« 3akohot | Hoofdmenu | Appel »

04 januari 2012

Night court

Het nieuwe jaar is alweer een paar dagen oud. Maar het is nog niet te laat om de lezers van mijn blog een gelukkig 2012 te wensen!

Onze Bossche rechtbank staat dit jaar voor een bijzondere keuze, namelijk gaan we wel of niet structureel avondzittingen invoeren. Het afgelopen anderhalf jaar is er geëxperimenteerd met verschillende soorten zittingen die in de avonduren plaatsvonden. De rechtbank wil daarmee de rechtzoekende tegemoet komen. Het past ook wel in deze tijd om een wat ruimere openstelling te hebben. Veel andere organisaties gingen ons voor: zo hoef ik voor het aanvragen van een nieuw paspoort in mijn gemeente ook geen vrije uren op te nemen. Dat kan ’s avonds.

Vorige maand heb ik zelf zo’n avondzitting gedaan. Een avondlang heb ik zaken behandeld van bestuurders die verdacht werden van onverzekerd rijden. Het wonderlijke is dat het enerzijds om een ‘gewone’ zitting gaat. Er worden geen andere zaken behandeld dan overdag. Anderzijds hangt er een speciale sfeer. Het is toch bijzonder omdat het in Nederland - in tegenstelling tot andere landen - nu eenmaal niet gebruikelijk is om een ‘night court’ te hebben.

Omdat ik benieuwd was of zo’n zitting ’s avonds inderdaad in een behoefte voorziet, heb ik degenen die voor mij verschenen gevraagd wat ze er van vonden om in de avonduren naar de rechtbank te komen. Alle keren kreeg ik het antwoord dat ze het handig vonden. Vooral dat ze geen vrij hadden hoeven nemen werd zeer gewaardeerd, evenals de ruime parkeermogelijkheden. Iemand vond het ook wel relaxed, zo ‘s avonds.

Deze reacties had ik verwacht, want collega’s van mij die eerder avondzittingen deden hadden hetzelfde te horen gekregen. Doorgaan met dit soort zittingen dus, zou je denken.
Toch aarzel ik nog een beetje. Op mijn zitting kwamen maar vijf van de ruim dertig verdachten opdagen die waren gedagvaard. Normaal gesproken (overdag dus) komt meer dan de helft. En eigenlijk had ik dus in de avond juist meer mensen verwacht in plaats van minder. Helaas weet ik niet waarom het merendeel van de verdachten niet is verschenen. Misschien is het gewoon toeval: ook bij zittingen overdag wil de opkomst wel eens wisselen. Maar mocht de reden om niet te komen zijn dat het voor de verdachte juist lastiger is om te verschijnen in de avonduren, dan moeten we ons nog eens achter de oren krabben of we door moet gaan met avondzittingen. Een verdachte is dan wel niet verplicht om te verschijnen, maar hij moet wel een reële mogelijkheid krijgen om zijn verhaal aan de rechter te kunnen vertellen.

Posted by Brabants Dagblad on januari 4, 2012 at 06:26 vm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.