« februari 2013 | Hoofdmenu | april 2013 »

31 maart 2013

Sint Anna (2)

SintannaOh, wat waren de heren weer lekker fel. Ik had het in dit weblog over hoe ik geboren werd, dat dat gebeurde in het Sint Annaziekenhuis en dat mijn vader daarna doodleuk een frietje mayo ging halen in cafetaria De Heihoek. Dat gebeurde allemaal ruim 26 jaar geleden. Sindsdien lag ik nog een paar keer in Sint Anna en Bernhoven en dus heb ik wel iets met dat Osse ziekenhuis. Het ziekenhuis waar de stad sinds dit weekend dus zonder zit.

Dat het vertrek van het ziekenhuis veel Ossenaren nog dwars zit, bleek vorige week. Op het interview dat ik met SP'er Henk van Gerven had, kwamen veel reacties en ingezonden brieven. Van Gerven was wethouder toen Oss de strijd om het ziekenhuis van Uden verloor. Hij blikte nog één keer terug en herhaalde dat Oss groot onrecht was aangedaan. Aan hem en zijn partij had het niet gelegen: de SP had alles uit de kast gehaald om Bernhoven voor Oss te behouden. De grond van crosscircuit Nieuw Zevenbergen ('een toplocatie') werd voor één euro aangeboden aan het ziekenhuis. Toch viel de keuze op Uden. Allemaal de schuld van de VVD en het CDA, aldus Van Gerven.

Toen barstte zowat de bom. Op dit weblog vlogen lokale SP- en VVD-coryfeeën elkaar in de haren. Robert-Jan Steegman (VVD en @Mirakelman) vergeleek de SP met 'kameraden uit de voormalige DDR en Noord-Korea' en had het over 'geschiedvervalsing'. SP-raadslid Adrie Geerts reageert met: 'Geloof je écht in je eigen fabeltjes, Robert-Jan?'

Gelukkig was daar toen VVD-fractievoorzitter Gé Wagemakers die de boel probeerde te sussen. Hij drukt de heren nog maar eens met de neus op de feiten door te zeggen dat Oss na dit weekend ziekenhuisloos is. En dat er nu in Uden een modern regionaal ziekenhuis staat, waar het 'hele Maasland baat bij heeft'. Is dit dezelfde Gé Wagemakers die twee weken geleden nog de hele gemeenteraad liet sidderen door te stellen dat Oss moet stoppen of snijden in Museum Jan Cunen, De Lievekamp en De Groene Engel? 

Feit is dat Wagemakers het minst zijn emotie liet spreken in deze discussie en het meest zijn verstand. Oss heeft geen ziekenhuis meer. Gé, Robert-Jan, Adrie en ik moeten vanaf nu naar Uden. 

Posted by Tom de Louw on maart 31, 2013 at 04:29 nm | Permalink | Reacties (13)

29 maart 2013

Berghem

Het is alweer negen jaar geleden. In mei 2004 was Berghem landelijk nieuws. Bij een gezinsdrama kwamen drie kinderen en een moeder om het leven. Het dorp was in rouw en burgemeester Klitsie sprak over een 'verschrikkelijk drama met een geweldige impact'. De Sint Jozefschool, waar de kinderen op school zaten, richtte een herdenkingsplek in. 

Berghem is het dorp van het Mr. Gielenplein, van Berghem Sport, de verlichte optocht met carnaval. Maar ook van De Berchplaets, de toneelstukken van Hoessenbosch, nieuwbouwwijk Piekenhoef, van de wielerronde, die maandag weer door het dorpscentrum gaat. En dan vergeet ik bijna de Merx nog. Het dorp wordt soms omschreven als Oss-Oost, maar gelukkig scheidt de Weg van de Toekomst de dorpelingen nog met de stad. Dat zal zo blijven. Altijd.

Maar Berghem is na gisteren ook het dorp dat weer landelijk nieuws werd. Een 30-jarige moeder werd doodgeschoten in de portiek van haar flat in Het Reut. Een nieuwbouwwijk zoals er zovelen zijn. Ook dit keer is de basisschool getroffen. Het kind van het slachtoffer zit op De Fonkeling en werd meteen na het drama naar familie gebracht. Van de schutter geen spoor.

