« Jan Cunen (2) | Hoofdmenu | Wintersprookje »
28 juni 2013
Herperduin 2.0
De vergelijking met de ravage in Herperduin van een paar jaar geleden ligt voor de hand. Wie deze week door de Wethouder van Eschstraat rijdt, denkt dat er een orkaan voorbij is getrokken. Van de plantsoenen en struiken die er stonden, is niks meer over. Alles is weg. Wat dan overblijft, is een hoop zand dat er niet uitziet. Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota, donderdagavond, uitten met name de SP en GroenLinks hun onvrede over de kaalslag. Patrice van Geffen van de PvdA maakte inderdaad die vergelijking met de bosomvorming in Herperduin.
Ik snap al die ophef echt niet. Het college van B. en W. heeft een ruime tijd geleden aangekondigd dat er bezuinigd gaat worden op groenonderhoud. Plantsoenen veranderen in gras. Dat is een stuk onderhoudsvriendelijker en daarmee bespaart Oss zo'n twee ton. Als inwoners hun plantsoenen in de straat echt zo graag willen behouden, hadden ze dat in het gemeentehuis kunnen melden. In dat geval worden de struiken niet weggehaald. Wethouder Reina de Bruijn meldde dat er veertig aanmeldingen voor binnen zijn gekomen.
Diezelfde De Bruijn gaf donderdagavond aan ook geschrokken te zijn van hoe de Wethouder van Eschstraat er nu bij ligt. Aardig hoor, van haar, maar van mij had die clementie niet gehoeven. Iedereen snapt toch dat als je struiken weghaalt, daar niet de volgende dag al een mooie strook gras ligt? Dat heeft tijd nodig, net zoals de bosomvorming in Herperduin pas na een paar jaar effect heeft. Dat het GroenLinks-verzoek om tijdelijk te stoppen met het slopen van groen door De Bruijn werd genegeerd, is niet meer logisch. Zoals D66-fractievoorzitter Frans Molenkamp zei: "Dit is gewoon de uitvoering van beleid." Kijk naar de Raadhuislaan: zo ziet straks ook de Wethouder van Eschstraat eruit.
Nog een leuk weetje: SP-wethouder Jules Iding was destijds de grote boe-man van het slopen van de bomen in Herperduin. Aan alle kanten vormden zich actiecomités die Iding duidelijk wilde maken dat het echt niet kon waar hij mee bezig was. Nu is het diezelfde SP die deze Herperduin 2.0 aan de Wethouder van Eschstraat verschrikkelijk vindt. Raadslid Mari-Anne Marijnissen had het donderdagvond over het 'slopen van groen'. "In die straat wonen bejaarden en zit de brandweer. Dan kun je niet verwachten dat de buurt de plantsoenen bij gaat houden."
Wordt vervolgd.
Posted by Tom de Louw on juni 28, 2013 at 03:44 nm | Permalink
Reacties
Ik lees alleen maar groen, groen en nog eens groen. De groene lantaarnpalen in deze straat kunnen wel een likje verf gebruiken ze roesten maar heen en worden al aardig bruin. Dat was mij al langer opgevallen, als ze nu toch bezig zijn. Blauwe lantaarnpalen in een rode gemeente. Wat is de wereld toch kleurrijk.
Geplaatst door: Dirk K. | 28 jun 2013 17:03:00
Die stuiken die er stonden waren toch ook geen gezicht? Verwilderd dan maar een glad gazon
Geplaatst door: s.janssen | 28 jun 2013 18:20:32
Straks als al het gras daadwerkelijk gegroeid is (en hopelijk ook voorzien van de noodzakelijke voorjaarsbollen) is het weer een heel ander gezicht.
De struiken die er groeiden waren niets meer dan bodembedekkend, dus als hier straks gras ligt valt het niet eens op.
Is het straks voorjaar, dan schieten de krokussen uit en krijg je een mooie bloemenzee zoals op de Hertogensingel of zelfs de Euterpelaan, gedeelte aan industrieterrein Ruwaard.
Geplaatst door: H.Brocks | 5 jul 2013 11:40:24
Het jammerlijke is dat gezien de werkwijze hier gen sprake kan zijn van een bezuiniging. Er wordt heel inefficient gewerkt! Zeer kostbaar!
Geplaatst door: Paul | 27 jul 2013 09:33:07
Is het een idee, om bepaalde stukken ‘grasland’ wat nu wordt aangelegd helemaal terug te geven aan de natuur?
Ik heb het dan niet over de smalle stroken in de Wethouder van Eschstraat maar ik zie veel grote stukken, waar dit zonder meer mogelijk is en er dan niemand last van heeft.
Dus dan niet 3-5 cm gazon wat dan ook nog kort gehouden wordt (en verdroogd met dit weer).
Maar gewoon veel wilde bloemen en oude grassoorten gaan uitzaaien, wat dan gerust ook 40-60 cm hoog mag worden. Dit gezien de vlinderpopulatie met 50% was afgenomen. Zie ook de melding van deze week: vlinderstichting.nl/actueel.php?id=8&nieuwsid=940
Hiermee zal OSS dan een mooi voorbeeld geven, hoe het ook kan.
Maak OSS wat kleurrijker!
(Als het maar geen groene daken worden, want dat mag nog niet).
Geplaatst door: Dirk K. | 27 jul 2013 22:37:49
De reacties op dit bericht zijn afgesloten.