« maart 2013 | Hoofdmenu | mei 2013 »
23 april 2013
Maria's
Ongeveer een half jaar geleden sprak ik Maria van den Dungen uit Den Bosch. Vier decennia is ze actief geweest voor de San Salvatorkerk in de wijk Orthen. Als vrijwilliger en coördinator staat ze midden tussen alle progressieve Salvatorianen. Tot november 2011. Na een hoop gedoe en geruzie met de hulpbisschop en het bisdom, trekken de gelovigen uit de kerk. Ze verkassen naar een gebouw van een zorginstelling. Veel gelovigen gaan mee. Van den Dungen is lid van de koffiezetgroep geworden. De Salvatorkerk is op zondag zo goed als leeg.
De afgelopen weken denk ik vaak aan de Maria's van deze wereld. Een gevoel van medelijden bekruipt me dan steeds. Eerst dus bij de Salvatorianen in Den Bosch, nu bij de parochianen in Berghem. Tussen hen en pastoor Gerard de Gilde heeft het - op z'n zachtst gezegd - nooit echt geklikt. Veel vrijwilligers vonden De Gilde te conservatief en hadden het idee dat hij hun inzet niet waardeerde. Ze bouwden hun werkzaamheden af of gaven er zelfs de brui aan. De Gilde kon het werk niet aan. Zijn afscheidsmis vorige week was gênant. Hij viel een vrijwilligster in het openbaar verbaal aan. Berghem bleef verbijsterd achter, maar haalde tegelijkertijd opgelucht adem, want De Gilde was weg. Het wachten was op zijn vervanger.
Die vervanger is er nu. Jeroen Beekman wordt de kapelaan van de pastorale eenheid Berghem, Haren, Macharen en Megen. Hij begint op 1 juni, is de laatste jaren actief geweest in parochies in Laarbeek en absoluut niet onomstreden. Bij veel parochianen daar lag Beekman niet goed, ze noemen hem 'formeel'. Er ontstond onenigheid over uitvaarten omdat er geen cd's mochten worden gedraaid. Ook live-muziek stond Beekman niet toe.
Het is te vroeg om te zeggen dat Berghem met Beekman van de regen in de drup is gekomen. Het parochiebestuur en vrijwilligers kennen de achtergrond van hun nieuwe herder, maar willen hem een kans geven. "Nieuwe mensen, nieuwe kansen", zegt de Berghemse vrijwilliger Anny Bimbergen vandaag in onze krant. Een parochiebestuurder: "In ieder geval zijn we blij dat er snel een opvolger is gevonden voor pastoor De Gilde". Laten we hopen dat de nieuwe kapelaan Beekman zijn voorganger snel doet vergeten. In positieve zin. Doe dat, kapelaan Beekman, voor alle Anny's en Maria's van Berghem.
Posted by Tom de Louw on april 23, 2013 at 07:00 vm | Permalink | Reacties (4)
18 april 2013
Geffen
Voor de derde keer sinds de millenniumwisseling staan we hier in Oss aan de vooravond van een herindelingsklus. Eerst was het Ravenstein, later Lith en nu staat Maasdonk aan de poorten van onze gemeente te rammelen. Of eigenlijk Geffen, want daar in Maasdonk willen ze dat Nuland en Vinkel naar Den Bosch gaat. Het gaat nu dus niet, zoals de vorige keren, om een herindeling van een hele gemeente, maar om de inlijving van 'maar' één dorp. Appeltje-eitje.
Het college van B. en W. wil wel. Vanavond discussiëren jullie over het besluit om Geffen binnen te halen. We moeten Maasdonk uit de problemen helpen, de bestuurskracht van kleine gemeenten en dus ook daar, staat onder druk. Aan die goodwill hangt wel een prijskaartje. En daar zit bij jullie het grootste probleem, merkte ik deze week. Alle fractievoorzitters had ik aan de lijn en die vonden, de één wat meer dan de ander, dat Oss flink moet betalen voor Geffen. Eén keer 1,8 miljoen euro en daarna 0,4 miljoen euro elk jaar. Voor één dorp.
