« april 2013 | Hoofdmenu | juni 2013 »

22 mei 2013

Fraters

Op het balkon van Diny Vissers had ik een perfect uitzicht over de voormalige tuin van de fraters. Het regende wat, zoals wel vaker deze lente, en het zag grijs. Het park lag er groen bij. Links zit de Nicolaasschool verscholen achter de bomen, recht voor me zie ik de oude mavo St. Jan. Rechts het kloostercomplex en het kantoor van bouwbedrijf Berghege. Osse historie tot en met.

Fratershof
Mevrouw Vissers snapt er niks van, van wat ze bij de gemeente met het park willen. Er moeten wooncomplexen komen en een parkeergarage. De wethouder wenst dat het park ('één van de best bewaarde geheimen van Oss') veel meer bij het centrum betrokken wordt. Het moet toegankelijker worden, voor meer mensen dan de omwonenden en de hangjeugd die er nu is. Vorige week liep ik in de stromende regen een rondje Fratershof met de wethouder, wat gemeenteraadsleden en Henk Berghege, de directeur van het bouwbedrijf dat de plannen moet gaan uitvoeren. "Die bomen zijn nog door de fraters geplant", vertelt mevrouw Vissers. Ze is trouwens niet de enige. De buurt en Nicolaasschool hebben ook grote moeite met het plan en dan met name de woontoren van tien bouwlagen en bijna veertig meter hoog. 

In de ruim 26 jaar die ik (al) in Oss heb gewoond, gewerkt en geleefd, ben ik misschien één of twee keer door de Fratershof gefietst. Dat zegt eigenlijk alles. Het is een onbekend stukje Oss en ik snap maar al te goed dat wethouder Hoeksema en bouwer Berghege daar iets aan willen veranderen. Meer Ossenaren moeten naar de oude fraterstuin, vind ik ook. Dat zo'n grote opknapbeurt moet worden betaald en dat dat geld moet komen uit de verkoop van appartementen, begrijp ik ook. Net zoals ik snap dat bewoners die jaren en jaren uit hebben gekeken op een rustig parkje, niet blij zijn met tig nieuwe woningen voor de deur. 

Ik probeer me in te beelden wat de fraters van al dit gedoe zouden hebben gevonden. Die hadden waarschijnlijk gegruwd van het idee om hun park overhoop te halen en er appartementengebouwen neer te zetten. Maar de fraters zijn er al (lang) niet meer. Het is aan de Osse gemeenteraad om te besluiten wat er met dit geheime stukje Oss gaat gebeuren. Morgenavond weten we meer, als de opiniecommissie erover praat.

Posted by Tom de Louw on mei 22, 2013 at 04:46 nm | Permalink | Reacties (8)

16 mei 2013

Oss sportstad

Ik heb op deze plek en in onze papieren krant wel eens afgegeven op wethouder Reina de Bruijn. Toen zij een paar maanden geleden met haar collegawethouders zomaar het mes zette in het Sport Expertise Centrum (SEC). Het was niet de eerste bezuinigingsmaatregel die de VVD-wethouder op de sport had bedacht. Echt geliefd maakte De Bruijn zich daar niet mee. De Osse sportwereld had eigenlijk wel genoeg van haar. Ik schreef dat Oss zo nooit een echte sportstad zou worden.

EuterpelaanWat schetst mijn verbazing deze week: aan de Euterpelaan komt een nieuwe sportschool, eentje die in Tilburg al heel populair is. Toen ik dat hoorde, gingen bij mij de alarmbellen rinkelen. Een nieuwe sportschool in de het oude pand van Opel-dealer Lathouwers? Maar in en om de Euterpelaan zitten toch al een hoop sportscholen? Met een collega ging ik er eens voor zitten en we kwamen tot vier sportscholen die de concurrentie krijgen van deze Tilburgse Puur Fitness: Achmea Health Centre, Basic Fit, Fitnezz Plaza en Van Buel Sports. 

Ik ben vóór sport. Als klein jochie voetbalde ik bij sv Ruwaard, toen ik iets groter was had ik een tennisracket in de hand bij TOZ en nu fiets ik een paar keer per week op mijn racefiets over de Maasdijk. In de winter, als de dagen kort zijn en de temperaturen laag, ben ik een paar keer per week in de sportschool. 's Avonds, voor een spinningles. Dat deed ik de afgelopen drie jaar bij Achmea Health Center. Eén van de scholen aan de sportlaan dus. Om nou te zeggen dat ik die spinninglessen héél leuk vond, nee, maar het houd je van de straat en de conditie gaat er in de winter in ieder geval niet op achteruit.

Puur Fitness denkt in de oude Lathouwers-showroom zo'n twee- tot drieduizend klanten te krijgen. Ik vind het nogal wat. Zeker als je bedenkt dat er al veel mensen sporten in de buurt. En om nou te zeggen dat de Ruwaard bekend staat als een jonge, sportieve wijk, nee. Een recent onderzoek van de Seniorenraad liet zelfs zien dat in deze Osse buurt de meeste senioren van heel Oss wonen. Ik hoop, zeker in deze crisistijd, dat de Euterpelaan vijf sportscholen aan kan. Maar ik denk het niet. Het zou me niks verbazen als één of meerdere sportscholen in de Ruwaard het niet redden.

