« juni 2015 | Hoofdmenu

06 augustus 2015

Kijken in de Ziel

Kent u de televisieserie Kijken in de ziel van de NTR? Journalist Coen Verbraak interviewt daarin mensen over hun vak. In eerdere series stonden onder andere voetbaltrainers, advocaten en psychiaters centraal. Op dit moment is elke maandagavond een aflevering te bekijken waarbij in de ziel van twaalf rechters wordt gekeken. Ook een collega van mij in de rechtbank Oost-Brabant werkt mee.

De onderwerpen die ter sprake komen gaan over het werk van de rechter. Maar het aardige van de serie is dat dan vanzelf aan de orde komt wat dat werk voor de mens in die toga betekent. Rechters zien heel wat ellende en heftige zaken aan zich voorbij trekken. De kijker kijkt mee met wat dat met een rechter doet.

Als rechter moet je in je werk je eigen meningen, vooroordelen en twijfels herkennen en daar overheen stappen. Want het is onze taak om de wet toe te passen en een rechtvaardig oordeel te geven in een individuele zaak. Uit de antwoorden van de rechters in Kijken in de Ziel blijkt dat het toepassen van de wet niet altijd even gemakkelijk is.

Aardig of rechtvaardig

Tijdens de eerste aflevering kwam de vraag aan de orde of de rechters liever aardig of rechtvaardig gevonden willen worden. Eén van de geïnterviewden antwoordde dat ze door degenen in de zittingszaal vooral ook aardig gevonden wilde worden. Vervolgens barstte op onder meer de sociale media een discussie los of het nu wel zo verstandig was van die rechter om dat te zeggen; als rechter ben je er toch niet om aardig gevonden te worden!

Dat moge zo zijn, toch ben ik het niet eens met deze kritiek. Ook als je aardig gevonden wilt worden, kun je immers een rechtvaardig oordeel geven. En met een verdachte die jou aardig vindt, ontstaat bovendien sneller een gesprek op de zitting en daar gaat het natuurlijk ook om.

En laat ik eerlijk zijn. Toen ik een paar weken geleden in het Brabants Dagblad in de wekelijkse column van Marc Brink las dat een advocaat tegen zijn cliënt over mij zei dat de rechter aardig was, voelde ik mij gevleid. Zo, dat was een kijkje in mijn ziel.

Kijken in de Ziel

Posted by Brabants Dagblad on augustus 6, 2015 at 04:50 nm | Permalink | Reacties (2)