Berghem
In grote steden als Rotterdam of Amsterdam, daar worden mensen vermoord. Niet in zo'n fijn dorp als Berghem. Buurbewoners die ik spreek kunnen het amper geloven. Er gebeurt nooit wat in Het Reut, het is er fijn wonen, de mensen kennen elkaar. Veel bewoners zijn aan het werk en krijgen op deze donderdagochtend niks mee van alle commotie in hun straat. Als ik rondom het appartementencomplex loop waar het slachtoffer en haar partner woonde, denk ik: als zoiets hier kan gebeuren, kan het overal.  

Negen jaar geleden liep Berghem een litteken op. Daar kwam er gisteren één bij. Laat het het laatste zijn.

Posted by Tom de Louw on maart 29, 2013 at 06:57 vm | Permalink | Reacties (0)

24 maart 2013

Sint Anna

Het was december 1986 en mijn moeder was aan het bevallen in het Sint Anna. Ik was haar eerste kind, lag achterstevoren en dus was het beter dat ik niet thuis in de Ruwaard, maar veilig in het Osse ziekenhuis geboren zou worden. Op een zondagavond, alles ging goed, en mijn vader ging na de bevalling friet halen in cafetaria Heihoek. Alleen voor zichzelf, mijn moeder werd goed behandeld in Anna. (Dit verhaal heb ik zo vaak gehoord, dat ik het inmiddels kan dromen.) 

In de 26 jaar na mijn geboorte heb ik nog een paar keer in het Annaziekenhuis, later Bernhoven, gelegen voor allerlei kwaaltjes waar ik u niet mee zal lastigvallen. Elke keer was het maar wat fijn dat er zorg om de hoek was. Dat je bij wijze van spreken de fiets op kan springen, je jezelf vijf minuten later meldt bij de polikliniek en hup, zo naar de OK kan. Logisch ook, vinden veel mensen, dat je zoiets als een ziekenhuis hebt in een gemeente van zo'n 80.000 mensen.

Nog een week heeft Oss een ziekenhuis. Met Pasen verkast Bernhoven met het hele hebben en houden naar Uden. Ik heb het even opgezocht. Van het oude (Joannes Zwijsenlaan 121) naar het nieuwe (Nistelrodeseweg 10) ziekenhuis is het over 14 kilometer zo'n 16 minuten rijden. Da's niks, zegt de positivo, en straks krijg je in Uden veel betere zorg dan nu op de Bernhoven-locaties in Oss en Veghel samen. Oké, daar heeft de positivo een punt. De negativo hoor ik zeggen: voor een ambulance telt elke seconde. Ook dat klopt.

De strijd om het nieuwe ziekenhuis was hevig. Toen Bernhoven in 2006 uiteindelijk voor Uden-Noord en niet voor Nieuw Zevenbergen of Vorstengrafdonk in Oss koos, moest vooral de SP dat bekopen. Er volgde een 'teleurstellende verkiezingsuitslag' voor de socialisten en wethouder Henk van Gerven stopte ermee.

Bernhoven
Ik ben geen sentimentele jongen, maar zal deze week toch een keertje extra langs ons ziekenhuis fietsen. Nu kan het nog. De stad verliest (voor de zoveelste keer) een hoop historie. We krijgen er een heel groot zorgcentrum met allerlei moois voor terug, maar een stad als Oss verdient een eigen ziekenhuis. En het ergste is nog: over 26 jaar is er geen man die kan zeggen dat hij op een zondagavond in het Sint Anna is geboren en dat zijn vader daarna friet met mayo gingen halen in de Heihoek. 

Posted by Tom de Louw on maart 24, 2013 at 06:47 nm | Permalink | Reacties (22)

20 maart 2013

Groen dak

We waren weer eens op de landelijke tv deze week. Maandagavond keken zo'n 329.000 mensen in De slag om Nederland naar Dirk Kurzweg, in onze stad inmiddels beter bekend als 'De Man Van Het Groene Dak'. Aan zijn rechter- danwel linkerzijde Joop van Orsouw van Beter Oss, die nog maar eens mocht verkondigen hoe oneerlijk het wel niet is dat Dirk het groene dak van zijn huis aan de Granietstraat over moet schilderen van de gemeente. Groen past niet in het straatbeeld, vindt de welstandscommissie. 

