« Het hart eruit | Hoofdmenu | Uit de kast »

08 oktober 2012

Een naar mannetje

Pastoor_Gerard_de_Gilde_Foto_Gerard_DamoiseauxEindelijk kunnen we het verhaal naar buiten brengen. Al zeker een jaar lang pikt onze redactie  signalen op dat de pastoor van Berghem zich als een hork gedraagt en in rap tempo gelovigen van zich vervreemdt. Inwoners van Berghem worden vooral rondom uitvaarten gebruuskeerd, en bestuursleden en andere vrijwilligers leggen functies neer uit onvrede over het gebrek aan samenwerking met pastoor Gerard de Gilde.

Meneer pastoor, zo horen wij her en der, is een naar mannetje. Iemand die voornamelijk in zichzelf is geïnteresseerd en niet in de mensen aan wie hij dienstbaar zou moeten zijn.

Dat soort beschuldigingen vinden wij ernstig genoeg om te onderzoeken en over te schrijven. Maar je moet dan wel mensen treffen die over die kwestie willen praten. En dat bleek de afgelopen tijd een groot probleem. Want de impopulariteit van De Gilde mag dan groot zijn, de vrees voor de toorn van de pastoor is blijkbaar nóg groter. Niemand durfde openlijk met ons te praten, vooral uit angst om niets meer te mogen doen voor de kerk.

Corrie van Iperen is de eerste die het stilzwijgen heeft doorbroken, kunt u morgen in onze krant lezen. In een brief aan onze redactie maakte ze melding van het groeiende ongenoegen in Berghem over het gedrag van meneer pastoor. En zo ging het balletje alsnog rollen. Want geconfronteerd met de uitspraken van Van Iperen, willen veel Berghemnaren nu wél met ons praten over de rigide werkwijze van De Gilde. Al is het dan op voorwaarde van anonimiteit.

De kritiek was voor ons ook aanleiding een verslaggever te sturen naar de vrijwilligersmiddag afgelopen zondag. Die kon toen met eigen ogen zien hoe de gekwetste vrijwilligers wegwerpgebaren maakten tegen hun eigen pastoor.

Dat de ban nu is verbroken door Corrie van Iperen, is veelzeggend. Ik herinner me haar voornamelijk als buitengewoon stil raadslid, eerst in Berghem en daarna in Oss. Zwijgzaam en volgzaam als raadslid, maar zeer betrokken bij de Bergse gemeenschap. De Zonnebloem, tafeltje-dekje, de parochie, waar heeft ze die betrokkenheid eigenlijk níet getoond? De ellende moet wel heel groot zijn dat zij haar zwijgzaamheid en volgzaamheid nu heeft afgeschud.

Met ons praten, zíjn kant van het verhaal belichten, doet De Gilde niet. Dus wat ik van zijn gedrag moet denken, weet ik niet.

Is het autisme? Arrogantie? Domheid? Ik durf die vragen wel te stellen. Daar ben ik westerling voor.

Posted by Dan Wildeman on oktober 8, 2012 at 08:18 nm | Permalink

Reacties

Beste Dan. Je jan veel over de pastoor zeggen maar autist is hij zeker niet. Waarom ik dat weet? Mijn zoon is autist en die gaat een stuk socialer met mensen om dan meneer pastoor.

Geplaatst door: Peter | 8 okt 2012 20:48:33

Volgens mij durven ze in Berghem hun mond wel open te doen. Ouderen echter zijn niet meer zo gehecht aan het stoffelijke, maar vrezen de lange arm van de kerk en zijn vertegenwoordigers, als ze de kerk nodig hebben voor hun afscheidsrituelen rond levenseinde en dood.
Voorheen hebben ze in Berghem altijd een warme band gehad met de Willibrorduskerk en hun pastoor. Het is jammer dat die mooie erfenis, met liefde en grote betrokkenheid opgebouwd door pastoor Van Genugten, nu zo harteloos wordt verkwanseld. En wat eenmaal kapot is gemaakt, is bijna niet meer te herstellen. Misschien is dat wel het streven van het bisdom. Al te grote betrokkenheid en participatie met de daarbij horende mondigheid van de parochiegemeenschap wordt daar niet op prijs gesteld. Dat is elders in Brabant ook al te zien geweest.

Geplaatst door: Tiny Romme | 8 okt 2012 23:05:26

Niet alleen pastoor van Genugten, ook pastoor Leo was een schat van een man. Die heeft ons getrouwd, vervolgens mijn vader begraven en ons eerste kindje gedoopt. Daar kijken we met goede herinnering naar terug. Helaas is ons tweede kindje gedoopt door de Gilde. Hoewel alles voorgekauwd staat in een zelf gemaakt boekje, ontzettend veel fouten tijdens de dienst en voor peetoom en -tante zelfs geen stoelen klaargezet.......En tijdens het doopgesprek hoorden we van andere ouders ook mindere verhalen. Zo was er een stel dat door hem getrouwd is en er geen fijne herinneringen aan hebben: hij heeft hun trouwdienst afgeraffeld om op tijd in Haren te kunnen zijn. Tja, zoals hij in een eerder ericht zelf zegt, tis een man van de tijd. Dan moet je denk ik toch beter gaan plannen.

