« Weekendschool | Hoofdmenu | Wij zetten in op duizend! »

09 mei 2012

Balkje

Onlangs koos het openbaar ministerie ervoor twee mannen die verdacht worden van een dodelijke overval in Den Haag, op te sporen door hun foto en namen in allerlei media bekend te maken. Het komt niet vaak voor dat een verdachte met naam, toenaam en een foto zonder ‘balkje’ in het nieuws komt.

In strafzaken die veel in de media zijn geweest, voert de verdediging regelmatig aan dat de verdachte door al die publiciteit al is gestraft en dat er daarom redenen zijn om een lagere straf op te leggen. De rechter moet bij het bepalen van een passende straf rekening houden met alle omstandigheden die in die zaak spelen. Zo is de ernst van het feit belangrijk: een enkele klap met de vlakke hand heeft een lichtere straf tot gevolg dan het in elkaar trappen van een slachtoffer. Ook kijkt de rechter bijvoorbeeld of iemand al een strafblad heeft. De rechter kan de publiciteit die aan een zaak is gewijd eveneens meewegen. Het maakt natuurlijk wel uit of de verdachte de publiciteit zelf heeft gezocht of niet. Als een verdachte in diverse media echter al zowat is veroordeeld, terwijl zijn zaak nog niet eens op een terechtzitting is behandeld, kan de rechter een minder zware straf opleggen dan hij had gedaan als er geen publiciteit was. Bij een forse gevangenisstraf kan dat enkele maanden cel minder betekenen.

Onlangs speelde het volgende geval. Voorafgaand aan het strafproces werden beelden van een ernstige mishandeling op meerdere internetsites geplaatst. De volledige naam van de verdachte werd daarbij genoemd en sommige beelden werden voorzien van -voor hem- zeer nadelig commentaar. De advocaat pleitte voor strafvermindering omdat de verdachte door al deze media-aandacht al in zijn dagelijkse leven werd gestraft.

De rechter ging hierin mee. In haar vonnis geeft de rechtbank aan dat zij er in het voordeel van de verdachte rekening mee houdt dat hij nu en in de toekomst, bijvoorbeeld bij het vinden van werk, grote nadelige gevolgen zal ondervinden van de filmpjes die op internet te vinden zijn. Er werd dan ook een lagere straf opgelegd dan anders het geval zou zijn geweest.

Het is goed dat een rechter altijd alle omstandigheden van een geval bekijkt en dus waar nodig ook publiciteit kan meewegen in de straf. Een van de kenmerken van ons strafrecht is namelijk dat met het ondergaan van een straf de zaak is afgedaan en de verdachte niet eeuwig moet worden achtervolgd.

Posted by Brabants Dagblad on mei 9, 2012 at 02:19 nm | Permalink

Reacties

De vraag is echter, waar ligt de grens. Het zogeheten zwarte balkje lijkt een waar modeverschijnsel te zijn geworden; surft men bijvoorbeeld naar Hyves of een andere Social Media website, dan hebben sommige groepen jongeren (vooral jongens, sorry) al balkjes voor de ogen. Hoort bij de 'gangstah-stijl', heb ik weleens van zo'n jongere gehoord. En daarnaast staan sommigen zelfs met gehele wapencollecties online op hun Hyve of andere social media site! Het wordt daarom erg lastig te bepalen of de media inderdaad straft, omdat veel jongens het stoer vinden, zo'n balkje. Natuurlijk is het dan ook goed dat er rechters zijn die de publiciteit kunnen meewegen, maar ik hoop wel dat rechters er ook rekening mee houden dat mensen soms al met balkjes of andere illegale waren online staan :-)

Geplaatst door: Chris | 28 aug 2012 21:00:46

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.