« Groen dak | Hoofdmenu | Berghem »

24 maart 2013

Sint Anna

Het was december 1986 en mijn moeder was aan het bevallen in het Sint Anna. Ik was haar eerste kind, lag achterstevoren en dus was het beter dat ik niet thuis in de Ruwaard, maar veilig in het Osse ziekenhuis geboren zou worden. Op een zondagavond, alles ging goed, en mijn vader ging na de bevalling friet halen in cafetaria Heihoek. Alleen voor zichzelf, mijn moeder werd goed behandeld in Anna. (Dit verhaal heb ik zo vaak gehoord, dat ik het inmiddels kan dromen.) 

In de 26 jaar na mijn geboorte heb ik nog een paar keer in het Annaziekenhuis, later Bernhoven, gelegen voor allerlei kwaaltjes waar ik u niet mee zal lastigvallen. Elke keer was het maar wat fijn dat er zorg om de hoek was. Dat je bij wijze van spreken de fiets op kan springen, je jezelf vijf minuten later meldt bij de polikliniek en hup, zo naar de OK kan. Logisch ook, vinden veel mensen, dat je zoiets als een ziekenhuis hebt in een gemeente van zo'n 80.000 mensen.

Nog een week heeft Oss een ziekenhuis. Met Pasen verkast Bernhoven met het hele hebben en houden naar Uden. Ik heb het even opgezocht. Van het oude (Joannes Zwijsenlaan 121) naar het nieuwe (Nistelrodeseweg 10) ziekenhuis is het over 14 kilometer zo'n 16 minuten rijden. Da's niks, zegt de positivo, en straks krijg je in Uden veel betere zorg dan nu op de Bernhoven-locaties in Oss en Veghel samen. Oké, daar heeft de positivo een punt. De negativo hoor ik zeggen: voor een ambulance telt elke seconde. Ook dat klopt.

De strijd om het nieuwe ziekenhuis was hevig. Toen Bernhoven in 2006 uiteindelijk voor Uden-Noord en niet voor Nieuw Zevenbergen of Vorstengrafdonk in Oss koos, moest vooral de SP dat bekopen. Er volgde een 'teleurstellende verkiezingsuitslag' voor de socialisten en wethouder Henk van Gerven stopte ermee.

Bernhoven
Ik ben geen sentimentele jongen, maar zal deze week toch een keertje extra langs ons ziekenhuis fietsen. Nu kan het nog. De stad verliest (voor de zoveelste keer) een hoop historie. We krijgen er een heel groot zorgcentrum met allerlei moois voor terug, maar een stad als Oss verdient een eigen ziekenhuis. En het ergste is nog: over 26 jaar is er geen man die kan zeggen dat hij op een zondagavond in het Sint Anna is geboren en dat zijn vader daarna friet met mayo gingen halen in de Heihoek. 

Posted by Tom de Louw on maart 24, 2013 at 06:47 nm | Permalink

Reacties

Gelukkig iemand die ook iets heeft met St. Anna. Ik heb er jaren gewerkt en zou graag nog een keer door het gebouw willen lopen als afscheid.

Geplaatst door: anna | 25 mrt 2013 14:11:31

Als het aan VVD en VDG ligt verliest Oss straks ook nog het Jan Cunen museum, de Lievekamp en de Groene Engel.

Geplaatst door: Adrie | 25 mrt 2013 17:15:18

Adrie, jouw opmerking is wel de populistische bloody limit!!!Jullie, die het ziekenhuis verkwanseld hebben, rest een oorverdovende stille bescheidenheid in dezen!

Geplaatst door: John Heijnen | 25 mrt 2013 18:38:42

Tja, de SP kan nog steeds niet tegen haar verlies! Het toenmalige SP-college had er voor moeten zorgen dat er nabij de 'Weg van de toekomst' een mooie plek was voor dit ziekenhuis i.p.v. te protesteren en het daardoor uit Oss weg te jagen. Een advies aan deze partij: Iets positief benaderen is beter dan protesteren.

Geplaatst door: Wouter | 25 mrt 2013 20:52:44

De SP laat zien dat geschiedvervalsing à la hun kameraden in de voormalige DDR en Noord Korea nog steeds toegepast wordt. Het ergste is dat ze het zelf nog geloven ook.

