27 januari 2014

Stadsgezicht

Aan alles komt een eind.

De afgelopen jaren hebben we op deze plek op allerlei manieren de Osse politiek behandeld. Eerst mijn collega Dan Wildeman en sinds een jaar deed ik het. We benoemden waar het goed ging en stipten aan waar het - naar onze bescheiden mening - beter kon. Lang niet altijd waren de Osse politici even blij met een bijdrage op dit weblog. In de laatste aflevering van politiek café Zout ging burgemeester Wobine Buijs nog terug naar het moment dat we het hier over haar kapsel hadden.

Dit weblog stopt. Maar dat betekent niet dat er over Oss en de politiek niks meer te vinden is op onze website. Sterker nog, we beginnen met Stadsgezicht. Overgewaaid uit Tilburg, waar het al twee jaar een groot succes is. Elke dag gaan we bloggen over de stad - niet alleen over de politiek, maar meer. Er komen gastblogs en de bedoeling is om bekende en minder bekende Ossenaren met elkaar in contact te brengen.

Stadsgezicht dus. Te vinden op bd.nl/stadsgezichtoss, Facebook en Twitter. Tot snel!

Geplaatst door Tom de Louw op 27 januari 2014 om 14:48 | Permanente link | Reacties (3)

02 januari 2014

In 2014...

De goede voornemens vlogen me de afgelopen dagen om de oren. Er ging weer voor tig miljoen aan vuurwerk de lucht in - in de Osse Roodborststraat was het ook erg gezellig - en voor de meesten begint komende maandag het gewone werkleven weer. Einde kerstreces en tijd om vooruit te kijken. Wat gaat 2014 ons en de stad brengen? 

Ik pak mijn glazen bol er even bij.

In 2014...

...zorgt wethouder Hendrik Hoeksema er in hoogst eigen persoon voor dat 't Gengske eindelijk (ja, eindelijk!) weer een beetje toonbaar wordt.

...moet Joop van Orsouw op zoek naar meer raadsleden omdat hij met Beter Oss de grote winnaar van de verkiezingen wordt. Van Orsouw wordt (weer) wethouder.

...doen ze het bij FC Oss zo goed dat er een straat op de nieuwe Talentencampus wordt vernoemd naar trainer Gert Aandewiel. De Gert Aandewielstraat, die uitkomt op het Nelson Mandelaplein. Er wordt nog nagedacht over de Bert Zwanenburglaan. De Harrie Windmüllerstraat is geschrapt.

...doet de VDG het zo goed met de verkiezingen - dank aan Geffen! - dat de partij voor het eerst de grootste van Oss is. Jan van Loon kan er geen genoeg van krijgen en kiest voor nog een periode als wethouder. Dat doet-ie na overleg met zijn vrouw en die vindt het prima dat Van Loon vaak 's avonds weg is.

...wordt in het Osse stadscentrum sinds jaren een Ronde van Oss gehouden. Op de stadsfiets. Want we willen toch allemaal zo graag weer met de fiets de stad in? Start en finish op de Heuvel bij Aldo, tussensprint voor de Hema en klimpunten op de Col de Wal. Zo lang daar geen winkels komen, moeten we daar gebruik van maken.

...wordt de Weg van de Toekomst doorgetrokken tot Appeltern. Met een brug over de Maas bij Megen. Het heet toch niet voor niets de Weg van de Toekomst? Beetje out-of-the-box-denken, mensen.

...gaat de horecafamilie Vink aan de slag met Hotel Oijen, Hotel Ravenstein en Hotel Lith, want Hotel Berghem loopt als een tierelier en trekt volk vanuit het hele land. Mensen die allemaal de nieuwe natuurbruggen in Herperduin met de eigen ogen willen zien.

...komt Winterland na een jaartje afwezigheid weer terug, met dank aan subsidie van de gemeente. Want dat Winterhuis haalt het in de verste verte niet bij de ijsbaan en het reuzenrad dat we ooit op Terwaenen hadden staan. Dat moeten ze op het gemeentehuis toch ook vinden.

...gaat De Groene Engel samen met Theater De Lievekamp. Logischer kunnen we het niet maken.

 Nog twaalf maanden. Dan weten we of ik waarzegger kan worden.

Geplaatst door Tom de Louw op 2 januari 2014 om 17:24 | Permanente link | Reacties (6)

27 december 2013

Nieuwsmaker

René Peters, Willy Selten, Cor Mennen. Eén van deze drie wordt de Nieuwsmaker van 2013. Gekozen door ons, de redactie, en dus discutabel. Maar dat zijn alle uitverkiezingen en lijstjes die ons deze laatste dagen van het jaar traditioneel om de oren vliegen.

Heerlijk vind ik dat. Ik houd van lijstjes.

NieuwsmakerOnze top drie betekent automatisch dat er heel wat Ossenaren géén Nieuwsmaker van 2013 worden. Daarom hier: de mannen/vrouwen die net niet genoeg punten haalden om op het podium te staan, maar wel een eervolle vermelding verdienen.

Alternatieve Nieuwsmakerlijst van 2013

-     Ton Gobits. De adviseur van horeca-echtpaar Van de Veerdonk van De Groene Engel en de centrumondernemers die tegen het Centrummanagement Oss en de reclamebelasting zijn. Gobits komt uit Oijen en is een bijter, maakt met zijn werkwijze allesbehalve vrienden, maar doet alles voor zijn klanten. 

-     Jan van Loon. De meest ervaren van alle Osse wethouders mag in dit 'net-niet-lijstje' natuurlijk niet ontbreken. Haalde de woede van heel de stad op zijn hals door fors te bezuinigen op Museum Jan Cunen. Kreeg er daarnaast met De Groene Engel en de BSOB nog een paar hoofdpijndossiers bij. Was lang niet altijd te benijden, het afgelopen jaar.

-     Dirk Kurzweg. 'Wie?', zie ik u denken? Dirk Kurzweg is in Oss beter bekend als 'de man van het groene dak'. Voert al meer dan een jaar een strijd met de gemeente over het groen geschilderde dak van zijn huis aan de Granietstraat. Een strijd die nog altijd niet door hem is gewonnen. Kurzweg is geen onbekende in het gemeentehuis. Hij bezoekt zowat elke vergadering van de gemeenteraad die er is.

-    Mariëlle Henzen-van Boekel. De eerste vrouwelijke stadsprins van Oss ooit. Verdere argumentatie overbodig.

-    Erik Quekel. Speelde jarenlang voor FC Oss, komt hier ook vandaan, en ging halverwege dit jaar bij FC Den Bosch voetballen. De aartsrivaal. Dat werd hem door de Osse fans niet in dank afgenomen. Op internet vlogen de bedreigingen de 26-jarige spits om de oren. Ondertussen speelt (en scoort) Quekel regelmatig in stadion De Vliert.

-    Ton Kemkens. Kocht het oude Bergoss-kantoor aan de Bram v.d. Berghstraat om dat volledig te renoveren. Er komen woningen en kantoorruimtes in. Voor het eerst sinds jaren konden Ossenaren in de villa naar binnen. Pure stadshistorie. Kemkens bemoeit zich ook met de zaagtanddaken van het Bergoss-terrein. Daar is inmiddels wat geld voor, maar een officiële herbestemming nog niet.

-     Thijs van Kessel. Moest lullen als Brugman om de buurtbewoners van Nieuw Zevenbergen te overtuigen van zijn goede bedoelingen met het circuit. Dat lukte deels. De politiek stemde in en gunt het circuit een toekomst ná 2018, als het pachtcontract verloopt. Dat de gemeenteraad dit doet komt voor een heel groot deel door Van Kessel. De voorzitter van Nieuw Zevenbergen communiceert beter en vaker dan dat ze eerst op het circuit deden.

Tel deze zeven namen op bij die van Peters, Selten en Mennen en we zitten op een mooie top tien van Osse nieuwsmakers. Discutabel, maar daarom niet minder leuk.

Geplaatst door Tom de Louw op 27 december 2013 om 09:00 | Permanente link | Reacties (4)

18 december 2013

Kerstmutsengate

Image-4144837We hebben er één: een gate. Niet zo groot als Onnogate, maar toch. In Oss hebben we kerstmutsengate.

Je kan er als bezoeker van de stad niet omheen: de sinterklaasmijters om de lantaarnpalen aan de Burgwal. Hartstikke mooi en sfeervol, maar niet half december. De goedheiligman zit al lang en breed in Spanje. In heel Oss hoor je kerstliedjes en hangen kerstballen, het Winterhuis op de Heuvel staat en dus slaan de mijters als een tang op een varken. 

De vraag 'waar zijn de kerstmutsen die elk jaar om de mijters worden geschoven?', lijkt mij gerechtvaardigd.

Het is Jan de Leeuw - van sportzaak Wim de Leeuw - die de mutsen ooit maakte voor de Burgwal, Kruisstraat en Kerkstraat. Later zijn ze 'tegen kostprijs' verkocht aan de ondernemers van die straten. Als ik dinsdag naar de sportzaak bel en Pim (de broer van) aan de lijn krijg, lijkt het er niet echt op dat de kerstmutsen er nog komen te hangen. "Ik ben niet de baas van de straat."

Voordat het gesprek eindigt, verwijst De Leeuw me nog door naar Wilma Verweijst van Twinkle Art. Zij is het straathoofd van de Burgwal. Maar Verweijst op haar beurt weet er niks van en zegt dat De Leeuw de mutsen heeft opgeslagen. Lekker is dat.

Nou is het al wel langer duidelijk dat niet alle Osse centrumondernemers met elkaar door één deur kunnen. Uit dit kerstgedoe blijkt dat communiceren in de Burgwal ook lastig is.

Woensdag staat het verhaal over de kerstmutsen in onze krant. En verrek: Pim de Leeuw klimt dezelfde dag nog met 'een maat' de ladder op om de kerstmutsen op te hangen. Althans, vijf. "Ik moet het er ook maar tussendoor doen." Of de rest van de straat nog voor kerstavond van de mijters af komt, is maar sterk de vraag. Weer wijst De Leeuw naar het straathoofd. Hij is verbaasd dat Verweijst 'na drie jaar nog niet weet dat zij verantwoordelijk is voor het plaatsen van de mijters, mutsen en kappen'. "Het is een verantwoordelijkheid van de hele straat."

Kerstmutsengate dus.

In Maastricht gaat de politiek zich nu met Onnogate bemoeien. Want zo'n zoenende burgemeester is natuurlijk niet goed voor de reputatie van de stad - denken ze daar. Over kerstmutsengate heb ik in de Osse politiek nog niemand gehoord. De heren en dames politici zitten met hun gedachten vast nog bij Sinterklaas.

Geplaatst door Tom de Louw op 18 december 2013 om 20:07 | Permanente link | Reacties (4)

12 december 2013

Voorbeeld

DolfHet zijn de zenuwen. De woorden komen twijfelend uit de mond van Dolf Warris. De Ossenaar is net gekozen als lijsttrekker van GroenLinks. Hij volgt Gebert Lucassen - in Oss en omstreken bekend geworden als fervent twitteraar - op. "Het is een eer om dit te gaan doen", stamelt Warris. Er volgt applaus. 

In de Jan Cunenzaal van het gemeentehuis zit deze dinsdagavond de harde kern van de lokale GroenLinks bij elkaar. Met vooral mensen uit Oss en Ravenstein en een enkeling uit Megen. Het is de algemene ledenvergadering en er wordt gestemd over de top drie van de kieslijst voor de verkiezingen. Een commissie heeft een voordracht gedaan: 3. Willem van Tilborg, 2. Evert van Schoonhoven en 1. Dolf Warris. Lucassen stelde zich niet beschikbaar ('na twaalf jaar is het mooi geweest').

Negen leden en één niet-lid horen het verhaal van partijvoorzitter Katinka Waelbers aan. Dat ene niet-lid ben ik. 

De vraag was brutaal: 'Kan ik bij jullie ledenvergadering zijn?', vroeg ik Lucassen. De huidigde fractievoorzitter had net bekendgemaakt dat-ie zich niet herkiesbaar zou stellen en dat op dinsdag 10 december de leden zouden bepalen wie hem als lijsttrekker opvolgt. Als journalist ben je nooit welkom op algemene ledenvergaderingen. Dat zijn immers vergaderingen alleen voor leden. 'Ik heb het even aan de voorzitter gevraagd. Je bent welkom', stuurde Lucassen na een kwartier terug.

GroenLinks is zonder twijfel de meest transparante partij van Oss. De oppositiefractie roept tegen iedereen die het maar wil horen dat niks in de achterkamertjes mag blijven hangen. Het liefst zien Lucassen, Warris en co dat ook de coalitie in de openbaarheid wordt gevormd, straks na de verkiezingen. Maar dat gaat nooit gebeuren, weten u en ik.

Warris - de Osse politicus met het langste haar - krijgt de steun van alle aanwezige GroenLinksers. Niet verrassend. In een vloek en een zucht is het gebeurd. Van Schoonhoven en Van Tilborg komen op plek twee en drie. Zo wordt dus een lijsttrekker gekozen, dacht ik. Niks spannends aan eigenlijk. Of: gewoon goed voorwerk van de kiescommissie van GroenLinks. Laten we het op dat laatste houden.

Vlak voordat ze in de Jan Cunenzaal in debat gingen over het Osse stadscentrum, ben ik gegaan en heb ik de leden bedankt voor hun gastvrijheid. Ik moest terug naar de redactie om de wereld in te slingeren dat Warris volgend jaar de strijd aan gaat met Peters, Wagemakers, Molenkamp en die andere Osse lijsttrekkers. De openheid van GroenLinks waardeer ik. Volgens mij is het niet meer van deze tijd om dit soort vergaderingen achter gesloten deuren te houden. Laat GroenLinks wat dat betreft een voorbeeld zijn voor de anderen in het gemeentehuis, aub.

Geplaatst door Tom de Louw op 12 december 2013 om 14:53 | Permanente link | Reacties (4)

05 december 2013

Vrienden

Ton Kemkens, u weet wel, de man die achter de grote opknapbeurt van het Bergoss-kantoor zit, zei precies wat ik dacht: "Het is een goeie week voor Oss."

Als journalist maak ik niet alleen vrienden. Sterker nog, de afgelopen maanden heb ik meer ruzie met mede-Ossenaren gehad dan in alle 26 jaar hiervoor samen. Omdat zij net iets anders tegen de werkelijkheid aankeken dan ik dat deed.

Het zijn vaak politici die bellen of mailen om te vertellen hoe slecht ik het heb gezien en hoe onrechtvaardig het is dat ik dat dan in de krant zet. Dat kan, het hoort bij m'n werk en ik vind het ook niet erg. Meestal schrijf ik over vervelende of negatieve dingen. Niet omdat ik dat leuk vind - dat willen mensen nog wel eens denken - maar omdat dat nu eenmaal 'nieuws' is. Ik heb het niet bedacht; dit is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven.

Bergoss

Zo'n week als deze doet een mens in Oss, inclusief mezelf, dan goed. Daar werd ik fijntjes op gewezen door Kemkens. Een Ossenaar, u kunt hem deze dagen herkennen aan zijn blauwe oog dat herinnert aan de klap van een hockeystick, die bekend is van de Kemkens-familie en in het vastgoed zit. De geschiedenis van de stad gaat hem aan het hart - hij heeft niet voor niks dit jaar het Bergoss-kantoor gekocht.

Natuurlijk sprong Kemkens een gat in de lucht toen-ie hoorde dat de provincie bijna twee miljoen euro gaat pompen in het Berghkwartier. Meer dan de helft daarvan is zelfs voor 'zijn' kantoor. Over wat er met de zaagtanddaken gaat gebeuren is nog niets definitief, maar het lijkt de richting op te gaan van een bedrijfsverzamelgebouw à la De Gruyter Fabriek en Ideeënfabriek. Nadat een paar jaar geleden het museum niet naar de zaagtanddaken ging of kon, is het nu 'eind goed, al goed'. 

Kemkens ging verder: de facelift voor Bergoss, de miljoenen die in de Gasstraat gestopt gaan worden, de fietsenstalling van het treinstation die wordt verdubbeld. Tjonge, we zouden er in Oss bijna van naast onze schoenen gaan lopen. Wat een weelde! "Denk dan ook nog eens aan de plannen voor de omgeving rondom de V&D en het Osse centrum ziet er over een paar jaar helemaal anders uit dan nu." Oh Ton, je haalt me de woorden uit de mond.

Nog een voordeel van zo'n week: ik heb er geen vijanden bij gekregen.

Geplaatst door Tom de Louw op 5 december 2013 om 17:55 | Permanente link | Reacties (6)

26 november 2013

Gespeculeer

In alle gemeenten om ons heen - Maasdonk en Den Bosch even niet meegerekend - maakt de politiek zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Dat betekent: kieslijsten worden samengesteld en, nog leuker, lijsttrekkers gekozen. Dat vind ik de mooiste periode: gaat de wethouder of fractievoorzitter de kar trekken of komt er een nieuw konijn uit de hoge hoed? Heerlijk, dat gespeculeer.

Image-2024209

Maar goed, in Oss duurt het nog een jaar voordat we naar de stembus mogen. Dat neemt niet weg dat we al hardop kunnen nadenken over welke Osse lijsttrekkers het straks tegen elkaar op gaan nemen in de verschillende debatten. Zeker omdat Jan Zoll vandaag in onze krant al 'ja, ik wil' zei tegen de nummer één op de SP-lijst. 

