« Herrie | Hoofdmenu | Geffen »

11 april 2013

Cremeren

Crematorium.jpgHet enige dat wethouder Hendrik Hoeksema zegt is 'dat het college van B. en W. vorig jaar niet zómaar voor de hoek Julianasingel-Docfalaan heeft gekozen'. Oftewel: er zullen wel heel goede nieuwe argumenten op tafel moeten komen om het crematorium niet bij het stadsmortuarium in Oss te krijgen, maar ergens anders.

De buurt gruwt hiervan. Al meer dan een jaar liggen bezwaarmaker Herbert van Essen en zijn buren in de clinch met Hoeksema. Dinsdag praten ze over het onderzoek dat de gemeente heeft gedaan naar de verschillende locaties. De vorige ontmoetingen tussen de twee partijen waren kort, als ik dat mag geloven. Ik zet er een hoop geld op dat ook de afspraak komende dinsdag geen uren zal duren. Hoeksema wil dus nog niks kwijt over het onderzoek naar de vestiging van een nieuw crematorium ('ik praat eerst met de buurt'), maar alles wijst erop dat de gemeente de Julianasingel nog altijd op één zet.

Vandaag melden wij in onze krant dat het aantal crematies nog altijd groeit. Het crematorium in Uden gaat zelfs verbouwen. Niet om meer crematies per dag aan te kunnen, maar omdat het gebouw niet meer voldoet aan de eisen van tegenwoordig. Ossenaren laten zich cremeren in Uden, Rosmalen, Vlijmen of Beuningen. Als we de uitvaartverzorgers mogen geloven is dat voor dit gebied voldoende. Iedereen die dat wil, kan gecremeerd worden. 

Ik vraag me af waarom het college van B. en W. zo graag een crematieoven in de stad wil. Uit het verhaal dat mijn collega's en ik maakten kun je de conclusie trekken dat de gemeente helemaal geen crematorium nodig heeft. Oké, Ossenaren kunnen zich niet in hun eigen stad laten cremeren, maar of dat nou zo erg is? We zijn niet anders gewend dan dat we voor de afscheidsdienst naar Beuningen of Vlijmen moeten. Uitvaartverzorger Dela was zes jaar geleden nog fel voorstander van een nieuwe vestiging in Oss, maar die interesse is al lang weer weg. De noodzaak is er niet meer omdat Dela sinds twee jaar eigenaar is van de crematoria in Uden en Rosmalen. Daar komt bij dat er aan de beoogde locatie bij het stadsmortuarium nogal wat haken en ogen zitten.

De buurt zal ongetwijfeld met dezelfde argumenten als ik gaan komen. Dat mag. Ben benieuwd naar de woorden van de wethouder.

Posted by Tom de Louw on april 11, 2013 at 03:31 nm | Permalink

Reacties

Het is m.i. de gemeente alleen te doen om geld te verdienen aan de verkoop van goedkope bosgrond. De rest van de argumenten voor deze locatie zijn erbij verzonnen om dat ene doel te bereiken.
Er zijn betere locaties, maar die zijn niet in eigendom van de gemeente.
Durft iemand het aan om een crematorium in Oss te bouwen is de volgende vraag. Dela klanten moeten naar een Dela crematorium, anders krijgen ze een vette rekening aan de broek.
Bestemmingsplan wijziging, exploitant vinden, omgevingsvergunning verkrijgen enz. kan lang duren en kan ernstig vertraagd worden door omwonenden. Een nieuw college kan er binnen 1,5 jaar zijn met hopelijk andere inzichten.

Geplaatst door: Joop van Orsouw | 11 apr 2013 16:11:31

Het lijkt veel op het discotheek verhaal. Gemeente Oss zoekt locaties, maar niemand wil er een disco beginnen.
Ik zou zeggen: stop met onderzoeken en neem geen besluit zolang er geen exploitant is die daadwerkelijk aan de slag wil. Voorkomt een hoop onrust.

Geplaatst door: Alfons | 11 apr 2013 16:48:58

Alfons, zijn jouw partijgenoten het met jouw standpunt eens?

Geplaatst door: Tom de Louw | 11 apr 2013 16:56:48

De locatiekeuze voor een nieuwe crematorium is een beladen en emotioneel onderwerp, dat is al lang duidelijk.

De voorkeur van de gemeente Oss voor de hoek Julianasingel-Docfalaan is niet zomaar ontstaan. Het is wel erg "goedkoop" om te veronderstellen dat het alleen maar te maken heeft met het verkopen van goedkope bosgrond. Een crematorium direct naast het al aanwezige mortuarium, is het belangrijkste en ook een logisch argument voor die locatiekeuze.

De vraag waarom de gemeente een mortuarium "in de stad" wil, zou ik ook willen nuanceren. Het gaat hier om een locatie aan de stadsrand van Oss en niet midden in de stad. Dat neemt niet weg dat ik heel goed begrijp dat omwonenden voor hun eigen belangen opkomen.

Tot slot, het zou zo kunnen zijn dat er nu nog geen exploitant is, maar als we als gemeente wachten met het treffen van de nodige voorbereidingen zijn we zeker te laat.

