« Maria's | Hoofdmenu | 130 »

02 mei 2013

Joop

Veel van jullie komen op donderdagavond niet naar de gemeenteraad en daarom leg ik het even uit: Joop van Orsouw vormt in z'n eentje de fractie Beter Oss - nog niet zo lang geleden was dat Trots Op Nederland - en doet dat op een manier zoals alleen Joop dat kan. Joop schopt tegen alles en iedereen (het liefst tegen de wethouders). Niet voor niks scheidden de wegen van Joop en de Osse VVD een aantal jaar geleden en ging Van Orsouw in z'n eentje verder.

Joop spreekt de taal van de Ossenaar. Dat is zijn kracht. Als je op de Heuvel loopt en een willekeurige Ossenaar vraagt of hij of zij een raadslid op kan noemen, wordt Joop als eerste genoemd. Ongetwijfeld. Joop wil nooit bezuinigen op sport of FC Oss, vindt dat de stad geen geld moet stoppen in Jan Cunen, De Lievekamp of De Groene Engel. Joop heeft een vast aantal stemmers. Neemt u van mij aan: Joop komt na de volgende verkiezingen zeker weer in de raad. Honderd procent.

Voor een eenmansfractie is Joop vaak in het nieuws. Joop scoort. Ook deze week weer. Het o zo veelbesproken en door de gemeente verfoeide groene dak in de Granietstraat werd met zwart zeil bedekt. Joop strijdt al maanden voor de eigenaar van het dak, doet het woord in (lokale en landelijke) media, want hij vindt het te gek dat de ambtenaren zo op dat groene dak zitten. Dat wat veel mensen denken, zegt Joop. Ook in de raad.

Groenedak
Woensdag had ik Joop aan de lijn. "In de gemeenteraad zijn het allemaal schijters. Ik ben er trots op, dat ik iets voor de burger kan doen. Als raadslid kom ik op voor de menselijke kant, terwijl de gemeente naar de wettelijke kant kijkt", zei hij. Ik belde Joop over het groene dak en Bob Vink. Want wat wil het toeval: horecaman Vink heeft het zwarte zeil voor het groene dak geregeld. Dezelfde Bob Vink waarvoor Joop een paar weken ook al een lans brak in de gemeenteraad. Vink had meer tijd nodig om zijn honderden meters lange tuinhek aan de Munlaan op te ruimen. Joop vroeg die tijd aan de raad. Tevergeefs.

Voor het groene dak en tuinhek heeft de hulp van Joop niet geholpen. Hij beloofde dat hij nog meer van dit soort zaken op de plank heeft liggen. Voor binnenkort. We wachten af. 

 

Posted by Tom de Louw on mei 2, 2013 at 08:19 nm | Permalink

Reacties

Als Joop wat wil veranderen moet hij in de gemeenteraad zijn. Het huidige welstandsbeleid is in 2004 met algemene stemmen aangenomen, inclusief de stem van Joop die toen ook al in de raad zat.
Als je daar achteraf spijt van krijgt moet je dat aankaarten in de gemeenteraad, bijvoorbeeld in de vorm van een initiatiefvoorstel. Daar heeft Joop 9 jaar de kans voor gehad.

Maar achteraf mopperen over beleid waar je destijds zelf mee hebt ingestemd is natuurlijk veel makkelijker. Zeker wanneer de media hier blindelings in mee gaan.

Geplaatst door: Adrie | 2 mei 2013 22:36:17

Toeval, bestaat dat nog Tom? Welnee! Bob baalde terecht van de onverzettelijke houding van de gemeente mbt de deadline voor de afbraak van zijn hek. Dus probeert hij de gemeente een hak te zetten door de eigenaar van het groene dak te steunen en daardoor die zaak minstens te traineren.
Joop echter gaat ver, naar mijn idee veel te ver door zijn mede-raadsleden schijters te noemen. Afgezien van het feit dat deze kwalificatie onjuist is, hij zal de steun van deze schijters bij zijn toekomstige burgerhulp akties nog hard nodig hebben. Kom op, Joop, het groene dak is een te futiel onderwerp om zoveel stennis over te maken. Hiervan wordt Oss niet veel beter!

Geplaatst door: John Heijnen | 3 mei 2013 00:00:07

Joop!: Een wereldwijd merk dat lekker ruikt.
Joop?: Ooit een gerespecteerd Osse WETHOUDER voor de VVD.
Joop: Een Osse populistische onfrisse schreeuwerd voor de bühne.
Het was me weer een Joopje wel.