Laten we de acht partijen eens langslopen. 

SP: Mahmut Erciyas. Ik noemde zijn naam een paar maanden geleden al in dit weblog. De woorden van Zoll, die de zieke fractievoorzitter Paul Peters vervangt, doen daar niks aan af. Als Erciyas zijn drukke baan bij de gemeente ervoor wil opgeven, zeg ik tegen de SP: doen. Jong, bevlogen en kundig.

VDG: Frank den Brok. Van wethouder Jan van Loon is het überhaupt de vraag of hij nog doorgaat. Bij de laatste verkiezingen was hij lijstduwer. Kortom: lijsttrekker wordt de inwoner van Macharen in ieder geval niet. Den Brok is (nog altijd) een jonge politicus, maar ervaren. 

CDA: René Peters. Geen gewaagde keus, want het CDA heeft al besloten dat de huidige wethouder de lijsttrekker wordt. Althans, dat zou hij worden als de verkiezingen in maart worden gehouden. Bij verplaatsing naar november ging het CDA er opnieuw naar kijken. Maar ik kan me niet voorstellen dat ze Peters nu plots opzij schuiven.

VVD: Gé Wagemakers. Zie CDA. De VVD schoof wethouder De Bruijn al opzij en koos Wagemakers.

PvdA: Hendrik Hoeksema. Als de wethouder door wil, tenminste. Heeft de afgelopen jaren als wethouder niet alleen maar vrienden gemaakt. Verre van zelfs. Weet hoofdpijndossiers vaak toch redelijk soepel nog door de gemeenteraad te loodsen. Als Hoeksema niet wil: Patrice van Geffen.

D66: Frans Molenkamp. Zie CDA en VVD.

Beter Oss: Joop van Orsouw. Tja, wie anders?

GroenLinks: Gebert Lucassen. Is het gezicht van GroenLinks geworden, mede vanwege zijn actieve getwitter. Hij schudt de concurrentie binnen de partij van Dolf Warris en Evert van Schoonhoven zo van zich af.

Ericyas, Den Brok, Peters, Wagemakers, Hoeksema, Molenkamp, Van Orsouw en Lucassen. Ik geef ze voor elk beter rijtje, maar ik wed dat ik er niet ver naast zit.

Oh ja, hoe zat het ook alweer met het glazen plafond in Oss?

Geplaatst door Tom de Louw op 26 november 2013 om 19:24 | Permanente link | Reacties (4)

20 november 2013

Glazen plafond

Foto (2)Hilda Vliegenthart is verbaasd. De directeur van ons theater snapt niets van alle ophef de afgelopen week over de nieuwe Osse stadsprins en adjudant. Die heten Mariëlle en Diana. Een zij en een zij, in plaats van een hij en een hij. Dat carnavallend Oss (en Brabant) daar aan moet wennen, snapt Vliegenthart eigenlijk niet. Het gaat om de personen, niet om hun geslacht.

Nou ben ik de laatste om ervoor te pleiten dat alleen mannen in aanmerking mogen komen voor hoge functies. Wie mijn vriendin een beetje kent, weet dat ik mijn eigen huis niet meer in kom als ik me tegen de emancipatie zou verzetten. 

Vliegenthart is zelf het schoolvoorbeeld van een vrouw die al jaren haar mannetje staat. Sinds ik-weet-niet-hoe-lang is ze het gezicht van De Lievekamp en dat kan ze als geen ander. Het theater heeft zo'n sterke vrouw nodig nu Oss middenin een stevige cultuurdiscussie zit. Bij elke vergadering in de raadszaal die over de toekomst van Jan Cunen, Groene Engel of Lievekamp gaat, zit Vliegenthart op de publieke tribune. 

In Oss doen we het sowieso goed met vrouwen aan de top. Vliegenthart is het boegbeeld van De Lievekamp, waar Nicolette Bartelink dat (totdat ze ziek thuis kwam te zitten) van het museum was. De gemeentesecretaris is een vrouw (Marie-Louise van Schaijk) en Wobine Buijs is al een tijdje burgemeester. In deze regio zijn die er trouwens wel meer. Ik denk aan Ina Adema (Veghel) en Marieke Moorman (Bernheze). Glazen plafond?

Misschien had er al veel eerder een vrouwelijke stadsprins (géén prinses!) moeten komen, zei SCVO-voorzitter Robert-Jan Steegman me eerder deze week in het City Hotel, bij de perspresentatie van Mariëlle d'n Urste. Om eraan toe te voegen dat de echte carnavalsvierder er eentje is die van tradities houdt. Hij had - naast het gros aan positieve reacties - dus ook wat negatieve geluiden gehoord toen bleek dat de belangrijkste gezichten van het Osse carnaval volgend jaar van twee vrouwen zijn. 

Voor het eerst in vijftig jaar carnaval. Een primeur dus.

Als iets voor het eerst is, ontstaat er ophef. Dat was zo bij alle 'eerste vrouwen'; de burgemeester, de bankdirecteur, nu bij de stadsprins en straks bij de eerste vrouwelijke trainer van het Nederlands elftal. Niks geks aan. Wees blij dat het Osse carnaval het aandurft - wetende dat het voor velen wennen is. Na komend jaar weten we niet beter en smeken we misschien wel om alleen maar vrouwelijke prinsen.

Geplaatst door Tom de Louw op 20 november 2013 om 19:49 | Permanente link | Reacties (10)

14 november 2013

Rotondefout

RotondeBestuurders die durven hun fouten toe te geven, hebben bij mij een streepje voor. Veel politici - geen namen - hebben een groot ego en kunnen dat maar moeilijk opzij zetten als ze een keer de mist in gaan. Een fout toegeven voelt als een nederlaag. De Osse wethouder René Peters hoort niet bij dat soort.

Peters is, hoe zullen we het noemen, nogal geïrriteerd, maandag. De SP heeft net een vernietigend rapport over De Rotonde naar buiten gebracht en er deugt weinig tot niks van het re-integratiecentrum. Slechte arbeidsomstandigheden, weinig uitstroom naar een echte baan, eentonig werk, noem maar op. De bijstandsgerechtigden maken er daar aan de Oude Molenstraat geen feestje van. De SP deed een half jaar onderzoek, sprak met veel bijstandsgerechtigden, een FNV'er en huisarts en verbond daar conclusies aan. Peters vond het rapport maar niks. "Ik moet ook wel eens iets doen wat ik niet leuk vind, maar wel bij m'n werk hoort", hoor ik hem door de telefoon zeggen.

Zo ken ik de CDA'er niet. Peters is misschien wel de populairste Osse wethouder. Hij blogt zich een slag in de rondte - is dus benaderbaar - en komt de meeste raadsvergaderingen met speels gemak door. Dat hij niet de dossiers heeft waar de meeste reuring in de stad over is - ik noem een Jan Cunen, crematorium, Sport Expertise Centrum en crossterrein - speelt daarin een grote rol. Deze keer heeft de SP het echter op Peters gemunt en hij reageert als door een wesp gestoken.

Het zit 'm met name in een brief die de SP wel/niet gehad heeft. In die bewuste brief van het ministerie staat dat het met de arbeidsomstandigheden bij De Rotonde steeds beter gaat. Peters zegt in eerste instantie dat de socialisten deze brief wel hebben gehad en het rapport dus stemmingmakerij is. Mahmut Erciyas, de SP'er achter het onderzoek, beweert bij hoog en laag de brief nooit te hebben gezien. Nou zegt de SP wel vaker iets, maar toch. 

Woensdagavond, ruim twee etmaal nadat het Rotonde-rapport openbaar werd. Peters biedt openlijk zijn excuses aan, want de SP heeft de brief van het ministerie inderdaad niet gehad. De wethouder deelt zelfs complimenten uit voor de oppositie. Hij is het niet met alle SP-conclusies eens, maar kan er wel wat mee. Dat zegt hij na het hele rapport gelezen te hebben - iets wat hij bij zijn eerste reactie maandagmiddag nog niet had gedaan.

Peters had het rapport beter moeten bestuderen. Zo hard uithalen naar een oppositiepartij doe je niet zonder alle feiten te kennen. Hij maakte een fout, zag dat en er volgden excuses. Dat siert hem. 

Geplaatst door Tom de Louw op 14 november 2013 om 13:13 | Permanente link | Reacties (10)

08 november 2013

PvdA en de fiets

De naam Maaike Mollen-Veld leest u hier niet vaak. Ze zit in de gemeenteraad, doet dat voor de PvdA, maar zegt nooit iets. Haar drie partijgenoten Patrice van Geffen, Iris van Dinther en Mathieu Raemaekers doen eigenlijk altijd het woord. Vandaar.

Des te opvallender is de actie van Mollen-Veld, donderagavond laat. We hebben er al bijna acht uur vergaderen opzitten in het gemeentehuis. Het gaat soms over ditjes, soms over datjes en veel over De Groene Engel. Bij de veelbesproken bezuinigigen op het museum legt de raad, op wat spartelende partijen na, zich neer. Oss trekt extra geld uit voor de armoedebestrijding en de fiets komt terug in het winkelcentrum. 

Fiets

Bij dat laatste beleeft Mollen-Veld haar finest hour. Het voorstel komt van de VVD en GroenLinks en die kunnen de steun van de PvdA goed gebruiken om het 'erdoor' te krijgen. Als burgemeester Buijs vraagt wie er vóór fietsen in het centrum is, gaan er drie PvdA-handen omhoog. Die van Mollen-Veld blijft omlaag. 'Huh?', dacht ik. Natuurlijk hoor je hier en daar wel eens dat er binnen een partij anders wordt gedacht over een (heikel) onderwerp. Niks menselijks is onze raadsleden vreemd. Maar voor de bühne weten de Osse partijen de gelederen meestal wel gesloten te houden.

Ik bel fractievoorzitter Van Geffen op. Is dit het begin van een conflict in de Osse PvdA-fractie? Mollen-Veld moet schrikbeelden van rondsjesende fietsers in het winkelgebied hebben. Of fietsen die op elkaar voor de Hema of V&D liggen. Terwijl de rest van haar partij het oké vindt dat we straks trappend van winkel naar winkel kunnen.

"Als het gaat om een duidelijk partijstandpunt, proberen we altijd om op één lijn te komen", legt Van Geffen me uit. "In het geval van fietsen in het centrum was dat niet zo. Dan mag je als raadslid de ruimte nemen om af te wijken van het partijstandpunt. Al moet je dat ook niet te vaak doen." Ik vraag de fractievoorzitter hoe vaak dit de laatste jaren is gebeurd. Hij kan zich één voorbeeld herinneren: toen er werd gestemd over de vergoeding van raadsleden was de PvdA ook verdeeld. Twee waren voor, twee tegen.

Maaike Mollen-Veld. Onthoud die naam.

Geplaatst door Tom de Louw op 8 november 2013 om 14:58 | Permanente link | Reacties (6)

04 november 2013

Kerstmuziek

Mijn eerste reactie was: 'Huh? Een hardstylefeest met kerst? In De Rusheuvel?'

Als ik aan het Kerstmis denk, denk ik aan Home Alone 1, 2 en 3, gourmetten en ballen in een boom. Niet aan een dancefeest waarvan de organisatie hoopt dat er 2500 bezoekers per avond komen. Verder luister ik op eerste en tweede kerstdag liever naar Mariah Carey en George Michael dan naar Adaro of Headhunterz, maar da's een kwestie van smaak.

Hardstyle

Ik belde de organisator omdat ik toch echt wilde weten waarom We are hardstyle nou net die 25e en 26e december gehouden moet worden. "Omdat veel mensen klagen dat er met kerst niks te doen is in Oss. Dat willen wij veranderen." Oké, punt voor hem. En dat ik niet van hardstylemuziek houd wil niet zeggen dat ik anderen hun feestje niet gun. Integendeel zelfs.

Dan de gemeente. Want ik kan me zo voorstellen dat de volumeknop die twee kerstavonden en -nachten op maximaal wordt gedraaid. Daar komt nog eens bij dat het feest tot 04.00 uur in de ochtend duurt. Dat bewoners van de Horzak, Krinkelhoek en Mettegeupel - afhankelijk van de wind - uit hun bed worden gedreund net nadat ze een gevulde kalkoen achter de kiezen hebben, lijkt me niet de bedoeling.

De woordvoerder in het gemeentehuis klinkt in het begin ook wat verschrikt. Een hardstylefeest met Kerstmis in De Rusheuvel, echt? Binnen een half uur belt ze terug. We are hardstyle heeft netjes een vergunning aangevraagd en gekregen. Sterker nog, alle hulpinstanties waren positief over het dancefeest. Kerstmis of niet. Een belangrijke toevoeging: De Rusheuvel is geluidswerend. Goddank. Nog een punt voor de hardstylers onder ons.

Ik google wat en vind dan al snel dat er in De Rusheuvel al veek vaker dancefeesten zijn gehouden - naast de Hollandse meezingavonden van Randy's Passie. Papillon bijvoorbeeld, maar ook Rave-o-lution. En voor zover ik mij kan herinneren heeft dat nooit voor grote overlast in de buurt van de sporthal gezorgd.

De laatste maanden is vaak gezegd dat Oss geen stad meer is, maar een dorp. Op We are hardstyle zullen ze mij niet zien, ik vind het klinken als herrie, maar voor de stad is het goed. Wij zijn het hier niet gewend dat er op eerste en tweede kerstdag iets gebeurt, maar in de grotere steden kun je al jaren naar allerlei grote muziekfeesten nadat het gourmetstel is opgeruimd. 

Met Kerstmis denk ik vanaf dit jaar niet alleen maar aan Home Alone 1, 2 en 3, gourmetten en ballen in een boom, maar ook aan Adaro en Headhunterz. 

Geplaatst door Tom de Louw op 4 november 2013 om 14:57 | Permanente link | Reacties (3)

31 oktober 2013

Het SEC is dood, leve het SEC

Molkenboer.jpgHoe zou Frank Molkenboer zich nu voelen? In juni vertrok hij als directeur van het noodlijdende Sport Expertise Centrum om aan de slag te gaan bij de Grote Club Actie. Er waren meer redenen voor zijn vertrek bij het Osse sportstimuleringsbureau, maar de grote geldzorgen stonden toch wel op één. "Ik moet mijn hypotheek ook gewoon betalen."

Ik zei tegen Molkenboer dat ik hem snapte.

Marc Ghering nam het voorzittersstokje over en je kan veel van hem zeggen, maar niet dat hij het slecht doet. Hoe Ghering functioneert op de werkvloer en de SEC-medewerkers aanstuurt, weet ik niet, want daar ben ik nooit bij. Wat ik wel weet is dat het hem in een paar maanden is gelukt om de donkere wolken boven het sportbureau weg te halen. Het resultaat telt in dit geval – om in sporttermen te blijven.

In maart hadden we het nog over het einde van het SEC. Molkenboer zat ‘vol onbegrip’ en sprak over hoe belangrijk bewegen voor (de) Oss(e jeugd) wel niet was. Scholen en sportclubs kwamen in het verweer, het CDA was de eerste coalitiepartij die draaide en wethouder De Bruijn kon vervolgens niet anders dan nog een extra jaartje subsidie aan het SEC te geven.

Bij dat extra jaartje subsidie blijft het niet. Ergens achter in het gemeentehuis is nog een potje gevonden om het sportbureau in leven te houden. Met minder medewerkers, dat wel, maar goed, het SEC blijft bestaan. Er wordt zelfs gesproken over een verhuizing van het sportbureau van de Linkensweg naar de nieuwe Talentencampus. Omringd door sport en onderwijs. Geniaal bedacht, al zeg ik het zelf. Het is Ghering zelfs gelukt om het Sportgala volgend jaar ‘gewoon’ te houden. Niet in de dure Lievekamp, maar in De Groene Engel.

Het SEC is dood, leve het SEC, klinkt er in mijn hoofd.

In zijn afscheidsinterview in onze krant noemde Molkenboer het sportbureau ‘zijn kindje’. Dat er binnen vier maanden na zijn vertrek een oplossing voor het sportbureau is gevonden - iets wat hemzelf niet is gelukt - zal hem goed doen, daar ben ik van overtuigd. Maar hij had die oplossing liever zelf gevonden, want dat staat toch net wat beter op je cv.

Geplaatst door Tom de Louw op 31 oktober 2013 om 12:01 | Permanente link | Reacties (6)

24 oktober 2013

Buren

CrossdisPetra Vergeer belt. Ze klinkt woest en ik ben blij dat ze niet lijfelijk voor me staat - anders had ze me vast iets aangedaan. Nou krijg ik wel vaker te maken met mensen die de zaken net iets anders zien dan dat ik ze opschrijf. Maar Petra klinkt wel heel serieus.

Mevrouw Vergeer komt uit de Koekampweg in Schaijk. Ik zie u denken: is dat niet de straat waar de tegenstanders van motorcrossterrein Nieuw Zevenbergen wonen? Afgelopen weekend zat ik in de achtertuin van Gerjo Gloudemans - de woordvoerder van de bezwaarmakers - samen met nog wat buurtgenoten, politici uit Oss en Landerd en Thijs van Kessel, voorzitter van Stichting Nieuw Zevenbergen. Gloudemans is de buurman van Vergeer. "Maar ik was niet uitgenodigd voor die bijeenkomst. Ze wilden mij er niet bij hebben omdat ik helemaal geen problemen met de herrie van het crossterrein heb", hoor ik aan de andere kant van de telefoonlijn.

