« DNA | Hoofdmenu | Lang leve de Grondwet »

15 maart 2014

Regels zijn regels

Als rechter pas ik de regels toe die de wetgever heeft vastgesteld. Zo zijn de taken verdeeld in dit land en dat is goed. Maar heel soms kan ik als rechter niet helemaal uit de voeten met die regels.

Stel: Je woont al sinds jaar en dag in het noorden van het land. Op een ochtend tref je op je deurmat een acceptgiro van 38 euro omdat je een paar weken eerder ’s nachts in een Brabants dorp te hard zou hebben gereden. Je hebt nog nooit van dat dorp gehoord en het is sowieso al jaren geleden dat je in het zuiden was. Jij bent het dus niet geweest die daar de snelheidslimiet overschreed. Bovendien was je die avond met vrienden op stap in Groningen en zij kunnen dat bevestigen. Je schrijft daarom een brief aan de officier van justitie waarin je je bezwaren tegen de boete uiteenzet.

Helaas laat de officier van justitie zich niet door je verhaal overtuigen. Hij leest dagelijks tientallen van dit soort verweren en handhaaft de sanctie: je moet de boete betalen. Je laat het er niet bij zitten en besluit de foto’s op te vragen. En dat blijkt een goede actie. Op de foto’s zie je weliswaar een auto met jouw kenteken, maar als je wat beter kijkt valt een aantal dingen op. Tussen de lettercombinaties op de plaat staat een 1, terwijl die op jouw kentekenplaat niet aanwezig is. Ook is te zien dat de plaat niet tussen de achterlichten is bevestigd, maar een stuk lager en dat de bevestigingspunten van de kentekenplaat op andere plekken zitten dan bij je eigen auto. Kortom, alles duidt erop dat iemand met valse kentekenplaten te hard heeft gereden en dat jij daarvoor nu moet opdraaien. Je besluit een beroepschrift te schrijven en gaat ervan uit dat nu alles in orde zal komen.

Te laat
Dit beroepsschrift belandt op mijn rechterstafel. En wat zie ik meteen: het is twee weken te laat ingediend zonder dat daar een goede reden voor wordt aangevoerd. De wet en de Hoge Raad zijn over dit soort situaties heel duidelijk: het beroep is dan niet ontvankelijk en mag dus niet worden behandeld. De achterliggende gedachte daarbij is dat de indiener zes weken de tijd heeft om beroep in te stellen en dat dat voldoende moet zijn. Ik begrijp dat standpunt wel, want anders worden zaken nooit afgerond.

Ik weet dus wat me te doen staat. Ik moet het beroep niet ontvankelijk verklaren. Maar die beslissing voelt in deze zaak niet goed. Natuurlijk zijn regels nu eenmaal regels, maar toch zou zo’n beslissing indruisen tegen mijn gevoel van rechtvaardigheid. Op de zitting heb ik gezocht naar een oplossing zonder de wet te schenden. Gelukkig waren alle partijen het er over eens dat duidelijk was dat de man niet degene was die te hard had gereden. Ik heb daarom het Openbaar Ministerie gevraagd ervoor te zorgen dat de sanctie op nul zou worden gezet. Met de indiener sprak ik af dat hij zijn beroepschrift zou intrekken als hij bericht kreeg dat dat was gebeurd. Zo zou de indiener geen boete hoeven te betalen. Ook al handelde ik daarmee niet strikt volgens de regels: op deze manier kon ik wel echt recht doen. En dat is nu precies mijn taak als rechter.

