« Cremeren | Hoofdmenu | Maria's »

18 april 2013

Geffen

MaasdonkBeste Osse politici,

Voor de derde keer sinds de millenniumwisseling staan we hier in Oss aan de vooravond van een herindelingsklus. Eerst was het Ravenstein, later Lith en nu staat Maasdonk aan de poorten van onze gemeente te rammelen. Of eigenlijk Geffen, want daar in Maasdonk willen ze dat Nuland en Vinkel naar Den Bosch gaat. Het gaat nu dus niet, zoals de vorige keren, om een herindeling van een hele gemeente, maar om de inlijving van 'maar' één dorp. Appeltje-eitje.

Het college van B. en W. wil wel. Vanavond discussiëren jullie over het besluit om Geffen binnen te halen. We moeten Maasdonk uit de problemen helpen, de bestuurskracht van kleine gemeenten en dus ook daar, staat onder druk. Aan die goodwill hangt wel een prijskaartje. En daar zit bij jullie het grootste probleem, merkte ik deze week. Alle fractievoorzitters had ik aan de lijn en die vonden, de één wat meer dan de ander, dat Oss flink moet betalen voor Geffen. Eén keer 1,8 miljoen euro en daarna 0,4 miljoen euro elk jaar. Voor één dorp. 

Ik geef toe: het is meer dan een schijntje. En het zou zo nog maar eens duurder kunnen worden dan dat nu berekend is. Iets met oude lijken en een kast (zie Lith). Maar, beste raadsleden, neem Geffen alsjeblieft bij Oss. Sociaal-geografisch kunnen we niet anders. Vanuit de Ruwaard ben je sneller in Geffen dan in het Osse centrum. Ik moet er niet aan denken dat ik straks bij 't Woud meteen Den Bosch binnen kom. Laat die gemeentegrens maar mooi ergens tussen Geffen, Nuland en Vinkel liggen.

Veel van jullie willen zo graag dat we een 100.000+-gemeente worden. Dan kunnen we meepraten met de grote (Brabantse) steden. Alleen daarom al kunnen we niks laten liggen in het herindelingsgeweld dat steeds heviger wordt. Kijk naar wat Veghel, dat toenadering zoekt tot Schijndel en Rooi en daarna zelfs Uden en Bernheze nog in wil lijven. Dat wordt allemaal wel erg groot. Oss is er alles aan gelegen om te pakken wat het pakken kan. En ja, daar hangt een prijskaartje aan. Het is aan jullie om die prijs zo laag mogelijk te houden. Geef het college van B. en W. die boodschap mee.

Ik vertrouw op jullie. Tot vanavond,

Tom.

Posted by Tom de Louw on april 18, 2013 at 12:24 nm | Permalink

Reacties

Niet zo bang Tom: Loat ze mar komme...(Pap en Pudding).

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 18 apr 2013 15:30:03

Fijn dat je me geruststelt, Gé.

Geplaatst door: Tom de Louw | 18 apr 2013 15:37:43

Ik denk dat dit de conclusie van de avond gaat worden bij de raadsadviescommissie. Kan me hierin vinden.

Geplaatst door: Berrie van de Burgt | 18 apr 2013 19:55:49

Het ergste van alles is dat een herindeling rond Oss al jaren geleden had moeten worden uitgevoerd. Heesch, Geffen, Berghem als praktisch of helemaal vastliggende dorpen grenzend aan Oss, die daarnaast ook de overloop van Oss opvingen en vangen en een grote gemeenschappelijke historie hebben met Oss. Oss had al tientallen jaren als grotere Brabantse stad (5e na de 4 grote steden) door het leven kunnen gaan, het heeft de Osse politiek na de periode van burgemeester Louis Jansen altijd ernstig ontbroken aan daadkracht en ondernemerschap. Zo zou het onder zijn burgemeesterschap onmogelijk zijn geweest dat het ZH uit Oss was verdwenen. Jansen zou eigenhandig een commissie hebben opgestart om de vele vaak verzonnen en niet op waarheid berustende punten van het WC eend rapport uit 2005 onderuit te halen. Want zo moeilijk zou dat niet zijn geweest.

Wat deed de Osse politiek? Geen gezamenlijk politiek front om te vechten voor behoud van het ZH samen met Geffen en Heesch met alle legale middelen. Nee, bekvechten als roddeldames en ondertussen ging - geheel naar het scenario van de RvB van het ZH - Uden met het grootste gemak er met het ZH vandoor. De stad groot Oss - Heesch, Geffen, Nuland, Berghem, Oss en ook Schaijk - is vanaf Google Earth goed te zien als een nagenoeg aaneengesloten stadsgebied met 95.000 inwoners. Een ziekenhuis hoort daar bij!

Niet alleen Geffen erbij, maar heel Maasdonk! Geffen ligt bijna vast aan Oss en tussen Nuland en Geffen is ook maar 1 km ruimte. Ergens in de bossen tussen Nuland en Rosmalen kan dan mooi een nieuwe gemeentegrens tussen Oss en Den Bosch worden gecreëerd.

Geplaatst door: Willem | 24 apr 2013 17:10:33

Heel eerlijk? Niemand maakt mij wijs dat Vinkel zich beter thuis voelt bij den Bosch dan bij Oss! Wel andersom, hebben de Vinkelaren al te kennen gegeven. Die kulkoek dat den Bosch ook maar enige affiniteit heeft met Nuland en Vinkel! Ik sta en ga voor de stelling: "heel Maasdonk of niks! Niks? Ok goed!" Maasdonk, let op uw saeck!

Geplaatst door: John Heijnen | 24 apr 2013 20:31:38

Op persoonlijke titel. Ben het eens met Berry en Willem. Heel Maasdonk naar Oss! Mag dit stuk ook in de papieren Brabants Dagblad? Dan is de verslaggeving wat objectiever en het biedt tegenwicht aan alle publiciteit voor ' Geffen naar Den Bosch'. Mijn dank en van mijn medestanders zou groot zijn! Geffen is zeker welkom bij Oss!

Geplaatst door: Gwenny | 8 mei 2013 19:40:26

Ik bedoel Willem en John. Kon niet goed zien welke naam bij welke reactie hoorde.

Geplaatst door: Gwenny | 8 mei 2013 19:41:51

Op persoonlijke titel. Ben het eens met Willem en John. Heel Maasdonk bij Oss! Kan dit stuk ook in de papieren Brabants Dagblad? Zou wat tegenwicht geven aan de publiciteit voor ' Geffen naar Den Bosch'. Mijn dank en dat van mijn medestanders zou groot zijn! Geffen is namelijk wel welkom bij Oss.

Geplaatst door: Gwenny | 8 mei 2013 19:45:32

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.