« Schoolstrijd | Hoofdmenu | Sport vs. dassentunnel »
21 februari 2013
Bossche bluf (2)
Zo ongeveer moet het zijn gegaan: op carnavalszondag was minister Plasterk in Oeteldonk, waar hij natuurlijk burgemeester Ton Rombouts tegen het lijf liep. De netwerker van beroep liet dit buitenkansje niet liggen. "Hé Ronald, dat herindelen van Maasdonk op 1 januari 2015 moet toch wel lukken hè? Jij blij, ik blij, iedereen blij." Plasterk neemt nog een teug, loopt vrolijk verder in de polonaise en denkt: die Ton is nog niet zo'n slechte kerel.
Wat je ook van Rombouts vindt: hij maakt er geen geheim van om zijn imperium graag uit te breiden met Maasdonk. Veel meer dan zijn Osse evenknie Wobine Buijs dat (in het openbaar) doet. Mijn voorganger heeft het in dit weblog al eens omschreven als Bossche bluf. Nog voor de Osse politiek goed en wel wat heeft kunnen vinden van herindelen of ofsplitsen, zit Rombouts al bij Plasterk in Den Haag. De verkiezingen zijn al zowat verplaatst, nog voordat er ook maar iets officieel is. Over anderhalve week mag de Maasdonkse bevolking op twee avonden laten vinden waar het heen moet met de drie dorpen. Zoals het er nu naar uitziet komt Geffen bij Oss en gaan Nuland en Vinkel naar Den Bosch.
Dat Oss achterloopt op Den Bosch, kunnen we vandaag in onze krant lezen. De fractievoorzitters van de twee grootste partijen - SP en VDG - zeggen daar doodleuk dat het hele herindelingsproces tussen Oss en Maasdonk eigenlijk nog moet beginnen. Logisch als je bedenkt dat Maasdonk nog niet eens een echt besluit heeft genomen over hoe de drie kernen verdeeld worden, naïef als je bekijkt dat ze in Den Bosch al stukken verder zijn. Peters, Den Brok en de andere politici moeten maar eens vaart gaat maken. Er is geen tijd te verliezen, zeker niet als Plasterk straks echt ja zegt tegen Rombouts. Als je het mij vraagt wordt het tijd voor Osse bluf.
Neem van mij aan: Oss heeft niet in maart 2014 verkiezingen, maar acht maanden later. Want zoals de gemeentewoordvoerder zei: "Dat scenario is heel goed mogelijk." Voor de stad maakt dat natuurlijk niet zoveel uit. Als krant zitten wij volgend jaar zelfs twee keer in het verkiezingcircus. Wel denk ik aan VDG-wethouder Jan van Loon, de man die aan z'n laatste klus bezig is en in maart dacht met pensioen te kunnen. Dat wordt dus november volgend jaar.
Met Geffen is trouwens niks mis. Wat mij betreft mag Oss dat dorp er best bij nemen.
Posted by Tom de Louw on februari 21, 2013 at 07:00 vm | Permalink
Reacties
Laten we in ieder geval wat beter op onze qui-vive zijn dan bij de herindeling met Lith. Nog dagelijks komen er lijken uit de kast die de Ossenaar geld heeft gekost terwijl de inwoners van Lith minder hoeven te betalen dan voorheen.
Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 21 feb 2013 10:39:49
Logisch dat Rombouts zich zo druk maakt. Met Maasdonk erbij komt zijn gemeente boven de 150.000 inwoners en dat levert hem per maand 600 euro extra salaris op. Een leuk opstekertje in een tijd dat de rest van Nederland op de nullijn zit.
Geplaatst door: Adrie | 21 feb 2013 19:19:21
Adrie, Adrie, wat voegt zo'n socialistisch-populistische opmerking nou toe aan de Bossche bluf discussie?
Geplaatst door: John Heijnen | 22 feb 2013 00:20:53
Absurd, dit bestuurlijke gedoe. De burger van Oss wordt niets gevraagd, maar moet wel weer de rekening betalen. Toch wel pikant dat de Osse SP om een referendum vraagt; ik dacht dat dit een stokpaardje van D66 was. Maar die raadsleden hoor je niet.
Overigens: Opknippen van Maasdonk in Geffen, Vinkel en Nuland heeft de volle aandacht. Vergeet dan niet het toekomstige Bedrijventerrein Heesch-West. Daar liggen hele grote financiële belangen voor Den Bosch (en ook Oss). Opvallend dat daarover zo weinig wordt gezegd in deze discussie.
Geplaatst door: jan | 22 feb 2013 12:37:57
John,
Gezien je kretologie is het kennelijk nodig dat ik mijn standpunt toelicht:
Ik kan gewoon geen andere reden bedenken. Beheerstechnisch zijn er geen voordelen want er zijn geen grenzen die dwars door een bebouwde kom lopen of zo. Woningbouw kan ook niet aan de orde zijn, want iemand die in de stad wil wonen kiest niet voor Nuland. Bovendien levert woningbouw tehenwoordig geen cent meer op.
Het woord 'solidariteit' heb ik ook niet uit de mond van Rombouts vernomen. Voor de SP was dat destijds een belangrijke reden om in te stemmen met de samenvoeging met Lith.
Ik denk dat we de bal moeten laten waar hij hoort, bij de inwoners van Maasdonk. Politici van buiten moeten zich er niet mee bemoeien. Wél moeten politici nadenken over wat een evt. fusie betekent voor hun eigen gemeente. Herindeling kost heel veel ambtelijke energie. In Oss weten ze dat als geen ander. Energie die dan niet aan andere zaken kan worden besteed. Dat betekent op veel terreinen een of twee jaar stilstand.
Ook het draagvlak bij de eigen inwoners is een belangrijk aandachtspunt.
Geplaatst door: Adrie | 23 feb 2013 17:59:05
Ooh, zeg dat dan meteen, Adrie!
Geplaatst door: John Heijnen | 23 feb 2013 19:12:52
De reacties op dit bericht zijn afgesloten.