De boosheid bij Vergeer komt op bij het lezen van het twee pagina's grote verhaal dat ik maakte over de discussie in de achtertuin van haar buurman. Buurtschap 't Mun - waar Petra dus ook woont - haalt al jaren fel uit naar politici en crossterrein omdat ze af willen van Nieuw Zevenbergen. In 2018 verloopt het pachtcontract dus dit was hun kans. Door de herrie van de crossmotoren kunnen ze op zondag geen normaal gesprek in de tuin voeren, aldus 't Mun.

Onzin, zegt Vergeer. Zij hoort die motorgeluiden ook, maar het is echt niet zo dat je daardoor niet meer normaal met elkaar kunt praten. Verder zijn de bezwaarmakers in 't Mun komen wonen toen Nieuw Zevenbergen er al lang lag. Datzelfde argument voert voorzitter Van Kessel aan tijdens de laatste commissievergadering - met in zijn hand een uittreksel van het kadaster.

Ik zeg tegen mevrouw Vergeer dat ik haar tegengeluid graag eerder had gehoord. Volgende week donderdag neemt de gemeenteraad het besluit dat Nieuw Zevenbergen na 2018 open mag blijven. Dat na jaren van discussie. Jaren waarin onze krant vol heeft gestaan met de klachten uit 't Mun.

Petra snapt dat ik het jammer vindt dat ze me nu pas belt. Voor de krant kan ik er niks meer mee - het verhaal over de praatsessie in de achtertuin van Gloudemans was al afgedrukt. "Maar ik wilde het je toch even laten weten", zei ze. En ik was altijd welkom om eens in haar achtertuin te komen luisteren naar de circuitherrie. 

Waar ik vooral blij mee ben: de woede bij Vergeer is na ons telefoongesprek, dat een minuut of tien duurt, gaan liggen. Ik kan haar dus met een gerust hart op straat tegenkomen.

Geplaatst door Tom de Louw op 24 oktober 2013 om 11:39 | Permanente link | Reacties (5)

16 oktober 2013

Centrumgezeik

TblIk snap Jack van Lieshout wel. Is de hoge woontoren in de Fratershof net met hangen en wurgen door de gemeenteraad heen, zwelt de kritiek over het volgende centrumplan alweer aan. Directeur Huub Hamers van de Nicolaasschool ging voor de woontoren liggen, nu vindt TBL-rector Tom Brocks dat zijn school er slecht vanaf komt in het grootse plan voor de V&D. (Hij moet een deel van zijn sportveld inleveren voor een parkeergarage en andere bebouwing.)

Die vervelende onderwijslui ook, zie je centrummanager Van Lieshout denken.

Het gaat slecht met de Osse binnenstad. Wie op een doordeweekse dinsdag of vrijdag (maandag, woensdag of donderdag mag ook) door het centrum loopt, kan er een kanon afschieten. Als je van het station naar de Molenstraat kuiert, schieten de tranen in je ogen. Het ene pand staat nog leger dan het andere in de aanloopstraat naar het Osse centrum. De crisis, weet u wel.

Van centrummanager Van Lieshout kun je veel zeggen, maar niet dat-ie geen ideeën heeft. Laatst nog stond in onze krant dat wat hem betreft de fiets weer het voetgangersgebied in mag. Meteen doen. Het kost niks en baat het niet, dan schaadt het in ieder geval ook niet. Oss is een boodschappenstad - niemand komt hier vanuit de provincie naartoe om lekker een dagje te winkelen, we zijn Den Bosch of Nijmegen niet. Snel even de fiets voor de Hema of Derijks parkeren; de gedachte alleen al vind ik fantastisch.

Voor een ander project van Van Lieshout, het veelbesproken Gengske, liggen de plannen al maanden op zijn kantoor. Daar is het nu aan de pandeigenaren. 

Ik ken weinig gebouwen in Oss die lelijker zijn dan de V&D. Geen, eigenlijk. Van Lieshout ook niet. Hij sprong dan ook een gat in de lucht toen B. en W. vorige week bekendmaakten dat ze 1,7 miljoen euro in het stadscentrum gaan stoppen. Natuurlijk wordt meteen het project-V&D genoemd. Het 'lelijkste gebouw van Oss' moet mooi worden.

Dat Brocks op zaterdag dan in onze krant zegt dat er nog veel moet gebeuren voordat het TBL akkoord gaat met het V&D-plan, stoort de centrummanager. Zoals ik dit blog begon: ik snap Van Lieshout. Zit er eindelijk beweging in grootse plannen voor het zo geteisterde centrum, gaan ze weer dwarsliggen. Was het allemaal maar zo makkelijk als een fiets weer toelaten in het voetgangersgebied. Dat scheelt een hoop gezeik.

Geplaatst door Tom de Louw op 16 oktober 2013 om 21:20 | Permanente link | Reacties (15)

11 oktober 2013

Humor om te lachen

CrematoriumDe bewoners van Oss-Zuid die tegen een crematorium aan de Julianasingel zijn, zijn gefrustreerd. Heel gefrustreerd. 

Ik zat met mijn oren te klapperen toen donderdagavond de laatste omwonende van het stadsmortuarium - waar wethouder Hoeksema het crematorium naast wil hebben - zijn zegje deed. Nou ja, zegje, het was meer een cabaretshow - vond de inspreker zelf. Hij had het duidelijk op de persoon Hoeksema gemunt en haalde zelfs de vrouw van de wethouder erbij. Humor om te lachen, moet de inspreker gedacht hebben. 

De raadsleden rolden nou niet bepaald schaterlachend over de grond. Hoeksema zelf schudde een paar keer met zijn hoofd, zag ik vanaf mijn stoel achter de perstafel. Dat voorzitter Jan Zoll niet ingreep en de inspreker gewoon door liet gaan met zijn sketch, snap ik nog steeds niet. 

De bewoners van de Julianasingel en Docfalaan voelen zich niet gehoord door wethouder Hoeksema en zijn ambtenaren. Ze hebben steekhoudende argumenten - B. en W. denken er anders over - waarmee ze aan kunnen tonen dat de Julianasingel geen goede plek is voor een crematorium. Even kort: midden in een woonwijk, onbekende gezondsheidsrisico's en de verkeersafwikkeling. Plus: de bezwaarmakers vinden dat er betere plekken in Oss zijn voor een crematorium. 

Drie gesprekken heeft de buurt met Hoeksema gehad en de wethouder weerlegt alle argumenten van de bezwaarmakers. Dat kan, maar frustreert de bewoners. Het mooie is dat burgers de politiek mogen vertellen of ze voor of tegen iets zijn. Zo ook donderdag.

De eerste twee insprekers over het crematorium hielden het nog netjes, al moest bezwaarmaker Herbert van Essen zich zichtbaar inhouden toen hem werd gevraagd naar de communicatie met Hoeksema. Bij de derde inspreker ging het dus mis. Ik voorspel u: zijn sketch gaat niet helpen om de politiek te overtuigen van zijn mening. De gemeenteraad moet je niet lastigvallen met grappen over de wethouder en zijn vrouw.

Door het urenlang gediscussieer over crossterrein Nieuw Zevenbergen kwam de politiek donderdagavond niet meer toe aan het crematorium. Donderdag 24 oktober gaat Hoeksema er weer op in. Eens kijken of-ie in de herfstvakantie een sketch gaat bedenken. Met humor om te lachen, aub.

Geplaatst door Tom de Louw op 11 oktober 2013 om 01:03 | Permanente link | Reacties (19)

07 oktober 2013

De pastoor en de duivel

Cor Mennen vindt de vrijwilligers van de Willibrorduskerk in Berghem duivels. Ik heb het even voor u opgezocht: een duivel is een persoon die het kwaad voorstelt. 

De Osse pastoor Mennen mag zeggen wat hij wil - dat mogen wij allemaal - en dat doet hij dan ook al jaren. Is het niet over homo's die geen hostie mogen krijgen, dan is het wel over de bisschop die wat Mennen betreft te snel veel te veel kerken sluit. Mennen is een conservatieve pastoor en daar hoort op geen enkele manier kerkelijke vernieuwing bij. Dat je dan vrijwilligers die ruim twintig jaar woord- en communiediensten hebben verzorgd uitmaakt voor duivels, moet dan maar. Denkt Mennen.

MennenMennen schrijft niet gediend te zijn van de manier waarop leken in Berghem 'priestertje spelen'. De pastoor vindt dat de Berghemse vrijwilligers, die inmiddels zijn opgestapt, de Kerk proberen te vernietigen. Als je het mij vraagt, is het juist andersom. Met zijn uitspraken jaagt Mennen al jaren talloze kerkgangers in Oss en omgeving tegen zich in het harnas. Ondertussen komt bisdom niet verder dan: "Ook priesters hebben wat de bisschop betreft het recht op vrije meningsuiting."

Er is een verschil tussen het recht op vrije meningsuiting en het schofferen van kerkgangers. Wat Mennen doet is mensen die zich jaren vrijwillig voor de kerk hebben ingezet, publiekelijk voor schut zetten. "Onfatsoenlijk, onchristelijk en onkatholiek", vindt theoloog Frank Bosman de uitspraken van Mennen. Ik had het niet beter kunnen zeggen.

Ze krijgen het daar in de Willibrorduskerk dus wel voor de kiezen. Eerder dit jaar deed pastoor De Gilde in Berghem al precies hetzelfde als Mennen. Zo blijft er maar weinig van de Kerk over. Het bisdom grijpt niet in en Mennen mag gewoon blijven zeggen en schrijven wat hij wil. Door zijn eigen uitspraken zullen er nog veel sneller kerkgebouwen dicht moeten dan hij zou willen.

De Osse pastoor schrijft dat in heel wat parochies 'kerkelijk nogal dissidente' pastoors aan het werk zijn geweest die een grote groep vrijwilligers hebben opgebouwd. Precies zoals dat onder de in Berghem geliefde pastoor Van Genugten is gebeurd. Op die manier wordt de Kerk afgebroken en dat is het werk van de duivel, aldus Mennen. De pastoor eindigt de bijdrage op zijn weblog met: 'Raadsel: zoek de duivel in het verhaal'.

Ik help u mee zoeken.

Geplaatst door Tom de Louw op 7 oktober 2013 om 15:53 | Permanente link | Reacties (13)

04 oktober 2013

Onvoldoende

JancunenZag kunstadviseur Alex de Vries het nou goed? Had er niemand in de raadszaal vragen over zijn presentatie over waar het heen moet met de Osse cultuur? Helemaal niemand? De Osse raadsleden keken elkaar schapig aan, giebelden wat zoals 16-jarigen dat in een schoolklas doen en de vingers bleven omlaag. Geen vragen over het onderwerp waar in Oss dit jaar de grootste discussie over was (wel/geen sluiting Museum Jan Cunen), waar wij als krant zelfs een debat over hielden.

Wethouder Jan van Loon wist donderdagavond niet wat hij meemaakte. "Geen vragen. Dat had ik niet verwacht", zei hij. Ondertussen liepen de politici de zaal alweer uit, na een bijeenkomst waarvoor een uur was uitgetrokken maar die na een half uur al klaar was. Konden de raadsleden snel naar de laatste sessie van de podiumbijeenkomst, over de fusie van het Mondriaan College met Het Hooghuis. 

Een dikke onvoldoende geef ik de Osse politici. Ten eerste omdat ze kunstadviseur De Vries dus geen enkele vraag stelden over het proces waar hij midden in zit. Toegegeven, in zijn presentatie vertelde De Vries niks nieuws. Voor wie het verslag van de werkconferentie van enkele weken geleden gelezen had tenminste. Juist daarom alle redenen om vragen te stellen. Op de publieke tribune turfde ik hoe vaak De Vries het over 'Museum Jan Cunen' had. Precies nul keer. De SP en GroenLinks schreeuwden voor de zomer moord en brand over de bezuinigingen op het museum. Paul Peters en Gebert Lucassen deden donderdagavond niks. 

De tweede reden voor de dikke onvoldoende is het gedrag achteraf. Lucassen (GroenLinks) twittert over een 'volledig inspiratieloze podiumbijeenkomst', Mahmut Erciyas (SP) heeft het over 'geen koers, geen overtuiging, nul inspiratie'. Kom op jongens, probeer er zelf ook wat van te maken. Een podiumbijeenkomst is niet de plek voor het politieke debat, dat weet ik, maar gisteren was wel een moment om wat te zeggen. Op de werkconferentie mochten de raadsleden niet meedoen, dus het was zelfs de eerste keer dat ze vragen aan adviseur De Vries konden stellen.

De enige die met een voldoende naar huis mocht was VVD-fractievoorzitter Gé Wagemakers. Die stelde de terechte vraag aan een ambtenaar Chantal Snijders over de manier waarop Oss aan de culturele identiteit werkt. Wagemakers vond dat vooral óók de theater- en museumbezoeker gevraagd moest worden naar de beleving van de cultuur in Oss.

Geplaatst door Tom de Louw op 4 oktober 2013 om 10:44 | Permanente link | Reacties (3)

26 september 2013

Hulp

Goddank is er Google. Vier minuten geeft de zoekmachine je om van Oostwal 177 naar de Heuvel te lopen. 'Oostwal 177, wat moet je daar nou weer?', hoor ik u denken. De Bergoss-garage staat daar. De parkeerkelder die meer leeg dan vol staat en daarom stukken minder oplevert dan de gemeente ooit heeft begroot. (Vorig jaar stroomde er 125.000 euro uit de garage de gemeentekas binnen, waar meer dan twee ton was begroot. Auw!)

Bergoss
Schrijf iets over parkeren in het Osse centrum en de reacties van lezers stromen binnen. Dat is net zo zeker als dat elke dag de zon opkomt en Geert Wilders iedere kans grijpt om de vloer met het kabinet aan te vegen. Het mooie aan die reacties is dat ze precies het probleem aangeven van de Bergoss-kelder. Duur, slecht bereikbaar, niemand kent de garage.

Wethouder Reina de Bruijn zegt 'niet te weten' waar de onderbezetting bij Bergoss vandaan komt. Ik belde Giuliano Mingardo. Mingardo is wetenschapper aan de Rotterdamse universiteit en al jaren bezig met onderzoek naar parkeren. Een van de redenen voor de slecht bezette Osse parkeerkelder kan volgens hem de afstand tussen de garage en het centrum zijn. Te ver voor een stad als Oss. 

Terug naar Google. Voor het gemak pak ik de Heuvel als het echte Osse centrum. Van de parkeergarage (Oostwal 177 dus) naar de ijskiosk van De Marco is het 350 meter lopen. Appeltje-eitje. Het Eikenboomgaardplein (270 meter) ligt dichterbij, het Jurgensplein (450 meter) verder weg. Het argument dat de Bergoss-garage te ver van het centrum ligt, kan de prullenbak in. Duurder dan andere parkeerplaatsen is de kelder uit 2009 ook niet. Je kan er zelfs een dagkaart kopen (kosten: vier euro). Dat kan op veel andere parkeerplaatsen niet. De Bergoss-garage is in veel gevallen dus zelfs goedkoper.

Dat wethouder De Bruijn geen plan - zelfs geen plannetje - heeft om met een campagne de lege Bergoss-garage populairder te maken, snap ik echt niet. Zo moeilijk hoeft dat toch niet te zijn. Oké, er komt binnenkort een flyer 'Slim parkeren in het centrum van Oss' uit. Daarin krijgt de Bergoss-garage gewoon een plek naast alle andere parkeermogelijkheden in de stad. Maar alleen de goede lezer haalt dat eruit.

Ik vroeg onderzoeker Mingardo om hulp. "Zeg dat je garage binnen vijf minuten loopafstand van het centrum ligt, dat helpt altijd", antwoordde hij. Om eraan toe te voegen dat Oss hem altijd mag bellen om hulp te vragen. Reina, ik heb Mingardo's nummer wel voor je.

Geplaatst door Tom de Louw op 26 september 2013 om 15:11 | Permanente link | Reacties (13)

19 september 2013

Lilian

17591071.jpgTijdens gemeenteraadsvergaderingen - bij commissievergaderingen zie je ze niet - zit ze meer op het scherm van haar iPad te kijken dan dat ze haar collega-raadsleden bestudeert. Haar handen tikkend op het scherm, druk met mails versturen voor haar werk als bestuurder van Abvakabo FNV. Je kan tegenwoordig de tv niet aanzetten of je ziet Lilian Marijnissen voorbij komen. Laatst zag ik haar nog ergens met de historicus en 'Slimste Mens-jurylid' Maarten van Rossum.

Lilian Marijnissen is 28 en heeft ondanks die leeftijd al een enorme staat van dienst in de Osse politiek. Ze is natuurlijk de 'dochter van', stond op haar zestiende al op de kieslijst van de SP en heeft de tomatenpartij de afgelopen jaren een gezicht gegeven voor de Osse jongeren. Marijnissen zat bij de Jongerenraad, deed de uitreiking van de kinderlintjes, stond ooit zelfs tweede op de SP-lijst voor de verkiezingen. Sinds 2003 is ze raadslid. Nu hoort Lilian met Mahmut Erciyas tot de jongste SP-raadsleden.

Waar Erciyas zich steeds sterker profileert, is Marijnissen vooral druk met haar bestuurswerk voor Abvakabo. Toen Oss de vorige keer naar de stembus mocht, werd Marijnissen veel genoemd als mogelijke lijsttrekker. Niet zij, maar Paul Peters werd het. "Lilian heeft het te druk met haar werk", zei hij toen tegen één van mijn collega's.

