« Geffen | Hoofdmenu | Joop »

23 april 2013

Maria's

Ongeveer een half jaar geleden sprak ik Maria van den Dungen uit Den Bosch. Vier decennia is ze actief geweest voor de San Salvatorkerk in de wijk Orthen. Als vrijwilliger en coördinator staat ze midden tussen alle progressieve Salvatorianen. Tot november 2011. Na een hoop gedoe en geruzie met de hulpbisschop en het bisdom, trekken de gelovigen uit de kerk. Ze verkassen naar een gebouw van een zorginstelling. Veel gelovigen gaan mee. Van den Dungen is lid van de koffiezetgroep geworden. De Salvatorkerk is op zondag zo goed als leeg.

De afgelopen weken denk ik vaak aan de Maria's van deze wereld. Een gevoel van medelijden bekruipt me dan steeds. Eerst dus bij de Salvatorianen in Den Bosch, nu bij de parochianen in Berghem. Tussen hen en pastoor Gerard de Gilde heeft het - op z'n zachtst gezegd - nooit echt geklikt. Veel vrijwilligers vonden De Gilde te conservatief en hadden het idee dat hij hun inzet niet waardeerde. Ze bouwden hun werkzaamheden af of gaven er zelfs de brui aan. De Gilde kon het werk niet aan. Zijn afscheidsmis vorige week was gênant. Hij viel een vrijwilligster in het openbaar verbaal aan. Berghem bleef verbijsterd achter, maar haalde tegelijkertijd opgelucht adem, want De Gilde was weg. Het wachten was op zijn vervanger. 

Kapelaan
Die vervanger is er nu. Jeroen Beekman wordt de kapelaan van de pastorale eenheid Berghem, Haren, Macharen en Megen. Hij begint op 1 juni, is de laatste jaren actief geweest in parochies in Laarbeek en absoluut niet onomstreden. Bij veel parochianen daar lag Beekman niet goed, ze noemen hem 'formeel'. Er ontstond onenigheid over uitvaarten omdat er geen cd's mochten worden gedraaid. Ook live-muziek stond Beekman niet toe.

Het is te vroeg om te zeggen dat Berghem met Beekman van de regen in de drup is gekomen. Het parochiebestuur en vrijwilligers kennen de achtergrond van hun nieuwe herder, maar willen hem een kans geven. "Nieuwe mensen, nieuwe kansen", zegt de Berghemse vrijwilliger Anny Bimbergen vandaag in onze krant. Een parochiebestuurder: "In ieder geval zijn we blij dat er snel een opvolger is gevonden voor pastoor De Gilde". Laten we hopen dat de nieuwe kapelaan Beekman zijn voorganger snel doet vergeten. In positieve zin. Doe dat, kapelaan Beekman, voor alle Anny's en Maria's van Berghem. 

Posted by Tom de Louw on april 23, 2013 at 07:00 vm | Permalink

Reacties

Met deze berichtgeving heeft deze heer Beekman gelijk alweer een valse start. Er is in een parochie altijd iemand te vinden die zich wat minder thuis voelt bij een pastoor, er is altijd wel kritiek op iemand die het nooit iedereen naar de zin kan maken.

Wat ik verder mis in jullie verslaggeving: hoe keek men in Megen, Haren en Macharen aan tegen pastoor De Gilde. Ben weliswaar geen katholiek maar heb in Megen - waar ze ook kritisch kunnen zijn - nooit iets verkeerds gehoord over deze man. Was het wellicht een Berg(hem)s probleem? Ik weet het niet maar die vraag had wel gesteld kunnen en wat mij betreft moeten worden.

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 23 apr 2013 09:40:22

Als de nieuwe kapelaan zich in positieve zin onderscheidt van zijn voorganger, dan is dat ongetwijfeld te danken aan Tom's blog! Mocht dat niet zo zijn, dan kan Tom in ieder geval schrijven: "en ik had nog zo gewaarschuwd".

Geplaatst door: John Heijnen | 23 apr 2013 10:42:01

Heb niks met het geloof, maar wel gezien hoe Berghem en De Gilde op elkaar hebben gereageerd. Als redelijk objectief buitenstaander heb ik gezien dat hij slecht communiceerde en in zaken veel rechtlijniger en conservatiever was als zijn voorganger Van Genugten. Hem opvolgen was al lastig, maar denk dat het contrast te groot was. Ben inderdaad ook wel benieuwd hoe men in Megen, Haren en Macharen over De Gilde dacht. Ik hoop voor de beperkte groep betrokkenen bij de parochie dat de relatie met Beekman een goede wordt.

Geplaatst door: Bart | 23 apr 2013 11:49:18

Laten we nu eerst eens afwachten voordat er weer geoordeeld word, geef de kapelaan de kans om zich waar te maken en probeer a.u.b. eens positief te zijn. Waarom schrijft men steeds negatieve berichten over iemand de Bergse, Macharen, Haren en Megen kent niemand hem nog, dus nogmaals geef deze kapelaan de kans zichzelf waar te maken.

Geplaatst door: Greet | 23 apr 2013 18:38:05

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.