« Een bijzondere zaak | Hoofdmenu | Immateriële schadevergoeding »

28 augustus 2013

Aan de slag als rechter-commissaris

Na mijn vakantie ben ik binnen de rechtbank Oost-Brabant aan de slag gegaan als rechter-commissaris ‘belast met de behandeling van strafzaken’, zoals het officieel heet. In de dagelijkse praktijk ben ik nu dus geen rechter meer maar “rc”. Ik hou me niet meer bezig met de strafzitting, maar heb een rol aan het begin van strafrechtelijke onderzoeken. Ik zal dus niet vaak meer in de zittingszaal zijn, maar werk met name vanuit ‘het kabinet’. Dat is een extra beveiligde afdeling in het paleis van justitie.

Wat houdt mijn nieuwe werk in? In de eerste plaats is dat het beslissen op verzoeken van de officier van justitie om een verdachte van een misdrijf langer in voorlopige hechtenis te mogen houden. Ik beslis of er voldoende ernstige bezwaren zijn om hem of haar voor maximaal veertien dagen gevangen te zetten, of, zoals het in juridische termen heet: in bewaring te stellen.

Getuigen
Een tweede taak van de rc is het horen van getuigen. Dat kan op verzoek van de advocaat of van de officier van justitie voor een rechtszitting. Maar ook tijdens een zitting kan de strafrechter de zaak nog verwijzen naar de rc om getuigen te ondervragen. Soms gaat het maar om een enkele getuige, maar het komt ook voor dat de rc tientallen getuigen moet horen omdat het anders niet mogelijk is om de waarheid in een zaak te achterhalen.

Doorzoeking
Een derde belangrijke taak van de rc is het openen (en sluiten) van doorzoekingen van woningen. Politie en justitie mogen niet zomaar het huis van een verdachte binnenvallen. Een woning is immers bij uitstek een privéplek waar de bewoner zelf bepaalt wie hij binnenlaat. Daarom moet een rc toestemming voor een doorzoeking verlenen. De rc beslist of het belang van het opsporingsonderzoek groter is dan het belang van de bewoners. Er moeten duidelijke aanwijzingen zijn dat een doorzoeking van die woning echt nodig is om een ernstig misdrijf op te lossen.
Een politieagent kan natuurlijk ook de bewoner gewoon zelf toestemming vragen om zijn woning te mogen betreden, maar dan loopt hij het niet denkbeeldige risico dat bewijsmateriaal verloren gaat omdat bijvoorbeeld een medebewoner de XTC-pillen heel snel door de wc spoelt.

Vier jaar
Het werk als rc bevalt me tot nu toe uitstekend. Het is erg gevarieerd. Op het ene moment ondervraag ik een moeilijke getuige, op het andere sta ik ’s ochtends heel erg vroeg in een wildvreemde huiskamer ergens in Oost-Brabant bij een doorzoeking.

In principe is mijn benoeming voor vier jaar, maar ik sluit niet uit dat ik langer blijf. Veel van mijn collega rc’s hebben hun benoemingtermijn ook verlengd omdat ze hun werk zo leuk vinden. Dat ik dan regelmatig echt heel erg vroeg moet opstaan, neem ik voor lief.

Posted by Brabants Dagblad on augustus 28, 2013 at 11:45 vm | Permalink

Reacties

Veel succes in uw Kabinet als Rc elke dag een ander verdachte uw oordeel of zij/hij wel of niet in hechtenis dient genomen te worden van aftappen tot in bewaring stellen van verdachten .Rc met speciale bevoegdheden verschil met rechter strafzitting u rapporteerd voor de strafrechters zij vellen aan hand hiervan en bewijsmaterialen de strafmaat.Niets is boeiends dan Justitieël werk.

Geplaatst door: Selime 007/KGB | 28 aug 2013 19:38:54

Ooit heb ik een rechter Rc meegemaakt die was niet belast met behandeling van strafzaken in zijn kabinet Mr Lieneke de klerk in uw arrondissement .Hij was met sex tegen verdachten in zijn Kabinet een van uw collegas vast komt u hem wel tegen .

Geplaatst door: Selime 007/KGB | 28 aug 2013 19:43:01

Selime, kunt u mij de toegevoegde waarde vertellen van uw laatste plempsel? Wat anderen doen of laten heeft werkelijk niets te maken met dit blog waar mevrouw de Klerk uitlegt geeft over haar functie binnen justitie.

Geplaatst door: J.L.Huiskes | 1 sep 2013 00:27:20

Ben het roerend eens met J.L. Huiskes op 1-9-2013. Kan dat 'plempsel' als off-topic verwijderd worden? Zou een opschoning betekenen!

Geplaatst door: Jaap | 23 nov 2013 20:55:32

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.