« Volwassen? | Hoofdmenu | Buitenspel »

29 mei 2014

Het werk van de officier van justitie

Heeft u afgelopen maandag 19 mei de documentaire gezien waarin een officier van justitie wordt gevolgd tijdens een moordonderzoek? Zo niet, dan wil ik u graag aanraden de documentaire terug te kijken, tenminste als u benieuwd bent naar hoe het werkende leven van officieren van justitie eruit ziet, ook als ze niet in de zittingzaal bezig zijn.

In de film volgt documentairemaker Misja Pekel een Bossche officier van justitie vanaf het moment dat zij te horen krijgt dat er bij een parkeerplaats een dode man is aangetroffen. Pekel kijkt maandenlang mee bij alle stappen die zij vervolgens zet om te achterhalen wat er met het slachtoffer is gebeurd: Is er sprake van een misdrijf? Wie is de dader? Gaat het om een misdrijf dat in de puntjes is voorbereid of is er sprake van noodweer? Misja Pekel geeft de kijker een uitstekend beeld van wat er allemaal gebeurt voordat een moordzaak op een rechtszitting kan worden berecht.

Toewijding
De documentaire bevat erg mooie filmbeelden. Wat mij, ook na een tweede keer kijken, steeds weer treft is dat het wikken en wegen van de officier van justitie zo prachtig in beeld is gebracht. Alleen, met een parketsecretaris, met de politie of met haar collega-officieren. Het wordt heel duidelijk dat er geen sprake is van “grote stappen, snel thuis”, ook al is er al in een heel vroeg stadium een verdachte in beeld. Met grote toewijding en zorgvuldigheid zie je de betrokkenen hun werk doen.

Het enige minpuntje aan deze documentaire is misschien dat het lijkt alsof de officier van justitie alleen met deze ene zaak bezig is. Pas aan het einde van de uitzending wordt het de kijker duidelijk dat ze tegelijkertijd werkt aan andere onderzoeken naar strafbare feiten en daarnaast regelmatig optreedt op een rechtszitting. Dat maakt het werk van de officier in deze moordzaak eigenlijk nog bewonderenswaardiger. Want in de hectiek van alle dag bewaart zij rust en afstand om naar de zaak te kijken. De documentaire ‘Officier van Justitie – dossier van een moordzaak’ laat dat op voortreffelijke wijze zien.

Volgende week is Misja Pekel te gast op onze rechtbank om te vertellen over zijn documentaire. Ik ben erg benieuwd wat zijn ervaringen met de rechtspraak zijn.

Posted by Brabants Dagblad on mei 29, 2014 at 09:03 vm | Permalink

Reacties

Interessant,heb waardering voor de officier om zo'n puzzelstuk compleet in elkaar te krijgen.De verdachte wapenfreak spoort niet om films na te spelen.Hij heeft zijn verleden woede/wraak op onschuldige persoon verhaald.

Geplaatst door: Selime | 3 jun 2014 19:07:39

naar aanleiding van de chatsessie met Mw. de Klerk heb ik de blogs gelezen en was aangenaam verrast. Dat op zich was weer aanleiding om de documentaire te kijken en eveneens het gesprek met de regisseur. Een prachtige film die een herhaling op tv zeker waard is. Mw. de Klerk, u heeft er een vaste lezer bij. Dank voor de tip en voor de inzage in uw, ongetwijfeld, zwaar beroep. Je zult de verantwoording maar moeten dragen. Respect, zoals men dat tegenwoordig zegt....

Geplaatst door: E J van Woesik | 11 sep 2014 01:11:33

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.