De afgelopen jaren heeft Lilian Marijnissen het drukker en drukker gekregen. Ik krijg sterk het idee dat die ene donderdagavond per maand in het gemeentehuis, als het raad is, als een last op haar ligt. Sinds maart heb ik hoogstens één of twee politieke vergaderingen op het gemeentehuis gemist. Ik lieg niet als ik zeg dat Marijnissen in die vergaderingen nul (0) keer iets heeft gezegd over de Fratershof, Museum Jan Cunen of het SEC. Nul keer. Wat haar inbreng in de fractiievergaderingen is weet ik natuurlijk niet, maar in de Osse gemeenteraad is die nihil. Op Twitter heeft ze het vooral over de thuiszorg en niet over Oss.

De naam Marijnissen trekt stemmen in Oss. Altijd. De komende gemeenteraadsverkiezingen hier zijn nog ver weg - want door de herindeling met Maasdonk pas over ruim een jaar - dus speculeren over wie er wel/niet op de kieslijsten komen te staan hoeft nog niet. Lilian Marijnissen kondigde vorig jaar al aan dat ze bij nieuwe Tweede Kamer-verkiezingen graag naar Den Haag wil. Die verkiezingen zijn, als de VVD en PvdA het volhouden, in 2016. Lilian is bezig met haar (voorlopig) laatste termijn in de Osse gemeenteraad. Gelukkig maar, want als je volksvertegenwoordiger bent, moet je je stem laten horen. Ook als je het druk hebt met je werk.

PS. Ik zet mijn geld op Erciyas als SP-lijsttrekker voor de verkiezingen 2014. Voor wat het waard is.

Geplaatst door Tom de Louw op 19 september 2013 om 08:13 | Permanente link | Reacties (10)

11 september 2013

Flauw

Ik tik dit verhaal op de bank. Thuis. Precies nu zitten er in het gemeentehuis veel heren en dames bij elkaar om het te hebben over de Osse cultuur. Een conferentie die de dure titel 'Culturele Identiteit' mee heeft gekregen en die de stad weer een stap verder moet brengen als je het hebt over Museum Jan Cunen, De Lievekamp, Muzelinck en ga zo maar door.

Nu denkt u misschien: 'Maar De Louw, waarom zit jij niet daar in die zaal? Ga eens van die bank af, man!' Punt voor u. Ik was niet welkom. Nou ja, niet zozeer ik persoonlijk, maar ik als journalist. Net zoals er ook geen raadsleden op de genodigdenlijst staan. Daarop zie ik mensen uit de cultuursector (Hilda Vliegenthart, Nicolette Bartelink), de onderwijshoek (Theo Bekker, Tom Brocks, Edith van Montfort), de gemeente (wethouder Jan van Loon) en natuurlijk de heren die in de werkgroep Museum Jan Cunen zitten, de oud-directeuren Edwin Jacobs, René Pingen en Piet Hagenaars. Of ze er ook echt zijn, kan ik dus niet zeggen, maar ze staan in ieder geval op de gastenlijst. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers is één van de sprekers.

Flauw vind ik het, dat ik als journalist niet naar binnen mag bij deze conferentie. Flauw omdat wij als krant - dat kan ik best wel zeggen - een grote rol hebben gespeeld in de cultuurdiscussie. We hielden een groot debat over de toekomst van Museum Jan Cunen. Het was tijdens dit debat dat oud-directeur Jacobs bekendmaakte een werkgroep te beginnen om de toekomst van het museum te verzekeren. Flauw omdat we talloze verhalen over Jan Cunen hebben geschreven, waarin alle kanten van de bezuinigingen op cultuur zijn belicht. Verhalen met heel veel mensen die nu op de conferentie in het gemeentehuis hun zegje doen. 

Maar ik vind het vooral flauw omdat zowat de hele Osse samenleving in brand stond, zo vlak voor de zomer. De bezuinigingen op cultuur gingen heel veel mensen aan het hart, bleek uit allerlei acties en manifestaties. Die Ossenaren willen weten wat de mensen uit de cultuur vinden en bedenken. Die informatie zou ik ze als journalist graag geven. Vanavond gaat dat in ieder geval niet.

Geplaatst door Tom de Louw op 11 september 2013 om 19:00 | Permanente link | Reacties (6)

22 augustus 2013

VVD-tandem

BouwloodsWethouder Reina de Bruijn is er wel eentje van 'regels zijn regels'. Dat ondervinden de Harense carnavalsverenigingen nu ook. De jeugd wil - gesteund door de dorpsraad - maar wat graag in de oude nissenhut aan de Middenweg blijven bouwen. Nee, zegt De Bruijn, half oktober moet de loods plat. De tijdelijke vergunning van vijf jaar wordt niet verlengd: de nissenhut staat op een open plek in het dorp en die moet beschermd worden. 

Opvallend is de rol van VDG-raadslid Roel van de Camp in de 'nissenhutkwestie'. Van de Camp woont in Haren, was zes jaar geleden dorpsraadvoorzitter en zorgde er toen hoogstpersoonlijk voor dat de oude bouwloods naar Haren kwam. De hut was van Organon, werkgever van Van de Camp. De dorpsraad kreeg van de gemeente 10.000 euro voor een bouwplek voor de carnavalsclubs. Inmiddels is Van de Camp geen voorzitter van de dorpsraad meer, maar zit hij in de gemeenteraad voor de VDG, de grootste Osse coalitiepartij. In diezelfde coalitie zit de VVD, de partij van wethouder Reina de Bruijn. U snapt 'm al, hier gaat het wringen.

Dit jaar zijn er al meer handhavingszaken de gemeenteraad gepasseerd, maar dit keer is het voor het eerst dat een coalitiepartij dat doet. Of in ieder geval: gaat doen, want Van de Camp heeft aangekondigd in één van de komende politieke vergaderingen de wethouder om een oplossing te vragen voor de Harense carnavalsjeugd. Tot nu toe was het vooral Joop van Orsouw van Beter Oss die opkwam voor burgers die met de Osse afdeling handhaving te maken kregen. Denk aan Dirk Kurzweg van het groene dak en Bob Vink, die het hek rond zijn huis aan moest pakken. In al die gevallen kreeg Van Orsouw niet of nauwelijks steun van de rest van de raad en al helemaal niet van de coalitie. Wethouder De Bruijn en burgemeester Wobine Buijs deden het meestal kort af met 'wij gaan in de gemeenteraad niet over individuele handhavingszaken praten'.

Als het college van B. en W. de 'regels zijn regels-lijn' doortrekt, staan er straks zo'n tachtig wagenbouwers uit Haren op straat. Dat kan de VDG alleen niet veranderen. Niet alleen de oppositie, maar ook de coalitie begint op te lopen tegen de rechtlijnigheid van de VVD-tandem De Bruijn en Buijs. Om te zeggen dat het voor scheurtjes in de coalitie zorgt, gaat misschien wat ver. Maar de irritatiegrens wordt bij meer en meer raadsleden bereikt.

Wordt vervolgd. 

Geplaatst door Tom de Louw op 22 augustus 2013 om 12:03 | Permanente link | Reacties (13)

16 augustus 2013

Tien

Je kan er je klok op gelijk zetten. Elk jaar gaat het medio augustus - nu dus - over de Osse kermis die in de ogen van velen te kort duurt. Het geschreeuw om een kermis verspreid over twee weekenden. 

Deze week was het weer zover. Collega Maarten van den Hurk stond voor onze zomerserie BD en route op de kermis. Gert Jordaans en Sjoerd Bijkersma, twee van de grootste horeca-ondernemers in het Osse, riepen daar in koor tegen hem dat ze liever vandaag dan morgen een extra kermisweekend willen. "Wij proberen het elk jaar weer wat mooier te maken en dat vraagt een flinke investering. Als je daar twee weekenden plezier van hebt, scheelt dat", zeiden zij.

KERMIS1
Ook de exploitanten zelf zien maar wat graag een langere kermis. Risicospreiding noemen ze dat. Valt het ene weekend in het water of is het zo warm dat de mussen van het dak vallen (zoals vorig jaar in Oss), heb je altijd nog een tweede zaterdag en zondag om nog genoeg geld binnen te krijgen. In Uden was het kermisfeest dit jaar voor het eerst tien dagen en daar was iedereen laaiend enthousiast. De Udense kermismeester wil zelfs gaan toewerken naar een 'kermis met landelijke allure'. Da's nogal wat.

Je hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te bedenken dat een kermis van tien dagen voor horeca en exploitanten financieel interessanter is. Ikzelf vind een week (meer dan) genoeg, maar hoef er m'n brood dan ook niet mee te verdienen. Als je dat wel moet snap ik dat je er anders over denkt. Maar om die discussie elk jaar weer opnieuw te voeren en alle bekende argumenten uit de kast te halen, is nergens voor nodig. Simpelweg omdat het college van B. en W. - en dat gaat er nou eenmaal over - nog niet zo lang geleden heeft besloten dat Oss in ieder geval tot en met 2017 een zevendaagse kermis houdt. 2017! Dat is over vier jaar! Tegen die tijd wordt de discussie opnieuw gevoerd. Wellicht ook met de huidige kermiswethouder Jan van Loon - als die dan nog niet met pensioen is. Van Loon vindt een tiendaagse kermis voor Oss nu teveel van het goede, onder meer vanwege de overlast voor de centrumbewoners.

Laten we één ding afspreken: heb het de komende jaren niet over een tiendaagse Osse kermis. Die komt er toch niet. Tot en met 2017 dan.

Geplaatst door Tom de Louw op 16 augustus 2013 om 14:33 | Permanente link | Reacties (4)

09 augustus 2013

Ajax

FcossjongajaxVan een goede vriend kreeg ik via Twitter dit bericht: 'Wie zeurt er nou? Onze Wobine of de Ajax-fans? FC Oss-supporters betalen elke week plusminus 30 euro voor een uitwedstrijd'. Deze vriend kan het weten, want jarenlang ging hij trouw elke vrijdagavond naar (eerst) TOP en (later) FC Oss. Uit en thuis. Van Veendam tot Maastricht en van Den Haag tot Doetinchem.

In Amsterdam hebben ze het deze week gemunt op onze burgemeester Buijs. Schandalig is het, dat ze het duel tussen FC Oss en Jong Ajax van vrijdagavond als risicoduel heeft bestempeld. Daarom mogen de Ajax-fans niet met eigen vervoer naar Oss, moeten ze verplicht samen met de bus en dat kost ze dan 30 euro. Veel te veel voor een avondje in het Frans Heesen Stadion, vinden ze, en dus worden er maar vier kaarten verkocht. Vier uitkaarten voor een risicowedstrijd, dat moet een unicum zijn. 

De burgemeester zag het in haar nachtmerries al helemaal fout gaan: Ossenaren die achter Amsterdammers aanrennen op de Hescheweg en andersom. Deze eeuw ging het al een paar keer mis toen er gespeeld werd tegen Den Bosch, Utrecht en Twente. Buijs kent de reputatie van Ajax-fans - die is niet zo fijn - en wilde het zekere voor het onzekere nemen. Ze zou Amsterdamse supporters toelaten in Oss, maar dan wel als ze allemaal tegelijk met de bus zouden komen. Verder moest er meer politie zijn dan normaal. De optie om helemaal geen uitpubliek toe te laten, iets wat haar Eindhovense collega besloot voor negen wedstrijden van Jong PSV, gebruikte Buijs niet. 

Ik heb het even bekeken: een dagretour Amsterdam-Oss kost bij de NS precies 33 euro. Tweede klas, vol tarief. Dan ben je als supporter dus nog niet in het stadion. Als je met de auto of een busje gaat kun je de kosten delen, dat snap ik, maar om nou te zeggen dat die 30 euro een onfatsoenlijke en absurde prijs is: nee.

Het besluit van de KNVB om de beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente in de eerste divisie mee te laten doen levert veel gemeenten een hoop gedoe op. De uitwedstrijden zijn vaak risicoduels - weer die reputatie hè - en op de thuiswedstrijden komt geen hond af. FC Oss-directeur Mischa Rook hield maandagavond een 'negatief gevoel' over aan het duel van zijn club tegen Twente in Enschede. De Osse supporters zaten weggedrukt in een hoekje in een verder vooral leeg, groot stadion. Een woordvoerder van Ajax vertelde me dat er voor de thuiswedstrijden van het Amsterdamse beloftenteam slechts een handjevol toeschouwers wordt verwacht. Geen reclame voor de sport. Maar dat ligt niet aan onze Wobine.

Geplaatst door Tom de Louw op 9 augustus 2013 om 15:17 | Permanente link | Reacties (7)

09 juli 2013

Wintersprookje

VeneziaHet enige ijs dat deze weken te vinden is op de Heuvel, komt uit de in Oss en omgeving wereldberoemde ijssalon van Aldo de Marco. De mussen vallen van het dak - eindelijk, het is zomer! - maar toch beheerst het grootste Osse winterevenement het nieuws in onze krant. Winterland houdt ermee op omdat de begroting van 1,5 ton bij lange na niet rond komt. De gemeente houdt vast aan het eerdere besluit om geen subsidie meer toe te kennen en de organisatie hoeft ook niet op veel sponsorgeld te rekenen. "Sommige bedrijven mógen niet eens meer sponsoren", sipt centrummanager Jack van Lieshout.

Ik zie mezelf nog staan. In december 2007 keek ik naar een schaatsende zangeres die met haar rondjes op de ijsbaan de eerste Winterlandeditie opende. Het was koud, godzijdank, maar het sneeuwde niet. Heel Oss was er. Van wethouder tot bankdirecteur tot schepenbouwer. Allemaal vol lof over dit zo fantastisch nieuwe evenement voor de stad. Een paar jaar zou het de tijd krijgen om net zo mooi en sprookjesachtig te worden zoals het winterevenement in Maastricht. Anton Pieck op de Eikenboomgaard, zo was het een beetje. 

De eerste edities waren succesvol. Tenminste, de organisatie repte van bezoekersaantallen van zeker 350.000. Mensen die allemaal een rondje op de schaatsbaan maakten, wat warme choco dronken en óók nog even het Osse centrum indoken. Win-winsituatie. Dat er veertien moeraseiken op de Eikenboomgaard voor moesten wijken, de centrumbewoners veel last hadden en de marktkooplui weer eens (tijdelijk) moesten verkassen, ach, dat namen de organisatie en gemeente maar voor lief. 

Dat de keuze voor de Eikenboomgaard als Winterlandterrein een verkeerde was, bleek vorig jaar. De naar nu blijkt laatste editie van het wintercircus werd in afgeslankte vorm op de Heuvel gehouden. Er was veel minder kritiek en de horeca en winkeliers waren blij. Van een evenement met landelijke uitstraling was toen al lang geen sprake meer. Dat de horeca nu een winterfestijn zónder ijsbaan voor de deur wil: begrijpelijk, maar kansloos. Een winterfestijn zonder ijsbaan is als een Tour de France zonder gele trui. Het is de grote trekker. Wat trekken een paar kraampjes met glühwein en warme choco aan extra winkelend publiek? Niks.

De meeste sprookjes hebben een happy end. Winterland begon als sprookje, maar eindigt niet zo. 

Geplaatst door Tom de Louw op 9 juli 2013 om 15:30 | Permanente link | Reacties (3)

28 juni 2013

Herperduin 2.0

De vergelijking met de ravage in Herperduin van een paar jaar geleden ligt voor de hand. Wie deze week door de Wethouder van Eschstraat rijdt, denkt dat er een orkaan voorbij is getrokken. Van de plantsoenen en struiken die er stonden, is niks meer over. Alles is weg. Wat dan overblijft, is een hoop zand dat er niet uitziet. Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota, donderdagavond, uitten met name de SP en GroenLinks hun onvrede over de kaalslag. Patrice van Geffen van de PvdA maakte inderdaad die vergelijking met de bosomvorming in Herperduin.

Groenomvorming
Ik snap al die ophef echt niet. Het college van B. en W. heeft een ruime tijd geleden aangekondigd dat er bezuinigd gaat worden op groenonderhoud. Plantsoenen veranderen in gras. Dat is een stuk onderhoudsvriendelijker en daarmee bespaart Oss zo'n twee ton. Als inwoners hun plantsoenen in de straat echt zo graag willen behouden, hadden ze dat in het gemeentehuis kunnen melden. In dat geval worden de struiken niet weggehaald. Wethouder Reina de Bruijn meldde dat er veertig aanmeldingen voor binnen zijn gekomen.

Diezelfde De Bruijn gaf donderdagavond aan ook geschrokken te zijn van hoe de Wethouder van Eschstraat er nu bij ligt. Aardig hoor, van haar, maar van mij had die clementie niet gehoeven. Iedereen snapt toch dat als je struiken weghaalt, daar niet de volgende dag al een mooie strook gras ligt? Dat heeft tijd nodig, net zoals de bosomvorming in Herperduin pas na een paar jaar effect heeft. Dat het GroenLinks-verzoek om tijdelijk te stoppen met het slopen van groen door De Bruijn werd genegeerd, is niet meer logisch. Zoals D66-fractievoorzitter Frans Molenkamp zei: "Dit is gewoon de uitvoering van beleid." Kijk naar de Raadhuislaan: zo ziet straks ook de Wethouder van Eschstraat eruit.

