec 2011 22:56:43

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.