« Publiek is de nieuwe default | Hoofdmenu | Computer kan over vijf jaar voelen, zien, proeven, horen en ruiken »

11/20/2012

Is Google God?

Steve Wozniak, medeoprichter van Apple, was een van de sprekers tijdens de vierde editie van TEDx Brussel.  Aan het einde van zijn presentatie maakte hij de volgende opmerking: "Nowadays, where do you go to ask questions? The answer starts with ‘GO’, and it’s not God." Het antwoord op deze vraag mag duidelijk zijn. In Wozniak zijn ogen is Google de “Alwetende”. 

 

De vraag of Google God is, is al sinds het bestaan van ‘s werelds grootste zoekmachine gesteld. Er is zelfs een website http://www.isgooglegod.com in het leven geroepen die een overtuigend antwoord geeft op deze vraag. 

De opmerking van Wozniak zet echter wel tot nadenken aan. Google bestaat volgend jaar 15 jaar, en in deze korte tijd is de zoektechnologie een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven gaan vormen. We kunnen niet leven zonder Google. Google is alwetend en alomtegenwoordig. 

De kerk van Google

Matt MacPherson richtte in augustus 2006 de website http://www.thechurchofgoogle.org op. Tijdens een griepje verveelde hij zich stierlijk en uit pure balorigheid bedacht hij de website. Op de voorpagina van de site is het volgende te lezen: 

We at the Church of Google believe the search engine Google is the closest humankind has ever come to directly experiencing an actual God (as typically defined). We believe there is much more evidence in favour of Google's divinity than there is for the divinity of other more traditional gods. We reject supernatural gods on the notion they are not scientifically provable. Thus, Googlists believe Google should rightfully be given the title of "God", as She exhibits a great many of the characteristics traditionally associated with such Deities in a scientifically provable manner.” 

De traditionele goden hebben volgens MacPherson afgedaan. Wetenschappelijk gezien valt er geen bewijs te leveren dat deze goden bestaan. Google daarentegen bezit wel veel van de eigenschappen die normaliter aan goden worden toegewezen en Google is gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek. MacPherson heeft zelfs negen bewijzen om aan te tonen dat Google god is. Zo is Google onder andere omniscient, omnipresent, onsterfelijk, oneindig, vergeet ze niets en beantwoord ze gebeden. Volgens MacPherson moet Google dus welhaast God zijn. Vandaar dat hij een kerk voor het bedrijf heeft opgericht.

In het boek Church in an Age of Crisis” van James Emery White is zelfs een compleet hoofdstuk gewijd aan de vraag of Google God is. Ook White verwijst naar de invloed die websites als Facebook en Google op ons leven uitoefenen. Volgens White dichten we ze goddelijke kwaliteiten toe. We zijn niet alleen gefascineerd door hun macht, maar net zoals de oude Israëlieten voor de altaren van Baäl knielden, buigen en aanbidden we hen.

Iedereen die ooit heeft gekeken naar de introductie van een nieuw Apple produkt, zal zich de kreten van bewondering herinneren, de “oohs” en “ahhs” zijn dan niet uit de lucht gegrepen. Een complete cultus van ultieme verering is in de afgelopen jaren rondom het merk Apple ontstaan. Volgens wetenschappelijk onderzoek veroorzaakt het merk Apple dezelfde chemische reactie in onze hersenen als een diepgaande  religieuze beleving. En in het geval van Apple is Steve Jobs de messias. 

De toekomst van Google

Terug naar de vraag van is Google God? Op 1 mei 2002 deed Larry Page, medeoprichter van Google en tegenwoordig de CEO van het bedrijf, in een vraag-en-antwoord sessie op de Stanford Universiteit zijn toekomstvisie van Google uit de doeken: “The mission that I laid out for you will take us a little while, since that’s AI-Complete. I don’t know if you guys know what it means? It means artificial intelligence. [...] If you solve search, you can answer any question, that means that you can do basically anything.” In 2006 liet Page weten dat Google pas vijf procent van dit ultieme einddoel had gerealiseerd: People always make the assumption that we're done with search. That's very far from the case. We're probably only 5% of the way there. We want to create the ultimate search engine that can understand anything. Some people could call that artificial intelligence."  Een lange weg moet nog afgelegd worden voordat Google zichzelf AI Complete kan noemen.

Sinds 2006 heeft Google echter de nodige meters afgelegd in het verwezenlijken van haar stip op de horizon. In het laboratorium van het ultrageheime GoogleX wordt nu de lancering van een aantal produkten voorbereid die volledig gebaseerd zijn op vergaande kunstmatige intelligentie technologieen. Denk maar aan de zelfrijdende auto’s van Google, maar ook aan de Knowledge Graph in combinatie met Google Now en Google Glass. Het heeft er alle schijn van dat het einddoel van Google aanzienlijk dichterbij is dan een aantal jaren geleden. Vraag is alleen nog wanneer de kunstmatige intelligentie van Google zelfbewust wordt.

Posted by Sander Duivestein on november 20, 2012 at 10:48 vm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.