« Opgetekend | Hoofdmenu | Duivels dilemma »
21 september 2011
De wijken in
Ik heb altijd een dubbel gevoel bij een kreet als ‘de rechtbank moet het gesprek aangaan met de maatschappij’. Alsof ik als rechter niet gewoon in de rij sta bij de supermarkt, niet bang ben als ik ’s avonds laat op straat opeens voetstappen achter mij hoor, of niet mopper als de benzine weer duurder is geworden. Tegelijkertijd realiseer ik me wel dat er veel facetten van de Nederlandse samenleving zijn waarover ik misschien weleens gelezen of gehoord heb, maar niet aan den lijve heb ondervonden. En omdat ik als rechter absoluut niet in een ivoren toren wil zitten, doe ik graag mee met ons rechtbankproject ‘de wijken in’.
‘De wijken in’ is een project waarbij medewerkers met diverse organisaties uit ons arrondissement in gesprek gaan en luisteren naar wat er in de samenleving leeft als het over rechtspraak gaat. We richten ons daarbij met name op verenigingen en verbanden met jongeren tussen de 14 en 24 jaar, maar er wordt ook contact gezocht met andere maatschappelijke organisaties.
In het kader van ‘de wijken in’ heb ik onlangs samen met de projectleider een bezoek gebracht aan een moskee in Oss. Wij wilden bespreken of het mogelijk is om met een aantal rechtbankmedewerkers naar de moskee te komen om met bezoekers van de moskee van gedachten te wisselen. Wij bespraken dit met een bestuurslid van de moskee. Hij was direct enthousiast. Zijn indruk was dat daar zonder meer belangstelling voor zou zijn. Hij gaf aan dat er in de Turkse gemeenschap nogal wat vragen leven over aspecten van het Nederlandse rechtssysteem. En als rechtbank zijn we benieuwd wat men van ‘ons’ vindt en welke verwachtingen er leven. Kortom, dat moet een vruchtbare avond voor alle deelnemers worden.
Ons voorstel om het gelijk te laten lopen met de week van het recht bleek niet zo handig vanwege het Offerfeest. Wat ons betreft geen probleem, dan doen we het week later. In mijn blog eind november kom ik vanzelfsprekend terug op wat ik dan heb meegemaakt.
Posted by Brabants Dagblad on september 21, 2011 at 06:22 vm | Permalink
Reacties
Klinkt als een goed initiatief.
Wordt hier eigenlijk tijdens de opleiding tot rechter ook aandacht aan besteed d.m.v. een maatschappelijke stage oid?
Geplaatst door: Angela | 3 okt 2011 11:58:40
Angela, bedankt voor je reactie. De zesjarige opleiding tot rechter bestaat uit allerlei onderdelen. De theorie omvat verschillende cursussen van één of meerdere dagen; het praktijkdeel bestaat uit een zogenaamde binnenstage van vier jaren bij de straf-, civiele en bestuurssector van de rechtbank en ook het openbaar ministerie. De andere twee jaren van de opleiding zijn buiten de Rechtspraak. Veel mensen kiezen voor de advocatuur. Zelf heb ik die buitenstage gewerkt bij het Landelijk Bureau Racismebestrijding.
Daarnaast volgen rechters gedurende hun loopbaan diverse cursussen. Zo heb ik onlangs een tweedaagse gevolgd over culturele achtergronden van minderheidsgroepen in de Nederlandse samenleving. En zoals ik al in mijn vorige blog schreef realiseer ik me dat er veel facetten van de Nederlandse samenleving zijn waarover ik misschien weleens gelezen of gehoord heb, maar niet aan den lijve heb ondervonden. En omdat ik als rechter absoluut niet in een ivoren toren wil zitten, doe ik graag mee met het rechtbankproject ‘de wijken in’. Eind november zal ik bloggen over ons bezoek aan de moskee in Oss.
Meer informatie over de opleiding tot rechter staat op www.rechtspraak.nl/Werken-bij/rechter-worden/Pages/default.aspx.
Geplaatst door: Lieneke de Klerk | 12 okt 2011 14:53:41
De reacties op dit bericht zijn afgesloten.