« juli 2013 | Hoofdmenu | september 2013 »
22 augustus 2013
VVD-tandem
Wethouder Reina de Bruijn is er wel eentje van 'regels zijn regels'. Dat ondervinden de Harense carnavalsverenigingen nu ook. De jeugd wil - gesteund door de dorpsraad - maar wat graag in de oude nissenhut aan de Middenweg blijven bouwen. Nee, zegt De Bruijn, half oktober moet de loods plat. De tijdelijke vergunning van vijf jaar wordt niet verlengd: de nissenhut staat op een open plek in het dorp en die moet beschermd worden.
Opvallend is de rol van VDG-raadslid Roel van de Camp in de 'nissenhutkwestie'. Van de Camp woont in Haren, was zes jaar geleden dorpsraadvoorzitter en zorgde er toen hoogstpersoonlijk voor dat de oude bouwloods naar Haren kwam. De hut was van Organon, werkgever van Van de Camp. De dorpsraad kreeg van de gemeente 10.000 euro voor een bouwplek voor de carnavalsclubs. Inmiddels is Van de Camp geen voorzitter van de dorpsraad meer, maar zit hij in de gemeenteraad voor de VDG, de grootste Osse coalitiepartij. In diezelfde coalitie zit de VVD, de partij van wethouder Reina de Bruijn. U snapt 'm al, hier gaat het wringen.
Dit jaar zijn er al meer handhavingszaken de gemeenteraad gepasseerd, maar dit keer is het voor het eerst dat een coalitiepartij dat doet. Of in ieder geval: gaat doen, want Van de Camp heeft aangekondigd in één van de komende politieke vergaderingen de wethouder om een oplossing te vragen voor de Harense carnavalsjeugd. Tot nu toe was het vooral Joop van Orsouw van Beter Oss die opkwam voor burgers die met de Osse afdeling handhaving te maken kregen. Denk aan Dirk Kurzweg van het groene dak en Bob Vink, die het hek rond zijn huis aan moest pakken. In al die gevallen kreeg Van Orsouw niet of nauwelijks steun van de rest van de raad en al helemaal niet van de coalitie. Wethouder De Bruijn en burgemeester Wobine Buijs deden het meestal kort af met 'wij gaan in de gemeenteraad niet over individuele handhavingszaken praten'.
Als het college van B. en W. de 'regels zijn regels-lijn' doortrekt, staan er straks zo'n tachtig wagenbouwers uit Haren op straat. Dat kan de VDG alleen niet veranderen. Niet alleen de oppositie, maar ook de coalitie begint op te lopen tegen de rechtlijnigheid van de VVD-tandem De Bruijn en Buijs. Om te zeggen dat het voor scheurtjes in de coalitie zorgt, gaat misschien wat ver. Maar de irritatiegrens wordt bij meer en meer raadsleden bereikt.
Wordt vervolgd.
Posted by Tom de Louw on augustus 22, 2013 at 12:03 nm | Permalink | Reacties (13)
16 augustus 2013
Tien
Je kan er je klok op gelijk zetten. Elk jaar gaat het medio augustus - nu dus - over de Osse kermis die in de ogen van velen te kort duurt. Het geschreeuw om een kermis verspreid over twee weekenden.
Deze week was het weer zover. Collega Maarten van den Hurk stond voor onze zomerserie BD en route op de kermis. Gert Jordaans en Sjoerd Bijkersma, twee van de grootste horeca-ondernemers in het Osse, riepen daar in koor tegen hem dat ze liever vandaag dan morgen een extra kermisweekend willen. "Wij proberen het elk jaar weer wat mooier te maken en dat vraagt een flinke investering. Als je daar twee weekenden plezier van hebt, scheelt dat", zeiden zij.
Ook de exploitanten zelf zien maar wat graag een langere kermis. Risicospreiding noemen ze dat. Valt het ene weekend in het water of is het zo warm dat de mussen van het dak vallen (zoals vorig jaar in Oss), heb je altijd nog een tweede zaterdag en zondag om nog genoeg geld binnen te krijgen. In Uden was het kermisfeest dit jaar voor het eerst tien dagen en daar was iedereen laaiend enthousiast. De Udense kermismeester wil zelfs gaan toewerken naar een 'kermis met landelijke allure'. Da's nogal wat.
