« Verloren en gestolen | Hoofdmenu | Onder bewind »

09 januari 2013

Rechtbank Oost-Brabant

Het nieuwe jaar is alweer volop aan de gang, maar toch wens ik alle lezers van mijn blog nog een gelukkig en gezond 2013. Voor de Rechtspraak is er per 1 januari organisatorisch veel veranderd. Veel gerechten zijn gefuseerd waardoor er op 1 april a.s. nog maar 15 gerechten zijn in plaats van 24.

Voor ons is er niet heel erg veel gewijzigd. Onze rechtbank blijft zelfstandig. Wel hebben we een nieuwe president en ook een nieuwe naam. Ik werk sinds vorige week dinsdag bij de rechtbank Oost-Brabant. Dat is na al die jaren ’s-Hertogenbosch wel even wennen, maar mijn dagelijks werk blijft hetzelfde.

Als reactie op een van mijn vorige blogs kreeg ik de vraag hoe een werkdag er voor een rechter uitziet. Ik heb eigenlijk twee soorten werkdagen: zittingsdagen en leesdagen. Op zittingsdagen behandel ik allerlei soorten strafzaken; van winkeldiefstal tot moord. Die zaken bereid ik voor door de bijbehorende dossiers te bestuderen. Dat doe ik dus op de leesdagen. Door het lezen van de dossiers krijg ik een beeld van het strafbare feit, de verdachte, de bewijzen die de politie heeft verzameld en van de omstandigheden waaronder het feit is gepleegd.
Op de leesdagen zijn er ook vaak werkoverleggen en vergaderingen en beoordeel ik de vonnissen die de griffiers hebben opgesteld. Veel mensen denken dat een rechter alle vonnissen zelf schrijft. Dat is niet zo. In de meeste gevallen stelt de griffier een uitspraak op. Natuurlijk wel geïnstrueerd door de rechter. En die bepaalt ook of en zo ja welke straf moet worden opgelegd.

Het is als rechter heel erg belangrijk de vakliteratuur en de jurisprudentie bij te houden. Maar dat doe ik eerlijk gezegd met name in mijn vrije tijd: in de trein op weg naar de rechtbank en ’s avonds thuis, soms tot groot ongenoegen van mijn dochters.

Posted by Brabants Dagblad on januari 9, 2013 at 01:25 nm | Permalink

Reacties

Strafzaak is geen moeilijk vak praktijk is al Strafrecht veel ,rechters moeten zich meer binnen en tussen de maatschappij begeven is geen vakliteratuur voor nodig,ik ken justitie en strafrecht uit mijn duim.Dossier bestuderen?Een crimineel ken je in een oogopslag.Je bestudeert ze als je hem/haar aankijkt onder het lijf staat zijn levensverhaal.

Geplaatst door: Selime | 15 mrt 2013 10:28:32

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.