« Niet op míjn dak! | Hoofdmenu | De worstelende wethouder »

13 april 2012

Vragen? Geen vragen!

Zonder al te ijdel te willen overkomen: ik had inmiddels toch wel een mailtje of een persbericht verwacht. Van Gebert Lucassen bijvoorbeeld, gezien zijn persoonlijke én politieke voorkeur voor zonne-energie.

Maar het had wat mij betreft niet bij GroenLinks of een andere politieke partij in Oss hoeven te blijven. Als maar 1 van die vele partijen in de 8 gemeenten van het RMB die voor Brabants Groen hebben gekozen, had gereageerd met kritische vragen.

Per slot van rekening heb ik vorige week in de krant en op dit blog toch de nodige vraagtekens gezet bij hun gezamenlijke keuze om het Schaijkse bedrijf Sun & Wind de opdracht te gunnen alle daken in de regio van zonnepanelen te voorzien. En zonder dit bedrijf door het slijk te willen halen, degenen die verantwoordelijk zijn voor dat besluit van het RMB, zouden zich daar toch wat van aan kunnen trekken. 

Even uw geheugen opfrissen. De verkoper van Sun & Wind leek niet erg geïnteresseerd te zijn om zijn panelen aan mij te slijten. Dat kón een kwestie van eerlijk advies zijn, en als het zo is dat mijn dak ongeschikt is, dan hoor ik dat als consument natuurlijk graag. Maar toen ik hem vertelde dat de concurrentie wél brood zag in mijn dak, begon de vertegenwoordiger te schuiven. Het ene moment wist hij zeker dat er maar 3 panelen op mijn dak zouden passen, 10 minuten later waren dat er toch al 5 of 6. Dat geeft te denken over de professionaliteit. 

Minstens net zo hinderlijk was dat ik de beloofde offerte van het bedrijf nooit heb mogen ontvangen. Zelfs niet nadat het bedrijf erover had gebeld (‘wat is ook alweer uw mailadres, we zijn het kwijt), en zelfs niet nadat ík een mailtje had gestuurd (‘willen jullie deze mail reply-en en daar de offerte aan toevoegen?’).

Los van dit gepruts bevatte het verhaal in de krant van vorige week zaterdag nóg meer verontrustende informatie. Het door de gemeenten uitverkoren bedrijf had na 500 offertes te hebben uitgebracht pas 70 contracten gesloten voor het plaatsen van panelen en bijbehorende omvormers. Dat zijn er toch niet echt veel, terwijl van alle kanten blijkt dat de consument wel degelijk aan de panelen wíl.

Ik kreeg wél een tweet van genoemde Gebert Lucassen. Dat hij niet vrolijk werd van mijn blog, omdat hij zelf net ook offertes wilde gaan vergelijken.

Maar zoals gezegd geen enkele politiek inhoudelijke reactie, geen artikel 41-vragen, geen aangekondigde rondvragen of moties. Terwijl de politici mijn mailbox en telefoonnummer doorgaans toch wel weten te vinden. Zelfs vanuit het ziekenhuis

Dat wil niet zeggen dat ik helemaal geen respons heb gekregen. Integendeel. Om te beginnen van een aantal mensen die exact dezelfde ervaring als ik hebben gehad, gewoon geen fatsoenlijk antwoord hebben gekregen van Sun & Wind. Da's verontrustend, want daaruit blijkt dat het niet aan mij heeft gelegen.


Daarnaast van een drietal regionale bedrijven die lieten weten graag eens bij mij langs te komen om hun mening te geven over de geschiktheid van mijn dak.

En tot slot van alle 3 de bedrijven die ik over de vloer had gehad voor dit project. Het zal u niet verbazen dat de mensen van Ecodome en Natec een stuk tevredener waren over mijn verhaal en blog dan de directeur van Sun & Wind.

Die laatste liet weten ongelukkig te zijn met hoe het een en ander was verlopen. Maar hij hield vol dat zijn bedrijf er álles aan had gedaan om mij ter wille te zijn. Hij beweerde dat op vrijdag 30 maart de offerte per mail de deur uit was gegaan. Dat ik die niet ontvangen heb, kon hij niet verklaren. En evenmin had hij een verklaring voor het feit dat míjn mailtje van 2 april nooit bij zijn bedrijf was gearriveerd.

Je zou bijna denken dat PostNL de bezorging van e-mails heeft overgenomen.

Posted by Dan Wildeman on april 13, 2012 at 07:03 vm | Permalink

Reacties

De ervaring van Dan Wildeman, heb ik ook met Sun&Wind.
Geen reactie op mail. Daarna gebeld, waarbij ik iemand aan de lijn kreeg die niet wist hoe het allemaal zat. Ik had het idee een stageloper aan de lijn te hebben. Werd een aantal weken later uiteindelijk toch teruggebeld en een afspraak gemaakt. Uiteindelijk kwam de vertegenwoordiger (eigenaar) die nogal haast had. Hij zou een offerte maken, maar die kwam maar niet.
Uiteindelijk maar eens weer gemaild, waar de offerte bleef?
Geen reactie, alleen een "leesbevestiging". Na een aantal dagen boven verwachting, toch een offerte in de bus, die er heel netjes uitzag overigens.
Mijn vertrouwen in het bedrijf was voor een groot deel verdwenen.

Ik had ook nog een offerte van Natec liggen, maar die had ik al een aantal keer gemaild met een paar vragen en ook nooit een antwoord op gekregen.

Ik heb nu vanmorgen, RW Solar uit Uden, het plaatsen gegund. De vertegenwoordiger kwam betrouwbaar over en nam ruimschoots de tijd, voor tekst en uitleg, zowel van hun bedrijf, alswel over de zonnepanelen. De offerte was er op tijd en ik werd naderhand nog gebeld, van wat ik er van vond?


Geplaatst door: Dirk Verhoeven | 13 apr 2012 12:03:51

Dit is naar mijn mening nu net een terrein waarop de marktwerking prima functioneert. Bedrijven prijzen zichzelf in of uit de markt, zo blijkt wel. De gemeente moet zich daar zo min mogelijk mee bemoeien en een vooraf bepaalde keuze voor één bepaalde partij vond en vind dan ook overbodig en ongewenst. Je gaat als gemeente toch ook niet voorschrijven waar je het beste je brood kunt halen?

Geplaatst door: Alfons Prinssen | 15 apr 2012 14:54:55

Inderdaad laat de markt hier het werk doen. Marktwerking is zeker niet altijd de juiste oplossing, maar hier kun je als consument zelf afwegen en keuzes maken. De overheid hoeft dit niet voor te kauwen. De 'voorkeurspositie' van Sun & Wind heeft het bedrijf misschien wel in slaap gesust. Geen goede ondernemer dus in een nog jonge markt. Liefst zonder overheidsbemoeienis wat mij betreft.

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 16 apr 2012 10:55:15

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.