« Joris en de os | Hoofdmenu | Bossche bluf (2) »

18 februari 2013

Schoolstrijd

MondriaancollegeVoor de zekerheid ben ik ons archief nog maar eens ingedoken. Op 26 maart 2008 schreef ik in chocoladeletters op de voorpagina van onze Osse editie: 'Maasland verliest schoolstrijd'. De middelbare school had sinds veertien jaar niet meer zo weinig aanmeldingen gehad. Die andere grote jongens, het TBL en Mondriaan College, deden het juist heel goed. Zij waren toen de winnaars van de schoolstrijd.

Het is elk jaar weer een verhaal apart. Zo lang als ik me herinner doen de drie grote Osse scholen hun uiterste best om elkaar te slim af te zijn en de meeste brugklassers binnen te halen. Het hele circus is weer begonnen. Vrijdag houdt het Mondriaan open huis. Later is het de beurt aan het TBL, het Maasland is al geweest. Elke nieuwe leerling betekent geld en daar kun je dan weer leuke dingen mee doen. Bij die open dagen - als basisschoolverlater ging ik er eind jaren '90 zelf naar toe - staan alle plantenbakken recht en zijn er in het scheikundelokaal leuke proefjes. Zo gaat dat op open dagen. 

Nadeel van die schoolstrijd - zo mag je het van de heren directeuren trouwens nóóit noemen - zijn de schommelingen. Deed het Mondriaan het in 2008 nog heel goed, daarna daalden de aanmeldingen. Het Maasland en TBL bleven juist groeien. Hier waren er te veel lokalen en leraren, daar juist weer te weinig. Scholen moesten leraren ontslaan of noodgedwongen een ander beleid gaan uitvoeren en dat zorgde dan weer voor onrust. Kortom: gedoe en daar zit niemand op te wachten. Maar een oplossing voor die schoolstrijd heeft nog niemand kunnen verzinnen. Tot die tijd gaan we er dus maar gewoon vrolijk mee door.

(Ook andere steden worstelen met de brugklasaanmeldingen. In Den Bosch schreeuwen ze op dit moment moord en brand omdat een paar populaire scholen gaan loten.)

Detail: een projectgroep is op dit moment bezig met het onderzoek naar de plussen en minnen van een fusie tussen het Mondriaan en het Hooghuis, de club waar het TBL onder valt. Daar zal voor de leerlingen op de komende open dagen nog weinig van te merken zijn, maar toch, interessant is het wel. Het Maasland komt er daardoor helemaal alleen voor te staan en het Mondriaan en TBL kunnen gebruik maken van elkaars plus- en minpunten. 

Eens kijken of dat iets verandert aan die Osse schoolstrijd. Oh sorry, zo mag ik het niet meer noemen.

 

Posted by Tom de Louw on februari 18, 2013 at 07:52 nm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.