« Van huis | Hoofdmenu | Groetjes van Sjaan »

08 maart 2013

Snoepjes

16268814.jpgDe vergadering is pak 'm beet een uur onderweg als ze opstaat. De raadsleden zitten wat te bakkeleien over de herinrichting van de Berghemseweg en Heesch-West, maar spannend is het allemaal niet. Aleida van den Heuvel-Slingerland gaat achter haar rollator staan en schuifelt achter haar VVD-fractie langs richting D66 en VDG. Dan weet ik: dit wordt mijn eerste keer.

Aleida is een politiek begrip in Oss. Meerdere keren kreeg ze een zetel in de raad door voorkeursstemmen. Oss houdt van Aleida. Ze was wethouder voor het CDA, maar keerde die partij een jaar of tien geleden de rug toe. Ze miste de X-factor, zei ze toen in onze krant. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was ze daar plots opnieuw; dit keer voor de VVD. Ze haalde het weer en dus mag Aleida elke week een paar keer naar het gemeentehuis. Bijna 80 jaar oud, maar nog altijd scherp. Als zowel vergaderingvoorzitter Toon Jaspers en PvdA'er Mathieu Raemaekers haar Slingerland-Van den Heuvel in plaats van Van den Heuvel-Slingerland noemen, fluit ze de mannen terug. Aleida is sinds 1977 weduwe.

Iedereen die wat van de Osse politiek kent, weet waar Aleida vooral bekend om staat: haar snoepjes. Bijna elke vergadering - kort of lang - staat ze op. In haar rollator plastic zakjes met snoep, die ze thuis heeft gemaakt. Van de ene kant van de raadszaal loopt ze naar de andere en ondertussen legt ze de zakjes op tafel. Aleida slaat niemand over. Bij mijn eerste vergaderingen in het gemeentehuis deed ze het om de één of andere reden niet, maar deze donderdag is het zover: ik krijg mijn eerste snoepzak van Aleida. Spekjes, sleutelhangers, dropjes en een snoepaardbei. Ze loopt verder richting raadsgriffier en maakt haar rondje af. Rechts naast mij zit een collega van de lokale omroep. "Ik houd niet zo van drop, pak jij het maar", zegt hij. 

Als ik even later mijn verhaal tik over de SP, wethouder Hoeksema en Heesch-West, pak ik een dropje van Aleida. Ik vraag me af hoeveel politici en andere Ossenaren al eens zo'n zak van de VVD-politica hebben gekregen. En vooral: waarom ze dit nog altijd doet. Het geeft de Osse politiek wat extra's, vind ik, dit soort mensen zorgen voor kleur in de raadszaal. Dan besluit ik: de volgende keer neem ik ook snoep mee. Voor Aleida.

Posted by Tom de Louw on maart 8, 2013 at 11:20 vm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.