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 3 mei 2013 11:49:18

Leden van de gemeenteraad dienen discussies te voeren IN de raadsvergadering en NIET in de media.

Geplaatst door: Wouter | 4 mei 2013 13:58:17

Wouter, even ter kennisname: a) niet alleen raadsleden reageren, b) waarom zouden raadsleden niet in de media mogen reageren en/of discussieren, c) het zijn vaak (meestal zelfs) geen discussies, d) zo blijf je een beetje op de hoogte van wat er in de raad leeft, want zit jij iedere vergadering op de publieke tribune? en e) ik niet!

Geplaatst door: John Heijnen | 4 mei 2013 18:01:05

Beste, een goeie actie van Bob Vink!!!
De gemeente's moeten meer met de burger overleggen!!
en niet denken wij zijn toch de baas, dit werkt averechts!!
dit geldt voor de politiek in het algemeen!!
en als het over welstand gaat, nou nodig mij maar een keer uit!! dan fiets ik wel een keer mee dan zal ik wel uitleggen waar de blunders zitten!!! bij deze!!
economisch er boven opkomen? niet met dit beleid!!!!!!!
Groet, Henk.

Geplaatst door: Henk van den Berg | 5 mei 2013 22:05:38

Als je als burger willens en wetens de regels aan je laars lapt, kun je er op rekenen dat er gehandhaafd wordt.
'Vrijheid spreek je af' was het motto van 5 mei en dat geldt ook voor alles wat er in de openbare ruimte gebeurt.
De gemeenteraad stelt de regels vast en van de burgemeester wordt verwacht dat die de regels handhaaft.
En uiteraard is het zo dat regels ook aan verandering onderhevig zijn door nieuwe inzichten en de dynamiek van de samenleving. Maar dat gaat wel via de parlementaire weg van inspraak en besluitvorming door de gemeenteraad.
Wie daarop vooruit loopt kun je revolutionair noemen, maar meestal krijgt diegene toch de deksel op zijn neus.
Wat Joop doet is als raadslid voor ombudsman spelen, misschien leuk voor de bühne maar ondermijnend voor de positie van de raad en de burgemeester.

Geplaatst door: Alfons | 7 mei 2013 09:56:06

Joop lijkt steeds meer op Ome Joop uit de Dikvoormekaarshow van André van Duin. Te pas en te onpas verschijnt hij in de pers, roept 'Nee nou wordt ie mooi, nee nou wordt ie fraai!' en vervolgens gebeurt er .... niets. Wel vermakelijk.

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 7 mei 2013 10:06:49

Gek genoeg wordt door de policor al te gemakkelijk voorbijgegaan aan de vraag of het groene dak of het hekwerk van Vink esthetisch onverantwoord waren of zijn in hun omgeving. "De gemeente moet handhaven" ofwel "Befehl ist Befehl" zonder dat er ruimte is voor het beschouwen of de bouwsels nu echt 'vloeken' met hun omgeving.

"Welstand" is hier verworden tot een politiek-ambtelijk instrument dat dingen aanpakt waar werkelijk HELEMAAL NIEMAND aanstoot aan heeft genomen. Het lijkt me dan ook dat er belangrijker zaken te bespreken zijn in de Osse politiek!

Geplaatst door: Willem | 7 mei 2013 15:58:45

Willem,

Het welstandsbeleid biedt volop ruimte voor overleg en maatwerk. Maar als je bewust kiest om hier geen gebruik van te maken en te provoceren, dan loop je het risico dat de gemeente op zijn strepen gaat staan. Dan is er geen weg terug. Het is hetzelfde als wanneer je bewust kiest om door een rood stoplicht te rijden wanneer er helemaal geen verkeer op de weg is. Je kunt dan wel zeggen, het kon toch geen kwaad, maar regels zijn regels, dus je moet gewoon betalen als je wordt geflitst. Anders kom je op een hellend vlak terecht en is het einde zoek.

Dat neemt niet weg dat het welstandsbeleid aan herziening toe is. Joop heeft daar negen jaar lang geen enkel initiatief toe genomen, dus het is maar goed dat de gemeente nu zelf met een voorstel komt.

Overigens vind ik dat Joop een slechte ombudsman is. Want hij weet als geen ander dat als je eenmaal in een handhavingstraject zit, dat er dan geen weg terug is.
Volgens mij ging het hem maar om één ding, het bespelen van de media. En dat is uitstekend gelukt.

Geplaatst door: Adrie | 15 mei 2013 11:46:02

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.