« Kans op ongelukken | Hoofdmenu | Klein hoekje? »

27 december 2013

Vuurwerk!

Het einde van het jaar nadert en dat betekent vuurwerk. Nederlanders steken graag en veel vuurwerk af met oud en nieuw. Ik ben zelf geen liefhebber, maar mijn neefje uit Engeland komt er ieder jaar speciaal voor over om met zijn neven lekker te gaan knallen. Op mijn neefjes hebben die harde knallen en die enorme vuurpijlen een haast onweerstaanbare aantrekkingskracht. Ze staan er nauwelijks bij stil dat het door hen zo bewonderde vuurwerk elk jaar weer honderden slachtoffers maakt.

Gelukkig gelden in dit land veel regels voor vuurwerk. Zo is er een regel die bepaalt hoe oud je moet zijn om vuurwerk te mogen kopen. Ook is er een regel die zegt wanneer je het mag kopen en een regel die aangeeft wanneer je het mag afsteken. En natuurlijk is er het verbod op enkele soorten vuurwerk zoals strijkers, mortierbommen en Chinese rollen. De reden voor het verbod is dat illegaal vuurwerk levensgevaarlijk is omdat het vaak teveel kruit bevat en niet is getest op veiligheid.

Als rechter-commissaris leid ik regelmatig doorzoekingen in woningen. Ik geef de politie daarbij toestemming om op zoek te gaan naar zaken die te maken hebben met strafbare feiten. Ik ben in de woning aanwezig om toezicht op het zoeken te houden. Soms levert zo’n zoektocht als bijvangst illegaal vuurwerk op. De afgelopen tijd is het een aantal keren voorgekomen dat de politie zocht naar bijvoorbeeld verdovende middelen, maar ook illegaal vuurwerk aantrof. Ik laat dat natuurlijk onmiddellijk in beslag nemen om te laten vernietigen.

Achteloos
Soms is de doorzoeking helemaal gericht op het vinden van illegaal vuurwerk omdat de politie daarover getipt is. Omdat de aanwezigheid van dat vuurwerk levensgevaarlijk is, is het belangrijk dat spul zo snel mogelijk weg te halen. Ik sta soms werkelijk versteld over hoe achteloos mensen omgaan met die gevaarlijke explosieven. We zien dozen met gevaarlijk vuurwerk opgestapeld in een schuurtje, soms vinden we het in de kofferbak van een auto. Maar we hebben ook explosieven aangetroffen die gewoon in een hoekje van de woonkamer stonden naast de verwarming.

Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk. Er staan dan ook niet voor niets behoorlijke straffen op het handelen in dat vuurwerk en het bezit ervan. Maar die bestraffing komt achteraf, als het illegale vuurwerk al is aangeschaft, al is afgestoken en het leed al is geleden.

Ik vrees dat zo lang er mensen zijn die er niet voor terugschrikken om levensgevaarlijk vuurwerk te kopen, er ook aanbod zal blijven. Mijn wens voor 2014 is dat er een manier wordt gevonden om duidelijk te maken hoe gevaarlijk het is en dat mensen zich gaan realiseren dat ze niet alleen zichzelf in gevaar brengen maar vooral anderen.

Ik wens u een goed en veilig 2014!

Posted by Brabants Dagblad on december 27, 2013 at 07:34 vm | Permalink

Reacties

Er worden massa zwaar explosief vuurwerk aan Nederlandse afnemers verkocht en de inkomsten daarvan witwassen door criminelen ,die halen uit Hongarije,Duitsland Italia. De Big Boy Cipolla is met 120 gram gevaarlijkste vuurwerkbom vervolgt door Big Boy Profi,verboden vuurwerken die vanuit andere Eu landen illegaal worden gëimporteerd en verkocht is strafbaar,maar in die landen niet dus er is geen of onvoldoende samenwerking tussen Eu landen die gezamelijk gevaarlijke vuurwerk dienen te bestrijden.En de vuurweken worden met de jaar zwaarder .Ik vindt dat vuurwerk verboden moet het is mooi maar niet plezierig ,tegenwoordig is het uit de hand gelopen vuurwerk met oudjaar is Vandalisme geworden.Vroeger was het niet zo en die tijden komen niet maatschappij verandert en vuurwerk ook dus tijd dat er actie tegen zware Vuurwerk en Maatschappij dient ondernomen .Mensen althans jeugd trekken zich nergens niks meer van aan ze weten dat ze een taakstrafje opgelegd krijgen en dat zien ze wel zitten om het even uit te voeren .Mensen die zich met oud/nieuw niet gedragen één jaar opsluiten tot volgend oud/nieuw en géén taakstraf dat lost niks op ,Met vriendelijke groet,SelimeSYK

Geplaatst door: SelimeSYK | 28 dec 2013 00:10:34

Mr Lieneke De Klerk ik wens u een gezond,gelukkig en veilig 2014 toe!

Geplaatst door: SelimeSYK | 1 jan 2014 12:39:18

50 gewonden met zwaar oogletsel ,amputaties .en 2 doden ,,Bij de uitzending van militairen naar oorlogs gebieden vallen minder gewonden.dus doe net als in de meeste landen een centrale plek waar vuurwerk word afgeschoten is een stuk veiliger ,dus ik zou zeggen per direct verbieden ,het is trouwens toch ook prettiger voor onze dieren.

Geplaatst door: Ton | 2 jan 2014 08:37:40

We zijn tegenwoordig zo bekend met het belang van schone lucht. Er worden zelfs elektrische auto's gemaakt om daar aan bij te dragen. Rond de jaarwisseling vergeten we dat maar even en knallen er lustig op los. Geen rekening houdend met mensen voor wie dat extra belastend is, ook geen besef hebbend van wat het kost aan brandstoffen om dat vuurwerk te maken, geen besef van de troep die daarbij vrijkomst en die in de lucht, het water en de grond geloosd wordt. Want dat zien we niet, dat gebeurt in landen waar ze het met het milieu niet zo nauw nemen. Afschaffen het vuurwerk en een prijsvraag bedenken voor een andere vorm van vieren van de jaarwisseling.

Geplaatst door: Laurens | 17 jan 2014 12:18:07

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.