« Tongzoenarrest | Hoofdmenu | Stok achter de deur »

24 april 2013

Wie volgt?

Mijn echtgenoot is ergens in 2011 gaan twitteren. Mijn dochters en ik zagen er niets in en dachten dat het om een bevlieging ging. Dat hadden we mis. Hij houdt ons nog steeds voortdurend op de hoogte van het aantal volgers en meldt trots als er weer eens een bericht van hem is geretweet.

Ik kon me destijds helemaal niet voorstellen waarom het interessant is om te weten wat iemand van minuut tot minuut aan het doen was. Maar ik ben bijna om. Weliswaar twitter ik (nog) niet zelf, maar ik volg wel allerlei twitteraars die ik interessant vind voor mijn werk als strafrechter en persrechter. Twitter blijkt namelijk een grote bron van informatie en inspiratie!

Zo ben ik een fan van de twitterende (wijk)agenten. Ik zie met ontzag met welke uiteenlopende zaken zij zich dagelijks bezighouden. Ze voeren bemiddelingsgesprekken tussen buren, houden inbraakpreventiecontroles en geven tussen de bedrijven door ook nog eens een presentatie over cyberpesten. Ik wist natuurlijk wel dat agenten veel werk verzetten, maar door de berichten op Twitter heb ik daarvan een veel beter beeld gekregen.

Onze rechtbank twittert ook (@RbOostBrabant), bijvoorbeeld over uitspraken waar publieke belangstelling voor bestaat. En ook aan de aankondiging van deze blog besteden we een tweet. Er zijn niet veel medewerkers van de rechtbank zelf actief op Twitter, althans, niet dat ik weet. Een collega van onze rechtbank is er wel te vinden. En ik vind het geweldig. Ik denk dat een twitterende rechter (en er zijn er gelukkig meer) bijdraagt aan meer begrip over de rechtspraak.

@JudgeJoyce twittert over allerlei zaken die haar bezighouden: zowel professioneel als privé. Ook geeft ze antwoord op vragen van haar volgers (al meer dan 900 mensen!) en wijst ze op interessante informatie over de rechtspraak. Sommige collega’s vinden het maar niets, zo’n twitterende rechter. Ze zijn bang dat het gezag van de rechter in het gedrang komt als een rechter te veel twittert over privézaken. @JudgeJoyce laat echter zien dat ze als mens midden in de maatschappij staat en vergeet daarbij niet dat zij ook rechter is. Ze vertelt in haar twitterberichten duidelijk waarom ze haar mening niet altijd geeft.

Rechters krijgen nogal eens de kritiek dat ze werken vanuit een ivoren toren. Daarover hoeft @JudgeJoyce zich wat mij betreft geen zorgen te maken. Ik kan het volgen van haar twitterberichten (en die van onze rechtbank!) van harte aanbevelen. En ondertussen ga ik ook maar eens nadenken over een eigen twitteraccount…

Posted by Brabants Dagblad on april 24, 2013 at 12:49 nm | Permalink

Reacties

Meningen die niet gegeven worden zijn uit privacy overwegingen en waarheidsbevindingen die niet te zeggen zijn,vandaar JudgeJoyce terughoudendheid,rechters weten heel goed wat ze wel of niet moeten zeggen daar hebben ze 6-8 jaar voor gestudeerd aan de University.Social media is speurwerk/informatie voor politie en Rm.

Geplaatst door: Selime | 12 mei 2013 01:23:33

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.