« Opgelicht | Hoofdmenu | Verloren en gestolen »

28 november 2012

Hier doen we het (ook) voor!

Iemand die opnieuw de fout ingaat, moet strenger worden aangepakt. Dat is de mening van velen en ook rechters zullen oordelen dat in zo’n geval een zwaardere straf veelal passend is. Maar er zijn uitzonderingen die prachtig uitpakken, zo bleek mij laatst.

Voordat je als rechter toekomt aan het opleggen van een straf aan een verdachte, moet je een aantal andere vragen beantwoorden. Die vragen staan opgesomd in de wet. De eerste vraag luidt: kan het strafbare feit wettig en overtuigend bewezen worden verklaard? Is het antwoord daarop ‘ja’, dan moet je vaststellen of de verdachte strafbaar is. Iemand die volledig ontoerekeningsvatbaar is, mag ik als rechter namelijk geen straf geven. Is het antwoord op die tweede vraag bevestigend, dan komt dan pas de vraag aan de orde welke straf passend is. In de wet staan alle hoofdstraffen die je als rechter kunt opleggen. Voor misdrijven zijn dat de gevangenisstraf, de taakstraf en de geldboete. Een combinatie van die straffen is ook mogelijk.

Bij het opleggen van de straf betrek je verschillende factoren. Natuurlijk kijk ik naar de ernst van het feit. Maar het is ook belangrijk om te weten of er sprake is van 'recidive'; of de verdachte al eerder is veroordeeld. In het algemeen kun je stellen dat een verdachte zwaarder wordt gestraft als hij eerder is veroordeeld voor strafbare feiten. Als iemand al eens een werkstraf heeft gekregen voor woninginbraken, dan zal een rechter hem een volgende keer zeer waarschijnlijk een gevangenisstraf opleggen.  

Maar soms ben je er echt van overtuigd dat een verdachte nog een kans moet krijgen. Dat kan het geval zijn als de verdachte inmiddels definitief met zijn verkeerde vrienden heeft gebroken en een opleiding is gaan volgen. Dat kan dan een reden zijn niet extra zwaar te straffen.

Je weet als rechter niet altijd hoe het afloopt met iemand die je nog een kans hebt gegeven. Onlangs ontving een collega van mij echter een brief van een veroordeelde. Daarin bedankte hij mijn collega omdat hij hem ondanks zijn strafblad nog een laatste kans had gegeven. In de brief schreef hij dat hij zijn opleiding had afgerond en aan een vervolgopleiding was begonnen. Mede dankzij zijn reclasseringswerker en het vertrouwen dat mijn collega in hem had gesteld, is hij op de juiste plek terechtgekomen, zo schreef hij.  Hij eindigt zijn brief met de zinnen: “Ik kan u niet in woorden vertellen hoe positief ik nu in het leven sta en hoe er een wereld voor mij is open gegaan. Nogmaals bedankt dat u toen in mij geloofde.”

Hier doen we het (ook) voor!

Posted by Brabants Dagblad on november 28, 2012 at 10:45 vm | Permalink

Reacties

en nu maar hopen dat deze persoon inderdaad niet meer terugkomt. Zou u anders in een dergelijk geval de brief aan hem/ haar voorlezen.

Geplaatst door: Y. Quint | 2 jan 2013 14:59:50

Mijn uitgangspunt is niet: eens een crimineel altijd een crimineel, mensen behoren (nog) een kans te krijgen. Wordt die kans gegrepen dan is dat niet alleen goed voor die persoon, maar zeker ook voor de maatschappij. Gaat iemand toch weer in de fout, dan bespreek ik dat op de zitting. Stel dat de briefschrijver voor mij moet verschijnen, dan zou ik hem zeker met de inhoud van zijn brief confronteren.

Geplaatst door: Lieneke de Klerk | 4 jan 2013 15:29:36

Iemand die volledig ontoerekeningsvatbaar is, mag ik als rechter namelijk geen straf geven?Ja ,een ontoerekingsvatbaar heeft levenslange gevangenisstraf binnnen Tbs instelling.Iemand die toerekeningsvatbaar is krijgt zijn straf te horen en weet waar hij aan toe is ,maar een ontoerekeningsvatbare is afhanelijk van Psychologen/Psychiaters die zonodig achten dat hij/zij in instelling voor behandeling moet blijven.Hoezo een ontoerekeningsvatbare krijgt geen straf opgelegd.Geen gevangenisstraf ,maar een Tbs instelling heeft zelfde functionaliteiten als een Gevangenis.Soms komt isoleren,fixeren erbij als ze de gestoorde niet in bedwang kunne houden hoe ergen kan je straf dan nog niet zijn als je nog eens vatsgebonden wordt ter fixatie,.of is dat geen straf volgens rechters?Een toereknvatbare kan nog voor zijn rechten opkomen ,maar een ontoereknevatbare is in de instellingen overgeleverd.

Geplaatst door: Selime | 15 mrt 2013 11:13:20

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.