« Knollenrijk | Hoofdmenu | Schoolstrijd »

14 februari 2013

Joris en de os

Ik stel mezelf voor hoe Joris Teulings vanavond thuis op de bank zit. Biertje in de hand, paprikachips op tafel en met een triomfantelijke glimlach op z'n gezicht. Hij heeft het toch maar mooi geflikt, de voorzitter van de optochtcommissie van de SCVO. Robert-Jan Steegman, de president van de Osse carnavalsstichting, zal bellen en zeggen: "Dat hebben we goed gedaan, kerel."

Scvoos
Als drie collega's onafhankelijk van elkaar het kantoor 's ochtends zowat binnen komen rennen, weet je: hier is iets aan de hand. Ze hebben het allemaal gezien: bij de grote os op de rotonde van de Julianasingel zijn hekken en borden geplaatst. Daarop de tekst: 'Let op! Voorzichtig rijden. Os half vast.' Honderd meter daarvoor zo'n zelfde bord, maar dan met een andere boodschap: 'Verminder vaart.' Gevaarlijk voor het verkeer, vinden wij allemaal.

Het is iets over negen als ik met Steegman aan de lijn hang. Die geeft nog niet meteen toe, maar mijn vermoeden dat het een ludieke actie van de SCVO is, wordt bevestigd. De president stuurt me door naar Teulings en inderdaad, die legt uit dat ze zo aandacht willen vestigen op de Halfvastenoptocht van zondag 10 maart. Niet meer in Zeeland, maar alweer voor het tweede jaar in Oss. Ik vraag hem of ze een vergunning hebben voor deze twee-dagen-na-carnaval-actie. "De gemeente weet van de hekken en borden", is zijn antwoord. 

Na wat heen en weer gebel met het gemeentehuis is het verdict: er komt 's middags een gesprek tussen SCVO en gemeente. De ambtenaren waren nou niet echt blij met de borden die nep zijn, maar wel iets weg hebben van de echte, gemeentelijke gele waarschuwingssborden. "Dit hadden we zo niet afgesproken", vertelt een woordvoerder aan de andere kant van de lijn. Ik toets het nummer van Teulings weer in. Die zegt absoluut niet de regels te willen overtreden en dat verkeersveiligheid boven alles gaat. Nogal wiedes. Hij wacht het gesprek af.

Iets over vijf. Een blije Teulings belt. Het verkeer heeft nergens last van, concluderen SCVO en gemeente na een bezoek aan de os. Alles mag blijven staan. Zondag gaat de SCVO alles weer opruimen. "Eigenlijk mogen we alles tot woensdag laten staan, maar onze actie is al geslaagd. We hebben genoeg aandacht gekregen." Raar, vind ik, maar de heren zullen er wel verstand van hebben.

Ik hoop dat het een mooie Halfvastenoptocht wordt. Met veel mensen langs de kant. Dat gun ik Joris.

Posted by Tom de Louw on februari 14, 2013 at 09:19 nm | Permalink

Reacties

Laten we wel wezen, Tom. Jij hoopt tegen beter weten in dat de Halfvastenoptocht veel mensen zal trekken. Dat gaat bij deze, niet in de tradities van het Osse Openbare Carnaval passende, het verkeer platleggende, politie inzet en dus veel gemeenschapsgeld kostende, voor enkele tientallen enthousiastelingen georganiseerde, over een paar jaar sowieso van de Osse carnavalsagenda verwijderde en dus nu al overbodige optocht, niet gebeuren! Oss op de kaart? Dan de Halfvastenoptocht eraf!

Geplaatst door: John Heijnen | 15 feb 2013 00:37:55

John, wat valt jouw reactie me tegen:
- politie-inzet is er nauwelijks, we moeten alles zelf regelen, dus geen kosten.
- er stonden vorig jaar minimaal 25.000 toeschouwers, hoezo 'tientallen'?
- er liepen alleen al 500 mensen mee met de optocht; die hebben vele maanden aan deze wagen gewerkt.
- 'Past niet in de traditie': zo ken ik er nog wel een paar. Zo redenerend zou het Ossekoppenplein er nooit zijn gekomen, evenals de Osverbranding, Ameezing, Boeren Elfkamp. Het is de tweede Osse Halfvasten Optocht, dus bij deze een traditie.

Advies: ga een dagje naar Staphorst op 10 maart en drink een glas citroensap op mijn kosten.

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 15 feb 2013 11:46:27

Heren, heren, jullie als VVD-ers onder elkaar, dit lossen jullie toch wel op met een goed glas bier ?!
John op zondag naar Staphorst ? daar komen problemen van.
En John, Oss staat toch al vanaf ergens in de middeleeuwen op de kaart ?
Dus, zondagmiddag 10 maart zie ik jullie beiden in de Eikenboomgaard, het eerste rondje is van mij. ( en breng de meisjes ook mee ! )

Geplaatst door: Joop van Orsouw | 15 feb 2013 13:35:34

Dan is het tweede rondje Citroen Brandewijn van mij:-)

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 15 feb 2013 14:41:23

Joop, met jouw briljante idee kan het op 10 maart niet veel beter worden in Oss! En Omdat Carnaval zijn oorsprong in het katholieke geloof vindt: een rondje miswijn van mij :-)

Geplaatst door: John Heijnen | 15 feb 2013 17:23:15

Volgens mij hebben we een afspraak!

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 15 feb 2013 18:43:02

Mogen nu ook andere verenigingen rotondes grondig verbouwen wanneer ze een evenement willen aankondigen?

Geplaatst door: Adrie | 15 feb 2013 19:41:11

Robert-Jan, wij waren er. Mooie optocht! Binnenstad moeilijk bereikbaar. Niet druk. En Robert-Jan, dat citroenbrandewijntje hou ik nog wel tegoed........

Geplaatst door: John Heijnen | 10 mrt 2013 18:23:22

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.