Nog een leuk weetje: SP-wethouder Jules Iding was destijds de grote boe-man van het slopen van de bomen in Herperduin. Aan alle kanten vormden zich actiecomités die Iding duidelijk wilde maken dat het echt niet kon waar hij mee bezig was. Nu is het diezelfde SP die deze Herperduin 2.0 aan de Wethouder van Eschstraat verschrikkelijk vindt. Raadslid Mari-Anne Marijnissen had het donderdagvond over het 'slopen van groen'. "In die straat wonen bejaarden en zit de brandweer. Dan kun je niet verwachten dat de buurt de plantsoenen bij gaat houden."

Wordt vervolgd. 

Geplaatst door Tom de Louw op 28 juni 2013 om 15:44 | Permanente link | Reacties (5)

23 juni 2013

Jan Cunen (2)

Foto (1)We zijn inmiddels een vakantie (in Girona, een Spaans stadje vol cultuur) en een hoop gediscussieer over Museum Jan Cunen verder. In onze krant hebben we de afgelopen weken bijna elke dag wel iets over de bezuinigingen op het museum en Stadsarchief gemeld. Verhalen waarmee we hebben geprobeerd aan te geven hoe verschillende partijen die met Jan Cunen te maken hebben, denken over het plan van B. en W. om vijf ton te besparen op het museum en archief. De climax, wat onze krant betreft, ligt dinsdag in het BD-debat in De Lievekamp. Twee dagen later praat de gemeenteraad erover.

Wethouder Jan van Loon zal dinsdag voor het eerst in het openbaar ingaan op het collegebesluit over de cultuurbezuinigingen, oud-museumdirecteur Edwin Jacobs komt vertellen waarom Jan Cunen moet blijven, ambtenaar Danielle Arends gaat zeggen hoe Sittard-Geleen omgaat met museum en archief en Joep Kemkens komt namens de Osse Industriële Kring. Een divers gezelschap, als je het mij vraagt. Dat moet ook, omdat we de voors en tegens van bezuinigen op cultuur willen laten horen. 

Dit weekend vond iemand op Twitter dat wij als krant teveel de tegenstem (lees: SP) hebben laten horen in de museumdiscussie. Daarom heb ik alle verhalen nog eens bekeken en ik kom tot een andere conclusie. Alle partijen (cultuur, bedrijfsleven, onderwijs) zijn de afgelopen weken aan bod gekomen. Dat geldt ook voor mensen die bij coalitie- of oppositiepartijen horen. Wat dat betreft hebben we dus geprobeerd om zoveel mogelijk (verschillende) personen aan het woord te laten. Zo hoort dat in ons vak. Dat neemt niet weg dat de oppositie, in dit geval de SP, GroenLinks en Red Museum & Archief, een stuk actiever is geweest. Logisch, die groep wil laten horen het niet eens te zijn met het collegebesluit.

Inmiddels is wethouder Van Loon teruggekomen op het besluit om Villa Constance te verkopen. Zo stellig als hij in het begin zei dat de museale functie van Jan Cunen verdwijnt, is hij ook niet meer. Maar dat museum en archief met vijf ton minder aan kwaliteit inboeten, lijkt me duidelijk. Achter de schermen wordt er druk gewerkt en gedacht over hoe het verder moet met de Osse cultuur. Dinsdagavond horen we daar vast meer over. Kleine zaal De Lievekamp, om 20.00 uur, toegang gratis. Zorg dat jullie er zijn. 

Geplaatst door Tom de Louw op 23 juni 2013 om 20:38 | Permanente link | Reacties (5)

01 juni 2013

Jan Cunen

JancunenOss staat in brand. Zowat de hele stad valt deze dagen over wethouder financiën én cultuur Jan van Loon en zijn collega-wethouders heen. Hoe halen ze het in vredesnaam in hun hoofd om te bezuinigen op Museum Jan Cunen? Het hart van de stad, noemt de SP het, zelfs de landelijke politiek mengt zich in de strijd. D66-leider Alexander Pechtold wijt het aan de zittende VVD-PvdA-regering dat het museum in Oss straks niet meer bestaat. Op Twitter is #jancunenblijft bijna trending en er zijn online al verschillende petities gestart.

Natuurlijk. Als er geld te over was en de bomen reikten tot in de hemel, dan stop je dat maar wat graag in een museum als dat van Jan Cunen. In het mooiste pand van de stad nota bene. Het trekt mensen van buiten aan en laat veel jeugd kennismaken met schilderijen en andere kunst. Toen ik op de inmiddels anders hetende Ruwaardschool zat, ging ik ook elk jaar naar het museum. Ik werd er nog rondgeleid door Edwin Jacobs. 

Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik na mijn basisschooltijd nooit meer in Jan Cunen geweest ben. Dat kan aan mij liggen, u mag mij een cultuurbarbaar noemen, maar zo zijn er veel meer Ossenaren. "Natuurlijk moet het museum blijven", riep een Osse collega donderdagmiddag op de redactie. "Hoe vaak ben je er de afgelopen tien jaar geweest?", vroeg ik. "Niet", was haar antwoord. Dat zegt alles. We vinden het in Oss allemaal belangrijk, maar maken er amper gebruik van. Jan Cunen trekt 30.000 bezoekers per jaar, veel van buitenaf, en het kost de gemeente bijna een miljoen. Oké, als je de mensen erbij telt die naar het Stadsarchief gaan, zijn het er iets meer.

De oppositie schreeuwt moord en brand. De SP laat in alle regionale en landelijke dagbladen optekenen dat de coalitie VDG, VVD, CDA en PvdA de stad kapot maakt. Een tegenvoorstel van de SP heb ik echter nog niet gehoord. Van GroenLinks of D66 ook niet. Oké, het is nog vroeg en ik gun ze wat tijd, maar ze zullen toch echt met iets fundamenteels moeten komen. De huidige coalitie maakt zich niet populair, maar maakt wel keuzes. Keuzes die niet in het sociale veld liggen. De kwetsbare Ossenaren worden gespaard. Net zoals de economie, die moet zorgen voor werkgelegenheid. Belangrijk in de crisis waarin we zitten en die nog altijd niet voorbij is. Er moet 7 miljoen bezuinigd worden. Mooier kan Van Loon het echt niet maken, mensen. 

Op donderdag 27 juni praat de gemeenteraad over de bezuinigingen. D-day, noemde museumdirecteur Bartelink het al. Dan weten we of de oppositie meer kan dan alleen maar roepen.

Geplaatst door Tom de Louw op 1 juni 2013 om 17:15 | Permanente link | Reacties (24)

22 mei 2013

Fraters

Op het balkon van Diny Vissers had ik een perfect uitzicht over de voormalige tuin van de fraters. Het regende wat, zoals wel vaker deze lente, en het zag grijs. Het park lag er groen bij. Links zit de Nicolaasschool verscholen achter de bomen, recht voor me zie ik de oude mavo St. Jan. Rechts het kloostercomplex en het kantoor van bouwbedrijf Berghege. Osse historie tot en met.

Fratershof
Mevrouw Vissers snapt er niks van, van wat ze bij de gemeente met het park willen. Er moeten wooncomplexen komen en een parkeergarage. De wethouder wenst dat het park ('één van de best bewaarde geheimen van Oss') veel meer bij het centrum betrokken wordt. Het moet toegankelijker worden, voor meer mensen dan de omwonenden en de hangjeugd die er nu is. Vorige week liep ik in de stromende regen een rondje Fratershof met de wethouder, wat gemeenteraadsleden en Henk Berghege, de directeur van het bouwbedrijf dat de plannen moet gaan uitvoeren. "Die bomen zijn nog door de fraters geplant", vertelt mevrouw Vissers. Ze is trouwens niet de enige. De buurt en Nicolaasschool hebben ook grote moeite met het plan en dan met name de woontoren van tien bouwlagen en bijna veertig meter hoog. 

In de ruim 26 jaar die ik (al) in Oss heb gewoond, gewerkt en geleefd, ben ik misschien één of twee keer door de Fratershof gefietst. Dat zegt eigenlijk alles. Het is een onbekend stukje Oss en ik snap maar al te goed dat wethouder Hoeksema en bouwer Berghege daar iets aan willen veranderen. Meer Ossenaren moeten naar de oude fraterstuin, vind ik ook. Dat zo'n grote opknapbeurt moet worden betaald en dat dat geld moet komen uit de verkoop van appartementen, begrijp ik ook. Net zoals ik snap dat bewoners die jaren en jaren uit hebben gekeken op een rustig parkje, niet blij zijn met tig nieuwe woningen voor de deur. 

Ik probeer me in te beelden wat de fraters van al dit gedoe zouden hebben gevonden. Die hadden waarschijnlijk gegruwd van het idee om hun park overhoop te halen en er appartementengebouwen neer te zetten. Maar de fraters zijn er al (lang) niet meer. Het is aan de Osse gemeenteraad om te besluiten wat er met dit geheime stukje Oss gaat gebeuren. Morgenavond weten we meer, als de opiniecommissie erover praat.

Geplaatst door Tom de Louw op 22 mei 2013 om 16:46 | Permanente link | Reacties (8)

16 mei 2013

Oss sportstad

Ik heb op deze plek en in onze papieren krant wel eens afgegeven op wethouder Reina de Bruijn. Toen zij een paar maanden geleden met haar collegawethouders zomaar het mes zette in het Sport Expertise Centrum (SEC). Het was niet de eerste bezuinigingsmaatregel die de VVD-wethouder op de sport had bedacht. Echt geliefd maakte De Bruijn zich daar niet mee. De Osse sportwereld had eigenlijk wel genoeg van haar. Ik schreef dat Oss zo nooit een echte sportstad zou worden.

EuterpelaanWat schetst mijn verbazing deze week: aan de Euterpelaan komt een nieuwe sportschool, eentje die in Tilburg al heel populair is. Toen ik dat hoorde, gingen bij mij de alarmbellen rinkelen. Een nieuwe sportschool in de het oude pand van Opel-dealer Lathouwers? Maar in en om de Euterpelaan zitten toch al een hoop sportscholen? Met een collega ging ik er eens voor zitten en we kwamen tot vier sportscholen die de concurrentie krijgen van deze Tilburgse Puur Fitness: Achmea Health Centre, Basic Fit, Fitnezz Plaza en Van Buel Sports. 

Ik ben vóór sport. Als klein jochie voetbalde ik bij sv Ruwaard, toen ik iets groter was had ik een tennisracket in de hand bij TOZ en nu fiets ik een paar keer per week op mijn racefiets over de Maasdijk. In de winter, als de dagen kort zijn en de temperaturen laag, ben ik een paar keer per week in de sportschool. 's Avonds, voor een spinningles. Dat deed ik de afgelopen drie jaar bij Achmea Health Center. Eén van de scholen aan de sportlaan dus. Om nou te zeggen dat ik die spinninglessen héél leuk vond, nee, maar het houd je van de straat en de conditie gaat er in de winter in ieder geval niet op achteruit.

Puur Fitness denkt in de oude Lathouwers-showroom zo'n twee- tot drieduizend klanten te krijgen. Ik vind het nogal wat. Zeker als je bedenkt dat er al veel mensen sporten in de buurt. En om nou te zeggen dat de Ruwaard bekend staat als een jonge, sportieve wijk, nee. Een recent onderzoek van de Seniorenraad liet zelfs zien dat in deze Osse buurt de meeste senioren van heel Oss wonen. Ik hoop, zeker in deze crisistijd, dat de Euterpelaan vijf sportscholen aan kan. Maar ik denk het niet. Het zou me niks verbazen als één of meerdere sportscholen in de Ruwaard het niet redden.

Geplaatst door Tom de Louw op 16 mei 2013 om 12:22 | Permanente link | Reacties (4)

08 mei 2013

130

De afgelopen jaren heb ik al aardig wat euro's in de staatskas gestopt. Móeten stoppen, beter gezegd, omdat ik weer eens een paar kilometer te hard reed, net op de plek waar ze zo'n flitser in de berm hadden gezet. Nooit echt veel te hard hoor (hoogstens een kilometer of tien en daar moet dan weer een correctie van drie kilometer van af), maar toch sund geld, zoals m'n moeder altijd zegt.

Dinsdagavond trapte ik het gaspedaal weer eens goed in. Ik moest naar de dorpsraadvergadering in Ravenstein. Ik hou van dorpsraden. Echt. Het is de gemeenteraad in het klein en je komt er de echte, oude dorpsbewoners tegen. Het oude raadhuis van het stadje zat goed vol, ik telde zeker een man of dertig, en da's veel meer dan bij een gemiddelde vergadering van de gemeenteraad in het Osse gemeentehuis. Of dat iets over de betrokkenheid van het volk zegt, laat ik voor het gemak even in het midden.

Ik kon zo hard naar Ravenstein rijden, omdat je tussen Oss en de brug over de Maas 130 kilometer per uur mag. Veel te hard, vinden de gemeente Oss en de dorpsraad. Ruim een maand geleden was er een bijeenkomst met Rijkswaterstaat, waarin omwonenden nog maar eens aangaven hoeveel geluidsoverlast ze hebben van de A50, nu de maximumsnelheid door het Rijk is verhoogd. Die vergadering was openbaar, zo kondigden wij het ook aan in onze krant, maar daar was Rijkswaterstaat niet zo blij mee. Die wilde geen pottenkijkers, zo kreeg ik te horen toen ik een woordvoerder vroeg naar het besloten karakter. Tot onvrede van dorpsraadvoorzitter Paul van der Maas ('wij zijn altijd zo transparant mogelijk'), maar die kon niet anders dan akkoord gaan met dat wat Rijkswaterstaat wilde.

Om nou te zeggen dat wij veel hebben gemist aan dat samenzijn van gemeente, dorpsraad, actievoerders en Rijkswaterstaat, nee. Ik heb de notulen inmiddels gezien en ook dinsdagavond ging het erover. Over het verlagen van de maximumsnelheid wilde Rijkswaterstaat het sowieso niet hebben en er was wat gesteggel over de modellen die de geluidsoverlast moeten berekenen. That's all. Ook actievoerder Gerrit Koel vond die avond maar niks en roept wethouder Hoeksema nu op om de Haagse politiek erbij te halen.

Ik snap Ravenstein wel. Die tien kilometer extra zorgt voor een hoop extra geluid en trillingen. Je zal er maar naast wonen, denk ik dan. En 120 kilometer per uur is ook al hard zat. Voor mij dan. Rij ik de volgende keer gewoon wat langzamer naar Ravenstein.

Geplaatst door Tom de Louw op 8 mei 2013 om 13:47 | Permanente link | Reacties (3)

02 mei 2013

Joop

Veel van jullie komen op donderdagavond niet naar de gemeenteraad en daarom leg ik het even uit: Joop van Orsouw vormt in z'n eentje de fractie Beter Oss - nog niet zo lang geleden was dat Trots Op Nederland - en doet dat op een manier zoals alleen Joop dat kan. Joop schopt tegen alles en iedereen (het liefst tegen de wethouders). Niet voor niks scheidden de wegen van Joop en de Osse VVD een aantal jaar geleden en ging Van Orsouw in z'n eentje verder.

Joop spreekt de taal van de Ossenaar. Dat is zijn kracht. Als je op de Heuvel loopt en een willekeurige Ossenaar vraagt of hij of zij een raadslid op kan noemen, wordt Joop als eerste genoemd. Ongetwijfeld. Joop wil nooit bezuinigen op sport of FC Oss, vindt dat de stad geen geld moet stoppen in Jan Cunen, De Lievekamp of De Groene Engel. Joop heeft een vast aantal stemmers. Neemt u van mij aan: Joop komt na de volgende verkiezingen zeker weer in de raad. Honderd procent.

Voor een eenmansfractie is Joop vaak in het nieuws. Joop scoort. Ook deze week weer. Het o zo veelbesproken en door de gemeente verfoeide groene dak in de Granietstraat werd met zwart zeil bedekt. Joop strijdt al maanden voor de eigenaar van het dak, doet het woord in (lokale en landelijke) media, want hij vindt het te gek dat de ambtenaren zo op dat groene dak zitten. Dat wat veel mensen denken, zegt Joop. Ook in de raad.

Groenedak
Woensdag had ik Joop aan de lijn. "In de gemeenteraad zijn het allemaal schijters. Ik ben er trots op, dat ik iets voor de burger kan doen. Als raadslid kom ik op voor de menselijke kant, terwijl de gemeente naar de wettelijke kant kijkt", zei hij. Ik belde Joop over het groene dak en Bob Vink. Want wat wil het toeval: horecaman Vink heeft het zwarte zeil voor het groene dak geregeld. Dezelfde Bob Vink waarvoor Joop een paar weken ook al een lans brak in de gemeenteraad. Vink had meer tijd nodig om zijn honderden meters lange tuinhek aan de Munlaan op te ruimen. Joop vroeg die tijd aan de raad. Tevergeefs.

Voor het groene dak en tuinhek heeft de hulp van Joop niet geholpen. Hij beloofde dat hij nog meer van dit soort zaken op de plank heeft liggen. Voor binnenkort. We wachten af. 

 

Geplaatst door Tom de Louw op 2 mei 2013 om 20:19 | Permanente link | Reacties (10)

23 april 2013

Maria's

Ongeveer een half jaar geleden sprak ik Maria van den Dungen uit Den Bosch. Vier decennia is ze actief geweest voor de San Salvatorkerk in de wijk Orthen. Als vrijwilliger en coördinator staat ze midden tussen alle progressieve Salvatorianen. Tot november 2011. Na een hoop gedoe en geruzie met de hulpbisschop en het bisdom, trekken de gelovigen uit de kerk. Ze verkassen naar een gebouw van een zorginstelling. Veel gelovigen gaan mee. Van den Dungen is lid van de koffiezetgroep geworden. De Salvatorkerk is op zondag zo goed als leeg.