Geplaatst door: Judith | 9 okt 2012 09:19:26

Wij zijn ook erg blij dat we Pastoor Leo voor de doop van ons kindje konden krijgen. Dan krijg je een persoonlijke en gezellig doop ipv een koel afgeraffeld verhaal met de opmerkingen dat andere kinderen wel stil moeten zijn.
Ik ben overtuigd van de goede bedoelingen van Pastoor de Gilde, maar het lijkt wel of hij enigszins wereldvreemd is en zichzelf letterlijk ziet als godsgeschenk aan de "ketters" (dit is een citaat van hemzelf!!!)van Berghem.... Jammer!

Geplaatst door: Maria | 9 okt 2012 09:36:36

Ik ben gelukkig geen westerling,maar durf hierover gerust mijn mening te geven. Inderdaad is er al lange tijd onrust over de werkwijze van de pastoor,en ook ik zat zondag in de bewaarschool in Berghem waar hij doodleuk vertelde dat hij niet op de verkiezing van de vrijwilliger zou wachten,omdat hij naar het westen moest.Al maanden weet hij van deze dag.Deze pastoor is van de stal Mennen, en dat zegt al genoeg.Spreek je deze pastoor aan,dan heeft hij het binnen 1 minuut over zichzelf, dat hij het zo druk heeft,en dat hij nog 2 preken moet schrijven etc.Ook mijn kleinkind is gedoopt samen met nog een kindje uit Berghem. De ouders van het andere kindje waren niet getrouwd,en kwamen in het verhaal bijna niet voor,het viel ons dan ook erg op,en nog vele mensen meer. Wij hebben in onze mooie kerk een prachtige doopvont, maar hij doopte de kinderen in zo'n klein bakje dat hij op het middenpad voorin de kerk had geplaatst. Ook heeft hij zijn handtekening gezet onder een brief van de parochie naar Berchs-Heem, en toen ik hem hierover aansprak wist hij ineens niet meer wat er allemaal in die brief stond. Dit is nog maar een kleine opsomming van mijn ervaringen, en zo lopen er nog een paar honderd Berghemnaren rond. Ik zal niet rouwig zijn als hij morgen opkrast,dan liever geen pastoor meer, maar goedwillende vervangers en vrijwilligers.Je kunt zeggen van Berghem wat je wilt, maar samenwerking is hier een groot goed.

Lambert van Hintum Berghem

Geplaatst door: lambert van hintum | 9 okt 2012 13:35:22

Ook ik ben vrijwilliger geweest in de kerk en ging altijd mer plezier naar de kerk om samen met de siergroep bloemstukken te maken maar de pastoor had nooit een woord van waardering en kwam ook nooit eens kijken wat we gemaakt hadden,ik ging vaak met hem in discussie maar op een gegeven moment haak je af.

Geplaatst door: Ida van Maren | 9 okt 2012 13:55:09

Pastoor de Gilde is geen Heilige, is zeker voor Brabantse begrippen veel te blij met zichzelf en zal nooit kunnen opboksen tegen Pastoor van Genugten (al was daar destijds ook geregeld kritiek op). Boven al wil ik het Brabants Dagblad feliciteren met de militaire precisie waarmee ze deze karaktermoord hebben uitgevoerd. Een beetje pseudo-geïnteresseerd naar de Vrijwilligersdag gaan (ik heb ze daar nog nooit eerder gezien), vervolgens met een column de pastoor tegen de vlakte werken, om een dag later met een serie vage bronnen nog enkele fatale schoppen na te geven. Maar ja, de krant moet vol, nietwaar?

Geplaatst door: Jos Verstegen | 9 okt 2012 20:18:26

Beste Jos, van de door jou geschetste pseudo-interesse is nimmer sprake geweest. Namens 't BD bezocht ik de Vrijwilligersdag om er verslag te doen van een gezellige middag. Met die insteek kwam ik binnen, én hoopte ik ook weer weg te gaan. Wanneer een bijeenkomst dan verloopt zoals dat zondag gebeurde, is het natuurlijk mijn taak als verslaggever ook daarover te berichten. Het is niet mijn schuld, noch die van de krant, dat het voorval zondag bevestigde wat wij al veel langer horen, constateren en onderzoeken. Journalistiek heet dat. En maak je geen zorgen: ook zonder verhalen over de pastoor komt de krant vol. Ondanks je cynische felicitatie, toch met vriendelijke groet - Paul Driessen

Geplaatst door: Paul Driessen | 9 okt 2012 23:43:06

Eenieder heeft het recht op een eigen mening, ook over de persoon of het gedrag van anderen. Ik heb een abonnement op het Brabants Dagblad om het regionale nieuws te lezen. De artikelen die ik de afgelopen dagen in de krant heb gelezen lijken echter eerder op een hetze dan op objectieve professionele berichtgeving. Maar liefst drie dagen achtereen wordt een op zichzelf genomen klein incident zo breed uitgemeten dat het Brabants Dagblad meer op een roddelblad lijkt dan op een serieus Dagblad. Ik stel voor dat u zich gaat toeleggen op het "echte nieuws" uit stad en regio en dit brengt op een wijze zoals het een professioneel journalist betaamt.