Ik geef toe: het is meer dan een schijntje. En het zou zo nog maar eens duurder kunnen worden dan dat nu berekend is. Iets met oude lijken en een kast (zie Lith). Maar, beste raadsleden, neem Geffen alsjeblieft bij Oss. Sociaal-geografisch kunnen we niet anders. Vanuit de Ruwaard ben je sneller in Geffen dan in het Osse centrum. Ik moet er niet aan denken dat ik straks bij 't Woud meteen Den Bosch binnen kom. Laat die gemeentegrens maar mooi ergens tussen Geffen, Nuland en Vinkel liggen.
Veel van jullie willen zo graag dat we een 100.000+-gemeente worden. Dan kunnen we meepraten met de grote (Brabantse) steden. Alleen daarom al kunnen we niks laten liggen in het herindelingsgeweld dat steeds heviger wordt. Kijk naar wat Veghel, dat toenadering zoekt tot Schijndel en Rooi en daarna zelfs Uden en Bernheze nog in wil lijven. Dat wordt allemaal wel erg groot. Oss is er alles aan gelegen om te pakken wat het pakken kan. En ja, daar hangt een prijskaartje aan. Het is aan jullie om die prijs zo laag mogelijk te houden. Geef het college van B. en W. die boodschap mee.
Ik vertrouw op jullie. Tot vanavond,
Tom.
Posted by Tom de Louw on april 18, 2013 at 12:24 nm | Permalink | Reacties (8)
11 april 2013
Cremeren
Het enige dat wethouder Hendrik Hoeksema zegt is 'dat het college van B. en W. vorig jaar niet zómaar voor de hoek Julianasingel-Docfalaan heeft gekozen'. Oftewel: er zullen wel heel goede nieuwe argumenten op tafel moeten komen om het crematorium niet bij het stadsmortuarium in Oss te krijgen, maar ergens anders.
De buurt gruwt hiervan. Al meer dan een jaar liggen bezwaarmaker Herbert van Essen en zijn buren in de clinch met Hoeksema. Dinsdag praten ze over het onderzoek dat de gemeente heeft gedaan naar de verschillende locaties. De vorige ontmoetingen tussen de twee partijen waren kort, als ik dat mag geloven. Ik zet er een hoop geld op dat ook de afspraak komende dinsdag geen uren zal duren. Hoeksema wil dus nog niks kwijt over het onderzoek naar de vestiging van een nieuw crematorium ('ik praat eerst met de buurt'), maar alles wijst erop dat de gemeente de Julianasingel nog altijd op één zet.
Vandaag melden wij in onze krant dat het aantal crematies nog altijd groeit. Het crematorium in Uden gaat zelfs verbouwen. Niet om meer crematies per dag aan te kunnen, maar omdat het gebouw niet meer voldoet aan de eisen van tegenwoordig. Ossenaren laten zich cremeren in Uden, Rosmalen, Vlijmen of Beuningen. Als we de uitvaartverzorgers mogen geloven is dat voor dit gebied voldoende. Iedereen die dat wil, kan gecremeerd worden.
Ik vraag me af waarom het college van B. en W. zo graag een crematieoven in de stad wil. Uit het verhaal dat mijn collega's en ik maakten kun je de conclusie trekken dat de gemeente helemaal geen crematorium nodig heeft. Oké, Ossenaren kunnen zich niet in hun eigen stad laten cremeren, maar of dat nou zo erg is? We zijn niet anders gewend dan dat we voor de afscheidsdienst naar Beuningen of Vlijmen moeten. Uitvaartverzorger Dela was zes jaar geleden nog fel voorstander van een nieuwe vestiging in Oss, maar die interesse is al lang weer weg. De noodzaak is er niet meer omdat Dela sinds twee jaar eigenaar is van de crematoria in Uden en Rosmalen. Daar komt bij dat er aan de beoogde locatie bij het stadsmortuarium nogal wat haken en ogen zitten.