Je hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te bedenken dat een kermis van tien dagen voor horeca en exploitanten financieel interessanter is. Ikzelf vind een week (meer dan) genoeg, maar hoef er m'n brood dan ook niet mee te verdienen. Als je dat wel moet snap ik dat je er anders over denkt. Maar om die discussie elk jaar weer opnieuw te voeren en alle bekende argumenten uit de kast te halen, is nergens voor nodig. Simpelweg omdat het college van B. en W. - en dat gaat er nou eenmaal over - nog niet zo lang geleden heeft besloten dat Oss in ieder geval tot en met 2017 een zevendaagse kermis houdt. 2017! Dat is over vier jaar! Tegen die tijd wordt de discussie opnieuw gevoerd. Wellicht ook met de huidige kermiswethouder Jan van Loon - als die dan nog niet met pensioen is. Van Loon vindt een tiendaagse kermis voor Oss nu teveel van het goede, onder meer vanwege de overlast voor de centrumbewoners.
Laten we één ding afspreken: heb het de komende jaren niet over een tiendaagse Osse kermis. Die komt er toch niet. Tot en met 2017 dan.
Posted by Tom de Louw on augustus 16, 2013 at 02:33 nm | Permalink | Reacties (4)
09 augustus 2013
Ajax
Van een goede vriend kreeg ik via Twitter dit bericht: 'Wie zeurt er nou? Onze Wobine of de Ajax-fans? FC Oss-supporters betalen elke week plusminus 30 euro voor een uitwedstrijd'. Deze vriend kan het weten, want jarenlang ging hij trouw elke vrijdagavond naar (eerst) TOP en (later) FC Oss. Uit en thuis. Van Veendam tot Maastricht en van Den Haag tot Doetinchem.
In Amsterdam hebben ze het deze week gemunt op onze burgemeester Buijs. Schandalig is het, dat ze het duel tussen FC Oss en Jong Ajax van vrijdagavond als risicoduel heeft bestempeld. Daarom mogen de Ajax-fans niet met eigen vervoer naar Oss, moeten ze verplicht samen met de bus en dat kost ze dan 30 euro. Veel te veel voor een avondje in het Frans Heesen Stadion, vinden ze, en dus worden er maar vier kaarten verkocht. Vier uitkaarten voor een risicowedstrijd, dat moet een unicum zijn.
De burgemeester zag het in haar nachtmerries al helemaal fout gaan: Ossenaren die achter Amsterdammers aanrennen op de Hescheweg en andersom. Deze eeuw ging het al een paar keer mis toen er gespeeld werd tegen Den Bosch, Utrecht en Twente. Buijs kent de reputatie van Ajax-fans - die is niet zo fijn - en wilde het zekere voor het onzekere nemen. Ze zou Amsterdamse supporters toelaten in Oss, maar dan wel als ze allemaal tegelijk met de bus zouden komen. Verder moest er meer politie zijn dan normaal. De optie om helemaal geen uitpubliek toe te laten, iets wat haar Eindhovense collega besloot voor negen wedstrijden van Jong PSV, gebruikte Buijs niet.
Ik heb het even bekeken: een dagretour Amsterdam-Oss kost bij de NS precies 33 euro. Tweede klas, vol tarief. Dan ben je als supporter dus nog niet in het stadion. Als je met de auto of een busje gaat kun je de kosten delen, dat snap ik, maar om nou te zeggen dat die 30 euro een onfatsoenlijke en absurde prijs is: nee.
Het besluit van de KNVB om de beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente in de eerste divisie mee te laten doen levert veel gemeenten een hoop gedoe op. De uitwedstrijden zijn vaak risicoduels - weer die reputatie hè - en op de thuiswedstrijden komt geen hond af. FC Oss-directeur Mischa Rook hield maandagavond een 'negatief gevoel' over aan het duel van zijn club tegen Twente in Enschede. De Osse supporters zaten weggedrukt in een hoekje in een verder vooral leeg, groot stadion. Een woordvoerder van Ajax vertelde me dat er voor de thuiswedstrijden van het Amsterdamse beloftenteam slechts een handjevol toeschouwers wordt verwacht. Geen reclame voor de sport. Maar dat ligt niet aan onze Wobine.
Posted by Tom de Louw on augustus 9, 2013 at 03:17 nm | Permalink | Reacties (7)