Geplaatst door: Frankelien van Zutven | 10 okt 2012 13:16:40

Ik kan me de reacties van Frankelien en Jos wel voorstellen: veel nieuws over de Berghemse pastoor in een paar dagen. De aanleiding zijn de 'geluiden uit de gemeenschap' onderstreept door het bezoek van Paul Driessen aan de vrijwilligersmiddag. Als dit op deze manier speelt, dan is het inderdaad de moeite waard hierover te berichten. Zowel een verslag over de middag als een achtergrondverhaal over de pastoor en zijn relatie met vrijwilligers/parochie. Ook nog een blog als dit maakt het allemaal wel wat veel van het goede. Ook het feit dat naast het BD geen medium dit (nog) heeft opgepakt, geeft het de zweem van een hetze.
Toch is het duidelijk dat er wat aan de hand is en de boze reacties van vrijwilligers (en andere betrokkenen) zijn niet uit de duim gezogen. Jammer dat de pastoor er zelf het stilzwijgen toe doet. Wat vindt hij van deze commotie? Herkent hij de geluiden? Ik ben benieuwd naar de rest van het verhaal... en dat mag wat mij betreft, op gedegen wijze, ook weer in het BD verschijnen.

Geplaatst door: Bart | 10 okt 2012 14:14:44

Beste Dan, allleen al de aanhef van je blog maakt de veronderstelling redelijk dat hier een hetze in aanbouw is. " Een naar mannetje" schrijf je en al in je eerste alinea schuif je je verantwoordelijkheid voor deze denigrerende woordjes weg naar mensen in Berghem. Je had een vraagteken achter de header moeten plaatsen, waardoor de schijn van onafhankelijke journalistiek zou zijn gebleven. Het wordt nog erger, beste Dan. In jouw blog en trouwens ook in de reacties wordt met geen woord gerept over de uitspraak van de pastoor dat hij een stervende vriend ging bezoeken en dat hij dat vantevoren aangegeven had. Het is dan werkelijk tenhemelschreiend dat de parochianen van Berghem en blijkbaar het BD en ook jij de vrijwilligersmiddag dan toch nog iets belangrijker vinden. En geen scrupules kennen om van deze, nauwelijks of niet het niveau van dorpsklets ontstijgende opmerkingen tot een zaak te verheffen, die diepgaand onderzoek vereist. Doe maar lekker Dan! Vergeet in je onderzoek niet mee te nemen of een fiks aantal Berghemenaren nou wel of niet zeikers zijn!

John Heijnen,Oss

Geplaatst door: John Heijnen | 11 okt 2012 01:35:37

Beste John Heijnen

Dat iedereen zijn eigen mening mag hebben staat als een paal boven water. Dat dat ook voor journalisten zo is lijkt mij logisch. We leven immers niet in een censuur. Dat de journalist in kwestie misschien een bepaalde toon zet zou zo maar kunnen. Dat dat zijn goed recht is is een feit. Dat pastoor de Gilde een naar mannetje is kan ik gedeeltelijk beamen. Dat mensen in zijn parochie daar last van hebben weet ik zeker. En dat jij een fiks aantal Bergse mensen zeikers durft te noemen vindt ik behoorlijk ongepast en a sociaal. Hiermee demoniseer je een hele groep goed willende inwoners van een prachtig dorp waar de mensen nog voor elkaar klaar staan als dat moet. Eén ding weet ik wel. Met deze uitspraak pas je wel perfect bij pastoor de Gilde. Je communiceert immers op hetzelfde nivo. Jammer, want de argumenten in je verhaal sneden wel degelijk hout.

Geplaatst door: Peter | 12 okt 2012 07:49:23

Hallo Peter, misschien kun je ook gedeeltelijk beamen dat ik slechts een onderzoek naar de " zeikerigheid" van een aantal mensen in Berhem heb voorgesteld? Honi soit qui mal y pense! John Heijnen

Geplaatst door: John Heijnen | 12 okt 2012 14:47:47

Jammer, dat deze (pastoor)voor zoveel ellende heeft gezorgd. Hier in het westen kende wij hem maar al te goed. Hij mocht, na verschillende incidenten op de priester opleiding Vronesteijn, de opleiding tot priester niet meer afmaken. Ondanks waarschuwingen is hij met zijn mooie praatjes via omwegen toch tot het ambt gekomen. Dit nooit had mogen gebeuren! Keer op keer maakt deze man slachtoffers. Het is goed dat hij nu weg is! Hopelijk wordt hij uit het ambt gezet. Priesters moeten mensen samen binden en niet uit elkaar drijven.
Houdt de band met elkaar vast en probeer de saamhorigheid terug te vinden.

Geplaatst door: Matt | 7 mei 2014 19:50:48

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.