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 26 mrt 2013 12:00:38

Echt waardeloos vind ik het, dat we straks geen ziekenhuis meer hebben in Oss. De gemeente Oss en haar burgers hadden daar nooit mee in moeten stemmen. Weer zoiets dat ons, net zoals de EU, door de strot geduwd is. Regelmatig heeft men het erover dat de rijtijd van ambulances van ongevalsplaats naar het ziekenhuis korter moet. Nou, dat is in dit geval dan “fijn” voor bijvoorbeeld de mensen in Lith. Nu, van het marktplein in Lith tot het ziekenhuis: 9,5 km en voor de ambulance ca. 11 minuten. In de nieuwe situatie: 23,5 km en ca. 22 minuten. Lekker dus, echt een vooruitgang. Ook fijn in het kader van het milieu. Gemiddeld rijdt iedereen straks ruimschoots de dubbele afstand. Goed bezig dus. Meer en meer wordt men er reeds van bewust dat de ontwikkeling van kleinere naar grote ziekenhuis ongewenst is, zoals ook hier te lezen is; http://www.zorgbelang-nederland.nl/index.php?p=351&iid=6058.
Ook interessant is dat het adviesbureau Roland Berger onderzoek deed naar de prestaties van ziekenhuizen. Daaruit bleek in 2007 al, dat bij reeds gefuseerde ziekenhuizen geen synergievoordelen gerealiseerd zijn, zoals efficiëntiewinst of vermindering van de overhead. Men gaf toen al aan dat het te laat was om het tij te keren omdat de grote fusiegolf al achter de rug was. In 2007 dus. En wat doen ze in Oss, gewoon het ziekenhuis sluiten om in Uden door te gaan met het Ziekenhuis uit Veghel.
In Nederland delen gemiddeld 82.000 mensen 1 ziekenhuis. In Oss zouden we met 1 ziekenhuis dus mooi in dat gemiddelde passen. Maar let wel; in andere landen, waaronder Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland is het aantal mensen dat een ziekenhuis deelt, twee tot vier keer zo klein. En wat doen we in Oss, Uden en Veghel, we bouwen een ziekenhuis voor een verzorgingsgebied van ruim 200.000 inwoners. Als het aan mij ligt kom ik niet in het nieuwe ziekenhuis, maar wijk ik zo mogelijk uit naar Nijmegen of den Bosch. Ik hoop dan ook dat het ziekenhuis Bernhoven in Uden een regelrechte mislukking wordt!

Geplaatst door: Lyza | 26 mrt 2013 12:35:28

Lyza, Oss en haar inwoners hoefden nergens mee in te stemmen, de beslissing werd genomen door een Raad van Bestuur van Bernhoven die terecht van twee middelmatige naar een uitstekende locatie wilde. Met een meer diplomatieke en minder horkerige wethouder had de Raad van Bestuur van Bernhoven ook meteen voor Oss gekozen als vestigingsplaats, daarin gesteund door personeel en medische staf. Helaas was 'onze' wethouder Van Gerven jarenlang fanatiek bezig met het schofferen van de Raad van Bestuur terwijl Uden hen daarentegen trachtte te paaien, met succes! De inwoners van de gemeente Oss moeten nu dus langer reizen, tijd die ze mooi kunnen gebruiken om nog beter na te denken voor ze de fout maken om op de SP stemmen...

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 26 mrt 2013 15:19:48

Geschiedvervalsing? Geloof je écht in je eigen fabeltjes Robert-Jan??

Dat het ziekenhuis in Uden zou komen was een uitgemaakte zaak. En logisch ook, want het is de enige centrale plek en bovendien goed bereikbaar met de auto vanuit Oss en Veghel. De enige manier om dit te voorkomen was behoud van twee aparte ziekenhuizen. Juist dáár heeft Henk van Gerven voor gestreden. Beter voor de mensen en beter voor de zorg.

Trouwens, wat hebben je VVD-vriendjes eigenlijk gedaan om het ziekenhuis in Oss te behouden?

Geplaatst door: Adrie | 26 mrt 2013 18:36:28

Volgens mij zitten de frustraties over het verlies van het ziekenhuis nog diep in (de) Oss(e politiek).

Geplaatst door: Tom de Louw | 26 mrt 2013 21:43:27

Beste Robert-Jan,

Zal dat dan ook de reden zijn, dat ze die van Gerven hierboven bij het artikel hebben afgebeeld? Om het er nog even lekker in te wrijven. Ik begrijp toch al niet dat mensen op een partij als de SP stemmen, je hebt er werkelijk niks aan. Daar kan ik nog wel een boekje over open doen, maar dat laat ik nu maar achterwege.

Geplaatst door: Lyza | 27 mrt 2013 09:10:48

Beste Adrie,

De bereikbaarheid voor de mensen uit bijvoorbeeld Lith of Oijen zullen het vast niet met je eens zijn, als je het hebt over goede bereikbaarheid.

Geplaatst door: Lyza | 27 mrt 2013 09:47:34

Adrie, het was juist helemaal open waar het ziekenhuis moest komen. Vorstengrafdonk is zelfs centraler, dus dat was logischer geweest. En de VVD zat destijds helaas in de oppositie, maar die wilde destijds juist af van het oerdomme 'tweesporenbeleid' van Van Gerven waarbij te lang werd vastgehouden aan het behoud van twee locaties. De VVD in Oss wilde hetzelfde doen als Uden: meteen komen met een goede locatie.

