« Een nummertje trekken | Hoofdmenu | Een gewaarschuwd mens »
11 mei 2011
Blind, maar niet doof
In een reactie op mijn blog kwam de vraag waarom vrouwe Justitia een blinddoek draagt. De blinddoek staat symbool voor de onpartijdigheid van de rechter: hij dient zonder aanziens des persoons recht te spreken. Het mag dus geen verschil maken of iemand man of vrouw is, arm of rijk, wit of zwart. Kortom, de rechter is blind voor de verschillen tussen mensen en kiest geen partij. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want je kunt moeilijk met je ogen dicht in de rechtszaal zitten of zonder enige kennis van het dossier aan de behandeling van een zaak beginnen. Het kan niet anders dan dat je je inleest en dat je daardoor bepaalde ideeën over de zaak hebt. De kunst is om daar niet star aan vast te houden en als rechter open te staan voor wat er op zitting naar voren wordt gebracht. Tegelijkertijd moet je je blijven realiseren dat om een juridisch oordeel wordt gevraagd.
Laatst las ik een dossier van een jongeman die verdacht werd van het stelen van geld uit de tas van de chauffeur van het taxibusje dat hem en een aantal schoolgenoten dagelijks vervoerde. Bij de politie ontkende de verdachte, maar er zat voldoende bewijs in het dossier. Twee van die schoolgenoten hadden bij de politie een verklaring tegen hem afgelegd en de chauffeur had verklaard dat het één van de passagiers tijdens die rit moet zijn geweest.Tijdens de behandeling van een zaak ga je in gesprek met de verdachte, houd je hem stukken uit het dossier voor. De jongeman vertelde waar hij in het busje had gezeten en dat het voor hem vanaf die plek onmogelijk was om bij de tas van de chauffeur te komen. Verder kon hij ook uitleggen wat maakte dat die anderen hem erbij wilden lappen. Als rechter moet je daarna een afweging maken over de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van wat je hebt gehoord en gelezen (de weegschaal van vrouwe Justitia).
Uit de colleges rechtspsychologie die ik de afgelopen weken volgde bij professor E. Rassin is mij weer eens duidelijk geworden hoe moeilijk dat juist is. Zo denken veel mensen dat zij uit het (ontbreken van) oogcontact kunnen afleiden of iemand liegt of niet. Uit onderzoek blijkt echter dat dit in het geheel geen goede graadmeter is. Veel beter is het om te letten op de hoogte van de stem, versprekingen en een langere bedenktijd voor het geven van een antwoord. Overigens allemaal zaken waar je je ogen helemaal niet voor nodig hebt!
En hoe liep het nu af met de jongeman? Er was voldoende wettig bewijs. Maar door zijn verklaring op zitting ontbrak bij mij de overtuiging dat hij de dader was en luidde het vonnis - het zwaard van vrouwe Justitia - vrijspraak.
Posted by Brabants Dagblad on mei 11, 2011 at 06:30 vm | Permalink
Reacties
Een buitengewoon goed initiatief zo'n periodiek op internet. Begrijpelijk voor het grote publiek en toch vaktechnisch correct! Daar zouden meer rechtbanken een voorbeeld aan kunnen nemen.
Een opmerking bij de blinddoek van vrouwe justitia. De blinddoek is pas vrij laat gekomen. Afbeeldingen van voor 1550 tonen vrouwe justitia meestal zonder blinddoek. Daarna komen beide versies voor.
De verklaring voor het niet dragen van de blinddoek is overigens niet minder ethisch dan die voor het wel dragen ervan. Om evenwichtig te kunnen oordelen moet vrouwe justitia kunnen zien wat zij weegt, al was het maar om te kunnen zien dat de schaal niet gemanipuleerd wordt. Bovendien kan het "aanzien" van de persoon, weldegelijk gewicht in de schaal leggen, zowel in strafzaken waar de zwaarte van de sanctie mede afhankelijk is of kan zijn van de persoonlijke omstandigheden (de hoogte van een boete is soms medeafhankelijk van het inkomen, en drie maanden gevangenisstraf kan voor iemand van 85 veel zwaarder zijn dan voor iemand van 20), als in civiele zaken waar door de redelijkheid en de billijkheid, ook rekening gehouden kan worden met de persoon van partijen.
Justitia hoeft wat mij betreft dan ook niet blind te zijn.
Geplaatst door: F. van Schaik | 9 jun 2011 16:01:00
zij draagt een blinddoek om te laten zien waarom ze zo vaak met haar zwaard misslaat. Hele kleine kinderen laten opgroeien in armoede terwijl vader een losbandig leven leidt en nogal wat te verteren heeft.
Zij ziet niks. Zij draagt een blinddoek.
Geplaatst door: yvonne claesen | 27 jul 2011 17:43:21
zij draagt een blinddoek om te laten zien waarom ze zo vaak met haar zwaard misslaat. Hele kleine kinderen laten opgroeien in armoede terwijl vader een losbandig leven leidt en nogal wat te verteren heeft.
Zij ziet niks. Zij draagt een blinddoek.
Geplaatst door: yvonne claesen | 27 jul 2011 17:43:21
De reacties op dit bericht zijn afgesloten.