« Joop | Hoofdmenu | Oss sportstad »

08 mei 2013

130

De afgelopen jaren heb ik al aardig wat euro's in de staatskas gestopt. Móeten stoppen, beter gezegd, omdat ik weer eens een paar kilometer te hard reed, net op de plek waar ze zo'n flitser in de berm hadden gezet. Nooit echt veel te hard hoor (hoogstens een kilometer of tien en daar moet dan weer een correctie van drie kilometer van af), maar toch sund geld, zoals m'n moeder altijd zegt.

Dinsdagavond trapte ik het gaspedaal weer eens goed in. Ik moest naar de dorpsraadvergadering in Ravenstein. Ik hou van dorpsraden. Echt. Het is de gemeenteraad in het klein en je komt er de echte, oude dorpsbewoners tegen. Het oude raadhuis van het stadje zat goed vol, ik telde zeker een man of dertig, en da's veel meer dan bij een gemiddelde vergadering van de gemeenteraad in het Osse gemeentehuis. Of dat iets over de betrokkenheid van het volk zegt, laat ik voor het gemak even in het midden.

Ik kon zo hard naar Ravenstein rijden, omdat je tussen Oss en de brug over de Maas 130 kilometer per uur mag. Veel te hard, vinden de gemeente Oss en de dorpsraad. Ruim een maand geleden was er een bijeenkomst met Rijkswaterstaat, waarin omwonenden nog maar eens aangaven hoeveel geluidsoverlast ze hebben van de A50, nu de maximumsnelheid door het Rijk is verhoogd. Die vergadering was openbaar, zo kondigden wij het ook aan in onze krant, maar daar was Rijkswaterstaat niet zo blij mee. Die wilde geen pottenkijkers, zo kreeg ik te horen toen ik een woordvoerder vroeg naar het besloten karakter. Tot onvrede van dorpsraadvoorzitter Paul van der Maas ('wij zijn altijd zo transparant mogelijk'), maar die kon niet anders dan akkoord gaan met dat wat Rijkswaterstaat wilde.

Om nou te zeggen dat wij veel hebben gemist aan dat samenzijn van gemeente, dorpsraad, actievoerders en Rijkswaterstaat, nee. Ik heb de notulen inmiddels gezien en ook dinsdagavond ging het erover. Over het verlagen van de maximumsnelheid wilde Rijkswaterstaat het sowieso niet hebben en er was wat gesteggel over de modellen die de geluidsoverlast moeten berekenen. That's all. Ook actievoerder Gerrit Koel vond die avond maar niks en roept wethouder Hoeksema nu op om de Haagse politiek erbij te halen.

Ik snap Ravenstein wel. Die tien kilometer extra zorgt voor een hoop extra geluid en trillingen. Je zal er maar naast wonen, denk ik dan. En 120 kilometer per uur is ook al hard zat. Voor mij dan. Rij ik de volgende keer gewoon wat langzamer naar Ravenstein.

Posted by Tom de Louw on mei 8, 2013 at 01:47 nm | Permalink

Reacties

Klinkklare onzin, overlast in Ravenstein bij een maximum snelheid van 130 km per uur op de A50. Als het druk is dan ligt de maximum snelheid niet hoger dan 100 km per uur en in de avonduren of nacht wordt en werd er door verreweg de meeste automobilisten harder gereden dan 120, waaronder ondergetekende.

Maar mensen moeten altijd iets te mauwen hebben. En waar het werkelijk om gaat: niet om de 130 of welke andere maximum snelheid dan ook, het gaat om de vrijheid die je als automobilist moet hebben welke snelheid je wilt rijden. Van mij mag daarom de maximum snelheid op alle snelwegen worden verhoogd tot 180 km per uur. Naar mijn overtuiging zullen ook dan verreweg de meeste automobilisten (buiten de echte wegpiraten die zich sowieso niets aantrekken van snelheidsborden) gewoon een lekkere snelheid zoeken van rond de 130. Geriefelijk en heerlijk zoevend over de weg waarvoor je als autobezitter toch al groen en geel moet betalen in dit land.

Geplaatst door: Willem | 8 mei 2013 22:59:50

Ik rij altijd gewoon tussen de 100 en 110 KM/h en kom nooit te laat rara hoe kan dat?

Geplaatst door: Akaatje | 31 mei 2013 00:52:18

Hoi Akaatje, prima toch dat je zelf kunt kiezen om 100 - 110 km per uur te rijden toch? Ik kies voor 130 en zal anderen nooit opleggen om dit ook te doen..

Geplaatst door: Willem | 31 mei 2013 11:01:29

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.