Groenedak
Pijnlijk, vond ik de uitzending. Niet zozeer omdat ik voor of tegen een groen dak ben. Het is mij eerlijk gezegd om het even. Als iemand zijn dak groen, rood of zwart wil schilderen, moet hij dat lekker doen. Maar als een welstandscommissie vindt dat zo'n kleur niet past en vloekt met de andere daken in de buurt, dan zullen ze daar best hun redenen voor hebben. Dat zo iemand dan een dwangsom van 6000 euro wordt opgelegd als de dakpannen niet voor 1 mei een andere kleur hebben, tja. Dirk heeft mij meerdere keren op het hart gedrukt dat hij dat geld echt niet heeft. 

Nee, als ik het heb over pijnlijk, dan heb ik het over de presentator die met Wil Peters van de Osse welstandscommissie voor het gemeentehuis staat. Ze kijken naar het grote bedrijfsgebouw naast het gemeentehuis. Met een groen dak en groene kozijnen. Groener krijg je het haast niet. Peters krijgt nog net gezegd dat hij het 'niet zo'n mooie kleur' vindt, maar fout is het niet. Want het dak is niet groen, nee, de kozijnen en dakránd hebben die kleur. Dat mag. Peters is met de presentator naar buiten gelopen omdat hij zich eerst niet kon herinneren hoe groen het gebouw naast het gemeentehuis was. "Als je naar de supermarkt loopt, herinner je jezelf ook niet precies waar je allemaal langs loopt."

Aan het eind van dit jaar komt er een nieuw welstandsbeleid in Oss. Het zou zomaar kunnen dat het groene dak van Dirk Kurzweg dan wel mag, zegt wethouder Reina de Bruijn nog maar eens in De slag om Nederland. Maar de handhavingszaak waarin de man uit de Granietstraat nu zit, kan niet meer worden stopgezet. Dus moet zijn dak geschilderd worden. Als Dirk bij zijn woord blijft, gaat hij dat niet doen. Op 1 mei zien we het. Eens kijken of De slag om Nederland er dan ook weer is.

Posted by Tom de Louw on maart 20, 2013 at 11:40 vm | Permalink | Reacties (6)

17 maart 2013

Canarische Eilanden

RaadossIk heb het nog maar eens teruggekeken. Het begint precies bij 2:52:55.

Toon Jaspers (CDA): "Ik ben door diverse instanties gebeld. Jullie voeren 21 maart de discussie, maar dan zit ik ergens anders. Ik moet me nog afmelden. Maar het SEC, sportverenigingen zeggen dat met name, heeft een hele grote toegevoegde waarde. Die zeggen: wij willen een goede jeugdopleiding hebben, maar zijn allemaal hardwerkende mensen en hebben niet veel tijd. Deze mensen moeten alle vrije tijd besteden aan de sportvereniging. De samenleving heeft dan baat bij een vorm van ondersteuning."

"Als u zegt: moet het SEC verdwijnen? Nee, absoluut niet. Daar zijn wij niet voor. Dat zal waarschijnlijk volgende week ook door ons gezegd worden. Dit hebben we binnen de coalitie trouwens niet afgestemd, meneer Peters (fractievoorzitter SP, TdL). Het SEC heeft een grote toegevoegde waarde. Hoe dat dan opgelost moet worden met die 250.000 euro van het Rijk of de provincie die we missen: daar zijn oplossingen voor. Ik wil daar niet op vooruitlopen, maar mij lijkt het dat het opgelost wordt."

Paul Peters (SP): "Het is wel duidelijk dat het SEC op uw steun kan rekenen. Dat is dan in ieder geval de winst van vanavond."

Toon Jaspers (CDA): "Ja, alleen zit ik dan waarschijnlijk ergens op de Canarische Eilanden. Maar ik zal aan u denken, meneer Peters."  

Paul Peters (SP): "Maar uw fractie is hopelijk groter dan u alleen."

Gebert Lucassen (GroenLinks): Voorzitter, ter interruptie. Even een aanvulling. Blij met de warme woorden van het CDA over het SEC. Dat geeft in ieder geval hoop. Die landelijke subsidie missen we juist, omdat het voorstel van het college is om te stoppen met gemeentelijke subsidie. Als wij toch besluiten om geld te geven, krijgen we ook subsidie van het Rijk."

