« Nieuw vergrootglas | Hoofdmenu | Knollenrijk »

08 februari 2013

Gengske

GengskeBeste Jack,

Oh, wat deed het weer pijn aan de ogen toen ik deze week door 't Gengske liep. Ooit zo'n mooi straatje met gezellige kleine winkeltjes en eettentjes. Wie er nu komt, ziet lege panden met makelaarsborden achter de ramen. Alles in dit historische straatje staat leeg. Dat doet de Ossenaar pijn. Jou als centrummanager ook, dat weet ik zeker.

Twee jaar geleden riep je in onze krant dat je er wat aan zou doen. Met de eigenaren van de panden zou je in gesprek gaan. Er lag zelfs een rapport waarin stond dat er van die oude doorsteek van de Walstraat naar de Heuvelstraat toch echt iets moois gemaakt kon worden. Nieuwe bestrating, verlichting, sfeerelementen. misschien een eetstraatje. We hadden het zelfs over een soort van Korte Putstraat, maar dan in Oss.  

Vroeger, in de zeventiende en achttiende eeuw, gingen de protestanten naar de Grote Kerk en stond er een schuurkerkje op de plek waar nu de V&D staat. 't Gengske was een kerkepad voor de Ossenaren die in het geniep naar dat kerkje moesten. Eigenlijk is het nu niet veel anders. De schuurkerk is al lang niet meer, maar Ossenaren gebruiken 't Gengske om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Niet om even lekker te winkelen of een hapje te eten. Je wilt er niet gezien worden. Dat zo'n kleine, smalle doorgang in het centrum wel degelijk kan slagen, zie je aan De Schakel.

Ik hoef jou niet te vertellen dat het er de afgelopen twee jaar alleen maar slechter op is geworden. Natuurlijk heb je als centrummanager de tijd niet mee. Die rotcrisis hè. Als ik ondernemer was zou ik ook niet één-twee-drie m'n geld in dit stukje Oss stoppen. Maar laat alsjeblieft weer eens wat horen over die historische doorgang in ons centrum. Mobiliseer de politieke partijen, doe iets. Ik weet zeker dat Joop van Orsouw ook maar al te graag wat wil doen aan dat troosteloze Gengske. Een Osse Korte Putstraat hoeft echt niet, maar de twee jaar geleden beloofde nieuwe bestrating en verlichting zouden al een hoop schelen. 

Ik hoor van je,

Tom.

Posted by Tom de Louw on februari 8, 2013 at 04:04 nm | Permalink

Reacties

Krek, Beter Oss voor een beter Gengske.
Wij willen Ali Baba terug en La Bonheur en van de Veerdonk, me kei schon stien en goei lampe. Gin smirrigget.

Geplaatst door: Joop van Orsouw | 8 feb 2013 16:32:29

Ben benieuwd hoe je dat gaat doen, BeterOss-Jopio!
Ik kijk er naar uit.

Geplaatst door: Ineke Voskamp | 8 feb 2013 17:00:06

Joop, de verkiezingen komen er weer aan. Ik zeg: het eerste verkiezingsitem is bekend.

Geplaatst door: Tom | 8 feb 2013 17:49:27

Belooft veel goeds 'Louwman'. Blijf je volgen.

Geplaatst door: Kees Backx | 8 feb 2013 21:44:07

Ik vrees,Tom, dat je oproep aan Jack weinig effect zal sorteren. Ik maak dat op uit zijn reactie op mijn ingezonden brief over

Geplaatst door: John Heijnen | 10 feb 2013 01:32:09

Mijn reactie is onvolledig verzonden. Vandaar nog een keer.
Ik vrees, Tom, dat jouw oproep aan Jack weinig effect zal sorteren. Ik maak dat op uit zijn reactie op mijn ingezonden brief in het BD met een bijna identieke inhoud over hetzelfde onderwerp. Hij reageert met de opmerking dat de briefschrijver " een particulier is die makkelijk praten heeft". Hier maakt Jack als centrummanager een cruciale fout. Ik ben weliswaar een particulier maar zou in de ogen van centrummanager Jack bovenal een bezorgde en meedenkende centrumbezoeker moeten zijn. En daar kan hoj er niet genoeg van hebben. Als hij er iets mee doen tenminste. En jouw oproep aan de Osse politiek? De reactie van tonproater Joop is carnavalesk, maar weinig bemoedigend. Kom op, Joop, je kunt beter! En Jack, ik weet dat je het kunt. Doe het dan ook!