 

Posted by Brabants Dagblad on maart 15, 2014 at 06:18 nm | Permalink

Reacties

Ach ja dat deed Teeven ook met Cees H ,samen delen(dealen)Wet van 15 juli 2008, houdende samenvoeging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme).Teeven heeft Cees H bevoordeeld, Belasting buitenom gehouden en de rest deal in eigen zak gestoken ,Haal Teeven en Opstelten door Wasstraat van Justititie weet hij ongeschonden uit de beschuldigingenstrijd te komen,.Opstelten zei verder dat de schikking destijds te verkiezen was boven het doorzetten van een rechtszaak waarvan de afloop onzeker was,Ik stel me hierbij vraagtekens,Teeven heeft bewust voorstel gedaan aan C.H om geld buiten belastingdienst om te witwassen ,dit noemen ze Zelfverrijking.Meer Camera's minder Boeven Spreekt voor zich Richt de camera een naar Justitie toe!Is het niet strafbaar om een Crimineel te helpen laat de wet Witwassen terzijde?Opstelten ,Teeven deugen beiden niet,ach ja wie deugt wel binnen Justitie!Ongeloofwaardig die Opstelten hoe hij hand boven hoofd van Demmink en Teeven houd,wie houdt straks Opstelten hand boven hoofd tege de tijd hij met pensieon gaat hij zal niet met de Stille Trom vertrekken,Of de Vuile was hangt buiten !In 1998 tot 2000 dus wet was en is nog geldig aanpakken die Teeven!OPSTELTEN en teeven Deugen allebei niet Ministerie van Veiligheid & Justitie is écht toe aan nieuwe Staatsecretaris en Minister van Justitie,die twe deugen niet en zijn Ongeschikt voor justitie,het wordt steeds gekker in dit land.ik schaam me diep als burger door alle gebeuren ,zij zullen zich nooit schamen maar hebben wel de Topfuncties in bezit,om dit land dieper in het dal,moeras te trekken.Wie gaat in godsnaam welke Minister of Officier een Deal sluiten met Cees H.om hem te bevoordelen van Belasting,was de rest voor in eigen zak Teeven?Heb de eer aan jezelf en sta op!

Geplaatst door: SelimeSYK | 17 mrt 2014 13:48:41

Mr L.de Klerk ik vind persoonlijk dat Ministerie van Veiligheid en Justitie toe is aan nieuwe Staatssecretaris en Minister van Justitie.Opstelte & Teeven dienen te vervangen door Rechtvaardige eerlijke doorzettingsvermogende Minister en Staatssecretaris van justitie.Geen zwichters.Misdaad is beter georganiseerd misdaad is beter georganiseerd dan Justitie.

Geplaatst door: SelimeSYK | 17 mrt 2014 14:13:00

Mr de Klerk als ik rechter was of officier van Justitie zou ik nóóóit en nimmer in zee gaan met criminelen ,al bedreigen ze je dan nog niet,weet U waarom Georganiseerd criminaliteit beter is georganiseerd dan Justitie , het dweilen met open kraan is bij Justitie, omdat er zulke laffaards en zwichters tussen zitten bij functies binnen Justitie die niet deugen en niet voor dat Functie geschikt zijn,neem een agent ,een politiefunctionaris,een rechercheur,zij diegenen die met eed/belofte hen taak beginnen en vervolgens naar mate jaren verstrijken in zaken verwikkeld raken uit angst voor criminelen zwichten.Tijd om Justitie van Top tot teen te reorganiseren,alle rotte appels,angsthazen zwichhters,in vrije tijd met criminliteit,drugs roken/handel bezig houdende ambtenarenzij die overgeleverd zijn uit angst aan georganiseerde misdadigers eruitsodemieteren .Neem voorbeeld een politieagent die in zijn vrije tijd wiet rookt heeft niks binnen Functie Justitie te zoeken,in je vrije tijd wiet /drugs gebruiken en als beroep Politietaak uitoefenen strookt niet samen.Zij die georganiseerde criminaliteit criminelen uit angst vooraf Geheimen/invallen,doorsluizen eruit!Weg met zulke ambtenaren dat zijn geen ambtenaren zijn zelf boeven!Enkel door goed georganiseerd
Justitie is kans van slagen met zwichters verlies je op veldslag

Geplaatst door: SelimeSYK | 17 mrt 2014 14:47:32

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.