« Door het glas breken | Hoofdmenu | Herinneringen vergaan niet meer »

01/31/2012

Hack jezelf


Digital-identityLepht Anonym is een biohacker, een transhumanist. Door met huis-tuin-en keukengereedschappen in  haar eigen vlees te snijden en allerlei sensoren onder haar huid aan te brengen is zij erin geslaagd om nieuwe zintuigen te ontwikkelen. Zo had zij bijvoorbeeld kleine metalen schijfjes in haar vingertoppen geïmplanteerd waarmee het mogelijk was om de vorm en sterkte van elektromagnetische velden aan te voelen. Ook heeft zij in haar knie een chip aangebracht, de zogenaamde Southpaw, die haar voortdurend het magnetische noorden fysiek laat voelen. De bedoeling is dat het continue signaal haar brein zodanig aanpast, dat Lepht hetzelfde richtingsgevoel als een duif ontwikkelt.

Lept Anonym is niet de enige die middels technologie zichzelf probeert te upgraden. De Iraaks-Amerikaanse Wafaa Bilal heeft onder het mom van kunst op de achterkant van zijn schedel een titanium plaat door een tattoo en piercing artiest laten implanteren. Een camera kan op deze plaat worden gemonteerd. Iedere minuut maakt deze camera een foto van hetgeen er achter hem afspeelt. Via de website The 3rd I kunnen deze beelden in realtime worden gevolgd. Dit project zou oorspronkelijk een jaar moeten duren, maar na enkele maanden moest een gedeelte van de plaat verwijderd worden, aangezien Bilal voortdurend hoofdpijn had.

In 2008 slaagden drie wetenschappers – Venter, Hamilton Smith en John Glass – erin om ’s werelds eerste synthetische levensvorm te maken. Met behulp van een computer ontwierpen ze een compleet nieuwe DNA structuur die in de natuur niet voorkomt. Deze sequentie hebben ze vervolgens in een DNA-loze cel ingebracht. Deze levenloze cel accepteerde dit DNA klakkeloos en begon direct een eigen leven te leiden. De cel bleek zelfs in staat te zijn om zichzelf te reproduceren. Leven is programmeerbaar!

Hoogmoed komt voor de val

De zoektocht om onszelf te ontstijgen, om ons te ontdoen van de door de natuur opgelegde fysieke Dna
limieten, is er één van alle tijden. In de Griekse mythe “Icarus” zijn Daedalus en zijn zoon Icarus gevangen gezet door koning Minos in een toren op het eiland Kreta. De enige manier om te vluchten is via de lucht. De ingenieuze Daedalus gebruikt was en veren om vleugels voor hem en zijn zoon te maken. Tijdens hun vlucht waarschuwt Daedalus zijn zoon om niet te hoog en niet te laag te vliegen. Als Icarus te laag vliegt, dan zal het zeewater zijn vleugels te zwaar maken en als hij te hoog vliegt, dan zal de zon het was doen smelten.  Icarus kan de verleiding echter niet weerstaan. 'Aangetrokken door een verlangen naar de hemel' stijgt hij op richting de zon, met als gevolg dat de was in zijn vleugels smelt en Icarus in zee stort. Deze val overleeft Icarus niet, maar vlak voor hij stierf, bereikt hij een euforisch moment. Heel even was hij geen mens meer. Met de uitbreidingen van de vleugels op zijn lichaam, vloog Icarus hoger dan de goden van Olympus.

Hoogmoed komt voor de val. Het is een thematiek die vaak voorkomt in de Griekse mythologie. Hybris wordt dit ook wel genoemd. De mens wordt afgestraft voor zijn eigen grootheidswaanszin. Lept Anonym en Wafaa Bilal zijn voorbeelden van mensen die er niet voor terugdeinsen om hun eigen lichaam uit te breiden met de nieuwste technologieën. Ze nemen als het ware hun eigen evolutie in de hand. Ook het DNA experiment van  Venter, Hamilton Smith en John Glass toont aan dat we in staat zijn om ons aan de spelregels van de evolutietheorie van Darwin te onttrekken. Futurologen duiden dit ook wel aan als singulariteit. Een punt in de tijd waarbij de mens en de technologie voorgoed samensmelten, de een kan niet meer zonder de ander, mens en technologie gaan met elkaar een symbiotische relatie aan. Vraag is natuurlijk waar dit allemaal toe zal leiden? Mogen wij mensen voor god spelen?

Gelopen wedstrijd

Of we willen of niet. Maar het lijkt erop alsof de wedstrijd al gelopen is. Voortdurend ontwikkelen we technologiëen die ons mensen uitbreiden. Denk bijvoorbeeld maar aan de huidige prothesen als brillen, gehoorapparaten en kunstledematen. Ze worden steeds verfijnder en kunnen steeds meer. Ook apparaten om ons lichaam te 'lezen', zoals de Microsoft Kinect en de Apple Siri, zien we steeds vaker terug in ons dagelijkse leven. Technologie kruipt onder de huid. Transhumanisten zien al deze ontwikkelingen als een voorloper van het post-Darwin tijdperk. In de toekomst zijn we allemaal geavanceerde cyborgs en bestaat de mens zoals wij die kennen niet meer. Ik hoop maar dat ze het shutdown knopje niet vergeten...

Posted by Sander Duivestein on januari 31, 2012 at 09:16 vm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.