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 27 mrt 2013 14:42:14

Beste Tom,

Het gaat hier niet om frustraties, maar om pogingen tot geschiedvervalsing. En dat vind ik kwalijk. Ik zal het nog één keer uitleggen:
Vanaf het begin wilden bestuur en specialisten van Bernhoven naar één centrale locatie in Uden. Veghel en Oss zijn nooit serieus in beeld geweest. Oss is in het eindstadium alleen gebruikt om een gunstiger grondprijs in Uden te bedingen.

De enigen die de plannen van bestuur en specialisten konden tegenhouden waren VVD-staatssecretaris Hoogervorst en provinciebestuurder Paul Rüpp. Hoogervorst door niet in stemmen met verplaatsing uit Oss en Rüpp door het bestemmingsplan van Uden tegen kunnen houden. Maar de kans dat hij dat als inwoner en voormalig wethouder van Uden zou doen was natuurlijk minimaal.

Geplaatst door: Adrie | 27 mrt 2013 19:31:39

Beste inzenders, wat een aandoenlijke pogingen om het eigen gelijk te bewijzen. Van museum Jan Cunen tot Noord Korea, van VVD vriendjes tot communistische kameraden. Feit is dat vanaf dit weekend Oss ziekenhuis-loos is. Maar laten we eerlijk zijn. In vergelijking met de moderne ziekenhuizen in Nijmegen en Den Bosch waren de Bernhoven vestigingen in Oss en Veghel al tweede-rangs voorzieningen. Nu een modern regionaal ziekenhuis. Daar heeft het hele Maasland baat bij. Bekrompen willen houden zoals het is, is een valse en populistische manier van politiek bedrijven, met schadelijke effecten tot gevolg.

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 27 mrt 2013 21:45:06

Nou Ge, zelden zo'n dooddoener gelezen! Een beetje wijsneuzerig ook. Dat moderne regionale ziekenhuis had in Oss moeten en kunnen staan! De baat voor het Maasland was er niet minder om geweest.

Geplaatst door: John Heijnen | 27 mrt 2013 23:09:38

Was trouwens een mooie naam geweest: Het Maasland Ziekenhuis. Ach wie weet komt het er nog ooit. En tot die tijd gaan we lekker naar Nijmegen of Den Bosch.

Geplaatst door: Lyza | 27 mrt 2013 23:21:14

Dooddoener? Misschien dadelijk wel een crematorium in Oss. Overigens John, van het moeten ben ik niet zo, zeker niet uit overheidswege.

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 28 mrt 2013 10:08:01

Proficiat Tom, met een blog met de meeste reacties tot nu toe. Maar we kijken plat gezegd een ezel in de kont: het kwaad is jaren geleden geschied, aanstaande maandag wordt het fysieke gevolg pijnlijk duidelijk. Maar inderdaad, we hebben gelukkig weer een volwaardig ziekenhuis, weliswaar tien kilometer te ver naar het Zuiden, in plaats van twee verouderde halfbakken locaties. En Henk van Gerven zit gelukkig op 120 kilometer in de Haagse backbenches.

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 28 mrt 2013 10:17:27

Ge, noch jouw associatie met een crematorium n.a.v. de inhoud van mijn reactie, noch jouw selectieve duiding van het woord "moeten" hierin, is mij duidelijk.

Geplaatst door: John Heijnen | 28 mrt 2013 12:55:44

Wat een boeiende discussie, en wat zijn de Nederlanders lekker verwend. Ik kom uit Luxemburg en daar is het ziekenhuis wat het dichts bij mijn oude woonlocatie is zo'n 35 km vandaan. Mensen klagen echter niet. Alles een kwestie van perceptie.

Uiteindelijk zal ook deze discussie doven en zullen de mensen in 15 jaren niet meer over Bernhoven Oss praten. Ook hier een kwestie van tijd heelt alle wonden, ook al kan ik me voor sommige Ossenaren wel erg kan bij indenken dat de littekens blijven.

Wel leuk om te zien: het "onderonsje" van VVD, VDG en SP. Vermakelijk leesplezier.

Geplaatst door: Luc | 28 mrt 2013 14:40:49

Beste Luc,

Je bent toch niet stiekem naar Oss gekomen omdat je verwachtte dicht bij een ziekenhuis te wonen?

En natuurlijk zijn er altijd wel plaatsen te vinden waar mensen erg ver van een ziekenhuis wonen. Misschien een van de oorzaken waarom mensen in Siberië gemiddeld niet zo oud worden en men daar te maken heeft met een hoge kindersterfte.

Geplaatst door: Lyza | 29 mrt 2013 02:19:01

Hoi Lyza, nee de liefde heeft me naar Oss laten uitwanderen. In Luxemburg worden mensen net zo oud als in Nederland en is kindersterfte zelfs lager omdat men niet thuis bevalt maar in gespecialiseerde "maternité". Die zit trouwens in de hoofdstad. Uurtje rijden van het noordelijkste puntje. Maar nogmaals alles is perceptie....

Geplaatst door: Luc | 30 mrt 2013 13:19:43

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.