« juni 2013 | Hoofdmenu | augustus 2013 »

09 juli 2013

Wintersprookje

VeneziaHet enige ijs dat deze weken te vinden is op de Heuvel, komt uit de in Oss en omgeving wereldberoemde ijssalon van Aldo de Marco. De mussen vallen van het dak - eindelijk, het is zomer! - maar toch beheerst het grootste Osse winterevenement het nieuws in onze krant. Winterland houdt ermee op omdat de begroting van 1,5 ton bij lange na niet rond komt. De gemeente houdt vast aan het eerdere besluit om geen subsidie meer toe te kennen en de organisatie hoeft ook niet op veel sponsorgeld te rekenen. "Sommige bedrijven mógen niet eens meer sponsoren", sipt centrummanager Jack van Lieshout.

Ik zie mezelf nog staan. In december 2007 keek ik naar een schaatsende zangeres die met haar rondjes op de ijsbaan de eerste Winterlandeditie opende. Het was koud, godzijdank, maar het sneeuwde niet. Heel Oss was er. Van wethouder tot bankdirecteur tot schepenbouwer. Allemaal vol lof over dit zo fantastisch nieuwe evenement voor de stad. Een paar jaar zou het de tijd krijgen om net zo mooi en sprookjesachtig te worden zoals het winterevenement in Maastricht. Anton Pieck op de Eikenboomgaard, zo was het een beetje. 

De eerste edities waren succesvol. Tenminste, de organisatie repte van bezoekersaantallen van zeker 350.000. Mensen die allemaal een rondje op de schaatsbaan maakten, wat warme choco dronken en óók nog even het Osse centrum indoken. Win-winsituatie. Dat er veertien moeraseiken op de Eikenboomgaard voor moesten wijken, de centrumbewoners veel last hadden en de marktkooplui weer eens (tijdelijk) moesten verkassen, ach, dat namen de organisatie en gemeente maar voor lief. 

Dat de keuze voor de Eikenboomgaard als Winterlandterrein een verkeerde was, bleek vorig jaar. De naar nu blijkt laatste editie van het wintercircus werd in afgeslankte vorm op de Heuvel gehouden. Er was veel minder kritiek en de horeca en winkeliers waren blij. Van een evenement met landelijke uitstraling was toen al lang geen sprake meer. Dat de horeca nu een winterfestijn zónder ijsbaan voor de deur wil: begrijpelijk, maar kansloos. Een winterfestijn zonder ijsbaan is als een Tour de France zonder gele trui. Het is de grote trekker. Wat trekken een paar kraampjes met glühwein en warme choco aan extra winkelend publiek? Niks.

De meeste sprookjes hebben een happy end. Winterland begon als sprookje, maar eindigt niet zo. 

Posted by Tom de Louw on juli 9, 2013 at 03:30 nm | Permalink | Reacties (3)