« In belang van het kind | Hoofdmenu | Youth Court »

12 september 2012

Gerust gevoel

Als een verdachte die in voorlopige hechtenis verblijft voor de rechter moet komen, dan is er altijd parketpolitie in de zittingzaal. Die agenten zorgen voor de begeleiding van de verdachte naar de zitting en zijn aanwezig om te voorkomen dat de verdachte het Paleis van Justitie via de verkeerde deur verlaat, dat wil zeggen via de hoofdingang in plaats van via de cellengang. Maar de parketpolitie is er ook voor de beveiliging van alle aanwezigen in de rechtszaal: voor de rechters, de officier van justitie, het publiek en soms ook voor de verdachte zelf. Ik spreek trouwens wel steeds over parketpolitie, maar eigenlijk heten ze officieel helemaal niet zo. Het zijn agenten van het team Arrestantenzorg, Vervoer en Parkettaken.

Meestal zijn twee agenten per strafzitting voldoende. In sommige gevallen zijn er meer mensen nodig, zoals ik onlangs meemaakte. Er stond een man terecht die ervan werd verdacht drie bewakers van een gevangenis te hebben neergestoken. In het verleden was hij al zeer gewelddadig geweest en de rechtbank was gewaarschuwd dat hij ook tijdens de zitting opeens zeer agressief zou kunnen worden. Toen ik ter voorbereiding op deze zaak het dossier las, bekroop mij eerlijk gezegd wel een gevoel van onbehagen. De verdachte was kennelijk in staat om het ene moment rustig en vriendelijk over te komen, om vervolgens binnen een tel toe te slaan. Een beetje bezorgd was ik dan dus ook wel, ook al weet ik uit ervaring dat de beveiliging in goede handen is.

Gelukkig bleek tijdens de zitting dat mijn bezorgdheid onterecht was. De parketpolitie had speciale voorzieningen getroffen. Zo waren er meer politieagenten in de zaal. Ook waren er drie mannen van het Extra Beveiligd Vervoer (EBV) ingeschakeld. Zij zijn speciaal opgeleid om psychisch gestoorde of agressieve personen te vervoeren en te begeleiden. Ze zaten gedurende de behandeling van de zaak heel dicht bij de verdachte zodat ze snel zouden kunnen ingrijpen als dat nodig was. Gelukkig bleek dat niet het geval.

Mijn collega-rechters, de griffier en ik hebben ons gedurende de hele zitting geen moment onveilig gevoeld. De gedachte dat er een potentieel gevaarlijke man voor me zat, verdween snel naar de achtergrond. En ook voor het publiek moet duidelijk zijn geweest dat ze geen risico’s liepen vanwege de inzet van de parketpolitie.

Omdat de parketpolitie voor elke zitting risico’s inventariseert en naar aanleiding van die analyse maatwerk levert, hebben we in Nederland niet zoiets nodig als een glazen kooi. Een verdachte kan gewoon op een stoel voor de rechters zitten. En daar ben ik blij mee: het komt de waarheidsvinding ten goede als je een verdachte letterlijk recht in de ogen kunt kijken.

Dankzij de goede zorgen en professionaliteit van de parketpolitie en de mannen van het EBV kunnen wij als rechters ons werk doen. En dat vond ik wel iets om eens aandacht aan te besteden in mijn blog!

PS: Komende donderdagavond ben ik bij het jongerendebat dat de rechtbank ’s-Hertogenbosch organiseert met ProDemos. Het debat heeft plaats in jongerencentrum Dynamo in Eindhoven. Jongeren uit het verspreidingsgebied van het Brabants Dagblad zijn op 13 september uiteraard van harte welkom te debatteren over strafrecht!

Posted by Brabants Dagblad on september 12, 2012 at 10:13 vm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.