Geplaatst door: John Heijnen | 10 feb 2013 01:44:21

Oh ja, Tom, als het toch een soort Korte Putstraat moet worden, dan weet ik wel een naam: "De Drie Gengskes".

Geplaatst door: John Heijnen | 10 feb 2013 02:03:45

John, we gaan het zien. Het kan niet anders dan dat Jack als centrummanager iets wil doen aan 't Gengske. Hetzelfde geldt voor de politiek.

Geplaatst door: Tom | 11 feb 2013 10:21:29

Niet alleen als winkelende Heeschenaar, maar ook als BHIC-er maak ik moeilijke momenten door, wanneer ik vanuit de Walstraat binnendoor richting Heuvel loop. Tom, 'n goeie actie zo aan het begin van je hopelijk lange serie blogs! Ik wens je veel succes.

Geplaatst door: Henk Buijks | 12 feb 2013 12:09:44

Misschien kan Beter Oss haar partijkantoor vestigen in het Gengske? Vast wel een pandeigenaar die het voor een prikkie beschikbaar wil stellen. Historisch klopt het ook: Beter Oss is toch een beetje een schuilkerk.

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 14 feb 2013 11:43:28

'Meer bezoekers vaker en langer naar het centrum van Oss trekken door het bieden van evenementen, dat is het doel van Centrummanagement Oss.'
Dat is de zin waar de site van centrummanagement Oss mee opent. Toch is onlangs op initiatief van datzelfde management een webshop geopend waarmee de Ossenaren vanuit hun luie stoel hun produkten kunnen bestellen en laten leveren door (weliswaar) Osse winkeliers.
Leuk om de winkeliers van wat omzet te voorzien, maar je zorgt er op die manier wel voor dat het centrum van Oss, welke al niet echt bekend staat om het bruisend en druk zijn, nog leger en saaier wordt.
Door deze aktie heeft Jack van Lieshout zich definitief gediskwalificeerd als centrummanager.
Het Gengske, en de Monsterstraat in het verlengde daarvan, lenen zich inderdaad prima voor een horecastraat met kleine mooie eettentjes.
Steek er wat moeite en geld in Jack. Het zou jouw prioriteit moeten zijn om het centrum een aantrekkelijkere plaats te laten zijn, de groei van omzet van de winkeliers volgt dan vanzelf.

Geplaatst door: Mike | 14 feb 2013 22:12:22

Erg jammer dat zowel Tom als alle reageerders 'even' voorbij gaan aan het feit dat de invloed van bijvoorbeeld de centrummanager hier wat beperkt is. Het zijn nog steeds de eigenaren van de panden die er iets mee willen moeten doen ;-)Reken maar dat dat heel wat voeten in aarde heeft en dat een lange adem vereist is om hen in beweging te krijgen!

En mbt de opmerking van Mike over de webshop: deze moet je niet zien als een vervanging van fysieke winkels, maar als aanvulling / extra inkomsten. Alleen dan kunnen ondernemers hun huur blijven betalen en voorkomen we een nog grotere leegstand ;-)

Geplaatst door: Bram de Winter | 18 feb 2013 15:20:16

He, Bram, natiuurlijk vergt zo'n project een lange adem en veel voeten in de aarde. Iedere 'reageerder' is daarvan overtuigd en ook Tom. Maar juist daarom moet dat nu en met spoed opgepakt worden. Meer dan je uiterste best kun je niet doen. En m.b.t . de webshop: hier kunnen we heeeeeel lang over noodzaak en nut discussieren. Maar dat is voor een volgende gelegenheid.

Geplaatst door: John Heijnen | 18 feb 2013 19:00:48

Niet om het een of ander, Jack, je bent nu wel erg goed bezig! Hang on in there, Jack!

Geplaatst door: John Heijnen | 19 feb 2013 00:29:32

Toch mooi om te zien dat Jack nu via de pers ons op de hoogte houdt! Een verdienste van onder andere deze bijdrage van Tom wellicht? Want ik weet zeker dat er achter de schermen al heel lang gewerkt werd aan een oplossing. Dan lijkt het wellicht dat er niks gebeurt voor de buitenwereld. Goed bezig Jack! Op onze Facebookpagina komen trouwens al heel veel goede suggesties voor winkeltjes etc binnen: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=345167212253991&set=a.276410122463034.52420.259875210783192&type=1

Geplaatst door: Bram | 21 feb 2013 10:45:17

hoe heette de shoramatent ook al weer die er vroeger zat?

Geplaatst door: herman | 17 apr 2014 16:46:40

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.