« Bekentenissen van een rechter | Hoofdmenu | Vuurwerk! »

07 december 2013

Kans op ongelukken

Het kabinet wil - grof gezegd - dat het Openbaar Ministerie alle celstraffen van één jaar of meer voortaan direct ten uitvoer legt. Ik begrijp als strafrechter oprecht niet voor welk probleem dit een oplossing is. Natuurlijk wil ook ik dat veroordeelden hun straf zo snel mogelijk uitzitten, maar deze maatregel gaat daar echt niet voor zorgen. Sterker nog, de kans op ongelukken neemt toe.

De Raad voor de rechtspraak heeft uitgerekend dat jaarlijks ongeveer 330 van de 2200 veroordeelden niet vastzitten als zij een gevangenisstraf van een jaar of meer krijgen opgelegd. Voordat u gaat denken dat daardoor 330 mensen hun straf ontlopen: dat is niet het geval. Er zijn namelijk verschillende situaties waarin veroordeelden niet meteen in de cel belanden. Bijvoorbeeld als een verdachte tot een celstraf wordt veroordeeld, maar hij niet in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Dan kan het zo zijn dat de veroordeelde een oproep thuisgestuurd krijgt met wanneer hij zich moet melden om zijn straf uit te zitten. Ook kan het zijn dat de rechter iemand die op vrije voeten is veroordeelt en vindt dat die persoon meteen vast moet komen te zitten. In zo’n geval beveelt hij bij zijn vonnis de onmiddellijke gevangenneming. 

Tot zover brengt het voorstel dus niets nieuws. Zoals gezegd vrees ik zelfs dat het kabinetsplan gaat zorgen voor ongelukken. Denk eens aan de volgende situatie. De rechtbank legt iemand een gevangenisstraf op van 15 maanden. Het Openbaar Ministerie gaat daartegen in beroep. Het duurt al gauw een paar maanden voordat die zaak bij het gerechtshof aan de beurt is. Volgens het nieuwe kabinetsplan moet de verdachte dan toch meteen na de uitspraak van de rechtbank de cel in. Maar wat als het gerechtshof tot een lagere straf of zelfs tot een vrijspraak komt? Dat zou betekenen dat de verdachte al die tijd onterecht heeft vastgezeten. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn van het kabinet. Zoiets schaadt het vertrouwen in de rechtspraak, om nog maar te zwijgen over de schadevergoedingen die vervolgens van de Staat kunnen worden geëist.

Ik ben er van overtuigd dat de nieuwe wet geen toegevoegde waarde heeft. De huidige wetgeving biedt rechters voldoende mogelijkheden om een verdachte onmiddellijk vast te zetten als dat nodig zou zijn, al dan niet op verzoek van het Openbaar Ministerie. En bovendien….Een verdachte die de officier van justitie een gevangenisstraf van een jaar of meer hoort eisen op de zitting, die laat het hoogstwaarschijnlijk toch echt wel uit zijn hoofd om twee weken later weer op de rechtbank te verschijnen voor de uitspraak. En dan moet de politie alsnog naar hem op zoek…

Posted by Brabants Dagblad on december 7, 2013 at 06:45 vm | Permalink

Reacties

Ik begrijp héél goed voor welke probleem dit oplossing biedt,namelijk veroordeelden c.q verdachten die zich onttrekken aan hen detentie.het grootste ongeluk ligt al voor de loer bij Ivoren Toren.Een verdachte dient niet meteen na uitspraak maar juist zodra verdenking is vast zitten,dit is het grootste gevaar voor de samenleving om ze maar rond te laten lopen.Dat nieuwe wet is me geen nieuws het bestaat al alleen het werd niet T.u.l.Door nalatigheid van OM en Justie lopen er verdachte C.Q veroordeelden in vrijheid op kosten van onze Staat rond,.Wat als een verdachte ten onrechte heeft gezeten?U Mr de Klerk hebt faalangsten zie ik u staat niet sterk in uw schoenen u hebt niet de volle 100% vertrouwen in Justitiële onderzoek van OM die belast is met vervolging ,Om kan wel blunderen maar toch niet elke zaak,.Liever dat iemand ten onrechte vastzit dan losloopt allebei kost de Staat geld.Kabinetsplan is me nog soft ,van mij mag iemand al de cel in zodra hij/zij verdacht is en tot onderzoeken klaar zijn en voorgeleid,veroordeeld danwel vrijgesproken wordt.Hier is de justitie juist zwak in ze laten rondlopen en agenten zijn op jacht naar verdachten die achter slot/grendel horen dit kost meer dan dat een vermoedelijke dader vastzit tot zijn verdenking, bewijslast in vonnis wordt geveld.

Geplaatst door: SelimeSYK | 9 dec 2013 11:40:06

SelimeSYK, je spoort niet. Laat je nakijken of start ergens een dictatuur waar je je plannen kunt uitvoeren.

Geplaatst door: c wildschut | 17 dec 2013 12:19:04

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.