« In de spreekkamer | Hoofdmenu | Vragen? Geen vragen! »
06 april 2012
Niet op míjn dak!
"Ik zou er niet aan beginnen, meneer." Stomverbaasd kijk ik de man aan. Komt die nu hier om geld te verdienen?
De man werkt voor Sun & Wind Energy, het Schaijkse bedrijf dat door acht gemeenten uit de regio, waaronder mijn eigen Oss, in januari werd uitverkoren om zoveel mogelijk daken van zonnepanelen te voorzien.
Dat ging destijds niet zonder slag of stoot, heeft u in onze krant kunnen lezen. Het Bossche bedrijf Natec, dat eveneens lang in de race was voor dat prachtige contract met het Regionaal Milieubedrijf, vond het maar niks dat Sun & Wind er met de hoofdprijs vandoor ging. Dat bedrijf heeft te weinig ervaring en is daarom onbetrouwbaar, klonk het vanuit Den Bosch. Dat kwam Natec op het verwijt van oncollegialiteit te staan, geuit door Sun & Wind en het RMB.
Maar ook het Osse bedrijf Ecodome, dat al in de eerste ronde van de aanbesteding overboord viel, zette openlijk vraagtekens bij de gang van zaken.
Onderlinge kift, zult u denken, en dat was ook mijn eerste gedachte. Maar daar hebben wij het als krant uiteraard niet bij gelaten.
Op voorstel van mijn chef heb ik vier bedrijven gevraagd naar mijn dak te komen kijken en een offerte uit te brengen: de drie bovengenoemde regionale bedrijven en een zogeheten landelijke speler.
Zoals ik in onze krant van morgen schrijf, léék dat een leuke klus. Maar doordat alle firma's andere uitgangspunten hanteren en met andere grootheden werken, zag ik als leek al snel door de bomen het bos niet meer.
Zo beweert Natec dat ik maar 6 panelen op mijn dak kan hebben, en komt Ecodome tot het dubbele. En dat is, voor alle duidelijkheid, niet omdat die van het Osse bedrijf 2 keer zo klein zijn.
Mijn conclusie is eigenlijk dat je het beste maar lukraak een bedrijf kunt uitkiezen en er dan maar het beste van kan hopen.
Maar eigenlijk is die conclusie te triest voor woorden. Want mag ik niet verwachten van onze gemeenten dat zíj al de keuze hebben gemaakt met welk bedrijf ik als burger het beste in zee kan gaan?
Of dat het door de gemeenten verkozen Sun & Wind Energy is, weet ik niet. Want Sun & Wind weigert mij een offerte uit te brengen. Of de medewerker die mij de offerte moet mailen, is daar te stom voor. Ik ben in elk geval al een paar keer gebeld vanuit Schaijk met de vraag wat toch mijn emailadres is. En ik geef elke keer weer hetzelfde adres op, maar de offerte heb ik nog steeds niet binnen. Zélfs een mailtje van mij naar Sun & Wind of ze alsjeblieft die mail wilden replyen met daarin de offerte als bijlage, leidde tot niets.
Ik heb het dus maar opgegeven met Sun & Wind. In de vergelijking die u morgen in onze krant aantreft, ziet u geen gegevens over de kosten en terugverdientijd van hún zonnepanelen.
Stelletje amateurs. En eigenlijk wist ik het al meteen toen het mannetje van Sun & Wind bij me aanbelde, en na 30 seconden zijn oordeel al klaar had: "Het loont voor u de moeite niet. Ik zou er niet aan beginnen meneer."
Posted by Dan Wildeman on april 6, 2012 at 04:58 nm | Permalink
Reacties
Lukraak kiezen en op het beste hopen lijkt mij niet de beste manier... Wel om net als Dan Wildeman een of meerdere betrouwbare bedrijven uit te nodigen en op basis van hun persoonlijk bezoek en advies een keuze te maken...
Marc Van Riesen
Geplaatst door: Marc Van Riesen | 7 apr 2012 08:45:01
Marc, volgens mij beschrijft Dan precies waarom hij deze uitspraak doet: hij benadert immers een bedrijf dat door de gemeente Oss is verkozen als leverancier en nog enkele anderen en stelt vervolgens vast dat er van betrouwbaarheid geen sprake is.
Wat mij overigens allesbehalve verwondert met energie en milieu als onderwerp.
Geplaatst door: Wim | 7 apr 2012 10:13:15
Beste Dan,
Zonne-energie wordt door velen als een broodje van de bakker gezien.
Wij als onderneming zijn al 15 jaar actief met zonne-energie.
De basis bij ons is zeker niet hoeveel panelen iemand wil kopen.
De insteek wat wilt u en wat kunt u besparen op uw energiekosten.
Om zonnepanelen te kopen en te laten installeren komen er wat meer zaken kijken betreft voorschriften en regelgeving in de elektrotechniek.
Dus ook hier is het verstandig m een erkend en gecertificeerd installateur te vragen.
E wordt veel gesproken over panelen.
Het is dus altijd mogelijk dat de één 10 panelen kan aanbieden en een ander 6 panelen.
Panelen kunt u als consument bijna niet verglijken.
Eerder wat kan het zonnepaneelsysteem per jaar opwekken en welke garanties en ervaringen heeft een bedrijf.
Graag zijn wij mensen van dienst met de juiste keuze en advies.
met vriendelijke groet
Rob Lobregt
Geplaatst door: Rob Lobregt | 10 apr 2012 16:00:51
Hier in grave schijnt denk ik geen zon want hier zijn alle drie de berdijven niet komen opdagen
Geplaatst door: Hj schriks | 12 apr 2012 16:21:37
Asbest of geen asbest ?
wij hadden hier op het werk een discussie over
moet je een inventarisatie rapport laten maken voor asbest als je een dak hebt zoals op deze foto
of mag je gewoon over asbest panelen schroeven
http://www.sun-windenergy.nl/referentie-foto/54
Geplaatst door: G Kivits | 15 mei 2012 22:28:04
De reacties op dit bericht zijn afgesloten.