« Een gewaarschuwd mens | Hoofdmenu | Kiezen »

08 juni 2011

Ouderwets?

De Grondwet bepaalt dat de zittingen van de rechter openbaar zijn. Iedereen is welkom op een zitting. Zo kan het publiek het werk van de rechter controleren. Die openbaarheid geldt echter alleen voor volwassenen. In het Wetboek van Strafvordering bijvoorbeeld staat dat minderjarigen niet als publiek worden toegelaten tot de zittingzaal. Ze kunnen de rechter wel om speciale toestemming vragen. De achterliggende gedachte is dat de jeugd beschermd moet worden tegen ‘den verderflijken invloed, welke blijkens de ervaring het bezoeken der publieke tribune, vaak voor kinderen een leerschool van misdadigheid, op deze kan hebben’. Een beetje ouderwets?

In onze rechtbank ontvangen wij dagelijks schoolklassen. De leerlingen krijgen op voorhand toestemming om bij zittingen aanwezig te zijn. Wij vinden het belangrijk om ook scholieren kennis te laten maken met wat er in de rechtszaal gebeurt. Zo heb ik regelmatig kleinere en grotere groepen leerlingen in de banken zitten. En als er tijd is dan beantwoord ik graag hun vragen. Dat kan over de net behandelde zaak gaan maar ook over de rechtspraak in het algemeen.

Omdat klassen al ruim van tevoren aangeven wanneer ze komen, zodat we alle bezoekaanvragen een beetje kunnen stroomlijnen, weten we niet welke zaken op de dag van het bezoek aan de orde zijn. En dan kan het gebeuren, zoals mij laatst overkwam, dat er een zaak op de zitting staat waarvan je je moet afvragen of je daar brugklassers mee moet confronteren. Het ging om een verkrachtingszaak, waarbij er nogal wat geweld tegen een jonge vrouw was gebruikt. De verdachte ontkende niet de seks maar wel het geweld. Bij het bespreken van de zaak ter zitting worden allerlei details besproken en ik vroeg me af of brugklassers dat nou allemaal zouden moeten horen. Om die reden heb ik tegen de deurwaarder gezegd dat de klas beter naar een andere zittingszaal kon gaan.

Achteraf heb ik mij afgevraagd of dit wel de goede beslissing was. Het had voor de bruggers een les kunnen zijn; niet zo zeer in het bewandelen van het criminele pad maar wel om aan te geven hoe kwetsbaar je bent als je met iemand meegaat die je niet kent. En als ik zie wat mijn dochters af en toe op televisie kijken, zouden ze tegen een stootje moeten kunnen.

Was ik ook een beetje ouderwets?

 

Posted by Brabants Dagblad on juni 8, 2011 at 06:29 vm | Permalink

Reacties

Mevrouw moet onmiddellijk stoppen met dit blog (onhandige poging om slecht imago op te poetsen)en gaan nadenken hoe het niveau kan worden verbetert. Rechterlijke macht is een volkomen ontspoorde organisatie. Civiele zaken duren onnodig lang. Reden: slechte organisatie. Eerlijke burgers worden jarenlang ten onrechte opgesloten. Schrijnend voorbeeld: Lucia de Berk. Tientallen rechters en OVJ buigen zich over zo'n zaak. Vervolgens is dan men zo arrogant om gewoon te blijven zitten ipv. tot de conclusie te komen: ik ben niet geschikt, ik vertrek. RECHTERS MAKEN LEVENS KAPOT. RECHTERLIJKE MACHT IS EEN SCHANDE EN BESTAAT UIT TWEEDE RANGS JURISTEN.

Geplaatst door: A. Koppenaal | 8 jun 2011 19:20:03

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.