De buurt zal ongetwijfeld met dezelfde argumenten als ik gaan komen. Dat mag. Ben benieuwd naar de woorden van de wethouder.
Posted by Tom de Louw on april 11, 2013 at 03:31 nm | Permalink | Reacties (12)
05 april 2013
Herrie
Gerjo Gloudemans van buurtschap 't Mun vertelde dat hij op een mooie lentedag nooit eens een normaal gesprek kan voeren in zijn achtertuin, zoveel herrie en lawaai komt er van motorsportcircuit Nieuw Zevenbergen. Hij heeft er zelfs een filmpje van, wilde dat ooit op YouTube zetten, maar heeft dat uit tactische overwegingen toch niet gedaan. Gloudemans en zijn buurtschapgenoten haalden bij 83 gezinnen een handtekening op. Allemaal zijn ze de overlast van het Osse motorsportcircuit goed zat.
Motoren maken geluid. Veel geluid. Daarom liggen circuits ook nooit in een buurt waar veel mensen wonen. Dat geldt in principe ook voor Nieuw Zevenbergen. Stevig ingeklemd tussen bedrijventerrein Vorstengrafdonk, natuurgebied Herperduin en de A50. Grootste probleem is buurtschap 't Mun. De mensen daar willen maar wat graag in een rustige, groene omgeving wonen. Al jaren strijden ze tegen Nieuw Zevenbergen. De Osse politiek neemt deze zomer een besluit over de toekomst van het circuit. Het pachtcontract met de gemeente loopt in 2018 af. Vandaar.
Gebert Lucassen van GroenLinks noemde het deze week op Twitter een #hoofdpijndossier. Dat deed hij na een podiumbijeenkomst waar de voor- en tegenstanders van Nieuw Zevenbergen hun zegje mochten doen. Het ging vooral over een nieuw onderzoek naar de geluidsoverlast die omwonenden hebben. 3000 mensen werden er door de gemeente voor dat onderzoek benaderd; 1000 antwoorden kreeg Oss terug. De uitkomsten kwamen de buurt en groenliefhebbers goed uit: de geluidsoverlast is de afgelopen jaren niet minder, maar eerder meer geworden.
Voorzitter Thijs van Kessel van stichting Nieuw Zevenbergen bleef kalm en mocht de volle zaal toespreken na zijn tegenstanders. Samen met de gemeente werkt het crosscircuit aan een masterplan dat het terrein een impuls moet geven. Geluidwallen, meer groen, betere ontsluiting, dat soort werk. Volgens Van Kessel overschrijdt Nieuw Zevenbergen nooit de geluidsgrenzen. En als de buurt op zondag de meeste last heeft van de motoren, wil hij best kijken of er dan wat minder gereden kan worden. Ondertussen is hij ook nog in een rechtszaak verwikkeld met een exploitant die dwars zit.
Het mooiste moment op de podiumbijeenkomst kwam toen iemand uit de zaal vroeg hoeveel crossers Oss eigenlijk heeft. Van Kessel wist het niet ('er zijn verschillende motorsportbonden'), maar bij hem ging het om ruim vijftig mensen. Hoeveel inwoners buurtschap 't Mun heeft, weet ik niet. Wat ik hiermee wil zeggen: al jaren buigt Oss zich over een #hoofdpijndossier dat niet meer dan (een paar) honderd mensen aangaat. En dan doe ik nog een ruime inschatting.
Mensen, neem bovenstaande ter overweging mee als het rond de zomer weer gaat over Nieuw Zevenbergen.
Posted by Tom de Louw on april 5, 2013 at 08:42 nm | Permalink | Reacties (12)