« Balkje | Hoofdmenu | RoemeniĆ« »

23 mei 2012

Wij zetten in op duizend!

Toen we in 2000 als rechtspraak ook het internet op gingen, was dat een ware revolutie. Waren uitspraken tot dan toe alleen na te lezen in vakbladen, vanaf toen waren de vonnissen die juridisch interessant of maatschappelijk gevoelig waren, snel en kosteloos beschikbaar voor iedereen.

Jaarlijks doen Nederlandse rechters zo'n 1,8 miljoen uitspraken. Die worden bij lange na niet op het internet gezet. Sterker nog, slechts 2 procent wordt op onze website rechtspraak.nl geplaatst. Die aantallen liggen wel heel ver uit elkaar. Natuurlijk worden mondelinge uitspraken van de politierechters niet gepubliceerd. En ook uitspraken waarbij een rechter louter standaardformuleringen hanteert, zijn niet te vinden op het web. Toch verklaart dit niet het enorme verschil.

Als ik aan collega's vraag waarom ze zo weinig publiceren, krijg ik steevast het antwoord dat hun uitspraak juridisch niet interessant genoeg is. Maar zo'n insteek miskent dat uitspraken inmiddels niet alleen voor juristen worden gepubliceerd. Mensen die in de krant lezen over een bepaalde zaak, of aanwezig waren bij de behandeling op de zitting, moeten het oordeel ook kunnen nalezen. Daarnaast blijkt dat mensen de uitspraken op de website raadplegen voor onderzoek (studenten) of gebruiken om hun kansen in te schatten in een eventueel aan te spannen procedure.

Om de gerechten te stimuleren meer uitspraken te publiceren, zijn onlangs de richtlijnen die daarover gaan aangepast. Daarmee vallen veel meer rechterlijke beslissingen in de categorie "te publiceren". Ik ben benieuwd of we snel resultaat zullen zien. Onze Bossche rechtbank publiceerde vorig jaar 587 uitspraken. Met dit aantal bungelen we onderaan de landelijke ranglijst. Met de nieuwe richtlijn verwacht ik dat we aan het einde van dit jaar ruimschoots de duizend halen. Ik ga mijn best daar zeker voor doen!

Posted by Brabants Dagblad on mei 23, 2012 at 09:19 vm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.