« Over de grens | Hoofdmenu | Opgelicht »

01 november 2012

Enkelband

In het begin van dit jaar heb ik mij als proefpersoon opgegeven om een week lang met een enkelband rond te lopen. Reclassering Nederland wilde rechters en officieren van justitie beter bekend maken met deze vorm van elektronisch toezicht door ze het aan den lijve te laten ondervinden. Helaas is het experiment voor mij niet doorgegaan. Ik heb dus niet zelf ervaren hoe het is om beperkt te zijn in mijn bewegingsvrijheid en te weten dat ‘iemand’ mij 24/7 in de gaten houdt.

Onlangs stond in de krant dat Reclassering Nederland het gebruik van elektronische enkelbanden graag wil verdubbelen. Maar daarvoor is de reclassering wel afhankelijk van de rechter. Want alleen een rechter kan het elektronisch toezicht voor een verdachte opleggen.

Volgens de Reclassering heeft een enkelband diverse voordelen, zoals verkleining van de kans dat verdachten in herhaling vallen. Uit cijfers van de Reclassering blijkt dat rechters in 2011 785 keer een verdachte in Nederland hebben verplicht tot het dragen van een enkelband. Ik vind dat bijzonder weinig als ik bedenk hoeveel mensen alleen al in ons arrondissement elk jaar voor kortere of langere tijd vastzitten. Maar dan is er meteen een voor de hand liggende vraag die zich opdringt, namelijk: hoe vaak heb ik zelf al beslist tot het verplicht dragen van een enkelband? Tot twee maanden geleden - moet ik eerlijk bekennen - was dat nul keer. Maar de teller staat inmiddels op drie. Ik heb die drie verdachten elektronisch toezicht opgelegd, mede dankzij een duidelijk advies daarover van de Reclassering.

Soms hoor ik mensen roepen over de enkelband dat het een softe straf is en dat mensen pas echt gestraft worden als je ze in een cel van 3 bij 3 zet. Vanzelfsprekend heeft iedereen recht op z’n eigen mening, maar ik wil er wel iets tegenover plaatsen omdat een enkelband in bepaalde gevallen juist een heel goede maatregel is. Als je als rechter iemand een straatverbod oplegt, kun je er met elektronisch toezicht voor zorgen dat zo iemand goed controleerbaar is en de politie meteen kan worden ingeschakeld als het straatverbod wordt overtreden. En met een enkelband kun je ervoor zorgen dat iemand die een lichte straf heeft gekregen toch zijn werk kan blijven doen en niet verder wegzakt en de maatschappij meer geld gaat kosten. En over geld gesproken: het is in tijden van bezuinigingen ook niet verkeerd om te bedenken dat het elektronisch toezicht aanmerkelijk goedkoper is dan iemand vast te zetten in de gevangenis.

Ik hoop dat Reclassering Nederland aan het eind van volgend jaar kan zeggen dat er door de rechter zo’n 1600 keer beslist is tot het verplicht dragen van een enkelband. Dat lijkt mij een goede zaak.


Posted by Brabants Dagblad on november 1, 2012 at 10:56 vm | Permalink

Reacties

Mogelijk 1600 veroordeelden gaan met enkelband door bezuinigingen ''Masterplan '' binnen Justitie ,Bezuinigen binnen Justitie betekent dat er grote gevangenissen met meer criminelen bijeen minder personeel ,zoals de Alcatraz,Lecumberri, Castro Castro,Bangkwang,Tazmarant,Guantanamo-Bay komt.En dat brengt gevaren met zich mee voor zowel personeel,gevangenen als Maatschappij.

Geplaatst door: S | 15 mrt 2013 09:57:08

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.