Geplaatst door: Iris van Dinther | 11 apr 2013 17:29:36

Ik nodig iedereen (met name de raadsleden) graag uit om de openbare stukken aangaande het locatie onderzoek grondig door te lezen. En ben dan benieuwd of u kunt vinden dat er überhaupt aan de burgers wordt gedacht. Het gaat met name over bescherming van bedrijven, behouden van vergezichten en het verschuilen achter volzinnen waarom een andere locatie zogenaamd minder geschikt zou zijn. Ik zou nog veel meer kunnen zeggen, maar bijt nu nog even op mijn tong.

Geplaatst door: Herbert van Essen | 11 apr 2013 22:41:43

ris van Dinther, probeer jij maar eens goedkope bosgrond van de gemeente te kopen om een huis op te bouwen, ik denk dat die dan niet meer zo goedkoop is.

De huidige mortuarium is al te klein, dus moet toch vernieuwt worden, enige voordeel is de parkeerplaats maar ook die is te klein, omdat gemeente nu ineens uitgaat van 700 crematies per jaar, met begraafplaats is geen vooerdeel omdat de as toch wettelijk 6 weken moet rusten alvorens uit te strooien.

Mugheuvel heeft cereslaan hebben zelfde score in de matrix van de gemeente, als niet een onduidelijke reden het verhinderde dat een onduidelijke afspaak met de zusters van liefde i gemaakt bij de aankoop van die grond.

Geplaatst door: Akaatje | 11 apr 2013 23:52:39

In een aandoenlijke poging zijn wethouder uit de wind te zetten, gooit Iris van Dinther argumenten in de strijd, die bij hem eigenlijk het schaamrood naar de kaken zouden moeten doen stijgen! Ik kan niet anders dan veronderstellen dan dat Iris in het hyperige kader van duurzaam ondernemen de stelling poneert dat een crematorium direct naast een mortuarium het belangrijkste argument is voor de onderhavige lokatie. Hoezo een benzine, diesel of aardgas slurpende begrafenisstoet naar het crematorium? Hup, een lopende band vanuit het mortua- naar het crematorium! De nuance die hij aanbrengt m.b.t. "in de stad" zou hilarisch hebben kunnen zijn, ware het niet hij zo ongeveer alle boeren, burgers en buitenlui van de gemeente Oss als dommeriken verslijt, die denken dat het crematorium dan wel naast IJssalon Venezia op de Heuvel zou verrijzen. Ik moet toegeven, Iris, daar zou het inderdaad kunnen vriezen of "dooien"! Tenslotte: zijn reactie ademt de sfeer van: dat crematorium? Een fait accompli! Dat zullen we dan nog wel eens zien, Iris!

Geplaatst door: John Heijnen | 12 apr 2013 00:22:18

@Tom de Louw, die discussie moeten we nog voeren, maar wie weet?!

Geplaatst door: Alfons | 12 apr 2013 11:56:22

Graag zou ik ter overdenking mee willen geven dat hier aardig wat mensen wonen. Om het maar even over de flatbewoners te hebben die vanuit hun zonnige balkonnetje het uitzicht gaan krijgen over een crematorium. Moet je dat nu echt willen, een crematorium tegen een woonwijk. Een betere locatie zou zijn Cereslaan. Hierbij wordt aangegeven dat dit de entree van Oss is, maar dat is de Julianasingel toch ook? Synergie? Met begraafplaats? En mortuarium?. Die zie ik niet! elk moment is een op zichzelf staand moment.Overledenen blijven steeds vaker thuis. Begraven doe je op een door jou gekozen kerkhof en ook het uitstrooien van as gebeurt op vele plekken en heus niet, als je niet uit deze buurt komt op de begraafplaats Hoogen Heuvel. De enige synergie die ik kan ontdekken is dat alles te maken heeft met dood zijn en dat U, ons mensen die in de directe omgeving van dit gebeuren wonen opzadelt met een crematorium.
Wethouder, denk toch nog eens goed na over de door U genoemde argumenten! Deze houden geen steek, kijk eens met een open blik naar de Cereslaan.


Geplaatst door: J. van Bergen | 16 apr 2013 19:21:35

Een beetje relativeren mag ook wel, van Bergen. Die 2x per jaar dat je van je zonnig balkonnetje kunt genieten in Nederland..........

Geplaatst door: John Heijnen | 16 apr 2013 22:32:07

Het lijkt bij veel van de reacties op een voorschot op de beraadslagingen en de besluitvorming in de gemeenteraad. Dit hoort IN de gemeenteraad te geschieden en NIET op een internetforum. We kunnen dan de vergaderingen van de gemeenteraad wel via internet gaan voeren. Scheelt energie, personeel, koffie enz.

Geplaatst door: Wouter | 17 apr 2013 22:18:50

het is toch van de zotte dat, als er een zeldzame kikker zit op de toekomstig crematorium dat de bouw afgeblazen wordt, en ik als buurtbewoner, aantoonbaar (UWV afgekeurd) super gevoelig ben (MCS) voor de toxische stoffen uit de crematorium schoorsteen (dat door gemeente toegegeven wordt), het geen item is voor de heer Hoeksema.

Hoop dat Hoeksema hierop willen reageren.

Vriendelijke groet,

Anton Kuijs

Geplaatst door: Anton Kuijs | 21 apr 2013 17:39:36

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.