De afgelopen weken denk ik vaak aan de Maria's van deze wereld. Een gevoel van medelijden bekruipt me dan steeds. Eerst dus bij de Salvatorianen in Den Bosch, nu bij de parochianen in Berghem. Tussen hen en pastoor Gerard de Gilde heeft het - op z'n zachtst gezegd - nooit echt geklikt. Veel vrijwilligers vonden De Gilde te conservatief en hadden het idee dat hij hun inzet niet waardeerde. Ze bouwden hun werkzaamheden af of gaven er zelfs de brui aan. De Gilde kon het werk niet aan. Zijn afscheidsmis vorige week was gênant. Hij viel een vrijwilligster in het openbaar verbaal aan. Berghem bleef verbijsterd achter, maar haalde tegelijkertijd opgelucht adem, want De Gilde was weg. Het wachten was op zijn vervanger. 

Kapelaan
Die vervanger is er nu. Jeroen Beekman wordt de kapelaan van de pastorale eenheid Berghem, Haren, Macharen en Megen. Hij begint op 1 juni, is de laatste jaren actief geweest in parochies in Laarbeek en absoluut niet onomstreden. Bij veel parochianen daar lag Beekman niet goed, ze noemen hem 'formeel'. Er ontstond onenigheid over uitvaarten omdat er geen cd's mochten worden gedraaid. Ook live-muziek stond Beekman niet toe.

Het is te vroeg om te zeggen dat Berghem met Beekman van de regen in de drup is gekomen. Het parochiebestuur en vrijwilligers kennen de achtergrond van hun nieuwe herder, maar willen hem een kans geven. "Nieuwe mensen, nieuwe kansen", zegt de Berghemse vrijwilliger Anny Bimbergen vandaag in onze krant. Een parochiebestuurder: "In ieder geval zijn we blij dat er snel een opvolger is gevonden voor pastoor De Gilde". Laten we hopen dat de nieuwe kapelaan Beekman zijn voorganger snel doet vergeten. In positieve zin. Doe dat, kapelaan Beekman, voor alle Anny's en Maria's van Berghem. 

Geplaatst door Tom de Louw op 23 april 2013 om 07:00 | Permanente link | Reacties (4)

18 april 2013

Geffen

MaasdonkBeste Osse politici,

Voor de derde keer sinds de millenniumwisseling staan we hier in Oss aan de vooravond van een herindelingsklus. Eerst was het Ravenstein, later Lith en nu staat Maasdonk aan de poorten van onze gemeente te rammelen. Of eigenlijk Geffen, want daar in Maasdonk willen ze dat Nuland en Vinkel naar Den Bosch gaat. Het gaat nu dus niet, zoals de vorige keren, om een herindeling van een hele gemeente, maar om de inlijving van 'maar' één dorp. Appeltje-eitje.

Het college van B. en W. wil wel. Vanavond discussiëren jullie over het besluit om Geffen binnen te halen. We moeten Maasdonk uit de problemen helpen, de bestuurskracht van kleine gemeenten en dus ook daar, staat onder druk. Aan die goodwill hangt wel een prijskaartje. En daar zit bij jullie het grootste probleem, merkte ik deze week. Alle fractievoorzitters had ik aan de lijn en die vonden, de één wat meer dan de ander, dat Oss flink moet betalen voor Geffen. Eén keer 1,8 miljoen euro en daarna 0,4 miljoen euro elk jaar. Voor één dorp. 

Ik geef toe: het is meer dan een schijntje. En het zou zo nog maar eens duurder kunnen worden dan dat nu berekend is. Iets met oude lijken en een kast (zie Lith). Maar, beste raadsleden, neem Geffen alsjeblieft bij Oss. Sociaal-geografisch kunnen we niet anders. Vanuit de Ruwaard ben je sneller in Geffen dan in het Osse centrum. Ik moet er niet aan denken dat ik straks bij 't Woud meteen Den Bosch binnen kom. Laat die gemeentegrens maar mooi ergens tussen Geffen, Nuland en Vinkel liggen.

Veel van jullie willen zo graag dat we een 100.000+-gemeente worden. Dan kunnen we meepraten met de grote (Brabantse) steden. Alleen daarom al kunnen we niks laten liggen in het herindelingsgeweld dat steeds heviger wordt. Kijk naar wat Veghel, dat toenadering zoekt tot Schijndel en Rooi en daarna zelfs Uden en Bernheze nog in wil lijven. Dat wordt allemaal wel erg groot. Oss is er alles aan gelegen om te pakken wat het pakken kan. En ja, daar hangt een prijskaartje aan. Het is aan jullie om die prijs zo laag mogelijk te houden. Geef het college van B. en W. die boodschap mee.

Ik vertrouw op jullie. Tot vanavond,

Tom.

Geplaatst door Tom de Louw op 18 april 2013 om 12:24 | Permanente link | Reacties (8)

11 april 2013

Cremeren

Crematorium.jpgHet enige dat wethouder Hendrik Hoeksema zegt is 'dat het college van B. en W. vorig jaar niet zómaar voor de hoek Julianasingel-Docfalaan heeft gekozen'. Oftewel: er zullen wel heel goede nieuwe argumenten op tafel moeten komen om het crematorium niet bij het stadsmortuarium in Oss te krijgen, maar ergens anders.

De buurt gruwt hiervan. Al meer dan een jaar liggen bezwaarmaker Herbert van Essen en zijn buren in de clinch met Hoeksema. Dinsdag praten ze over het onderzoek dat de gemeente heeft gedaan naar de verschillende locaties. De vorige ontmoetingen tussen de twee partijen waren kort, als ik dat mag geloven. Ik zet er een hoop geld op dat ook de afspraak komende dinsdag geen uren zal duren. Hoeksema wil dus nog niks kwijt over het onderzoek naar de vestiging van een nieuw crematorium ('ik praat eerst met de buurt'), maar alles wijst erop dat de gemeente de Julianasingel nog altijd op één zet.

Vandaag melden wij in onze krant dat het aantal crematies nog altijd groeit. Het crematorium in Uden gaat zelfs verbouwen. Niet om meer crematies per dag aan te kunnen, maar omdat het gebouw niet meer voldoet aan de eisen van tegenwoordig. Ossenaren laten zich cremeren in Uden, Rosmalen, Vlijmen of Beuningen. Als we de uitvaartverzorgers mogen geloven is dat voor dit gebied voldoende. Iedereen die dat wil, kan gecremeerd worden. 

Ik vraag me af waarom het college van B. en W. zo graag een crematieoven in de stad wil. Uit het verhaal dat mijn collega's en ik maakten kun je de conclusie trekken dat de gemeente helemaal geen crematorium nodig heeft. Oké, Ossenaren kunnen zich niet in hun eigen stad laten cremeren, maar of dat nou zo erg is? We zijn niet anders gewend dan dat we voor de afscheidsdienst naar Beuningen of Vlijmen moeten. Uitvaartverzorger Dela was zes jaar geleden nog fel voorstander van een nieuwe vestiging in Oss, maar die interesse is al lang weer weg. De noodzaak is er niet meer omdat Dela sinds twee jaar eigenaar is van de crematoria in Uden en Rosmalen. Daar komt bij dat er aan de beoogde locatie bij het stadsmortuarium nogal wat haken en ogen zitten.

De buurt zal ongetwijfeld met dezelfde argumenten als ik gaan komen. Dat mag. Ben benieuwd naar de woorden van de wethouder.

Geplaatst door Tom de Louw op 11 april 2013 om 15:31 | Permanente link | Reacties (12)

05 april 2013

Herrie

Gerjo Gloudemans van buurtschap 't Mun vertelde dat hij op een mooie lentedag nooit eens een normaal gesprek kan voeren in zijn achtertuin, zoveel herrie en lawaai komt er van motorsportcircuit Nieuw Zevenbergen. Hij heeft er zelfs een filmpje van, wilde dat ooit op YouTube zetten, maar heeft dat uit tactische overwegingen toch niet gedaan. Gloudemans en zijn buurtschapgenoten haalden bij 83 gezinnen een handtekening op. Allemaal zijn ze de overlast van het Osse motorsportcircuit goed zat.

Zevenbergen
Motoren maken geluid. Veel geluid. Daarom liggen circuits ook nooit in een buurt waar veel mensen wonen. Dat geldt in principe ook voor Nieuw Zevenbergen. Stevig ingeklemd tussen bedrijventerrein Vorstengrafdonk, natuurgebied Herperduin en de A50. Grootste probleem is buurtschap 't Mun. De mensen daar willen maar wat graag in een rustige, groene omgeving wonen. Al jaren strijden ze tegen Nieuw Zevenbergen. De Osse politiek neemt deze zomer een besluit over de toekomst van het circuit. Het pachtcontract met de gemeente loopt in 2018 af. Vandaar.

Gebert Lucassen van GroenLinks noemde het deze week op Twitter een #hoofdpijndossier. Dat deed hij na een podiumbijeenkomst waar de voor- en tegenstanders van Nieuw Zevenbergen hun zegje mochten doen. Het ging vooral over een nieuw onderzoek naar de geluidsoverlast die omwonenden hebben. 3000 mensen werden er door de gemeente voor dat onderzoek benaderd; 1000 antwoorden kreeg Oss terug. De uitkomsten kwamen de buurt en groenliefhebbers goed uit: de geluidsoverlast is de afgelopen jaren niet minder, maar eerder meer geworden. 

Voorzitter Thijs van Kessel van stichting Nieuw Zevenbergen bleef kalm en mocht de volle zaal toespreken na zijn tegenstanders. Samen met de gemeente werkt het crosscircuit aan een masterplan dat het terrein een impuls moet geven. Geluidwallen, meer groen, betere ontsluiting, dat soort werk. Volgens Van Kessel overschrijdt Nieuw Zevenbergen nooit de geluidsgrenzen. En als de buurt op zondag de meeste last heeft van de motoren, wil hij best kijken of er dan wat minder gereden kan worden. Ondertussen is hij ook nog in een rechtszaak verwikkeld met een exploitant die dwars zit.

Het mooiste moment op de podiumbijeenkomst kwam toen iemand uit de zaal vroeg hoeveel crossers Oss eigenlijk heeft. Van Kessel wist het niet ('er zijn verschillende motorsportbonden'), maar bij hem ging het om ruim vijftig mensen. Hoeveel inwoners buurtschap 't Mun heeft, weet ik niet. Wat ik hiermee wil zeggen: al jaren buigt Oss zich over een #hoofdpijndossier dat niet meer dan (een paar) honderd mensen aangaat. En dan doe ik nog een ruime inschatting. 

Mensen, neem bovenstaande ter overweging mee als het rond de zomer weer gaat over Nieuw Zevenbergen.

Geplaatst door Tom de Louw op 5 april 2013 om 20:42 | Permanente link | Reacties (12)

31 maart 2013

Sint Anna (2)

SintannaOh, wat waren de heren weer lekker fel. Ik had het in dit weblog over hoe ik geboren werd, dat dat gebeurde in het Sint Annaziekenhuis en dat mijn vader daarna doodleuk een frietje mayo ging halen in cafetaria De Heihoek. Dat gebeurde allemaal ruim 26 jaar geleden. Sindsdien lag ik nog een paar keer in Sint Anna en Bernhoven en dus heb ik wel iets met dat Osse ziekenhuis. Het ziekenhuis waar de stad sinds dit weekend dus zonder zit.

Dat het vertrek van het ziekenhuis veel Ossenaren nog dwars zit, bleek vorige week. Op het interview dat ik met SP'er Henk van Gerven had, kwamen veel reacties en ingezonden brieven. Van Gerven was wethouder toen Oss de strijd om het ziekenhuis van Uden verloor. Hij blikte nog één keer terug en herhaalde dat Oss groot onrecht was aangedaan. Aan hem en zijn partij had het niet gelegen: de SP had alles uit de kast gehaald om Bernhoven voor Oss te behouden. De grond van crosscircuit Nieuw Zevenbergen ('een toplocatie') werd voor één euro aangeboden aan het ziekenhuis. Toch viel de keuze op Uden. Allemaal de schuld van de VVD en het CDA, aldus Van Gerven.

Toen barstte zowat de bom. Op dit weblog vlogen lokale SP- en VVD-coryfeeën elkaar in de haren. Robert-Jan Steegman (VVD en @Mirakelman) vergeleek de SP met 'kameraden uit de voormalige DDR en Noord-Korea' en had het over 'geschiedvervalsing'. SP-raadslid Adrie Geerts reageert met: 'Geloof je écht in je eigen fabeltjes, Robert-Jan?'

Gelukkig was daar toen VVD-fractievoorzitter Gé Wagemakers die de boel probeerde te sussen. Hij drukt de heren nog maar eens met de neus op de feiten door te zeggen dat Oss na dit weekend ziekenhuisloos is. En dat er nu in Uden een modern regionaal ziekenhuis staat, waar het 'hele Maasland baat bij heeft'. Is dit dezelfde Gé Wagemakers die twee weken geleden nog de hele gemeenteraad liet sidderen door te stellen dat Oss moet stoppen of snijden in Museum Jan Cunen, De Lievekamp en De Groene Engel? 

Feit is dat Wagemakers het minst zijn emotie liet spreken in deze discussie en het meest zijn verstand. Oss heeft geen ziekenhuis meer. Gé, Robert-Jan, Adrie en ik moeten vanaf nu naar Uden. 

Geplaatst door Tom de Louw op 31 maart 2013 om 16:29 | Permanente link | Reacties (13)

29 maart 2013

Berghem

Het is alweer negen jaar geleden. In mei 2004 was Berghem landelijk nieuws. Bij een gezinsdrama kwamen drie kinderen en een moeder om het leven. Het dorp was in rouw en burgemeester Klitsie sprak over een 'verschrikkelijk drama met een geweldige impact'. De Sint Jozefschool, waar de kinderen op school zaten, richtte een herdenkingsplek in. 

Berghem is het dorp van het Mr. Gielenplein, van Berghem Sport, de verlichte optocht met carnaval. Maar ook van De Berchplaets, de toneelstukken van Hoessenbosch, nieuwbouwwijk Piekenhoef, van de wielerronde, die maandag weer door het dorpscentrum gaat. En dan vergeet ik bijna de Merx nog. Het dorp wordt soms omschreven als Oss-Oost, maar gelukkig scheidt de Weg van de Toekomst de dorpelingen nog met de stad. Dat zal zo blijven. Altijd.

Maar Berghem is na gisteren ook het dorp dat weer landelijk nieuws werd. Een 30-jarige moeder werd doodgeschoten in de portiek van haar flat in Het Reut. Een nieuwbouwwijk zoals er zovelen zijn. Ook dit keer is de basisschool getroffen. Het kind van het slachtoffer zit op De Fonkeling en werd meteen na het drama naar familie gebracht. Van de schutter geen spoor.

Berghem
In grote steden als Rotterdam of Amsterdam, daar worden mensen vermoord. Niet in zo'n fijn dorp als Berghem. Buurbewoners die ik spreek kunnen het amper geloven. Er gebeurt nooit wat in Het Reut, het is er fijn wonen, de mensen kennen elkaar. Veel bewoners zijn aan het werk en krijgen op deze donderdagochtend niks mee van alle commotie in hun straat. Als ik rondom het appartementencomplex loop waar het slachtoffer en haar partner woonde, denk ik: als zoiets hier kan gebeuren, kan het overal.  

Negen jaar geleden liep Berghem een litteken op. Daar kwam er gisteren één bij. Laat het het laatste zijn.

Geplaatst door Tom de Louw op 29 maart 2013 om 06:57 | Permanente link | Reacties (0)

24 maart 2013

Sint Anna

Het was december 1986 en mijn moeder was aan het bevallen in het Sint Anna. Ik was haar eerste kind, lag achterstevoren en dus was het beter dat ik niet thuis in de Ruwaard, maar veilig in het Osse ziekenhuis geboren zou worden. Op een zondagavond, alles ging goed, en mijn vader ging na de bevalling friet halen in cafetaria Heihoek. Alleen voor zichzelf, mijn moeder werd goed behandeld in Anna. (Dit verhaal heb ik zo vaak gehoord, dat ik het inmiddels kan dromen.) 

In de 26 jaar na mijn geboorte heb ik nog een paar keer in het Annaziekenhuis, later Bernhoven, gelegen voor allerlei kwaaltjes waar ik u niet mee zal lastigvallen. Elke keer was het maar wat fijn dat er zorg om de hoek was. Dat je bij wijze van spreken de fiets op kan springen, je jezelf vijf minuten later meldt bij de polikliniek en hup, zo naar de OK kan. Logisch ook, vinden veel mensen, dat je zoiets als een ziekenhuis hebt in een gemeente van zo'n 80.000 mensen.

Nog een week heeft Oss een ziekenhuis. Met Pasen verkast Bernhoven met het hele hebben en houden naar Uden. Ik heb het even opgezocht. Van het oude (Joannes Zwijsenlaan 121) naar het nieuwe (Nistelrodeseweg 10) ziekenhuis is het over 14 kilometer zo'n 16 minuten rijden. Da's niks, zegt de positivo, en straks krijg je in Uden veel betere zorg dan nu op de Bernhoven-locaties in Oss en Veghel samen. Oké, daar heeft de positivo een punt. De negativo hoor ik zeggen: voor een ambulance telt elke seconde. Ook dat klopt.

