« Sint Anna | Hoofdmenu | Sint Anna (2) »

29 maart 2013

Berghem

Het is alweer negen jaar geleden. In mei 2004 was Berghem landelijk nieuws. Bij een gezinsdrama kwamen drie kinderen en een moeder om het leven. Het dorp was in rouw en burgemeester Klitsie sprak over een 'verschrikkelijk drama met een geweldige impact'. De Sint Jozefschool, waar de kinderen op school zaten, richtte een herdenkingsplek in. 

Berghem is het dorp van het Mr. Gielenplein, van Berghem Sport, de verlichte optocht met carnaval. Maar ook van De Berchplaets, de toneelstukken van Hoessenbosch, nieuwbouwwijk Piekenhoef, van de wielerronde, die maandag weer door het dorpscentrum gaat. En dan vergeet ik bijna de Merx nog. Het dorp wordt soms omschreven als Oss-Oost, maar gelukkig scheidt de Weg van de Toekomst de dorpelingen nog met de stad. Dat zal zo blijven. Altijd.

Maar Berghem is na gisteren ook het dorp dat weer landelijk nieuws werd. Een 30-jarige moeder werd doodgeschoten in de portiek van haar flat in Het Reut. Een nieuwbouwwijk zoals er zovelen zijn. Ook dit keer is de basisschool getroffen. Het kind van het slachtoffer zit op De Fonkeling en werd meteen na het drama naar familie gebracht. Van de schutter geen spoor.

Berghem
In grote steden als Rotterdam of Amsterdam, daar worden mensen vermoord. Niet in zo'n fijn dorp als Berghem. Buurbewoners die ik spreek kunnen het amper geloven. Er gebeurt nooit wat in Het Reut, het is er fijn wonen, de mensen kennen elkaar. Veel bewoners zijn aan het werk en krijgen op deze donderdagochtend niks mee van alle commotie in hun straat. Als ik rondom het appartementencomplex loop waar het slachtoffer en haar partner woonde, denk ik: als zoiets hier kan gebeuren, kan het overal.  

Negen jaar geleden liep Berghem een litteken op. Daar kwam er gisteren één bij. Laat het het laatste zijn.

Posted by Tom de Louw on maart 29, 2013 at 06:57 vm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.