« Het werk van de officier van justitie | Hoofdmenu | Vroeg opstaan »

09 juli 2014

Buitenspel

Nu het voetbal op dit moment allesoverheersend is, draag ook ik via dit blog graag mijn steentje bij. Een paar jaar geleden had de voetbalclub van mijn jongste dochter dringend scheidsrechters nodig voor de jeugd. Het leek mij wel wat om in plaats van in een toga in een scheidsrechterstenue regels toe te passen, lekker in de buitenlucht.

Ik verwachtte dan ook een enthousiaste reactie van mijn dochter toen ik haar vertelde van mijn plan me aan te melden. Dat viel helaas wat tegen….Wat zeg ik, ik kreeg te horen dat ik het niet in mijn hoofd moest halen om te gaan fluiten, alleen al omdat ik niet eens zou weten wat buitenspel is. Nu weet ik dat toevallig wel, maar die discussie ben ik maar niet aangegaan.

Ik was als kind al een groot voetbalfan. Voor mijn eindexamen kreeg ik van mijn vader dan ook geen horloge ofzo, maar kaartjes voor de WK-wedstrijd Brazilië tegen Schotland. Geweldig!

Als rechter heb ik af en toe met voetbal te maken. Er zijn voetbalsupporters - als je ze zo nog wilt noemen -  die spullen vernielen en politiemensen beledigen. Soms willen ze ook nog wel eens op de vuist gaan met agenten. Als zulke mensen door de politie worden aangehouden, krijgen ze meestal een dagvaarding mee naar huis waarop staat dat ze zich moeten verantwoorden bij de politierechter. En dan verschijnen ze voor mij.

Spijt
In het proces-verbaal van de politie lees ik een beschrijving van wat er is gebeurd en welke rol de verdachten zouden hebben gespeeld. Vaak zijn er ook beelden beschikbaar zodat je kunt zien hoe heftig het er aan toe is gegaan. Wat mij opvalt, is dat veel verdachten op de zitting minder stoer zijn dan dat ze op de beelden lijken. Heel vaak blijkt dat ze onder invloed van drank en onder groepsdruk dingen hebben gedaan waar ze zichzelf achteraf ook niet in herkennen. Velen schamen zich enorm en hebben spijt.

Maar het tonen van berouw betekent natuurlijk niet dat ik geen straf opleg. Als ik vind dat bijvoorbeeld het gebruiken van geweld tegen de politie bewezen kan worden, dan leg ik een geldboete, een werkstraf of een gevangenisstraf op. Dat is afhankelijk van de situatie. Ook leg ik regelmatig een stadionverbod op. Dan mag de veroordeelde voetbalsupporter bijvoorbeeld twee jaar lang niet in de omgeving van het PSV-stadion komen. Op die manier probeer ik te voorkomen dat iemand weer voor ernstige overlast zorgt en straf ik hem omdat hij niet meer in het stadion naar de wedstrijden van zijn club kan kijken.

Het komt er dus eigenlijk op neer dat ik deze voetbalsupporter tijdelijk buitenspel zet. 

Posted by Brabants Dagblad on juli 9, 2014 at 09:53 vm | Permalink

Reacties

Gelukkig is Nederland buitenspel gezet door Argentinië anders had u met nog meer overlast veroorzakers te maken mr de Klerk.Deutschland gaat 2-1 winnen van Argentinië en kampioen wk2014 worden .Nederland kan alleen maar van dromen met vernielingen en zuipend overlast veroorzaken waar bavaria steentje aan bijdraagt,Nederland is kampioen Zuipen ,.

Geplaatst door: Selime | 10 jul 2014 19:54:33

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.