Toon Jaspers (CDA): Oké, dank voor die toelichting. Maar daar mag u 21 maart over disucissiëren. 

Nog geen twee minuten (de teller staat op 2:54:39) duurde dit schouwspel afgelopen donderdag. Het waren de politieke beschouwingen en door dit debat(je) weten we dat het Sport Expertise Centrum (SEC) is gered.

Scholen, sportclubs, allemaal schoten ze de afgelopen weken in de stress van het collegebesluit om te stoppen met het sportstimuleringsbureau. Het CDA, een coalitiepartij, fluit B. en W. nu terug, samen met alle oppositiepartijen. Wethouder financiën Jan van Loon (VDG) zal not amused zijn en de afgelopen dagen vast gebeld/gemaild/gesproken hebben met René Peters, de Osse CDA-wethouder. Ondertussen liet Jaspers op Twitter weten dat je kan bezuinigen op jongerenontmoetingsplaatsen en dat geld dan weer voor het SEC kan gebruiken.

De gemeenteraad gaat het er donderdag echt over hebben. De publieke tribune zal ongetwijfeld vol zitten. Zonder Jaspers. Die is dan op de Canarische Eilanden.

Posted by Tom de Louw on maart 17, 2013 at 08:44 nm | Permalink | Reacties (0)

12 maart 2013

Groetjes van Sjaan

BezuinigingenZe heet Sjaan en woont in de Schutterij. Meer weet ik niet. Ze mailde me vorige week woensdag om 21.00 uur precies. Sjaan schreef: Bij mij in de straat (Schutterij) in Oss komt regelmatig een veegmachine. Dat vind ik niet nodig. Groetjes, Sjaan. Negentien woorden. Hoe duidelijk wil je een boodschap hebben, moet Sjaan hebben gedacht. 

De politiek doet donderdag een zegje over waar het met de stad en omliggende kernen heen moet. Financieel gezien dan. Daarna is het aan het college van B. en W., meer in het bijzonder aan Jan van Loon, wethouder financiën. Iedereen weet het ondertussen wel: Oss gaat (weer) bezuinigen en fors ook. Minstens 7,5 miljoen euro moet Van Loon van het Rijk schrappen om een sluitende begroting te krijgen. Over een paar maanden ligt de voorjaarsnota op tafel en weten we waar de klappen vallen.

Op onze redactie werd hardop de vraag gesteld: waar zouden de Ossenaren zelf eigenlijk op willen bezuinigen? Wat de politiek wil, gaan we nog vaak genoeg horen en lezen. Eén en één is twee, ik schreef een oproepje en wachtte rustig af. Tenminste, dat dacht ik, maar rustig afwachten was er niet bij. Meteen kwamen er reacties, want oh ja, de Ossenaren weten maar al te goed waar het mes in kan. Groenonderhoud, buurthuizen, FC Oss, Winterland, het ecoduct over de Weg van de Toekomst, ik zie ze allemaal voorbij komen. Wat te denken van de Talentencampus. Veel Ossenaren snappen niet dat er voor miljoenen en miljoenen zo'n campus komt en er toch bezuinigd moet worden. Natuurlijk heb ik Van Loon die vraag ook gesteld, toen hij bekendmaakte dat het in Oss met 7,5 miljoen euro minder moet. "De Talentencampus is een project van jaren. De contracten daarvoor zijn afgesloten", reageerde hij. Op de campus valt dus niet te besparen.

Veel reacties op de oproep stonden vandaag in onze krant. Ik weet dat Van Loon een trouwe lezer is, dus hij heeft de suggesties ongetwijfeld gezien. Of hij er ook daadwerkelijk iets mee gaat doen, vraag ik me af. Ik hoop het. Miljoenen bezuinigen doet altijd pijn, doe het dan op de plekken waar mensen het tenminste (een beetje) begrijpen. Als je de voorjaarsnota gaat maken, Jan, denk dan alsjeblieft aan Sjaan uit de Schutterij.

