« Levenslang is levenslang | Hoofdmenu | Kans op ongelukken »

23 november 2013

Bekentenissen van een rechter

Wat vindt u van een rechter die vijf kilometer te hard rijdt op de snelweg? Of van een rechter die door rood fietst? Denkt u dan: “Ach, dat zijn kleine overtredingen waaraan iedereen zich wel eens schuldig maakt”? Of bent u van mening dat juist van rechters mag worden verwacht dat zij de verkeersregels respecteren?

Dan komt nu een bekentenis: Ik fiets af en toe door rood licht. Niet midden op de dag, of tijdens de spits, nee, als het heel rustig is op straat en ik echt geen heil zie in het blijven wachten. Ik kijk bij het oversteken dan nog wel steeds goed uit.

De laatste keer dat ik niet langer wilde wachten en op mijn fiets door het rode licht reed, werd ik even later aangesproken door een andere fietser. Hij had wél netjes gewacht tot het verkeerslicht op groen sprong. “U bent toch rechter?” vroeg hij mij. Ik schrok me een hoedje en voelde mij erg betrapt want ik vind eigenlijk dat ik als rechter helemaal niet door rood mag fietsen. “U zou toch beter moeten weten”, sprak de man mij bestraffend toe. Hij fietste door en liet mij met het schaamrood op de kaken achter. Ik mompelde hem nog wel iets achterna over dat ik wist dat het licht bijna op groen zou springen…..

Ik kan natuurlijk mijn geweten sussen door mezelf voor te houden dat het niet om een halszaak gaat, dat ik zelf het meeste risico loop en dat ik echt heel goed uitkijk en anderen niet in gevaar breng. Ik kan ook nog als verdediging aanvoeren dat heel veel mensen door rood fietsen, tot aan politieagenten en officieren van justitie toe. Maar dat zijn natuurlijk heel flauwe excuses die geen enkele rechtvaardiging geven om de verkeersregels te negeren. Als ik een bekeuring had gekregen, dan was dat natuurlijk volkomen terecht en dan had ik die meteen betaald.

Ik nam me op dat moment voor niet meer door het rode licht te fietsen. En dat heb ik ook niet meer gedaan. Maar ik moet bekennen dat ik het best moeilijk vind om niet door te fietsen als het stil is op straat en er geen enkel kruisend verkeer te bekennen is.
Tja, niets menselijks is ons rechters vreemd.

Posted by Brabants Dagblad on november 23, 2013 at 07:16 vm | Permalink

Reacties

Heel vroeger als kwajongen op de fiets reed ik sporadisch wel eens door rood. Met de auto is het in 55 jaren dat ik een rijbewijs heb heel af en toe gebeurd: oranje sprong op rood... Verder nooit: 't is levensgevaarlijk, voor je zelf en voor een ander. Geldt voor iedereen, incl. zittend en staand!

Geplaatst door: Jaap | 23 nov 2013 20:50:01

Mr de Klerk u heeft gedragscode voor verkeersregels gebroken u fietste ''niet hoffelijk'',regels zijn regels waaraan ieder verkeersdeelnemer zich aan dient te houden of u willekeurige burger bent of rechter het geld voor ons allen,Of de verkeer luw is of drukte met geduld dienen we ons rechten en voorrang te verlenen,.Wanneer het stil is mediteert u en telt tot tien zie dat uw geduld niet op zal raken en geen verkeersdelicten begaan,daar kunt u mee thuis komen.Politie heeft vrijstelling van verkeersregels als dit nodig is voor werk (Rvv).
hierbij de regels.

Ik fiets hoffelijk.
Ik heb respect voor andere weggebruikers.
Ik volg de verkeersregels.
Ik respecteer de voorrangsregels.
Ik breng andere weggebruikers niet in gevaar.
Als ik andere fietsers, voetgangers, skeelers, joggers, dienstwagens van de waterwegbeheerder,… tegenkom, snij ik hen de weg niet af, maar wacht ik rustig tot ik voorbij kan.
Ik laat weten dat ik er aan kom door gebruik te maken van mijn fietsbel.
Ik kijk goed en ver voor me uit, zodat ik kan anticiperen op mogelijke hindernissen.
Ik hou me aan de maximale snelheid.
Ik pas mijn snelheid aan de omstandigheden aan.
Als getraind fietser vermijd ik zoveel mogelijk de tijdstippen waarop tragere weggebruikers op het jaagpad of fietspad onderweg zijn.
Ik vertraag en stop als dat nodig is voor de veiligheid van mezelf en van anderen.
Ik rij niet in een al te grote groep om andere weggebruikers niet te storen.
Ik gebruik in groep nooit de volledige breedte van het jaagpad of fietspad, zodat er altijd voldoende ruimte overblijft voor andere weggebruikers. Met twee naast elkaar rijden is het uitgangspunt.
Ik neem de rechterkant van het jaagpad of fietspad, ook in de bochten.

Geplaatst door: SelimeSYK | 23 nov 2013 21:32:18

Het verbaasd me dat een rechter in de situatie dat het licht op rood staat voor zichzelf de afweging gaat maken of het wel nodig is om langer te wachten of toch maar door te rijden.
De wet bepaalt dat er niet door rood gereden mag worden en dat is de enige en voldoende reden om te blijven staan.
Juist een rechter zou moeten weten dat het niet de bedoeling is dat een belastingbetaler per keer een afweging maakt of het nu wel of niet nodig is om te betalen. Of die ene keer wel een beetje geweld gebruiken om welke reden dan ook. Of misschien die ene keer wel met een paar borrels op gaan rijden want het is maar een klein stukje in de polder etc. etc.
Juist de rechter zou moeten weten dat het niet aan de burger is om per keer, per geval een eigen uitleg aan de wet te geven.
Anders weet ik nog wel een aantal zaken waarbij ik (met voor mij goede argumenten) het wetboek even terzijde kan leggen.

Geplaatst door: Frans | 6 dec 2013 21:57:05

Tuurlijk, ik heb gewerkt als griffier op de Amsterdamse rechtbank en ik moet eerlijk bekennen dat ik wel eens zwart ging rijden in de tram en door rood licht reed ik in Amsterdam regelmatig en dan ook vooral als voetganger een rood verkeerslicht bij een zebra. Allemaal menselijk behoefte om kleine regels te overtreden. Wel eens gezien hoe topfunctionarissen van het ministerie zich door de stad laten vervoeren? Let maar eens op hun snelheid.

Geplaatst door: Henk Bodde | 21 jan 2014 17:54:55

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.