« Kijkje in de keuken | Hoofdmenu | Het spijt me »

15 februari 2012

Ei van Columbus?

Onlangs stonden de kranten er vol mee: de minister van Veiligheid en Justitie heeft in een overleg met de Tweede Kamer gezegd dat rechters voortaan jaarlijks een functioneringsgesprek moeten krijgen. Dat functioneringsgesprek zou een van de nieuwe maatregelen zijn om slecht functionerende rechters te kunnen aanpakken.

Rechters op een functioneringsgesprek…..is dat nu het ei van Columbus, dacht ik bij het lezen? Het is, althans in onze Bossche rechtbank, al lang gemeengoed dat met alle medewerkers en dus ook met rechters een functioneringsgesprek wordt gevoerd. Waar hebben we het over? Is dit nu nieuw(s)?

De minister zou zo’n twintig jaar geleden een punt hebben gehad. Toen hadden de rechters het niet zo op die zogenoemde evaluatiegesprekken. Ik herinner me nog een vergadering van de Bossche rechtbank waarin het onderwerp aan de orde werd gesteld. De gemoederen raakten alleen al bij de gedachte dat een president met een rechter zijn functioneren zou bespreken, danig verhit. De tegenstanders waren met name bang dat hun rechterlijke onafhankelijkheid zou worden aangetast.

Maar die tijd ligt echt achter ons. Iedere medewerker in onze rechtbank heeft een competentieprofiel waarop hij wordt getoetst. Een rechter dus ook. Competenties als mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid, oordeelsvorming en integriteit komen tijdens zo’n gesprek met mijn leidinggevende aan de orde. Ook onderwerpen als kennis, intervisie en werksfeer worden dan besproken. Angst voor aantasting van mijn rechterlijke onafhankelijkheid heb ik tijdens zo’n gesprek absoluut niet. Een functioneringsgesprek gaat juist niet over de inhoud van mijn beslissingen maar over mijn functioneren als medewerker van de rechtbank. Ik wil graag weten hoe ik het doe, waar mijn verbeterpunten liggen en natuurlijk ook wat goed gaat.

 Dat de minister een functioneringsgesprek voor iedere rechter verplicht wil stellen, zou in mijn optiek dan ook niet nodig moeten zijn. Sterker nog: Iedere rechter zou dat zelf moeten willen. Je hebt er als medewerker van de Rechtspraak recht op!



 

 

Posted by Brabants Dagblad on februari 15, 2012 at 05:50 vm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.