De strijd om het nieuwe ziekenhuis was hevig. Toen Bernhoven in 2006 uiteindelijk voor Uden-Noord en niet voor Nieuw Zevenbergen of Vorstengrafdonk in Oss koos, moest vooral de SP dat bekopen. Er volgde een 'teleurstellende verkiezingsuitslag' voor de socialisten en wethouder Henk van Gerven stopte ermee.

Bernhoven
Ik ben geen sentimentele jongen, maar zal deze week toch een keertje extra langs ons ziekenhuis fietsen. Nu kan het nog. De stad verliest (voor de zoveelste keer) een hoop historie. We krijgen er een heel groot zorgcentrum met allerlei moois voor terug, maar een stad als Oss verdient een eigen ziekenhuis. En het ergste is nog: over 26 jaar is er geen man die kan zeggen dat hij op een zondagavond in het Sint Anna is geboren en dat zijn vader daarna friet met mayo gingen halen in de Heihoek. 

Geplaatst door Tom de Louw op 24 maart 2013 om 18:47 | Permanente link | Reacties (22)

20 maart 2013

Groen dak

We waren weer eens op de landelijke tv deze week. Maandagavond keken zo'n 329.000 mensen in De slag om Nederland naar Dirk Kurzweg, in onze stad inmiddels beter bekend als 'De Man Van Het Groene Dak'. Aan zijn rechter- danwel linkerzijde Joop van Orsouw van Beter Oss, die nog maar eens mocht verkondigen hoe oneerlijk het wel niet is dat Dirk het groene dak van zijn huis aan de Granietstraat over moet schilderen van de gemeente. Groen past niet in het straatbeeld, vindt de welstandscommissie. 

Groenedak
Pijnlijk, vond ik de uitzending. Niet zozeer omdat ik voor of tegen een groen dak ben. Het is mij eerlijk gezegd om het even. Als iemand zijn dak groen, rood of zwart wil schilderen, moet hij dat lekker doen. Maar als een welstandscommissie vindt dat zo'n kleur niet past en vloekt met de andere daken in de buurt, dan zullen ze daar best hun redenen voor hebben. Dat zo iemand dan een dwangsom van 6000 euro wordt opgelegd als de dakpannen niet voor 1 mei een andere kleur hebben, tja. Dirk heeft mij meerdere keren op het hart gedrukt dat hij dat geld echt niet heeft. 

Nee, als ik het heb over pijnlijk, dan heb ik het over de presentator die met Wil Peters van de Osse welstandscommissie voor het gemeentehuis staat. Ze kijken naar het grote bedrijfsgebouw naast het gemeentehuis. Met een groen dak en groene kozijnen. Groener krijg je het haast niet. Peters krijgt nog net gezegd dat hij het 'niet zo'n mooie kleur' vindt, maar fout is het niet. Want het dak is niet groen, nee, de kozijnen en dakránd hebben die kleur. Dat mag. Peters is met de presentator naar buiten gelopen omdat hij zich eerst niet kon herinneren hoe groen het gebouw naast het gemeentehuis was. "Als je naar de supermarkt loopt, herinner je jezelf ook niet precies waar je allemaal langs loopt."

Aan het eind van dit jaar komt er een nieuw welstandsbeleid in Oss. Het zou zomaar kunnen dat het groene dak van Dirk Kurzweg dan wel mag, zegt wethouder Reina de Bruijn nog maar eens in De slag om Nederland. Maar de handhavingszaak waarin de man uit de Granietstraat nu zit, kan niet meer worden stopgezet. Dus moet zijn dak geschilderd worden. Als Dirk bij zijn woord blijft, gaat hij dat niet doen. Op 1 mei zien we het. Eens kijken of De slag om Nederland er dan ook weer is.

Geplaatst door Tom de Louw op 20 maart 2013 om 11:40 | Permanente link | Reacties (6)

17 maart 2013

Canarische Eilanden

RaadossIk heb het nog maar eens teruggekeken. Het begint precies bij 2:52:55.

Toon Jaspers (CDA): "Ik ben door diverse instanties gebeld. Jullie voeren 21 maart de discussie, maar dan zit ik ergens anders. Ik moet me nog afmelden. Maar het SEC, sportverenigingen zeggen dat met name, heeft een hele grote toegevoegde waarde. Die zeggen: wij willen een goede jeugdopleiding hebben, maar zijn allemaal hardwerkende mensen en hebben niet veel tijd. Deze mensen moeten alle vrije tijd besteden aan de sportvereniging. De samenleving heeft dan baat bij een vorm van ondersteuning."

"Als u zegt: moet het SEC verdwijnen? Nee, absoluut niet. Daar zijn wij niet voor. Dat zal waarschijnlijk volgende week ook door ons gezegd worden. Dit hebben we binnen de coalitie trouwens niet afgestemd, meneer Peters (fractievoorzitter SP, TdL). Het SEC heeft een grote toegevoegde waarde. Hoe dat dan opgelost moet worden met die 250.000 euro van het Rijk of de provincie die we missen: daar zijn oplossingen voor. Ik wil daar niet op vooruitlopen, maar mij lijkt het dat het opgelost wordt."

Paul Peters (SP): "Het is wel duidelijk dat het SEC op uw steun kan rekenen. Dat is dan in ieder geval de winst van vanavond."

Toon Jaspers (CDA): "Ja, alleen zit ik dan waarschijnlijk ergens op de Canarische Eilanden. Maar ik zal aan u denken, meneer Peters."  

Paul Peters (SP): "Maar uw fractie is hopelijk groter dan u alleen."

Gebert Lucassen (GroenLinks): Voorzitter, ter interruptie. Even een aanvulling. Blij met de warme woorden van het CDA over het SEC. Dat geeft in ieder geval hoop. Die landelijke subsidie missen we juist, omdat het voorstel van het college is om te stoppen met gemeentelijke subsidie. Als wij toch besluiten om geld te geven, krijgen we ook subsidie van het Rijk."

Toon Jaspers (CDA): Oké, dank voor die toelichting. Maar daar mag u 21 maart over disucissiëren. 

Nog geen twee minuten (de teller staat op 2:54:39) duurde dit schouwspel afgelopen donderdag. Het waren de politieke beschouwingen en door dit debat(je) weten we dat het Sport Expertise Centrum (SEC) is gered.

Scholen, sportclubs, allemaal schoten ze de afgelopen weken in de stress van het collegebesluit om te stoppen met het sportstimuleringsbureau. Het CDA, een coalitiepartij, fluit B. en W. nu terug, samen met alle oppositiepartijen. Wethouder financiën Jan van Loon (VDG) zal not amused zijn en de afgelopen dagen vast gebeld/gemaild/gesproken hebben met René Peters, de Osse CDA-wethouder. Ondertussen liet Jaspers op Twitter weten dat je kan bezuinigen op jongerenontmoetingsplaatsen en dat geld dan weer voor het SEC kan gebruiken.

De gemeenteraad gaat het er donderdag echt over hebben. De publieke tribune zal ongetwijfeld vol zitten. Zonder Jaspers. Die is dan op de Canarische Eilanden.

Geplaatst door Tom de Louw op 17 maart 2013 om 20:44 | Permanente link | Reacties (0)

12 maart 2013

Groetjes van Sjaan

BezuinigingenZe heet Sjaan en woont in de Schutterij. Meer weet ik niet. Ze mailde me vorige week woensdag om 21.00 uur precies. Sjaan schreef: Bij mij in de straat (Schutterij) in Oss komt regelmatig een veegmachine. Dat vind ik niet nodig. Groetjes, Sjaan. Negentien woorden. Hoe duidelijk wil je een boodschap hebben, moet Sjaan hebben gedacht. 

De politiek doet donderdag een zegje over waar het met de stad en omliggende kernen heen moet. Financieel gezien dan. Daarna is het aan het college van B. en W., meer in het bijzonder aan Jan van Loon, wethouder financiën. Iedereen weet het ondertussen wel: Oss gaat (weer) bezuinigen en fors ook. Minstens 7,5 miljoen euro moet Van Loon van het Rijk schrappen om een sluitende begroting te krijgen. Over een paar maanden ligt de voorjaarsnota op tafel en weten we waar de klappen vallen.

Op onze redactie werd hardop de vraag gesteld: waar zouden de Ossenaren zelf eigenlijk op willen bezuinigen? Wat de politiek wil, gaan we nog vaak genoeg horen en lezen. Eén en één is twee, ik schreef een oproepje en wachtte rustig af. Tenminste, dat dacht ik, maar rustig afwachten was er niet bij. Meteen kwamen er reacties, want oh ja, de Ossenaren weten maar al te goed waar het mes in kan. Groenonderhoud, buurthuizen, FC Oss, Winterland, het ecoduct over de Weg van de Toekomst, ik zie ze allemaal voorbij komen. Wat te denken van de Talentencampus. Veel Ossenaren snappen niet dat er voor miljoenen en miljoenen zo'n campus komt en er toch bezuinigd moet worden. Natuurlijk heb ik Van Loon die vraag ook gesteld, toen hij bekendmaakte dat het in Oss met 7,5 miljoen euro minder moet. "De Talentencampus is een project van jaren. De contracten daarvoor zijn afgesloten", reageerde hij. Op de campus valt dus niet te besparen.

Veel reacties op de oproep stonden vandaag in onze krant. Ik weet dat Van Loon een trouwe lezer is, dus hij heeft de suggesties ongetwijfeld gezien. Of hij er ook daadwerkelijk iets mee gaat doen, vraag ik me af. Ik hoop het. Miljoenen bezuinigen doet altijd pijn, doe het dan op de plekken waar mensen het tenminste (een beetje) begrijpen. Als je de voorjaarsnota gaat maken, Jan, denk dan alsjeblieft aan Sjaan uit de Schutterij.

Geplaatst door Tom de Louw op 12 maart 2013 om 12:14 | Permanente link | Reacties (0)

08 maart 2013

Snoepjes

16268814.jpgDe vergadering is pak 'm beet een uur onderweg als ze opstaat. De raadsleden zitten wat te bakkeleien over de herinrichting van de Berghemseweg en Heesch-West, maar spannend is het allemaal niet. Aleida van den Heuvel-Slingerland gaat achter haar rollator staan en schuifelt achter haar VVD-fractie langs richting D66 en VDG. Dan weet ik: dit wordt mijn eerste keer.

Aleida is een politiek begrip in Oss. Meerdere keren kreeg ze een zetel in de raad door voorkeursstemmen. Oss houdt van Aleida. Ze was wethouder voor het CDA, maar keerde die partij een jaar of tien geleden de rug toe. Ze miste de X-factor, zei ze toen in onze krant. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was ze daar plots opnieuw; dit keer voor de VVD. Ze haalde het weer en dus mag Aleida elke week een paar keer naar het gemeentehuis. Bijna 80 jaar oud, maar nog altijd scherp. Als zowel vergaderingvoorzitter Toon Jaspers en PvdA'er Mathieu Raemaekers haar Slingerland-Van den Heuvel in plaats van Van den Heuvel-Slingerland noemen, fluit ze de mannen terug. Aleida is sinds 1977 weduwe.

Iedereen die wat van de Osse politiek kent, weet waar Aleida vooral bekend om staat: haar snoepjes. Bijna elke vergadering - kort of lang - staat ze op. In haar rollator plastic zakjes met snoep, die ze thuis heeft gemaakt. Van de ene kant van de raadszaal loopt ze naar de andere en ondertussen legt ze de zakjes op tafel. Aleida slaat niemand over. Bij mijn eerste vergaderingen in het gemeentehuis deed ze het om de één of andere reden niet, maar deze donderdag is het zover: ik krijg mijn eerste snoepzak van Aleida. Spekjes, sleutelhangers, dropjes en een snoepaardbei. Ze loopt verder richting raadsgriffier en maakt haar rondje af. Rechts naast mij zit een collega van de lokale omroep. "Ik houd niet zo van drop, pak jij het maar", zegt hij. 

Als ik even later mijn verhaal tik over de SP, wethouder Hoeksema en Heesch-West, pak ik een dropje van Aleida. Ik vraag me af hoeveel politici en andere Ossenaren al eens zo'n zak van de VVD-politica hebben gekregen. En vooral: waarom ze dit nog altijd doet. Het geeft de Osse politiek wat extra's, vind ik, dit soort mensen zorgen voor kleur in de raadszaal. Dan besluit ik: de volgende keer neem ik ook snoep mee. Voor Aleida.

Geplaatst door Tom de Louw op 8 maart 2013 om 11:20 | Permanente link | Reacties (0)

05 maart 2013

Van huis

Zo. De benen staan weer op de grond. Maar wat hebben ze gisteravond lekker op tafel gelegen. In het gemeentehuis was die vooraf zo veelbesproken BOT-sessie, weet u wel, waar politiek Oss op een informele manier kon praten over de bezuinigingen van minstens 7,5 miljoen die onze wethouder financiën moet vinden. Want dat wilde de gemeenteraad zo graag: vanaf het begin bij het bezuinigingsproces betrokken worden. Zonder politieke standpunten in te nemen. Dat mag pas volgende week bij de politieke beschouwingen.

BotIk verklap u vast: wethouder Jan van Loon heeft helemaal niks gehad aan dat BOT-overleg. Hij heeft meegedaan aan de gesprekken over het samenvoegen van sportclubs en de gemeente die minder geld moet geven aan bijvoorbeeld culturele instellingen. Ik zat recht tegenover Van Loon en kon 'm dus goed in de gaten houden. Drie uur duurde de bijeenkomst en de meeste tijd hield de Macharense wethouder wijselijk zijn mond. Eén keer viel hij uit, tegen VVD-raadslid Aleida van den Heuvel-Slingerland nog wel. Die snapte niet dat er in deze regio zoveel grote theaters zijn en zou het maar wat fijn vinden als er hier en daar een schouwburg verdwijnt. En dan het liefst in Uden of Veghel. "Maar dat gaat niet gebeuren. Die gesprekken zijn er al lang geweest. Iedereen wil de eigen voorzieningen behouden", antwoordt Van Loon. En toen Aleida er nog eens goed over nadacht, wilde ze zéker geen Oss zonder De Lievekamp. Daar gaan we de bezuinigingen dus niet zoeken.

In de pauze stapte ik op Van Loon af. Die begon te lachen. Nee, hij had die miljoenen zeker nog niet gevonden na dit Benen Op Tafel-gesprek. Er wordt vooral veel heen en weer geroepen, maar de wethouder financiën moet straks aan de gang met concrete zaken. Hij moet de begroting sluitend krijgen. De raad kan vinden wat het wil, maar het gaat er natuurlijk op uitdraaien dat Van Loon en zijn collega-wethouders de lijnen gaan uitzetten. Zij bepalen waar gesneden gaat worden (kijk naar het Sport Expertise Centrum) en het is aan de raadsleden om dan ja of nee te zeggen.

De quote van de avond komt overigens van Joop van Orsouw van BeterOss. Nota bene de bedenker, initiatiefnemer, grote man, of hoe je het noemen wilt, van deze BOT-bijeenkomst. Het overleg dat veel mensen in het gemeentehuis uren en uren voorbereidingswerk heeft gekost. Maar we hebben er dus niks aan gehad. Zegt ook Van Orsouw. "Maar we zijn allemaal weer een avond van huis." Leve het duale stelsel.

 

Geplaatst door Tom de Louw op 5 maart 2013 om 09:09 | Permanente link | Reacties (4)

02 maart 2013

Benen op tafel

BotIn het gemeentehuis heeft iedereen het al weken over het BOT-overleg. BOT is een dure afkorting voor Benen Op Tafel. Voor de zekerheid heb ik de definitie nog maar eens opgezocht. Simpel gezegd: het is een informele vergadering, waar je met open vizier in moet gaan. Open communiceren, noemen managers dat. Maandagavond is er zo'n BOT-sessie in het Osse gemeentehuis. Iedereen die er toe doet (wethouders, raadsleden, commissieleden, ambtenaren) legt het linker- en rechterbeen op de tafel. Onderwerp van gesprek: de bezuinigingen. Ik zit er ook bij, maar zal mijn voeten op de grond houden. Ik noteer alleen maar wat er gebeurt. 

In de aanloop naar het BOT wordt iedereen platgemaild door de Osse raadsgriffier. Die heeft het er maar druk mee. Want zo'n Benen Op Tafel-overleg is niet zomaar iets. De politiek gaat het hebben over hoe Oss 7,5 miljoen euro moet gaan bezuinigen. Let wel: er worden maandagavond géén politieke standpunten uitgewisseld, waarschuwt de raadsgriffier in elk mailtje. Het is en blijft een informatief gesprek. Ja ja. Of dat echt zo gaat, kan ik me moeilijk voorstellen.

Ik heb de stukken eens doorgenomen die maandagavond worden besproken. Daar staan interessante dingen in. Er valt te bezuinigen op het ambtelijk apparaat, om maar wat te noemen. Maar ook op het clusteren van voorzieningen. Letterlijk zegt de gemeente: de voetbalclubs Cito, Ruwaard en Schadewijk kunnen aansluiten bij grotere clubs in de buurt. Het sluiten van drie sportparken levert Oss zo'n 100.000 euro op. Hier moet je als politieke partij iets van vinden, BOT-overleg of niet. Voordat Cito, Ruwaard en Schadewijk in opstand komen: het is nog lang niet zover dat die sportparken echt dicht gaan, het is een denkrichting. Maar toch, de gemeente ziet het als een optie om geld te besparen.