Posted by Tom de Louw on mei 16, 2013 at 12:22 nm | Permalink | Reacties (4)

08 mei 2013

130

De afgelopen jaren heb ik al aardig wat euro's in de staatskas gestopt. Móeten stoppen, beter gezegd, omdat ik weer eens een paar kilometer te hard reed, net op de plek waar ze zo'n flitser in de berm hadden gezet. Nooit echt veel te hard hoor (hoogstens een kilometer of tien en daar moet dan weer een correctie van drie kilometer van af), maar toch sund geld, zoals m'n moeder altijd zegt.

Dinsdagavond trapte ik het gaspedaal weer eens goed in. Ik moest naar de dorpsraadvergadering in Ravenstein. Ik hou van dorpsraden. Echt. Het is de gemeenteraad in het klein en je komt er de echte, oude dorpsbewoners tegen. Het oude raadhuis van het stadje zat goed vol, ik telde zeker een man of dertig, en da's veel meer dan bij een gemiddelde vergadering van de gemeenteraad in het Osse gemeentehuis. Of dat iets over de betrokkenheid van het volk zegt, laat ik voor het gemak even in het midden.

Ik kon zo hard naar Ravenstein rijden, omdat je tussen Oss en de brug over de Maas 130 kilometer per uur mag. Veel te hard, vinden de gemeente Oss en de dorpsraad. Ruim een maand geleden was er een bijeenkomst met Rijkswaterstaat, waarin omwonenden nog maar eens aangaven hoeveel geluidsoverlast ze hebben van de A50, nu de maximumsnelheid door het Rijk is verhoogd. Die vergadering was openbaar, zo kondigden wij het ook aan in onze krant, maar daar was Rijkswaterstaat niet zo blij mee. Die wilde geen pottenkijkers, zo kreeg ik te horen toen ik een woordvoerder vroeg naar het besloten karakter. Tot onvrede van dorpsraadvoorzitter Paul van der Maas ('wij zijn altijd zo transparant mogelijk'), maar die kon niet anders dan akkoord gaan met dat wat Rijkswaterstaat wilde.

Om nou te zeggen dat wij veel hebben gemist aan dat samenzijn van gemeente, dorpsraad, actievoerders en Rijkswaterstaat, nee. Ik heb de notulen inmiddels gezien en ook dinsdagavond ging het erover. Over het verlagen van de maximumsnelheid wilde Rijkswaterstaat het sowieso niet hebben en er was wat gesteggel over de modellen die de geluidsoverlast moeten berekenen. That's all. Ook actievoerder Gerrit Koel vond die avond maar niks en roept wethouder Hoeksema nu op om de Haagse politiek erbij te halen.

Ik snap Ravenstein wel. Die tien kilometer extra zorgt voor een hoop extra geluid en trillingen. Je zal er maar naast wonen, denk ik dan. En 120 kilometer per uur is ook al hard zat. Voor mij dan. Rij ik de volgende keer gewoon wat langzamer naar Ravenstein.

Posted by Tom de Louw on mei 8, 2013 at 01:47 nm | Permalink | Reacties (3)

02 mei 2013

Joop

Veel van jullie komen op donderdagavond niet naar de gemeenteraad en daarom leg ik het even uit: Joop van Orsouw vormt in z'n eentje de fractie Beter Oss - nog niet zo lang geleden was dat Trots Op Nederland - en doet dat op een manier zoals alleen Joop dat kan. Joop schopt tegen alles en iedereen (het liefst tegen de wethouders). Niet voor niks scheidden de wegen van Joop en de Osse VVD een aantal jaar geleden en ging Van Orsouw in z'n eentje verder.

Joop spreekt de taal van de Ossenaar. Dat is zijn kracht. Als je op de Heuvel loopt en een willekeurige Ossenaar vraagt of hij of zij een raadslid op kan noemen, wordt Joop als eerste genoemd. Ongetwijfeld. Joop wil nooit bezuinigen op sport of FC Oss, vindt dat de stad geen geld moet stoppen in Jan Cunen, De Lievekamp of De Groene Engel. Joop heeft een vast aantal stemmers. Neemt u van mij aan: Joop komt na de volgende verkiezingen zeker weer in de raad. Honderd procent.

Voor een eenmansfractie is Joop vaak in het nieuws. Joop scoort. Ook deze week weer. Het o zo veelbesproken en door de gemeente verfoeide groene dak in de Granietstraat werd met zwart zeil bedekt. Joop strijdt al maanden voor de eigenaar van het dak, doet het woord in (lokale en landelijke) media, want hij vindt het te gek dat de ambtenaren zo op dat groene dak zitten. Dat wat veel mensen denken, zegt Joop. Ook in de raad.

Groenedak
Woensdag had ik Joop aan de lijn. "In de gemeenteraad zijn het allemaal schijters. Ik ben er trots op, dat ik iets voor de burger kan doen. Als raadslid kom ik op voor de menselijke kant, terwijl de gemeente naar de wettelijke kant kijkt", zei hij. Ik belde Joop over het groene dak en Bob Vink. Want wat wil het toeval: horecaman Vink heeft het zwarte zeil voor het groene dak geregeld. Dezelfde Bob Vink waarvoor Joop een paar weken ook al een lans brak in de gemeenteraad. Vink had meer tijd nodig om zijn honderden meters lange tuinhek aan de Munlaan op te ruimen. Joop vroeg die tijd aan de raad. Tevergeefs.

Voor het groene dak en tuinhek heeft de hulp van Joop niet geholpen. Hij beloofde dat hij nog meer van dit soort zaken op de plank heeft liggen. Voor binnenkort. We wachten af. 

 

Posted by Tom de Louw on mei 2, 2013 at 08:19 nm | Permalink | Reacties (10)