Posted by Tom de Louw on maart 12, 2013 at 12:14 nm | Permalink | Reacties (0)

08 maart 2013

Snoepjes

16268814.jpgDe vergadering is pak 'm beet een uur onderweg als ze opstaat. De raadsleden zitten wat te bakkeleien over de herinrichting van de Berghemseweg en Heesch-West, maar spannend is het allemaal niet. Aleida van den Heuvel-Slingerland gaat achter haar rollator staan en schuifelt achter haar VVD-fractie langs richting D66 en VDG. Dan weet ik: dit wordt mijn eerste keer.

Aleida is een politiek begrip in Oss. Meerdere keren kreeg ze een zetel in de raad door voorkeursstemmen. Oss houdt van Aleida. Ze was wethouder voor het CDA, maar keerde die partij een jaar of tien geleden de rug toe. Ze miste de X-factor, zei ze toen in onze krant. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was ze daar plots opnieuw; dit keer voor de VVD. Ze haalde het weer en dus mag Aleida elke week een paar keer naar het gemeentehuis. Bijna 80 jaar oud, maar nog altijd scherp. Als zowel vergaderingvoorzitter Toon Jaspers en PvdA'er Mathieu Raemaekers haar Slingerland-Van den Heuvel in plaats van Van den Heuvel-Slingerland noemen, fluit ze de mannen terug. Aleida is sinds 1977 weduwe.

Iedereen die wat van de Osse politiek kent, weet waar Aleida vooral bekend om staat: haar snoepjes. Bijna elke vergadering - kort of lang - staat ze op. In haar rollator plastic zakjes met snoep, die ze thuis heeft gemaakt. Van de ene kant van de raadszaal loopt ze naar de andere en ondertussen legt ze de zakjes op tafel. Aleida slaat niemand over. Bij mijn eerste vergaderingen in het gemeentehuis deed ze het om de één of andere reden niet, maar deze donderdag is het zover: ik krijg mijn eerste snoepzak van Aleida. Spekjes, sleutelhangers, dropjes en een snoepaardbei. Ze loopt verder richting raadsgriffier en maakt haar rondje af. Rechts naast mij zit een collega van de lokale omroep. "Ik houd niet zo van drop, pak jij het maar", zegt hij. 

Als ik even later mijn verhaal tik over de SP, wethouder Hoeksema en Heesch-West, pak ik een dropje van Aleida. Ik vraag me af hoeveel politici en andere Ossenaren al eens zo'n zak van de VVD-politica hebben gekregen. En vooral: waarom ze dit nog altijd doet. Het geeft de Osse politiek wat extra's, vind ik, dit soort mensen zorgen voor kleur in de raadszaal. Dan besluit ik: de volgende keer neem ik ook snoep mee. Voor Aleida.

Posted by Tom de Louw on maart 8, 2013 at 11:20 vm | Permalink | Reacties (0)

05 maart 2013

Van huis

Zo. De benen staan weer op de grond. Maar wat hebben ze gisteravond lekker op tafel gelegen. In het gemeentehuis was die vooraf zo veelbesproken BOT-sessie, weet u wel, waar politiek Oss op een informele manier kon praten over de bezuinigingen van minstens 7,5 miljoen die onze wethouder financiën moet vinden. Want dat wilde de gemeenteraad zo graag: vanaf het begin bij het bezuinigingsproces betrokken worden. Zonder politieke standpunten in te nemen. Dat mag pas volgende week bij de politieke beschouwingen.

BotIk verklap u vast: wethouder Jan van Loon heeft helemaal niks gehad aan dat BOT-overleg. Hij heeft meegedaan aan de gesprekken over het samenvoegen van sportclubs en de gemeente die minder geld moet geven aan bijvoorbeeld culturele instellingen. Ik zat recht tegenover Van Loon en kon 'm dus goed in de gaten houden. Drie uur duurde de bijeenkomst en de meeste tijd hield de Macharense wethouder wijselijk zijn mond. Eén keer viel hij uit, tegen VVD-raadslid Aleida van den Heuvel-Slingerland nog wel. Die snapte niet dat er in deze regio zoveel grote theaters zijn en zou het maar wat fijn vinden als er hier en daar een schouwburg verdwijnt. En dan het liefst in Uden of Veghel. "Maar dat gaat niet gebeuren. Die gesprekken zijn er al lang geweest. Iedereen wil de eigen voorzieningen behouden", antwoordt Van Loon. En toen Aleida er nog eens goed over nadacht, wilde ze zéker geen Oss zonder De Lievekamp. Daar gaan we de bezuinigingen dus niet zoeken.