Ik hoor Jan van Loon nog zuchten. Afgelopen dinsdag maakte de wethouder financiën bekend dat Oss zo'n 7,5 miljoen euro minder krijgt van het Rijk. De wethouder uit Macharen zei er maar meteen achteraan dat 'drastische maatregelen' zullen volgen omdat in Oss 'het vet van de botten is'. Twee jaar geleden moest er immers al voor 11 miljoen euro bezuinigd worden. Ik stel me voor hoe ze dat daar in Den Haag hebben bedacht, dat de gemeente het met zoveel euro minder moet gaan doen. Misschien wel met de benen op tafel.

 

Geplaatst door Tom de Louw op 2 maart 2013 om 12:53 | Permanente link | Reacties (0)

27 februari 2013

René, Govert en Joke

Het was carnavalsmaandag en ik stond in Museum Jan Cunen te wachten op het boerenbruidspaar. Govert van Jan d'n drukker en Joke van Frenske de schilder werden er in de onecht verbonden. Die namen alleen al. Heerlijk. In het museumhalletje liep ik René Peters tegen het lijf. Wethouder, CDA'er en blogger (in willekeurige volgorde), maar nu stond hij daar met een boerenpet op zijn hoofd en een boerenkiel om zijn lijf. Wethouders vieren ook carnaval.

Govert van Jan d'n drukker en Joke van Frenske de schilder waren zich nog mooi aan het maken, dus René en ik keuvelden wat. Via het Osse carnaval en de Berghemse lichtjesoptocht kwamen we op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Nog ver weg, meer dan een jaar, maar ik zei dat het toch wel heel raar moest lopen wil Peters niet voor het eerst lijsttrekker van het Osse CDA worden. Voor het eerst inderdaad. De laatste keer dat de Ossenaren naar de stembus mochten, stond Toon Jaspers uit Huisseling nog bovenaan de CDA-lijst. Peters was toen voorzitter van de partij, deed mee aan de formatiebesprekingen en werd wethouder. Jaspers ging de raad in als fractievoorzitter. Dat is politiek.

"Het moet inderdaad raar lopen wil ik geen lijsttrekker worden, maar je weet het nooit", hoorde ik René zeggen in Jan Cunen. Geen gewaagde uitspraak, maar toch. Peters doet het goed als wethouder, laat zijn menig horen en draait niet om de zaken omheen. Dat het een goede zet is geweest om hem en niet Jaspers naar voren te schuiven als wethouder, daar is iedereen in de Osse politiek het wel zo'n beetje over eens. Een tweede termijn als wethouder wil Peters ook. Wel onder enig voorbehoud: zijn huidige portefeuille met onderwijs en sociale zaken zit de Ossenaar als gegoten. Stel dat het CDA straks ruimtelijke ordening in de schoot geworpen krijgt: dat ziet Peters niet zitten. Niet voor zichzelf in ieder geval. Het duurt allemaal nog erg lang, het is heel erg koffiedik kijken, maar ach.

Dinsdagochtend kreeg ik in alle vroegte de tip dat Peters de avond ervoor door het CDA was gekozen tot lijsttrekker. Ik wist dat er een algemene ledenvergadering was geweest in Acropolis in Megen, mailde Peters meteen en kreeg snel antwoord: het klopte. Later die ochtend zou er een persbericht van het CDA-bestuur uitgaan dat ze met Peters als lijsttrekker de gemeenteraadsverkiezingen ingaan. Voorlopig nog in maart volgend jaar, wellicht pas in het najaar als de herindeling met Maasdonk doorgaat. 

Ik dacht terug aan Govert van Jan d'n drukker en Joke van Frenske de schilder en moest lachen.

Geplaatst door Tom de Louw op 27 februari 2013 om 12:27 | Permanente link | Reacties (2)

22 februari 2013

Sport vs. dassentunnel

Sec.jpgEen dassentunnel die onder de Weg van de Toekomst ligt, moet worden verplaatst. De verklaring is even logisch als simpel: Oss ging er lang vanuit dat het nieuwe ecoduct ter hoogte van de fietsbrug over de N329 zou komen, maar die komt nu iets noordelijker, bij de benzinepomp. Daarom moet de ondergrondse doorgang voor de dassen ook een paar honderd meter verplaatsen. Foutje, bedankt. Kosten: twee ton. Zonder slag of stoot ging de Osse politiek hier begin deze maand mee akkoord. "Er is budget voor", hoefde wethouder Jan van Loon alleen maar te zeggen, en hup: weer over tot de orde van de dag.

Twee weken later. Het Osse Sport Expertise Centrum (SEC) is woedend, kwaad, vol onbegrip, compleet verrast, en zwaar teleurgesteld. Ze krijgen na dit jaar geen subsidie meer, het Osse college van B. en W. is niet van plan om het gat van zo'n 250.000 euro te dichten voor het sportcentrum. Zestien mensen werken er bij de club die zich inzet op scholen, sportclubs en in wijken. In de afgelopen jaren is het een begrip geworden in Oss, het SEC. Maar sportwethouder Reina de Bruijn is onverbiddelijk: er is geen geld en ze is niet van plan subsidie elders weg te snoepen voor het SEC. Iets wat haar ambtenaren nog wel adviseren. Oh ja, door het Sportgala gaat ook definitief een streep. Er blijft in Oss nog 131.000 euro sportsubsidie over. Daarmee kan je volgens het SEC 'helemaal niks'. 

Voordat jullie allemaal over mij heen vallen: natuurlijk snap ik dat eenmalig twee ton uitgeven voor een dassentunnel iets anders is dan structureel geld uittrekken voor iets als het SEC. Het sportstimuleringsbureau dat over een paar jaar nóg meer geld zou gaan kosten, zo staat in de collegestukken. Maar het is te hopen dat de politiek niet met hetzelfde gemakt instemt met het stoppen met het SEC als het verplaatsen van de dassentunnel. Voor twee ton dus. Ik herhaal: twee ton. Oss is zo alles behalve een sportstad. Als dierenliefhebber wens ik alle dassen het allerbeste, zeker die de Weg van de Toekomst veilig over willen, maar bij het SEC werken zestien mensen. Vaak jonge mannen en vrouwen. Plus: alle scholen, sportclubs en wijkverenigingen moeten het straks weer allemaal zelf doen, zonder het sportstimuleringsbureau. Daar kan geen dassentunnel tegen op. 

Geplaatst door Tom de Louw op 22 februari 2013 om 15:25 | Permanente link | Reacties (1)

21 februari 2013

Bossche bluf (2)

Plasterk.jpgZo ongeveer moet het zijn gegaan: op carnavalszondag was minister Plasterk in Oeteldonk, waar hij natuurlijk burgemeester Ton Rombouts tegen het lijf liep. De netwerker van beroep liet dit buitenkansje niet liggen. "Hé Ronald, dat herindelen van Maasdonk op 1 januari 2015 moet toch wel lukken hè? Jij blij, ik blij, iedereen blij." Plasterk neemt nog een teug, loopt vrolijk verder in de polonaise en denkt: die Ton is nog niet zo'n slechte kerel.

Wat je ook van Rombouts vindt: hij maakt er geen geheim van om zijn imperium graag uit te breiden met Maasdonk. Veel meer dan zijn Osse evenknie Wobine Buijs dat (in het openbaar) doet. Mijn voorganger heeft het in dit weblog al eens omschreven als Bossche bluf. Nog voor de Osse politiek goed en wel wat heeft kunnen vinden van herindelen of ofsplitsen, zit Rombouts al bij Plasterk in Den Haag. De verkiezingen zijn al zowat verplaatst, nog voordat er ook maar iets officieel is. Over anderhalve week mag de Maasdonkse bevolking op twee avonden laten vinden waar het heen moet met de drie dorpen. Zoals het er nu naar uitziet komt Geffen bij Oss en gaan Nuland en Vinkel naar Den Bosch.

Dat Oss achterloopt op Den Bosch, kunnen we vandaag in onze krant lezen. De fractievoorzitters van de twee grootste partijen - SP en VDG - zeggen daar doodleuk dat het hele herindelingsproces tussen Oss en Maasdonk eigenlijk nog moet beginnen. Logisch als je bedenkt dat Maasdonk nog niet eens een echt besluit heeft genomen over hoe de drie kernen verdeeld worden, naïef als je bekijkt dat ze in Den Bosch al stukken verder zijn. Peters, Den Brok en de andere politici moeten maar eens vaart gaat maken. Er is geen tijd te verliezen, zeker niet als Plasterk straks echt ja zegt tegen Rombouts. Als je het mij vraagt wordt het tijd voor Osse bluf.

Neem van mij aan: Oss heeft niet in maart 2014 verkiezingen, maar acht maanden later. Want zoals de gemeentewoordvoerder zei: "Dat scenario is heel goed mogelijk." Voor de stad maakt dat natuurlijk niet zoveel uit. Als krant zitten wij volgend jaar zelfs twee keer in het verkiezingcircus. Wel denk ik aan VDG-wethouder Jan van Loon, de man die aan z'n laatste klus bezig is en in maart dacht met pensioen te kunnen. Dat wordt dus november volgend jaar. 

Met Geffen is trouwens niks mis. Wat mij betreft mag Oss dat dorp er best bij nemen.

 

Geplaatst door Tom de Louw op 21 februari 2013 om 07:00 | Permanente link | Reacties (6)

18 februari 2013

Schoolstrijd

MondriaancollegeVoor de zekerheid ben ik ons archief nog maar eens ingedoken. Op 26 maart 2008 schreef ik in chocoladeletters op de voorpagina van onze Osse editie: 'Maasland verliest schoolstrijd'. De middelbare school had sinds veertien jaar niet meer zo weinig aanmeldingen gehad. Die andere grote jongens, het TBL en Mondriaan College, deden het juist heel goed. Zij waren toen de winnaars van de schoolstrijd.

Het is elk jaar weer een verhaal apart. Zo lang als ik me herinner doen de drie grote Osse scholen hun uiterste best om elkaar te slim af te zijn en de meeste brugklassers binnen te halen. Het hele circus is weer begonnen. Vrijdag houdt het Mondriaan open huis. Later is het de beurt aan het TBL, het Maasland is al geweest. Elke nieuwe leerling betekent geld en daar kun je dan weer leuke dingen mee doen. Bij die open dagen - als basisschoolverlater ging ik er eind jaren '90 zelf naar toe - staan alle plantenbakken recht en zijn er in het scheikundelokaal leuke proefjes. Zo gaat dat op open dagen. 

Nadeel van die schoolstrijd - zo mag je het van de heren directeuren trouwens nóóit noemen - zijn de schommelingen. Deed het Mondriaan het in 2008 nog heel goed, daarna daalden de aanmeldingen. Het Maasland en TBL bleven juist groeien. Hier waren er te veel lokalen en leraren, daar juist weer te weinig. Scholen moesten leraren ontslaan of noodgedwongen een ander beleid gaan uitvoeren en dat zorgde dan weer voor onrust. Kortom: gedoe en daar zit niemand op te wachten. Maar een oplossing voor die schoolstrijd heeft nog niemand kunnen verzinnen. Tot die tijd gaan we er dus maar gewoon vrolijk mee door.

(Ook andere steden worstelen met de brugklasaanmeldingen. In Den Bosch schreeuwen ze op dit moment moord en brand omdat een paar populaire scholen gaan loten.)

Detail: een projectgroep is op dit moment bezig met het onderzoek naar de plussen en minnen van een fusie tussen het Mondriaan en het Hooghuis, de club waar het TBL onder valt. Daar zal voor de leerlingen op de komende open dagen nog weinig van te merken zijn, maar toch, interessant is het wel. Het Maasland komt er daardoor helemaal alleen voor te staan en het Mondriaan en TBL kunnen gebruik maken van elkaars plus- en minpunten. 

Eens kijken of dat iets verandert aan die Osse schoolstrijd. Oh sorry, zo mag ik het niet meer noemen.

 

Geplaatst door Tom de Louw op 18 februari 2013 om 19:52 | Permanente link | Reacties (0)

14 februari 2013

Joris en de os

Ik stel mezelf voor hoe Joris Teulings vanavond thuis op de bank zit. Biertje in de hand, paprikachips op tafel en met een triomfantelijke glimlach op z'n gezicht. Hij heeft het toch maar mooi geflikt, de voorzitter van de optochtcommissie van de SCVO. Robert-Jan Steegman, de president van de Osse carnavalsstichting, zal bellen en zeggen: "Dat hebben we goed gedaan, kerel."

Scvoos
Als drie collega's onafhankelijk van elkaar het kantoor 's ochtends zowat binnen komen rennen, weet je: hier is iets aan de hand. Ze hebben het allemaal gezien: bij de grote os op de rotonde van de Julianasingel zijn hekken en borden geplaatst. Daarop de tekst: 'Let op! Voorzichtig rijden. Os half vast.' Honderd meter daarvoor zo'n zelfde bord, maar dan met een andere boodschap: 'Verminder vaart.' Gevaarlijk voor het verkeer, vinden wij allemaal.

Het is iets over negen als ik met Steegman aan de lijn hang. Die geeft nog niet meteen toe, maar mijn vermoeden dat het een ludieke actie van de SCVO is, wordt bevestigd. De president stuurt me door naar Teulings en inderdaad, die legt uit dat ze zo aandacht willen vestigen op de Halfvastenoptocht van zondag 10 maart. Niet meer in Zeeland, maar alweer voor het tweede jaar in Oss. Ik vraag hem of ze een vergunning hebben voor deze twee-dagen-na-carnaval-actie. "De gemeente weet van de hekken en borden", is zijn antwoord. 

Na wat heen en weer gebel met het gemeentehuis is het verdict: er komt 's middags een gesprek tussen SCVO en gemeente. De ambtenaren waren nou niet echt blij met de borden die nep zijn, maar wel iets weg hebben van de echte, gemeentelijke gele waarschuwingssborden. "Dit hadden we zo niet afgesproken", vertelt een woordvoerder aan de andere kant van de lijn. Ik toets het nummer van Teulings weer in. Die zegt absoluut niet de regels te willen overtreden en dat verkeersveiligheid boven alles gaat. Nogal wiedes. Hij wacht het gesprek af.

Iets over vijf. Een blije Teulings belt. Het verkeer heeft nergens last van, concluderen SCVO en gemeente na een bezoek aan de os. Alles mag blijven staan. Zondag gaat de SCVO alles weer opruimen. "Eigenlijk mogen we alles tot woensdag laten staan, maar onze actie is al geslaagd. We hebben genoeg aandacht gekregen." Raar, vind ik, maar de heren zullen er wel verstand van hebben.

Ik hoop dat het een mooie Halfvastenoptocht wordt. Met veel mensen langs de kant. Dat gun ik Joris.

Geplaatst door Tom de Louw op 14 februari 2013 om 21:19 | Permanente link | Reacties (8)

11 februari 2013

Knollenrijk

Omroepwobine

'Waar is Omroep Brabant?', tweette de Osse burgemeester Wobine Buijs zondagavond. Plus een foto van zo'n mooie carnavalswagen mét lichtjes uit de stoet die op dat moment door Knollenrijk trok. Berghem, waar het hele dorp elke carnavalszondagavond aan de kant van de Burgemeester van Erpstraat staat om die praalwagens en hun duizenden lichtjes te zien. Wobine stond daar deze keer dus ook.

Het is een trots volkje, daar in Berghem. Jaren geleden bleek dat al toen het dorp door al dat geherindeel bij de gemeente Oss moest komen en deze dagen is het motto: als je aan de lichtjesoptocht komt, dan kom je aan ons. Wobine snapt dat als geen ander. Uit haar tweet klinkt verontwaardiging over het wegblijven van de provinciale omroep in Knollenrijk. Onze burgemeester vindt medestanders. Haar bericht wordt in no-time zeven keer geretweet. Zo stuurt wethouder René Peters het naar al zijn volgers. Opvallend is dat VDG-fractievoorzitter Frank den Brok - Berghemnaar in hart en nieren - dat (nog) niet heeft gedaan. Die heeft waarschijnlijk geen tijd gehad om te twitteren, omdat hij na de optocht meteen door moest naar de Merx om daar de polonaise mee te lopen. Bij Frank las ik eerder dit weekend dat De Telegraaf het ook al had over de lichtjestocht in Knollenrijk.

Oké, ze kunnen er wat van, daar in Berghem. Op onze voorpagina staat vandaag niet voor niks een grote foto van de winnende lichtjeswagen van Smid en Cor ôk. Op de website nog veel meer foto's. Ook voor mij was het vroeger altijd vaste prik. Eerst als kind met vader en moeder, later als opgeschoten puber met vrienden. Al geef ik toe: in die laatste jaren haalde ik het einde van de tocht meestal niet. Toen moesten we op tijd naar het bier van de Merx. Vonden we.

Dagelijks bellen ze op: mensen die maar wat graag willen dat we in de krant iets schrijven over hun evenement. Omdat ze vinden dat het dan pas echt wat voorstelt. Dan leg ik ze uit dat wij elke dag keuzes moeten maken: de krant is niet van elastiek en we kunnen nou eenmaal niet overal bij zijn. Dat geldt voor andere media net zo. En Wobine, de Berghemse optocht blijft de mooiste van Brabant en ver daarbuiten. Ook zonder tv-aandacht op Omroep Brabant.

Geplaatst door Tom de Louw op 11 februari 2013 om 09:12 | Permanente link | Reacties (7)