In de pauze stapte ik op Van Loon af. Die begon te lachen. Nee, hij had die miljoenen zeker nog niet gevonden na dit Benen Op Tafel-gesprek. Er wordt vooral veel heen en weer geroepen, maar de wethouder financiën moet straks aan de gang met concrete zaken. Hij moet de begroting sluitend krijgen. De raad kan vinden wat het wil, maar het gaat er natuurlijk op uitdraaien dat Van Loon en zijn collega-wethouders de lijnen gaan uitzetten. Zij bepalen waar gesneden gaat worden (kijk naar het Sport Expertise Centrum) en het is aan de raadsleden om dan ja of nee te zeggen.

De quote van de avond komt overigens van Joop van Orsouw van BeterOss. Nota bene de bedenker, initiatiefnemer, grote man, of hoe je het noemen wilt, van deze BOT-bijeenkomst. Het overleg dat veel mensen in het gemeentehuis uren en uren voorbereidingswerk heeft gekost. Maar we hebben er dus niks aan gehad. Zegt ook Van Orsouw. "Maar we zijn allemaal weer een avond van huis." Leve het duale stelsel.

 

Posted by Tom de Louw on maart 5, 2013 at 09:09 vm | Permalink | Reacties (4)

02 maart 2013

Benen op tafel

BotIn het gemeentehuis heeft iedereen het al weken over het BOT-overleg. BOT is een dure afkorting voor Benen Op Tafel. Voor de zekerheid heb ik de definitie nog maar eens opgezocht. Simpel gezegd: het is een informele vergadering, waar je met open vizier in moet gaan. Open communiceren, noemen managers dat. Maandagavond is er zo'n BOT-sessie in het Osse gemeentehuis. Iedereen die er toe doet (wethouders, raadsleden, commissieleden, ambtenaren) legt het linker- en rechterbeen op de tafel. Onderwerp van gesprek: de bezuinigingen. Ik zit er ook bij, maar zal mijn voeten op de grond houden. Ik noteer alleen maar wat er gebeurt. 

In de aanloop naar het BOT wordt iedereen platgemaild door de Osse raadsgriffier. Die heeft het er maar druk mee. Want zo'n Benen Op Tafel-overleg is niet zomaar iets. De politiek gaat het hebben over hoe Oss 7,5 miljoen euro moet gaan bezuinigen. Let wel: er worden maandagavond géén politieke standpunten uitgewisseld, waarschuwt de raadsgriffier in elk mailtje. Het is en blijft een informatief gesprek. Ja ja. Of dat echt zo gaat, kan ik me moeilijk voorstellen.

Ik heb de stukken eens doorgenomen die maandagavond worden besproken. Daar staan interessante dingen in. Er valt te bezuinigen op het ambtelijk apparaat, om maar wat te noemen. Maar ook op het clusteren van voorzieningen. Letterlijk zegt de gemeente: de voetbalclubs Cito, Ruwaard en Schadewijk kunnen aansluiten bij grotere clubs in de buurt. Het sluiten van drie sportparken levert Oss zo'n 100.000 euro op. Hier moet je als politieke partij iets van vinden, BOT-overleg of niet. Voordat Cito, Ruwaard en Schadewijk in opstand komen: het is nog lang niet zover dat die sportparken echt dicht gaan, het is een denkrichting. Maar toch, de gemeente ziet het als een optie om geld te besparen.

Ik hoor Jan van Loon nog zuchten. Afgelopen dinsdag maakte de wethouder financiën bekend dat Oss zo'n 7,5 miljoen euro minder krijgt van het Rijk. De wethouder uit Macharen zei er maar meteen achteraan dat 'drastische maatregelen' zullen volgen omdat in Oss 'het vet van de botten is'. Twee jaar geleden moest er immers al voor 11 miljoen euro bezuinigd worden. Ik stel me voor hoe ze dat daar in Den Haag hebben bedacht, dat de gemeente het met zoveel euro minder moet gaan doen. Misschien wel met de benen op tafel.

 

Posted by Tom de Louw on maart 2, 2013 at 12:53 nm | Permalink | Reacties (0)